Какво да яде човек без зъби?

• 1 775
  • 51
  •   1
Отговори
Здравейте,

Днес случайно срещнах приятелка на баба ми - 80 годишна жена, която си разхождаше кучето. Бях я виждала преди половин година и сега бях поразена, че е наполовина. Реално тя изчезва - вероятно е около 40 килограма!
Шокирана я попитах какво става. Оказа се, че има проблем с всички зъби /повечето ги и няма де/, но започнала да ги вади, много я боляло, по цели нощи не спяла от болката и не ядяла. И спряла да ходи на зъболекар. Обаче и да се храни не може. И това с месеци! Не може да дъвче, боли я и не яде!
Вече и да спи не можела - лежала в леглото и понякога нямала сили да стане!! Как и да стане, като не яде!

Разбрахме се с нея да и купя слаби успокоителни с надежда да спи. Обеща ми всеки ден да яде по едно яйце и по лъжичка мед.
Мисля да и занеса бебешки каши, ако ми кажете кои биха били вкусни за възрастен - приемам съвети.

Тя има деца. Не и чак толкова зле финансово предполагам. Всеки ден и носят да гледа внука, обаче се е отчаяла и от неядене съвсем и се е "затворил" стомаха. Ще умре от глад, а е здрава и права, активна и много добра!

Ще търся начин да не я обидя с преобгрижване. Но знаете как е, като те боли, като се отчаяш - даже не се сещаш какво да си сготвиш. А и месо без зъби трудно се яде. Ще и досаждам дорде ме сиктирдоса. Давайте съвети -  
вкусни неща, които да и занеса да може да хапва.

- Бебешки каши!
- Зърнена закуска, която да разкисва до каша и да хапва!
- Ще я съветвам да си вари картофи, морковчета.
- Бульонче на сварено месо да пие - пак ще и е от полза.
- Банани
- Тиквички соте.

Друго какво може да яде човек без зъби не само да оцелее, ами и малко да качи килограми?

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 11:44 от the Дорис

# 1
Всякакви пасирани храни. Всяко ядене може да се мине с пасатора, дори месото. Картофено пюре, пюре от грах.  Крем супи. За десерт или просто така - намачкан банан, желета, всякакви кремчета. Попара. Прясно  и кисело мляко. Всъщност много неща може, но ако я болят зъбите, може би просто и се отщява.

# 2
  • Пловдив
Първо децата й да я заведат на лекар и да й пуснат кръвна картина и урина.
После според показанията ще й се назначи диета
Второ да я заведат на зъболекар и да й направят протези.
Иначе 80 годишна жена може да яде попара с препечен хляб, прясно мляко, масло и сирене.
Може да яде картофена яхния (зависи как е със захарта), много видове крем супи, ориз със спанак, с тиквички, пюрирани храни с или без месо, всякакви видове кексове - сладки и солени, овесени каши, яйца, но от зъбите може да развие инфекции и да стане страшно.
Трето драстичната загуба на тегло може да се дължи на друго заболяване освен зъбите.

# 3
Да, точно че и се отщява. И като всичко това продължава дълго, съвем е загубила желание да си готви и пасира. Пасираната храна не е така приятна за съжаление.

Кремчетата е много добра идея!
Попара
Таратор с рендосана краставица.
П'юре от грах

П.П. Изброявам си го после да ми е лесно да ги обобщя !

Благодаря за съвета!

Насочих се към детски каши, защото са и обогатени с витамини и минерали.

In4hi, не мога да казвам на децата и какво да правят. А и не бива грубо да навлизам, защото ще ме сиктирдосат. Тя ходила на зъболекар за протези - започнали да вадят зъби и е станало страшно с болката. И тя се отказала да ходи! За това гледам да помогна като и обръщам внимание и да позасиля храненето, със съвети и да и купувам чат пат каквото позволи да вземе. Но постоянно я болят зъбите - не може ли да се умъртвят поне?

Ето оризите с добавки ги бях забравила
Кексовете също е страхотна идея. Мога и да и купя готови, мога да направя и да и занеса.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 19:58 от the Дорис

# 4
Най-добре е зъбите да се извадят. Вече дали ще сложи протези е нейно решение. И без зъби се живее, просто пасирани храни. Явно сега има доскомфорт, дразни я солено, кисело, топло, студено, боли я.
А семейството и явно им е през тууут.
Може би ще помогнете на жената, ако и намерите зъболекар, който да извърши манипулацията или даде съвет.

# 5
  • Ст Загора
Горката жена .
Майка ми е с подобен проблем.  Има зъби , не всички са извадени . Има и протеза . Неудобна й е .
Пасира си накои манджи или с блендер като смути.. Яде по-лесно дъхкотелни неща

# 6
Ами оказа се, че тя ходела на зъболекар при братовчедка ми, където мислех да я заведа за второ мнение. Но наистина ми се иска да я заведа на втора консултация - нещо не е както трябва с това лечение.

Опасявам се, че тази жена вече няма да издържи упойка. Тя е станала дантелена !!!

nasito8988, а протеини как приема? Защото то неусетно храненето става картофена супа. И колко пъти едно и също да яде човек?

# 7
  • Пловдив
Ако сте във Варна, София или Пловдив можете да й съдействате и да я заведете септември -октомври до денталните факултети. Там непрекъснато търсят хора с проблемни зъби, за да се обучават студентите. Цените са символични по 5-6 лева за пломба и вадене на зъб и около 30-40 лева за коронки и ченета.

# 8
Проблемът не са парите, а болката!

И наистина се притеснявам, че тя е толкова слаба и отпаднала, че нямам представа дали ще издържи и стоматологична упойка.

# 9
  • Ст Загора
Ами яде яйца ,мляко ...
Занесох й колаген ..  
Уж разнообразява . Не живеем заедно .

# 10
  • София
Има медицински храни за точно такива случаи. 👍 В аптека компетентен фармацевт ще помогне да се ориентирате. Те са и като кремчета и желета повечето.

# 11
  • София
Скир - с по-високо съдържание на протеини е и е по-калоричен.
Костни бульони - колаген, мазнини.
Пасирани супи - всякакви, в тях може да се пасира и малко месо, но малко заради и без това свития стомах.
Картофено пюре - силно калорично е, особено ако се сложи масло и прясно мляко.
Качамак - същото като пюрето.
Много фино намачкани яйца с кисело мляко и/или майонеза.
Паста и инстантни спагети, сготвени до разваряване.
Мачкани меки плодове - банани, праскови, кайсии, райска ябълка - витамини и захари.
Попари - ако харесва и е склонна да яде.
Всякак обаче трябва да се работи да се разреши здравословният проблем - може да направи жестока инфекция най-малкото.

# 12
  • Пловдив
Хрумна ми за боза - ако не й е противопоказна. Разбито кисело мляко. Авокадо.

# 13
Старите баби навремето са си дробили хляб в кисело мляко или в супа. Така че ако си свари силен оилешки бульон примерно и си го надроби с хляб, си става идеално ядене.

Но иначе, всякакви зеленчуци може да си вари, не само картофи - има тиквички, моркови, лук на ситно и после пасирани и с мляко и краве масло... ето ти всякакви вкусни зеленчукови пюрета.

Бебешки пюрета съм яла покрай децата. Те са малко сладникави, но се свиква с вкуса. Особено тези с месо са по-хранителни заради протеините.

# 14
А сигурни ли сте, че я болят зъбите, а не троичния нерв? Болката е като зъбобол.

Общи условия

Активация на акаунт