Какво да яде човек без зъби?

• 1 782
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
А сигурни ли сте, че я болят зъбите, а не троичния нерв? Болката е като зъбобол.
И аз това си мисля, колкото и да боли ваденето на зъби ще боли седмица-две , три и толкова. На тази жена трябва да й се обърне внимание.

# 16
И аз като ви чета си мисля, че то хубаво ще измисляме какво да яде, но зъбите трябва да се оправят. Да я засиля малко и да я водя за второ мнение.

Страх ме е хора, да не я заведа и да и стане нещо, после близките и ще ме линчуват как съм и "помогнала". Тя е като сянка!

Вика ми "Сега като говоря с теб зъба ме върти, върти долу, чак в мозъка ми се забива!" Може ли така да боли нерва?

# 17
Отхвърлете троичния нерв и тогава ходете на зъболекар. Това което описваш е троичния нерв, не зъбите. За него се ходи на невролог.

# 18
И как се отхвърля троичния нерв?

А защо да не са развалени зъби. Положението е много зле.

# 19
Невролог. Не може всички зъби да са развалени и да болят едновременно, да се извадят  болящи зъби и болката да не спира, явно проблема не е в зъбите. Направете панорамна снимка на зъбите и ще стане ясно.

# 20
Добре, де, роднините на тази баба се сещат всеки ден да й тропнат внука, но не я виждат, че е на изчеване?! Ами, тя и за него не може да се грижи адекватно при това положение. Аз бих избрала първо зъболекар.

# 21
Да ви кажа за безхаберието на близките и аз съм силно впечатлена, но няма какво да ги коментираме - това са си техни отношения.

Ако мога да помогна ще помогна. Но и човек много като се разпорежда в чужд живот, дори и с добри намерения е дразнещо. За това полека!

# 22
Моя роднина е на 91г само с 1 зъб и се храни с всякаква храна, но при нея загубата на зъбите беше постепенна, не наведнъж, а в рамките на 15-20г. Не съм сигурна сама ли ги вади или ходи да й ги вадят, но протези, мостове и тн. е пробвала, но не може да ги търпи, гадно й е да са й в устата и се е научила да кара без.
Иначе като храни пилешката крем супа става вкусна. И да всяко ядене може да се пасира, но ако има болки, може да има и по-сериозно възпаление, най-добре е поне да се извадят проблемните зъби, да се види дали има по-сериозно възпаление на венците, костта и тн. И да се вземат мерки. Стоматологичното лечение е доста скъпо, но необходимо.

# 23
Лекарите изписват специален протеин за възрастни пациенти с недохранване:
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010006942

Има и готови продукти, като млекца, в количество като за еднократно хранене.

Проблемът е, че тя, като не се е хранила, няма апетит, развиват нещо като анорексия в такива случаи, и няма как да започне да яде пилешки супи, качамак и попара. Трябва лечебна храна (ентерална храна за пиене се води), някакво захранване да се направи.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 00:26 от кукумицинка

# 24
И аз мисля, че проблемът е по-скоро в липсата на апетит и някакъв психически или неврологичен проблем, не толкова в зъбите.
Майка още на 60 извади всички зъби, започна с протези, едните не ѝ бяха удобни, смени ги, другите ѝ се счупиха, доста ходѝ по зъботехници и зъболекари, но в крайна сметка си намираше начин да яде. При тая жена наистина има по-сериозен проблем.
И нистина е работа на близките да ѝ обърнат внимание, не на странични. Да не стане така, че вместо да изпишат вежди, да извадят око.  В смисъл, не я познават достатъчно и не знаят за скрити здравословни проблеми. Отделно разправията с роднините ѝ, защо иска да помага и дали има нечисти намерения...

# 25
За троичния нерв невролог ще каже дали е и лечение. От опит го казвам и аз бях убедена че е от зъбите.
Преди година бях на ушен убедена че ме боли ухо. Лекарката ме прегледа и каза че е троичния нерв. Обясни ми че има точки на нерва, които като се натиснат и показват болката. Показа ми тая за нерва и в момента в който я натисна разбрах че не е ухото.
Лечението е обезболяващи и милгама ен витамините.

# 26
  • София
Правилно са отбелязали другите дами за невролога, но ще добавя, че е възможна адска болка от зъб/зъби.
И тук възможностите са много - пулпит, недолекувани корени, възпаление на костта и други. Каквото и да е, жената има нужда спешно от преглед, кадърен зъболекар също според мен би могъл да се ориентира за него ли е проблемът, или е за невролог.
Роднините хич ли не забелязват какво се случва, или действително не им пука?

# 27
Днес говорих пак с нея - боляло я като венеца опирал в храната. А тогава за каква болка нощем говори, че не спи?
Друго, което ме впечатли е, че вчера и дадох протеина, който е като мляко с какао. Питам я пробвала ли го е, харесва ли и - не, ще четяла етикета, защото пиела лекарство за сърце.

Май нещата са отвър зъбите ... Няма да се откажа. Понякога, като си потънал в депресия, това, че някой е забелязал, че си зле, че се интересува, че има с кого да поговориш пак може да помогне.

Сега ще и взема билкови успокоителни.

# 28
  • Ст Загора
Е как няма да забелязваг нейните хора ?

И аз мисля, че не е.само зъби .

# 29
Билковите успокоителни може да взаимодействат с разни други успокоителни, които жената може да пие. Има и друго на мен дори от успокояващ чай за сън,.много ми пада кръвното.
Да не би освен зъбите, да има и някакъв ментален проблем?

Общи условия

Активация на акаунт