Какво да яде човек без зъби?

• 1 783
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Ст Загора
Точно Дева. Тя разясни Дорис .
Леля не ходи ппи квартални док . А също и разни инжекции слага,  допитва се до доктори , до аптекари и до майка ми ,която е мед. сестра...

# 46
  • София
Ако дамата се е амбицирала да отиде на лекар - използвай момента да говориш с роднините и да се действа, защото това лесно се изтърва. Задължително трябва да се погледнат зъбите, защото от зъби стават страшни бели не само в устната кухина. Ако зъболекарят си разбира от работата - сам ще каже за него ли е казусът, или за невролог.
Тези приказки, че си отиват, че са пътници, че им е време - всички възрастни ги говорят, нормално е.

# 47
Според мен жената си търси слушател, не разрешение на здравословните проблеми. Те, възрастните, понякога преувеличават, за да им се обърне внимание. Това ги боли, онова боде, трето свива и т.н. А дали наистина е така, не се знае изобщо.

# 48
  • Банско
Крем супи и крутони, накисва крутоните и те стават изключително меки. Може разядки от варена леща и нахут. Доматена супа топла (има такава, но не е гаспачо а топла) със зехтин пак с разкиснати крутони.
Меки сирена + мед, сладко, намачкани плодове с намачкан ориз и картофи.
Пасирани картоф и тиквичка на пържени кюфтета.
Домашна юфка сварена във вода с мед и мазно сирене.

# 49
Давам също мнение, че жената има някакви непрестанни болки в устата, които трябва да се лекуват. От болката няма апетит и се е отказала да си готви. Дядо ми беше с протези от около 40 годишен и никога не е губил апетита си. Другите ми баба и дядо така и не си направиха протези, имаха по няколко зъба в устата и си готвеха и се хранеха по малко до колкото могат. Баба си мачкаше плодове с вилица, стържеше ябълки, готвеше едни миниатюрни манджички и ги топяха с хляб, но не се отказваха да ядат. Мъка им беше, че не може да си хапнат месце, суджук … блендери и пасатори не помня имало ли е, но не мисля, че щяха да ядат именно заради консистенцията. Просто на тази жена друг и е проблема щом изобщо не прави опити.
Иначе захранването щом толкова ѝ се е св корема трябва да започне много внимателно и бавно, защото може пък стомашни проблеми и с изхождането да се предизвикат. Бих потърсила лечебни някакви храни, защото допускам, че са силно калорични и хранителни.
Ако вземете от някъде пастет домашен като заместител на месо, яйца може да се ядат, зеленчуците винаги стават намачкани на пара … сега като изброявам и виждам колко алтернативи има си затвърждавам, че тя някак не търси какво да яде. Може и финансово хич да не добре и като си сам също не ти се готви само за теб. И още … те като оставят там Унучето дали не се интересуват то какво ще яде? Нашите баби винаги имаха готвена храна за нас и щеше да е много подозрително ако всеки ден си там, а няма нищо за ядене. И да, сега мой възрастен роднина си сложи една частична протеза … направо го изкара на умиране как много го болят зъбите, как не може да яде … ама умира вече … обърнахме света да му търсим хляб хем хубав, хем с коричка, хем с мека коричка, че много обича хляб, а не може да го яде, че много го болят зъбите и здравите зъби и те го болят … Никакви зъби не го боляха, дразнеше го протезата, не я слагаше, ядеше на венеца, разраняваше му се и от протезата. След 2 седмици с корега свикна с протезата и сега вече няма да умира и не го болят всичките зъби и си яде, но още чувам за разни меса колко били твърди и жилави как не ставали за ядене. Една такава драма е ако слушаш отстрани.
Успех на жената и дано си върне силите за живот и браво на теб, че искаш да ѝ помогнеш с каквото можеш.

# 50
При котките съм срещала едно заболяване, наречено стоматит. Тогава навсякъде в устната кухина може да има болки при допир на храна. И при хората също се среща, но вече лекар трябва да установи дали е такъв проблемът.

Има старчески маразъм, кахексия и пр., така че недохранването и загубата на апетит са си проблем при доста болни възрастни. Заради депресия и психически изменения може и да нямат желание въобще да ядат, което прави изключително належащо друг човек да контролира да се яде редовно и да се намери подходящата храна за състоянието.

# 51
Здравейте, Дорис! Ситуацията, която описва те, много ми напомни за една моя пациента. Живея и работя в малък град, нямам свръх техника, предвид условията и пациентите ми (стоматолог съм, в квартал с предимно възрастно население). Та преди 15 години дойде една пациента с болки, но без да определя в кой зъб, лекувахме нуждаещите се от това зъби... болките продължиха. Наложи се да пролекувам доста зъби, снимки, консултации с колеги, болките продължиха. Накарах я да посети личния си лекар и според нейните думи и "сложил инжекция в главата" и всичко минало.. Още тогава ми светна лапичка. Впоследствие идва за някой определен зъб, като нито я боли при натиск, нито от топло - студено.. храни се но я"въртяло като шиш"(няма стоматологичен индикации за възпаление/ пулпит..) След няколко лекарства се самоуспокоява  и всичко минава. С годините стана много слаба, но сега проблемът е, че не може да спи, според думите и - изобщо не спи. Изкупила е всички билки, добави и тн за сън, но не мигвала.. Свързвала съм се със сина и и съм намеквала за метален проблем, а според мен е точно това, самото и поведение говори за това, но няма някакво развитие. Синът и живее в София, има дете и тн. От време на време пак идва за зъб, полекуваме го малко и се успокоява. Почти не и взимам пари, защото ме е жал за нея. Падала е в къщи от световъртеж няколко пъти, чупила е ръка.. Като цяло не изглежда добре - бледа, много слаба, отнесен поглед, говори ми за извънземни..
Та, най - вероятно и при вашата позната, проблемът не е в зъбите...

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 08:48 от m1ma

Общи условия

Активация на акаунт