Днес случайно срещнах приятелка на баба ми - 80 годишна жена, която си разхождаше кучето. Бях я виждала преди половин година и сега бях поразена, че е наполовина. Реално тя изчезва - вероятно е около 40 килограма!
Шокирана я попитах какво става. Оказа се, че има проблем с всички зъби /повечето ги и няма де/, но започнала да ги вади, много я боляло, по цели нощи не спяла от болката и не ядяла. И спряла да ходи на зъболекар. Обаче и да се храни не може. И това с месеци! Не може да дъвче, боли я и не яде!
Вече и да спи не можела - лежала в леглото и понякога нямала сили да стане!! Как и да стане, като не яде!
Разбрахме се с нея да и купя слаби успокоителни с надежда да спи. Обеща ми всеки ден да яде по едно яйце и по лъжичка мед.
Мисля да и занеса бебешки каши, ако ми кажете кои биха били вкусни за възрастен - приемам съвети.
Тя има деца. Не и чак толкова зле финансово предполагам. Всеки ден и носят да гледа внука, обаче се е отчаяла и от неядене съвсем и се е "затворил" стомаха. Ще умре от глад, а е здрава и права, активна и много добра!
Ще търся начин да не я обидя с преобгрижване. Но знаете как е, като те боли, като се отчаяш - даже не се сещаш какво да си сготвиш. А и месо без зъби трудно се яде. Ще и досаждам дорде ме сиктирдоса. Давайте съвети -
вкусни неща, които да и занеса да може да хапва.
- Бебешки каши!
- Зърнена закуска, която да разкисва до каша и да хапва!
- Ще я съветвам да си вари картофи, морковчета.
- Бульонче на сварено месо да пие - пак ще и е от полза.
- Банани
- Тиквички соте.
Друго какво може да яде човек без зъби не само да оцелее, ами и малко да качи килограми?