Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 22 104
  • 682
  •   1
Отговори
# 480
  • Замък сред облаците
Кой беше хематолога в крайна сметка? А с Лайден си е руска рулетка.

# 481
  • Sofia
Мисля, че масово хематолозите неглижират Тромбофилията.

И аз съм с високорискова мутация - но с фактор 2 Протромбин. Един такъв хематолог ми разправяше. че съм нямала нужда от терапия, евентуално само след раждането.
Аз реших да не поемам риск и отидох при лекари, които обръщат внимание.
Защото рисковете при Тромбофилия всички ги знаем какви са - не е само някоя тромбоза тук-там. А може да коства живота и на детето и на майката.
Като Ви кажат, че терапия/профилактика не Ви трябва, няма те да поемат риска, а само Вие ще си понасяте последствията, ако се случи нещо.

И налага ли се да минете през аборти, за да им докажете, че имате нужда от терапия?

# 482
Това са глупости. С Лайден хетерозигот сте за терапия. Потвърдено от двама хематолози за мен - д-р Тончев и д-р Веселина Иванова
Здравейте, имам Лайден, но само хомозигот.

Бременна в 22г.с. След инвитро. 2 неуспешни трансфера преди това, без бременности.
Всички (репродуктивен, хематолог Веселина Иванова, имунолог Михайлова и проследяващ) се обединиха около терапия с Клексан 0,4 от дата на трансфера.
И по предписанията и тук аз си пускам на 4 седмици коагулация и ПКК и пращам на Кондева, че ми е лесно онлайн. Тя също доволна от терапията.
Днес с направление да спестя някой лев отивам на по-случаен хематолог, работещ с бременни, казва ми не ви трябва клексан щом нямате аборти или други епизоди на тромбози, можело е само в първо тримесечие и после след раждане, сега няма смисъл и няма смисъл и да пускате коагулация. Д-димер по време на бременност пък съвсем не се гледал. Само феритин да пусна.
Е…!?
Какво мислите?

# 483
А може ли да ми препоръчате хематолог ? Какво мислите за др. Георги Тончев ?

# 484
Един от добрите е
А може ли да ми препоръчате хематолог ? Какво мислите за др. Георги Тончев ?

# 485
Барбукова в Неоклиник. Съгласна съм с вас, продължавам си с терапията, просто им се чудя…

# 486
  • София
Семира, следвай си терапията 🍀
С това рехаво CV, явно няма много компетенции...

# 487
Здравейте, преди 4.5 години ми откриха тромбофилия поради много ранен аборт (5 г с) със съсиреци, месец след това пак забременях и имам живородено дете. Бях на терапия с @спирин от двете чертички и кл. / фрак. от 45 дни преди термин до месец и половина след раждането. След това не съм приемала нищо, не съм се и сещала за това
В трети месец ме изследваха в 3та градска , не помня кой лекар.
Иначе от дете когато са ми взимали кръв и все се коментираше, че била много гъста, да съм пиела повече вода, а аз още оттогава не падам  под 2 литра дневно.

Мутациите ми са следните:
- хетерозигот 4G/5G на PAI 1
- хетерозигот C/T на MTHFR (c.677C>T)
- хомозигот D/D на ACE

Ровя се в нета, но оставам все по-объркана. При евентуална втора бременност какво трябва да направя? Към кого да се обърна? Въобще да рискувам ли с втора бременност? А и като цяло тези мутации как биха повлияли на живота ми? Дали трябва да приемам нещо регулярно или да спазвам определени режими на хранен и движение?
Започнах да мисля в тази посока, защото ми се откриха и някои състояния преди това лято, за които не подозирах - nafld, хиперурикемия, високи триглицериди и холестерол, напълняване сякаш от нищото...

Благодаря предварително на всички отговорили!

# 488
  • София
Мутациите в PAI и ACE са свързани с предразположеност към затруднена фибринолиза - тоест разграждане на тромбчета. При бременност обикновено терапията е НМХ и/или аспирин протект. Коагулацията се проследява с изследвания - АПТТ, д-димер и фибриноген. Възможно е да имате други мутации или придобити състояния, които да повишават коагулацията. Можете да пуснете коагулация, както и Б9 и Б12 и след това да се консултирате с хематолог с опит с тромбофилия - прегледайте темата назад, както и първата й страница. Мутацията в MTHFR предполага затруднено усвояване на синтетични витамини от група Б. Препоръчва се прием на метилирани форми на Б9 и Б12, нивата им да са близо до горна референтна стойност преди забременяване.

Холестерол, триглицериди и напълняване могат да са поради или придружени с инсулинова резистентност, консултира се с ендокринолог. Нормализират се хранителен режим, ако не е достатъчно - със стероиди (силно непрепоръчително) или хранителни добавки - при мен второто има ефект.

Никое от нещата по-горе не пречи на забременяване, но е добре да имате адекватна терапия още преди да забременеете. Специалисти и повече информация на първа страница на темата.

За останалите диагнози нямам информация и не мога да коментирам.

# 489
Здравейте момичета, утре имам онлайн консултация с Д-р Тончев.
Бременна съм в 13г.с.+5дни. След инвитро с ДЯ и съм на 46г.
На терапия съм с Фраксепарин 0,6 /от 17.11, преди това терапията беше с фраксепарин 0,4/ + Натаспин Х / 17.11 прием/ + Акард 150мг / от вчера назначен за висок риск от прееклампсия/.
Бях спряла Фраксепарин 0,4 за период от 10дни - имах прокървяване и леко отлепяне / 27.10 до 05.11 не съм поставяла инжекции/.
Чудя се дали да си пусна утре изследвания за Д-р Тончев или да изчакам той да ми назначи.
Поради постоянната промяна на дози на лекарства, не знам колко ще е реална картината в момента. Последно на 05.11 имам правени изследвания за Протромбиново време, Фибриноген, Д-Димер, АРТТ - след които АГ ми каза да почвам Фраксепарина 0,4 отново да го поставям.

Моите генетични мутации са:
PAI - I 4G/5G
ACE I/D Хомозиготен носител, генотип D/D
Factor XIII (p.Val34Leu) Нормален генотип Val/Val
MTHFR ген (c.1298A>C) Хетерозиготен носител, генотип A/C
MTRR ген (c.66А>G) Хомозиготен носител, генотип G/G
VEGFA ген (c.936C>T) Нормален генотип C/C
VEGFA ген (c.-1154G>A) Нормален генотип G/G
TAFI ген (c.+505A>G) Хомозиготен носител, генотип G/G
ANXA5 ген - хаплотип M1/M2 Нормален хаплотип N/N

Който е минал консулнации при Д-р Тончев моля да даде съвет за изследвания какво е назначавал.

# 490
здравейте, в момента съм в началото на 8ми месец, правила съм тестве за тромбофилии и всички мутации са отрицателни. Днес си пуснах все пак изследвания и Д-димера излезе много висок - 2066, а доколкото четох трябва да е до 1700...

иначе другите показатели са ок:
протромбиново време: 95 (80-130)
ИНР - 1.03  (о.8-1.3)
фибриноген - 2.67 (2-4)
аптт - 32 (граници 26-40)

Феритина също ми е нисък доста - 6.8 нг/мл или мг/л (11-306)
Незнам сега колко е притеснителен този димер, преди няколко месеца беше ок...

# 491
  • София
Генетичните мутации не са единствената причина за повишаване на д-димер. Консултирайте се с АГ, ако не обърне внимание - с хематолог или съдов специалист. С напредване на бременността е нормално да се повишава кръвосъсирването, но все пак д-димер е показател за тромбообразуване, така че не е добре да е над референтните стойности.

Желязото и ЖСК фракциите как са? Приемате ли желязо под някаква форма? На мен ми беше изписан в последните месеци. Попитайте следящия АГ и за това.

Успех!

# 492
желязото е ок - почти на гормата граница - 25.6 при горна граница 26. Пия по 1 хапче Сидерал на ден

# 493
  • Замък сред облаците
С напредване на бременността е нормално да се повишава кръвосъсирването, но все пак д-димер е показател за тромбообразуване, така че не е добре да е над референтните стойности.

Тук към коментара на Дели ще добавя че при жени с тромбофилия и на терапия д-димер може да е повишен защото е отпадъчен продукт от фибринолизата също. Но това е в други случаи, нали, в този коментара й е на място.

# 494
здравейте, в момента съм в началото на 8ми месец, правила съм тестве за тромбофилии и всички мутации са отрицателни. Днес си пуснах все пак изследвания и Д-димера излезе много висок - 2066, а доколкото четох трябва да е до 1700...

иначе другите показатели са ок:
протромбиново време: 95 (80-130)
ИНР - 1.03  (о.8-1.3)
фибриноген - 2.67 (2-4)
аптт - 32 (граници 26-40)

Феритина също ми е нисък доста - 6.8 нг/мл или мг/л (11-306)
Незнам сега колко е притеснителен този димер, преди няколко месеца беше ок...

Тромбофилиите са много на вид. Ако сте пускали основен панел, има и други. Има генетична и придобита, също така.
Според мен, направете консултация. Подгответе всички въпроси и изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт