Има ли недостиг на работна ръка в България?

• 4 722
  • 101
  •   1
Отговори
# 75
Знае ли чужд език момичето и от кой град е
Да, знае, английски  и немски, но тя вече си намери работа .😊

Добре,че е беге мама да я назначат Joy
Дано да е коректен работодателят!

# 76
Днес гледах че назначават шофьори от Узбекистан. Дадоха някакъв човечец, видя ми се на пенсионна възраст с едни железни зъби. И взе да възхвалява, колко е добре 1500 евро заплата, живеел на хотел, който му плащат.
Преди няколко месеца пък дадоха 1 чистач, не помня Индия или Пакистан и до него една жена зачислена към него го направлява. Имаше и разни репортажи по морето, пак как чужденци щели да идват. Аз по принцип от доста години предричам, че ще дойде време  и ще внасят хора от чужбина. Но тези репортажи не ми се струват реални. А ако са, защо просто не дават повече пари на българи. То като сметнеш парите за виза, нощувки, храна и заплата, по добре 500 лева повече.

# 77
Според мен би им излязло много на сметка да настаняват хора от Пакистан в самия хотел или наблизо, да им дават остатъците от ресторанта и да им плащат минимална заплата. Българин трудно ще се навие на такова нещо (освен ако не е студент или много закъсал) и няма да седи дълго, докато пакистанците бягат от много по-лоши условия и това им се вижда хубаво.

# 78
Колко да им се вижда хубаво, като и те не се задържат и бягат.

# 79
Колко да им се вижда хубаво, като и те не се задържат и бягат.
Точно, че не се задържат. Ако се задържаха, щяхме да гледаме репортажи от сутрин до вечер.
То дори в богатите и развити държави има голямо текучество и трудно се намират хора, какво остава в България.
А иначе, това че някой идва от бедна държава с ниски заплати, не означава, че е глупав.
Българските работодатели са кисели, защото никой не иска да им работи без пари, отчаяно търсят хора, които никой не иска в друга държава.
Най ми е смешно, когато бяха казали, че ще вземат медицински сестри от Индия. Joy
Изобщо имат ли представа колко пари изкарва една медицинска сестра в Англия?

# 80
Те не знаят защо индийките биха отишли чак в Англия като начало.

# 81
Едва ли си правят труда да проверяват.
Приказки да плашат гаргите. Старите времена, където работодателите стояха като онбашии насред молби  за кандидатстване и се правят на интересни отминава.
Могат да отворят обяви за работа в други държави видят условия и заплащане.
Мисля,  че заплатите ще се вдигнат по естествен път. Неслучайно вдигнаха толкова заплатите на  на полицаи и държавни служители.

# 82
# 83
  • София /Абсурдистан
За квалифицирана работа се иска изпит по език.

# 84
Именно, лейди. Не можах да повярвам на ушите си като чух онзи Маймуняка Тошко като каза как ще внесат лекари от майната си да работят за без пари. Когато баща ми получи инсулт от бърза помощ дойде някакви лекар от Сирия или бог знае откъде, завършил тук. Не можеше да напише какво му е, та сестра ми му диктуваше. Колко години ще им трябва на тези да научат езика така, че да работят с пациенти за заплати, дето едва ще им стигат да преживяват....идиотията край няма. Стават само да метат улиците и да кълцат зарзават в кухнята.

# 85
В България всъщност има много арабски лекари от Близкия изток (не знам дали са точно сирийци преобладаващите) и за много от тях има положителни мнения - за УНГ в Пловдив се сещам, за кардиолог в Ямбол...Добре се представят тук, имат акцент, но не ми е направило впечатление да не знаят български, нито медицинските термини.  Не съм забелязала да ги дискриминират пациентите им  Те тук са завършили, харесало им е и са останали, дали за постоянно или за някакъв период, не знам, но съм срещала доста.
Иначе защо пък да не внесем и от Индия и Пакистан медицински персонал. Те там са толкова народ, че ако решат повечко от тях да завършат, ще има кадри и за България. Ако по-лесно ги вземат тук, стандартът пак надвишава чувствително индийския. При дерматоложка съм ходила, чужденка беше, завършила тук, малкото ѝ име беше английско, да речем, фамилното някакво азиатско. Не беше точно индийка, нито тайландска/филипинка, не беше и арабка, или  китайка/японка, но определено беше от азиатския регион.

# 86
Защото от Индия идват в Англия, заплащането на час е от 14 паунда и доста нагоре  и има недостиг на сестри и всякакви здравни работници. Заплащането е същото, каквото е и на английските работници, дори чужденците вземат в пъти повече, тъй като работят повече часове, а англичаните ги мързи.
Тоест да дойде индийска медицинска сестра да работи в България е все едно да дойде английска. Kissing Heart. Няма как да стане.
Ако държавата има пари да плаща, колкото в Англия или в Германия, защо не го прави за българите.
Може би ще внасят кадри от разни бивши съветски републики или ще правят разни шашми с визи, но няма как лекар и медицинска сестра да дойдат. Ако изнамерят дори една ще я въртят по всички телевизии.

# 87
  • София
Да, има арабски лекари у нас, както лицево челюстния хирург доц. Факих и много други, но те са тук от много години, вероятно още от социализма са се установили тук, може би са второ поколение вече тук, знаят добре езика и т. н.

# 88
  • София /Абсурдистан
Тези чужденци са женени за български граждани, живеят тук, в нашата среда и в къщи си говорят на български. Някои и са завършили тук. А за да те приемат да учиш, държиш изпит по език. Та те езика го знаят.
Мъжът ми е лекар и е чужденец. Практикува, но за да вземе разрешение за работа в БГ, държа изпит по език. Дипломата се признава у нас по силата на споразумение между двете страни - ние признаваме техните дипломи, а те - нашите.
За да “внесат” медицински кадри, те трябва да приравнят дипломите си и да държат изпит по български. Изпитът се смита за издържан при оценка над 4.50 по онова време. Сега искат ниво поне В2. Моя приятелка лекарка кандидатства за Германия. Там искат за лекари немски ниво С1.
Та толкова с вносът на мед. кадри, които ще работят за 500$. Онзи пудел Тошко Йорданов може да размени своята заплата с тази на някой медик и да си живее щастливо с 500$ месечно в БГ.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 23:49 от The Iron Lady

# 89
The Iron Lady
, абсолютно!
Тошко, не може да стане лекар, но всеки един лекар може да стане депутат. Намерил кого да поучава и пред кого да се прави на интересен.

Общи условия

Активация на акаунт