Има ли недостиг на работна ръка в България?

• 4 734
  • 101
  •   1
Отговори
# 45
Не всеки идва в големия град временно. Тези специалности, дето са изброени, работят в музеи , консултантски компании и други специализирани фирми. Средностатистическият човек не е наясно какво може да работи един правист извън адвокатска практика и съдия, какво остава за нещо не толкова популярно.

# 46
Не бих обвинила медиите за лошо професионално ориентиране.
Според мен проблемите започнаха с безумните промени в образованието преди около 20 години. Плюс създадените стотици псевдовузове с псевдообучение. Милиарди изсипани грешни пари в бездънните джобове на бедните университетски преподаватели. Дипломиран "Инженер-мениджър" не знае елементарни формули на Ексел.
https://www.tu-sofia.bg/faculties/specialties/29

Плюс народната "приказка" - учи, мама, да не работиш...

# 47
  • Пловдив
Дали има недостиг? Ами да проследим логиката. Когато един ресурс не достига на пазара, цената му расте. Ако е вярно, че има масов и голям недостиг на кадри, би трябвало цената на труда доста да се е повишила. Това е моят отговор.

# 48
Няма специалност, гарантираща безработица. Има хора, които не са компетентни в областта си или не им е в характера да са пробивни. Наличието на диплома не е гаранция, че ще станеш топа на топа. Където съм, например, имаме голям отдел юрисконсулти и работим с други юристи. Не блестят особено. Работят с един закон и половина и всичко извън него ги хвърля в недоумение. За сметка на това използват редовно терминология и ако си някой незапознат, ще си кажеш ехеее, тези наистина много разбират. За другото имам пример близка приятелка - има образование да изкара 15к, но допреди 2  години работеше на МРЗ, защото просто не е амбициозна. Сега се амбицира и катери стълбицата, но е изостанала с едно 10 години от наборите си.
Може ли да споделите специалността на приятелката ви?

# 49
Дали има недостиг? Ами да проследим логиката. Когато един ресурс не достига на пазара, цената му расте. Ако е вярно, че има масов и голям недостиг на кадри, би трябвало цената на труда доста да се е повишила. Това е моят отговор.

Това важи само ако пазара на труда е затворен и не се привличат емигранти. Нашия не е такъв, това е статия от днес:

За пет месеца сме внесли над 24 000 чужденци за работа
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/za-pet-meseca-sme-v … zhdenci-za-rabota

# 50
  • София /Абсурдистан
Да видим колко от тях ще останат да работят тук.

# 51

Това важи само ако пазара на труда е затворен и не се привличат емигранти. Нашия не е такъв, това е статия от днес:

За пет месеца сме внесли над 24 000 чужденци за работа
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/za-pet-meseca-sme-v … zhdenci-za-rabota
Това между другото е МНОГО ОПАСНА тенденция за пазара на труда.... В Малта, Кипър, Хърватия е пълно с такива хора. Реално така спират да се увеличават заплатите и се ползват хора от трети страни на смешни заплати.

# 52
Финанси е учила приятелката ми.

# 53
  • София

За това са виновни и медиите и липсата на програми които да насочват хората....
10 години слушахме как програмист стартирал на 5к и нямало учители...Нормално е хората да се ориентират на там. Истината е, че винаги ще има нужда от хора добри в професията си, но това важи за всяка една такава. Има обаче едно море от хора с образование и амбиция, но нямат никакъв опит и за да се издържат работят друго...Накрая много трудно ще наемеш ПР който е работил само в кол център и магазин, но пък има диплома за това.
И не е вярно, че нямало дипломи които ти гарантирай безработица. Хайде някой да ми каже къде точно ще работиш с диплома "Политически науки", "Етнология", "История на изкуството", "Мениджмънт", "Администрация и управление"...особено ако живееш извън София.. Някакви общи специалности с които губиш 4-5 години и накрая сами тия не знаеш какво да правош с тях. С "Психология" стана същото...И не, 'човешки ресурси" не са реална реализация за психолози... Държавата направи така, че да има "бачкаторски" професии на които всички да се подиграват и да не са атрактивни за младите. Няма да коментираме масата асоциални програмисти които израстнаха със самочувствие, че всички са по-долу от тях и ги глезаха с всякакви екстри на работното място.Те изкривиха пазара реално.... Мръщеха се на 7 бона още преди Ковид.

Няколко дни сериозно се възпирам да пиша в тази тема, ама този пост сериозно ме провокира.
Нека да започнем с първото синьо.
Всеки човек, претендиращ за интелигентен, знае, че това, което се продава са сензациите. И да, журналисите търсеха сензации, систематично години наред обществото се настройваше срещу ИТ сектора. Имаше огромен, огромен недостиг на кадри, поради бързите растежи на икономиката, но стартови заплати от 5К, особено за завършващите академии никога не съм виждала. Аз съм от 20 години в сектора и честно казано, до гуша ми беше дошло от тия глупости на търкалета, които се сипеха от сутрин до вечер. Нека да не пропускаме и умните идеи, да се национализират доходите на ИТ сектора и от сорта тъпотия след тъпотия, включително и безумни статии по вестниците, целящи именно настройка на обществото срещу ИТ сектора. Високите заплати там се случиха поради няколко причини: недостиг на качествени кадри, който  и сега съществува, между другото; сериозни инвестиции от международни компании, а и не напоследно място - сектор изцяло на светло с много висока добавена стойност. Преди време имаше и разни постове от фейсбук за "добрите момчета от залите", на които Държавата трябва да даде и да вземе от програмистите. Защо - не стана ясно.

Второто синьо. Добре де, вие като си избирате специалност, мислите ли какво ще работите след това? Бизнес администрацията е нещо чудесно, но като надграждащо образование. Проектния мениджмънт също. И цял свят специалности като История на изкуството и подобни са бутикови и се изучават като хоби. Децата ми, вече във възраст за избор, мислят, четат. И бяха единствените от компаниите си, с които такива разговори се водят вкъщи. Повечето им приятели споделяха, че техните ги питали, ама те им казали, че не знаят и затова ги оставяли най-после на мира. Да де, ама в класа на голямата, 12 клас втори срок имаше деца, които все още не знаеха къде и какво  искат да кандидатстват. И тук ние като възрастни носим огромна вина, защото допускаме сериозно опростачване и оставяме детето да не учи, защото нещо не го влече. В момента, четох някаква статистика, че има огромна младежка безработица и хора 25+ нито учат, нито работят, а очакват издръжка от родителите си. И чуваме приказките - аз на тоя за Х пари няма да му работя. И тази година имаше сензации - абитуренти, очакващи постове и поне 6 К стартова заплата, нямало да се задоволят с по-малко. Супер, но аз не съм виждала компания, склонна да назначи такъв човек, че и тази заплата да му даде...

Третото синьо. Извинявай, ама ти колко точно програмисти познаваш? Grinning Програмистите са хора като всички останали, съвсем не са асоциални и да, ако могат да се продадат за 10 К е нормално да се мръщат на 7 К. Simple Smile Една стока струва толкова, колкото пазарът е склонен да плати за нея. Че когато аз избирах какво да уча - икономист и правист бяха модите и сега се напълни и с огромно количество икономисти и прависти, включително и такива от силно съмнителни университети с неясно каква подготовка. Много хора, лековерно подведени от американски филми и вярващи, че и те ще имат късмета на глваната героиня да направят шеметна кариера и да живеят охолно се втурнаха да стават мениджъри, адвокати, та същото и с програмистите. Още помня съжалнителните погледи на съучениците си, че съм записала да уча в ТУ, колко било жалко, че не са ме приели да уча икономика. А то ме приеха, но предпочетох ТУ по ред причини. Оказва се, че навремето логиката ми е била точната и съм направила правилен избор.

И последно, пък после предполагам, че ще ме изядете. Simple Smile Колко родители мечтаят за децата си кариера на заварчици, камериерки, помощен персонал от всякакво естество? Всеки иска да насочи детето си да има професия, уважавана такава. Никой не казва - маме, сега щом не те влече, можеш да станеш заварчик, плочкаджия, гипсокартонаджия, общ работник на строеж, камериерка, пом. възпитател (а.к.а. лелка) в детска градина... Повечето предлагат - архитект, адвокат, лекар, програмист, банкер и т.н. интелектуален труд. Обаче - независимо какво си учил, има значение колко си научил, колко си амбициозен, как можеш да се "продаваш" по интервютата, както и да не те мързи, да надграждаш знанията и уменията си. С упоритост, труд, старание, умерена амбиция и малко късмет нещата ще се получат сигурна съм.

# 54
Като кажат "няма персонал" в повечето случаи трябва да се разбира като "няма персонал за такива мижави заплати".

# 55
Какво значи са мечтаеш да си заварчик, не е хубаво, защото мечтаят за банкер?
Учи се това, което и носител на доходи към даденият момент. Заварчик работи пъти по-малко от банкер и може да е с неговата заплата.
И това идва точно от мисленето, по добре зад бюро, отколкото да мъкна вар.
Предвид възможностите на изкуственият интелект, хората на бюро ще намаляват, а заварчиците ще се търсят.
Последните хора, които интервюирам идват от компании, които са закрили цели отдели замествайки ги с изкуствен интелект.

Къде точно ще си намерят работа тези хора, ако са работили за 4000 лв., примерно и това, което правят масово вече се прави от програми?
На морето? Ще лепят плочки? Ще стават програмисти?
Тепърва ще има такива сътресения от "изхвърлени" от пазара професии, които нямат други умения и няма подходяща работа за тях.

# 56
  • София
Фрау К, имам предвид престижа на професията.
Знам, че рискът с изкуствения интелект си го има, сериозен е и ще оптимизира дейности и процеси в следващите 5-10 години, но ти ако трябва да посъветваш твоето дете, няма да го посъветваш да се занимава с нискоквалифициран труд, който често е и ниско платен, а ще го посъветваш да се развива, например, в сферата, която разработва изкуствения интелект, това имам предвид.

Иначе е ясно, че като опре ножа у кокала и гладен и гладни деца или работещ като Х нискоквалифицирана професия, бързо бързо се избира второто. НО когато човек има много квалификации, знания и умения, по-рядко му се налага този избор. Лично мнение.

# 57
Даааа. Престижа на професията.
Има нещо сбъркано.
Оказва се, че е престижно да работиш на гише в банка за минимална заплата, но не е "престижно" да работиш на каса в супермаркет за двойна заплата.

Никога няма да мога да смеля горното.

Историята за заварчика с голямата заплата съм я показала на моите деца. И лепене на плочки също. Животът е странно нещо и това, което сега е престижно, утре няма да има поле за работа. Дори това, което учат и сега е работа мечта, за мен до 10 години няма да се работи от хора. Така, че нека да могат да лепят плочки. Няма излишно знание.

Работата на проектанти, архитекти, дизайнер, юристи и.н. със страшна скорост се измества в момента.

Затова и има усещане, че има недостиг на хора за едни професии, а за други излишък.
Трябва време този "престиж" да се намести калкулационно в главите срещу работа, която ме издържа.

# 58
Изкуственият интелект е дъвка. За да проработи ИИ в някаква професия, някой трябва да го разработи, а после и да го продаде на желаещи да го купят. И двете са свързани с много пари. ИИ също така не е панацея, не работи добре, прави грешки.
Плюс това работата на заварчика също може да се върши от ИИ, което не знам защо вечно се  пропуска. Даже при физическия труд е по-вероятно да се имплементира ИИ, точно защото първо няма хора, второ тези хора искат пари, трето работата е в различна степен вредна.
Във връзка с последното, дразнещ е този фетиш към физическия труд и вайкането как нямало кой да го върши. Естествено, че няма и това не е само заради престижа, а и защото физическият труд уврежда далеч повече от седенето на бюро. В някои професии си е направо убийствено отровен.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 10:37 от Нарцùса

# 59
Изкуственият интелект е дъвка. За да проработи ИИ в някаква професия, някой трябва да го имплементира, което струва пари, а после и да го продаде на желаещи да го купят. И двете са свързани с много пари. ИИ също така не е панацея, не работи добре, прави грешки.
Плюс това работата на заварчика също може да се върши от ИИ, което не знам защо вечно се  пропуска. Даже при физическия труд е по-вероятно да се имплементира ИИ, точно защото първо няма хора, второ тези хора искат пари, трето работата е в различна степен вредна.
Във връзка с последното, дразнещ е този фетиш към физическия труд и вайкането как нямало кой да го върши. Естествено, че няма и това не е само заради престижа, а и защото физическият труд уврежда далеч повече от седенето на бюро. В някои професии си е направо убийствено отровен.
Силно се съмнявам,  че работата на заварчик ще се замени от Ии.Татко ми беше заварчик и му се налагаше да влиза по разни комини, когато се строееше Аец.,например. И още хиляди ситуации е имал.И въобще не е лесна професия,  а точно обратното.

Общи условия

Активация на акаунт