Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 22 132
  • 682
  •   1
Отговори
# 675
Осем дни след секциото получих внезапен припадък и много силен задух и се установи масивна двустранна белодробна емболия. В болницата ми направиха три процедури за впръскване и беше извадена голяма част от тромба, за да се отпуши белодробната артерия. След направени доплерови изследвания със сигурност се изключи вариантът тромбът да е дошъл от краката.

Лекуващият ме лекар в Софиямед ме насочи към изследвания за тромбофилия и антифосфолипиден синдром. Има различни мнения за това къде точно се е образувал тромбът – според някои лекари е възможно да се е образувал директно в белодробната артерия, според други има още неизвестни, но със сигурност не е дошъл от краката.

В момента съм на лечение с Ксарелто, като ми беше казано, че терапията ще е около една година.
След преживяното започнаха силни паник атаки и няколко пъти се наложи да влизам в болница.
Радвам се искрено, че при теб има напредък и че се чувстваш по-добре физически – това наистина дава надежда.
Видях и препоръката за д-р Минкова в Токуда и записах час, за да чуя и нейното мнение.
До сега освен в СофияМед , бях насочена за консултация с Паскалева и Разбойников , но конкретно към Паскалева има леки резерви , особено и след прочетените неща тук, въпреки че към този момент следвам нейната терапия за прием на Ксарелто.
geri,
все едно чета за себе си.
Мен вчера ме изписаха с масивна двустранна БТЕ. Така че при мен лечението тепърва започва и не мога да помогна с опит.

Не е след раждане.
След секциото и спирането на НМХ имаше само съмнение за БТЕ (задух, д-димер 2.2, и отклонения в кръвно-газовия анализ). Но на скенера нямаше нищо.

Но ето 3г по-късно все пак се случи.
Моята терапия ще е доживот, защото съм с Тромбофилия - Фактор 2 Протромбин.

Най- важното е сега да се погрижиш за себе си. Всички ми казваха, че тромб се разбива бавно , аз го разбих за няма и три месеца, така че ти пожелавам същото да стане и с теб.

# 676
Brin, много съжалявам за случилото се! Желая бързо възстановяване!

Geri, според мен огромния проблем и при двете ни е липсата на терапия след. Надявам се всичко да е отминало и никога да не се повтори!

# 677
  • Sofia
Мануна, много си права.
След естествено раждане/секцио е най-рисковия период в това отношение. Много по-рисково, отколкото по време на бременността. Редно е всички родилки да са на адекватна профилактика, независимо дали имат мутации или не.
Иначе е руска рулетка.

# 678
Brin, оправяй се бързо! Знаеш какво ще кажа, добтата новина е, че вече пишеш в темите. Simple Smile

Само ще те допъня. При секцио, особено придружено от хомозиготни мутации, рискът от тромбози е висок. Но, като чета, АГ май не го дооценяват този риск.
Операциите в коремната кухина и особено тези в малкия таз и тазобедрените стави са с най-висок риск от тромбози.

ПС На мен няколко лекари, вкл. съдовия хирург, след сериозна тромбоза с тромбектомия и БТЕ, с хомозиготна мутация, ми каза, че доживот трябва да съм на антикоагуланти.
Тромбофилните хомозиготни мутации не бива да се подценяват.
За хетерозиготните считат, че няма клиничен риск, основно ги приемат като носителство на дефектния ген. Наскоро се интересувах за тях при бременност как процедират различните АГ.

ЕДИТ
Току що говорихме с приятелка, която също има тромбофилни мутации. Каза, че някои хетерозиготни тромбофилни мутации, които влияят директно на кръвта, примерно фактор 5 Лайден, фактор 2 и др. имат клинично значение. Така, че, консултирате се с лекар генетик за вашата мутация.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 20:08 от Diorela

# 679
Момичета, бременна съм в 15гс. От 5гс съм на Клексан 0,4, а от 13г след феталната и на Акард 150мг. Следя се при д-р Танчев и вече 2 пъти пускахме месечните кръвни изследвяния.  Предстои да пускам за първи път и Анти ха,  но не знам къде, трябва ли да е в комбинация и с други кръвни изследвания? Питах доктора и той каза само след 2 седмици. Знам, че трябва да е 4ч след Клексана. В Бодимед правят ли го? Другия вариант ми е събота за отида в Такуда, дали вземат проби тогава или трябва през седмицата? Моля, за съвет.

# 680
  • Замък сред облаците
Токуда, Сити клиник, хематологията (НСБАЛХЗ), НКБ, Св. Екатерина правят антиХа на място, което е важно. Резултатът излиза в рамките на същия ден, даже обикновено до час. Лаборатории като Синево, Бодимед, Лина и други ако предлагат антиХа го пращат в чужбина и резултатът идва след 10 дни, което е безумно.

# 681
Благодаря. А в Токуда може ли да отида в събота? И само Анти ха да пусна, без други показатели, нали?
Токуда, Сити клиник, хематологията (НСБАЛХЗ), НКБ, Св. Екатерина правят антиХа на място, което е важно. Резултатът излиза в рамките на същия ден, даже обикновено до час. Лаборатории като Синево, Бодимед, Лина и други ако предлагат антиХа го пращат в чужбина и резултатът идва след 10 дни, което е безумно.

# 682
  • Замък сред облаците
Да и на двата въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт