Има ли недостиг на работна ръка в България?

• 4 733
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
Даааа. Престижа на професията.
Има нещо сбъркано.

Престиж, но спрямо кого? Клюкарките пред блока? Бившите съученици?
В сезона на ремонтите сме. Има неистов глад за ремонтни специалисти с престиж. Всеки търси майстор с препоръки, ако може и с портфолио, записва се в списъци на чакащите...
С автомонтьорите не е ли същото? И друг път съм споменавала за прочут майстор на авто газови уредби, при когото ходят от цяла България. Нима това не е престиж?
Че и пари изкарват, не си броят стотинките като някои представители на „престижния“ офисен планктон.
Да, и ИТ-тата са с хубави доходи, при това без да се цапат и потят, но... Престижът им се полага по подразбиране, заради професията, не според личните заслуги. И да е голям специалист някой, то е известен в много малък кръг от хора, за масата е напълно непознат.
Ами лекарите? По-престижно ли е да си некадърен лекар, вместо уважаван от всички бачкатор?
Престижът има много измерения.

# 61
Не мислите правилно, като споменавате ИИ. На ИИ не се казва изцяло да е в компютъра. Спомням си дядо ми казваше, че няма как машини да обработват цялата земя. Е има - сега един водещ комбайн, с един механик, управлява още 6 зад него в тандем и жънат. И добива е над 600-700 кг./дка. Преди има няма 150-200 кг. и то в добри години. С големи загуби, труд и много хора. Мислете така и за заваряването. Преди 15 години си спомням че мъкнех едни заваръчни апарати по 25-30 кг., сега има много по ефективни, инверторни за 5-6 кг, с които се работи с лекота и не изисква кой знае какво майсторство и умение, понеже са с много фини настройки. А може изобщо да не се изискват елементи за заваряване, а съвсем друга техника и материали, както лепят новите градски водопроводни мрежи от PVC. А и с плочките в един момент, както и сега има само едни PVC плоскости, които след добра подготовка отдолу, може да си ги налепиш сам с лекота, като тапети. Има саморазливни смоли за пода ... и то много по красиви и издръжливи. Въпрос на време.

# 62
Гугълнете "робот P900" и ще видите как лепи плочки, обикновен модел машина която се продава е, не е някаква фантастика. Има и заваръчни роботи, и за кухните, и да плевят, и да берат плодове, и за каквото се сетите и това е в момента. А тепърва ще се разработват още и още специализирани модели.

# 63
  • София
Така, понеже аз спомнеах това за престижа, да взема да поясня.

Физическият труд е силно изхабяващ и влошаващ здравето.  В този смисъл, никой не иска за детето си да вдига тежко от сутрин до вечер, на 30 вече са има дискова болест, да диша прах и т.н.
Интелектуалният труд е по-добре платен и по-лек в известен смисъл, това влагам аз под престиж. Работните часове, стресът и т.н. В този ред на мисли казвам престиж.

Моля, да не бъдат разичтани думите ми погрешно - всеки честен труд е достоен за уважение и всеки човек, който се трудни честно, независимо какъв труд полага, е достоен за уважение!

# 64
В този смисъл, никой не иска за детето си да вдига тежко от сутрин до вечер...

Кажи го на нацепените батки във фитнеса. Laughing

# 65
Ти се майтапиш, но някои наистина вярват, че е едно и също.

# 66
Ето тук е проблема..Не трябва да говорим кое е престижно и кое не, а младите трябва да се водят от ИНТЕРЕСИТЕ СИ и това което ИМ СЕ ОТДАВА!  Точно поради това има една огромна маса хора с дипломи за нещо от които не се интересуват и съотоветно не се реализират. Ако програмирането или дизайна не ти идват от вътре и милионо да ти дават, пак няма да со добър. Има и много случай на родители лекари които записват децата си да учат това за да продължат професията и пак не става нищо от тях защото ТОВА НЕ Е ТЯХНОТО ЖЕЛАНИЕ.

Не говорим за общ работник или камериерка разбира се. Не можа обаче всички професии да са от офиса и стола, сами виждаме, че услугите са най-търсеното нещо.

Напоследък голям проблем имат и Графичните дизайнери, станаха изключително много, няма работа за всички и са пълни със злоба из групите във фб. Плюят колеги, плюят ИИ....ами владееш три програми..не си ядрен физик...ИИ и приложенията замениха огромна част от работата им, но те отказват да го примат и изпадат от пазара.

# 67
https://youtu.be/KKHrg9ObzV0?si=NE15p41QVsvwgyUk
Ето недостига, ето и причините за него.

# 68
Видно е, че има недостиг, иначе нямаше да има чужденци вече.
Поне в София има доста вече от Пакистан, Узбекистан, Непал и други, основно в почистващите фирми.
Ставаме както е в по-развитите страни, в които местните не работят такива работи.
У нас в момента е затворен кръг, огромна инфлация по едни или други причини, увеличние на заплати къде с повече, къде с по-малко и нова надуване на цените.
Не знам страна в която държавните служители да им вдигат по 10-15 и повече процента всяка година, а за сметка на това, на мен ми вдигат прага и реално ми взимат всяка година все повече..
Отдавна почти няма нови чижди фирми, а които са тук, малко или много се ориентират към трети страни вече.
Съвсем скоро ще се стигне до момента, в който няма да има кой да инвестира и да плаща тук, защото ще има по-изгодни варианти.
Понеже сме малки и повечето фирми са чужди, когато само 10-15% се изнесат, ще се получи ефекта на лавината, аз лично очаквам да има и спад на заплатите, защото това е единствения начин да спре лудото помпене на всичко друго.
Вече много неща са над средните европейски, дори гоним най-скъпите страни за някои неща.

# 69
Видно е, че има недостиг, иначе нямаше да има чужденци вече.
Поне в София има доста вече от Пакистан, Узбекистан, Непал и други, основно в почистващите фирми.
Ставаме както е в по-развитите страни, в които местните не работят такива работи.
У нас в момента е затворен кръг, огромна инфлация по едни или други причини, увеличние на заплати къде с повече, къде с по-малко и нова надуване на цените.
Не знам страна в която държавните служители да им вдигат по 10-15 и повече процента всяка година, а за сметка на това, на мен ми вдигат прага и реално ми взимат всяка година все повече..
Отдавна почти няма нови чижди фирми, а които са тук, малко или много се ориентират към трети страни вече.
Съвсем скоро ще се стигне до момента, в който няма да има кой да инвестира и да плаща тук, защото ще има по-изгодни варианти.
Понеже сме малки и повечето фирми са чужди, когато само 10-15% се изнесат, ще се получи ефекта на лавината, аз лично очаквам да има и спад на заплатите, защото това е единствения начин да спре лудото помпене на всичко друго.
Вече много неща са над средните европейски, дори гоним най-скъпите страни за някои неща.
Всъщност е много притеснително, че чужди фирми постоянно се изнасят. Дори банки като Райфайзен, Сосиете женерал, БНП Париба напуснаха. Много ИТ компании като Юбър също. И нека не се лъжем, една от причините е, че вече не сме евтина дестинация за ръботна ръка. Оосбено за програмисти...само че после идва логиката, защо да дадеш тази заплата на човек с претенции и мрънкания, като можеш да намериш програмист в Испания или Португалия където има голяма безработица и хиляди желаещи да работят от там...
Мой познат взимаше 2500 евро като програмист в Белгия, в София заплатите са повече....но в един момент фирмите ще си кажат "заслужавали си"? Да, данъците в западните държави са по-високи, но компаниите там имат една сигурност по отношение на корупцията и държавния апарат..Тук никога не знаеш Бойко и Пеевсеки как си резпределят този и онзи бизнес..

# 70
Особено младите на 20-25 години, са уверени, че след 5 или 10 год, ще взимат х3 на сега, на същата позиция.
Изобщо не се допуска вариант, че може да взима идентично или 10-15% повече, за по-малко пък е абсурд..
На някои ще им изиграе лоша шега това мислене, особено, ако е с 2-3 кредита и ипотеки..
Отлива тръгна още преди поне 2 години, но сега е доста по-силен и няма как да е друго при тези цени, заплати и брой хора в страната.
В същото време около нас, инфраструктура, пътища, учреждения,  не са мръднали от миналия век, даже са се влошили.

# 71
  • По света и у нас
Да са живи и здрави тайландките които идват да работят тук, защото такъв хубав масаж правят, а не говорят дума български и не трябва да си обяснявам родословното дърво и финансовото положение с тях. Българските масажисти са ужас в това отношение, те и тайландските щяха да разпитват но за сега не могат.

# 72
  • София
Знае ли чужд език момичето и от кой град е

# 73
Знае ли чужд език момичето и от кой град е
Да, знае, английски  и немски, но тя вече си намери работа .😊

# 74
  • По света и у нас
Честито!

Общи условия

Активация на акаунт