Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 22 086
  • 682
  •   1
Отговори
# 465
Аз съм с хетеро PAI и АСЕ. Имам голяма отворена операция на корема, без проблеми, и няколко по-малки операции, терапия никога не съм имала.
Но след това имам мисед, успешна бременност с терапия, секцио и след него ДВТ и емболия заради неправилна терапия. Така че, моля ви, не рискувайте и потърсете още едно мнение.

# 466
Чета препоръки за няколко доктора, но в същото време има и коментари за неглижиране или неправилна терапия...и малко съм объркана на къде да се насоча, за да е адекватно всичко. Confounded

# 467
Аз също правих консултация с него миналия месец, със същите мутации и на мен ми каза същото.. та съответно и аз останах малко объркана кое е правилното в случая.

Здравейте!
Не съм бременна, но се цели в бъдеще и профилактично реших да си пусна основен панел и излезнаха резултате Хомозиготен  PAI и Хетерозиготен АCE, като отидох на консултация при др.Тончев и след като му обясних, че до този момент не е имало бременност и не знам за други проблеми, имала съм отворена операция, но поради неизвестни тогава изследвания не са ми слагали инжекции, той препоръча на този етап при положенитен тест да не се прави нищо.

Събирам мнение и мисля да направя и с друг лекар консултация, но все пак дали има друга дама, която не е била бременна преди това и при настъпване на бременност не е прилагала терапия, а само при фетална морфология да се обръща повече внимание и ако има проблем тогава да се прилага конкретна терапия?

# 468
Здравейте, бихте ли споделили мнение за тези резултати? С неуспешна бременност съм, в 9г.с се установи, че плодът няма пулс. Докторът ми назначи да пусна основен панел за тромбофилии. С хемаголог ли трябва да направя консултация?

# 469
Здравейте Simple Smile

Много ще се радвам ако може да ми дадете мнение/съвет по един въпрос.

Във връзка със забременяване, имах направено изследване за тромбофилия и излезе хетерозиготен носител за Пай, Аце и Фактор 13.

След установяване на бременност, започнах терапия с фраксипарин от 0.6, всяка вечер. на 45тия ден трябваше да си пусна изследвания, като хематоложката ми каза най добре да ида в трета градска или токуда. Аз направих изследванията в 3та градска, и като й ги пратих, точно бях ходила на фетална, където ми излезе висок риск за преклампсия, и ми беше назначен аспирин акард, пак вечер, та й казах и това.

До тук добре. проблема ми е обаче че хематоложката каза че сега по-често ще правим изследвания - на всеки 3 седмици коагулация и на всеки 4 - анти Ха. Да ходя в трета градска или токуда толкова често ми идва доста трудна с работа и като цяло, доста са ми далеч и двете и неудобни с никакъв транспорт, и се чудих коя лаборатория е по така препоръчване?

Много ще съм ви благодарна ако ми споделите вие къде правите тези изследвяния?

Най близките ми лаборатории са цибалаб, бодимид, синево и геника. Като синево никога не съм ходила и нямам идея дали е читава лаборатория.

Освен това, бихте ли ми препоръчали хематолог при бременност и тромбофилия точно, за София. Лекарката от феталната морфология ме шпицира че фраксипарина ми бил излишен на тези изследвания, че риска бил малък и тн, и че с аспирина щяло да ми е достатъчно.. пък иначе аспирина и фраксипирани заедно щели да ми дойдат в повече... което не ми се вярва много, щом хематоложката не го отчете, но все пак си мислех дали да не направя и втора консултация, за всеки случай, за втаро мнение просто... но нямам идея от хематолози и кой е добър, и съответно при кой да ида евентуално...

Благодаря на всеки изчел дългия ми коментар, и евентуално отделил време да ми даде мнение 💙 бъдете здрави!

# 470
Здравейте Simple Smile

Много ще се радвам ако може да ми дадете мнение/съвет по един въпрос.

Във връзка със забременяване, имах направено изследване за тромбофилия и излезе хетерозиготен носител за Пай, Аце и Фактор 13.

След установяване на бременност, започнах терапия с фраксипарин от 0.6, всяка вечер. на 45тия ден трябваше да си пусна изследвания, като хематоложката ми каза най добре да ида в трета градска или токуда. Аз направих изследванията в 3та градска, и като й ги пратих, точно бях ходила на фетална, където ми излезе висок риск за преклампсия, и ми беше назначен аспирин акард, пак вечер, та й казах и това.

До тук добре. проблема ми е обаче че хематоложката каза че сега по-често ще правим изследвания - на всеки 3 седмици коагулация и на всеки 4 - анти Ха. Да ходя в трета градска или токуда толкова често ми идва доста трудна с работа и като цяло, доста са ми далеч и двете и неудобни с никакъв транспорт, и се чудих коя лаборатория е по така препоръчване?

Много ще съм ви благодарна ако ми споделите вие къде правите тези изследвяния?

Най близките ми лаборатории са цибалаб, бодимид, синево и геника. Като синево никога не съм ходила и нямам идея дали е читава лаборатория.

Освен това, бихте ли ми препоръчали хематолог при бременност и тромбофилия точно, за София. Лекарката от феталната морфология ме шпицира че фраксипарина ми бил излишен на тези изследвания, че риска бил малък и тн, и че с аспирина щяло да ми е достатъчно.. пък иначе аспирина и фраксипирани заедно щели да ми дойдат в повече... което не ми се вярва много, щом хематоложката не го отчете, но все пак си мислех дали да не направя и втора консултация, за всеки случай, за втаро мнение просто... но нямам идея от хематолози и кой е добър, и съответно при кой да ида евентуално...

Благодаря на всеки изчел дългия ми коментар, и евентуално отделил време да ми даде мнение 💙 бъдете здрави!

Аз също следя коагуация на 4 седмици в лабораторията на Света София при д-р Тончев. Отделно ходя и в 3та градска при Паскалева тъй като АГ много настоява за нея. Нямам идея дали горе изброените от теб лаборатории правят Анти Ха, по добре се консултирай с хематолога.

# 471
  • Sofia
Aspi test и Anti Xа не ги правят във всяка лаборатория.
Коагулацията може навсякъде да се пусне.

# 472
Не могат да ви влеят вродена тромбофилия Simple Smile Тя е генетична. И придобита не мисля, че могат. Тя е на имунологична база.
Дами, и аз да попитам. Вероятно ще имам планово секцио и аз на 24.11 някъде на обед към 13ч. В момента клексана го слагам в 12ч някъде. И на мен ми казаха да спра клексана 24 ч преди секциото, това означава че последната инжекция трябва да си я сложа на 22. 11 в 12 ч, така ли идва.

На 23.11 в 12ч на обяд е последната инжекция, като спокойно може да се бие по-рано - примерно 8-9-10ч сутринта.

Възможно ли е след преливане на кръв да се променят изследванията за тромбофилия?

Какво се визира под изследванията? Изследванията за вродена тромбофилия, изследванията за придобита (имунологична) тромбофилия, изследванията за коагулация?

Вродена е по изследвания, но преди преливането не са правени такива. Имам две успешни бременности в миналото, а по резултатите излиза, че е практически невъзможно да износя дете.

# 473
Здравейте, мисля че и преди задавах въпроса, но не получих отговор. В коя лаборатория е най-добре да се правят изследвания за коагулация, Бодимед или Лина? За съжаление в града ми няма голям избор от лаборатории.

# 474
Която не ги транспортира е нaй-добре

# 475
Здравейте! Имам изследване за тромбофилия която незнам какво значи... някой от лекарите не я вземат на сериозно.
Factor V Leiden / F5 ген (p.R506Q)
Prothrombin / F2 ген (c.20210G>А)
PAI-1 4G/5G
ACE I/D
MTHFR ген (с.677С>Т)
При такива резултати трябва ли да се вземат мерки и при какъв лекар трябва да се отиде ..?

# 476
Какви са резултатите? Нормален, хетерозигот, хомозигот?

# 477
Нормален генотип
Нормален генотип
Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G
Хомозиготен носител, генотип D/D
•поомален генотип (/U
12,1
Забележки:
1) Генотипната комбинация по маркери PAI-ACE се асоциира с кумулативен ефект върху риска за понижена
•фиоринолитична активност
2) Нарушение в системата на фибринолиза, риск за понижена фибринолитична активност.

Това пише

# 478
  • София
Moon2,
аз с подобни мутации бях на терапия с НМХ през цялата бременност.
Хомозигот по PAI предполага проблем с фибринолизата - разграждането на тромбчета.
Хомозигот по MTHFR предполага проблем с усвояването на витамини от група Б (Б9 и Б12) и като следствие - повишаване на хомоцистеин. Премери нивата на Б9, Б12 и хомоцистеин и с резултата отиди при хематолог, да ти назначи терапия. При ниски стойности на витамините трябва да се приемат само метилирани форми на Б9 и Б12, защото синтетичните не се усвояват. Трябва да са близо до горна референтна стойност преди забременяване. При бременност се следи коагулация на всеки 3-4 седмици (АПТТ, д-димер и фибриноген), както и кръвотока към бебето.

A`Z,
комбинацията от мутации в PAI и ACE предполага проблем в процеса на фибринолиза - разграждането на тромбчета. При бременност се следи коагулация на всеки 3-4 седмици (АПТТ, д-димер и фибриноген), както и кръвотока към бебето. Предварително може да се консултираш с хематолог и назначаване на терапия.

Ts_vv,
питай коя лаборатория прави тези изследвания на място, а не изпраща в друг град или в чужбина пробите. Може да провериш и болничните лаборатории.

SiMonki,
изследванията за коагулация можеш да пуснеш навсякъде. Най-добре на място, където изследват веднага (например в централата на лабораторията, а не в някой клон, където събират проби и в края на деня ги транспортират до централата, за да ги изследват кой знае кога). АСпи тест и АнтиХа, както е казала Брин, изследват на много малко места. Най-добре в Токуда или НКБ. Мисля че Аджибадем на Околовръстното също има. Попитай предварително.

# 479
Здравейте, имам Лайден, но само хомозигот.

Бременна в 22г.с. След инвитро. 2 неуспешни трансфера преди това, без бременности.
Всички (репродуктивен, хематолог Веселина Иванова, имунолог Михайлова и проследяващ) се обединиха около терапия с Клексан 0,4 от дата на трансфера.
И по предписанията и тук аз си пускам на 4 седмици коагулация и ПКК и пращам на Кондева, че ми е лесно онлайн. Тя също доволна от терапията.
Днес с направление да спестя някой лев отивам на по-случаен хематолог, работещ с бременни, казва ми не ви трябва клексан щом нямате аборти или други епизоди на тромбози, можело е само в първо тримесечие и после след раждане, сега няма смисъл и няма смисъл и да пускате коагулация. Д-димер по време на бременност пък съвсем не се гледал. Само феритин да пусна.
Е…!?
Какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт