Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 22 137
  • 682
  •   1
Отговори
# 450
  • Замък сред облаците
Не се променят резултатите от изследванията за вродена тромбофилия от преливането на кръв.

А такова нещо че “излиза че е невъзможно да износя дете” няма от тромбофилните мутации конкретно. Тези изследвания дават информация какви гени и съответно рискове се носят. Вече текущо какъв е рискът от тромбози (защото тромбофилията е свързана с тромбози) се обуславя от безброй други фактори -вътрешни и външни, тъй като организмът е сложно нещо и вървят хиляди процеси, както е възможно да има компенсаторни механизми понякога.

# 451
Здравейте! Извинявам се, че нахълтвам, бременна съм, но с противоположен проблем - бавно съсирване.
Дали имате представа проф. Лисичков още ли практикува и къде, защото от хематологията, където досега съм го посещавала ми казаха, че вече не е при тях?

# 452
  • Замък сред облаците
Има шанс да се е пенсионирал, на възраст е вече, миналата година по това време влизаше и в болница.
Ще се ослушвам.

Вариант е да поискате консултация с друг лекар от хемостазеологията.

# 453
  • Sofia
Възможно ли е след преливане на кръв да се променят изследванията за тромбофилия?

Какво се визира под изследванията? Изследванията за вродена тромбофилия, изследванията за придобита (имунологична) тромбофилия, изследванията за коагулация?

Вродена е по изследвания, но преди преливането не са правени такива. Имам две успешни бременности в миналото, а по резултатите излиза, че е практически невъзможно да износя дете.
Защо да е невъзможно? Къде го пише?

Баба ми беше с високорискова мутация хетеро Фактор 2 Протромбин - две живи и здрави деца.
Майка ми също, хетеро фактор 2 Протромбин + хетеро PAI (за съжаление при нея първото бебенце не оцеля).
Аз : хетеро с високорисковата мутация Фактор 2 Протромбин, АСЕ, MTRR и хомозиготи TAFI и MTHFR. Имам две износени до термин бременности с две живородени и здрави деца без никаква терапия.

Има много жени с високорискови мутации, които дори не подозират за тях и си бременеят и раждат успешно.

Тромбофилията не е болест, а генетична предразположеност, която увеличава риска от ССИ. Може да се случи нещо, но може и нищо да не се случи.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 17:49 от Brin de muguet

# 454
Това беше мнението на съдовия хирург. Започвам доживотна терапия с Фолиева киселина и Клопидогрел. Не се страхувам толкова от генетичната ми предразположеност, колкото от приема на медикаменти за такъв дълъг период.
Може ли приемащите такъв тип медикаменти да споделят - има ли промяна в менструалния цикъл след дългосрочна употреба?

# 455
  • Sofia
Явно този съдов хирург не работи с бременни с Тромбофилия и не е много запознат или Вие не сте го разбрали.

Клопидогрел е антитромботично лекарство, като Тромбекс.
Това лекарство Ви е предписано заради тромба в ръката + фактора Тромбофилия (най-вече хомозигот PAI + хетерозигот фактор 13), който увеличава риска това да се повтори.

Това лекарство не се предписва профилактично, просто защото имате някои мутации на Тромбофилия. Никой лекар няма да Ви предпише лекарство доживот само заради Тромбофилията.
Както казах, Тромбофилията не е болест.
При Вас терапията е изписана заради появата на тромба, а не заради самостоятелното наличие на генетични мутации.

А Фолиевата киселина е витамин Б9. И аз я пия (метилираната форма заради мутацията ми хомозигот MTHFR). И като цяло е хубаво да се пие, но разбира се със следене на нивата.
Щом и Вие сте хомозигот по мутантен алел MTHFR, това означава, че не усвоявате синтетичната форма на витамин Б9 (фолиева киселина) и ще трябва да приемате метилираната му фирма (фолат). Синтетичната форма (фолиева киселина) няма да Ви свърши работа.

Отделно тук сте в раздел "Рискова бременност". Клопидогрел е противопоказен по време на бременност. Тоест повечето момичета тук не се очаква да са на подобна терапия.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 12:33 от Brin de muguet

# 456
  • Замък сред облаците
Брин, Б9 вече е отпаднало като название за ФК ми каза моята АГ.
Само ще добавя към горното, което Брин е описала много подробно  - ФК включително е токсична при хора, които не могат да я преработват и може да блокира други процеси в метаболизма.

# 457
  • София
В допълнение към всичко по-горе - при мутации в MTHFR трябва да се приемат метилирани и б9 и Б12, така че нивата им да са оптимални. Само б9 не е достатъчно, за да работи правилно клетъчния метаболизъм.

# 458
Момичета, мъчи ме един въпрос и ми трябва малко подкрепа. При планово секцио клексана се спира 24ч преди операцията (аз съм на клексан 06). Ще съм със спинална упойка. Ако сложа инжекцията последно на 23.11 в 07.00ч сутринта (секциото ще е на 24.11 от 13ч) дали ще са минали нужните часове за безопасно поставяне на упойката? Някой може ели да ми обясни принципа на действие,дали клексана ще се е изчисти от организма ми? Просто ме е страх от тези упойка 😞

# 459
  • Sofia
Инжекциите НМХ имат 24-часово действие, така че, да, интервалът е достатъчен.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 10:01 от Brin de muguet

# 460
Здравейте!
Не съм бременна, но се цели в бъдеще и профилактично реших да си пусна основен панел и излезнаха резултате Хомозиготен  PAI и Хетерозиготен АCE, като отидох на консултация при др.Тончев и след като му обясних, че до този момент не е имало бременност и не знам за други проблеми, имала съм отворена операция, но поради неизвестни тогава изследвания не са ми слагали инжекции, той препоръча на този етап при положенитен тест да не се прави нищо.

Събирам мнение и мисля да направя и с друг лекар консултация, но все пак дали има друга дама, която не е била бременна преди това и при настъпване на бременност не е прилагала терапия, а само при фетална морфология да се обръща повече внимание и ако има проблем тогава да се прилага конкретна терапия?

# 461
  • Sofia
При мен следяха кръвотока още съвсем в началото (не знам колко е добре или не) и пускахме изследвания за коагулация.
Наложи се да ми включат инжекциите чак към 13гс. Няма да крия че треперих през цялото време.

Всичко е индивидуално. В повечето случаи предписват инжекции още от положителен тест, но не винаги.

# 462
  • Замък сред облаците
Не очаквах Тончев да неглижира ПАИ че и хетеро АСЕ така.
Аз само ще споделя, че не е много яко да загубиш първа желана бременност заради тромбозирала плацента. Оттам нататък всеки си има глава на раменете да си взима решения и да претегли през какво е готов да премине (ако се стигне дотам), при условие че е бил предварително наясно с риска.

# 463
Точно това не ми дава мира, защото тази бременност ще е много желана(когато настъпи) и поради тази причина правя всичко възможно това което зависи от мен и мога да направя за сигурност.
По прочетеното всички жени с такива мутации са на терапия, като не знам дали е задължително да е имало загуба, за да изпишат терапия, но сякаш така излиза....
По положителните мнения за др.Тончев реших да се консултирам с него, но все пак нещо в мен е под въпрос и сякаш не му се доверих на 100%.
Може ли да препоръчате лекар - в София или онлайн консултация, който няма да неглижира нещата?

# 464
Аз също съм с Хомозигот PAI, и АСЕ, но хомозигот също. Имам една неуспешна бременост причината за която е хромозомна аномалия, но все пак аз не изключвам и тромбофилията. Следя се при Тончев и преди да пуснем АСЕ и Фактор 13 той ми каза, че ако тези двата не са хомозиготи, спокойно може да започнем с Акард и внимателно да следим кръвоток/коагулация. АСЕ излезе хомозигот и той директно си ми каза, че предпочита профилактика с Клексан.

Общи условия

Активация на акаунт