Женомразието в България - Мит или Реалност ?

• 22 597
  • 731
  •   1
Отговори
# 645
То и да казваш, ако не му иде отвътре, няма ефект. Даже е излишно бих кАзАлА.

# 646
Аз още чакам мъжете да се изкажат що е то мъжка роля и отива ли отвъд п*нис колан Smiley

Иначе щом е лесно да си жена, къде са всички кандидати да поемат "женската" роля?
Не съм чел назад, но въпросът ти ми се струва интересен и ще се опитам набързо да отговоря според собствените си разбирания.
Мъжката роля в семейството я свързвам със стабилност, отговорност и надеждност – опора, на която близките му могат да се доверят в трудни и напрегнати моменти. Да може да осигурява финансово семейството си, да взима разумни решения в динамична среда и да действа адекватно при възникнали проблеми. Независимо дали става въпрос за технически повреди, организационни въпроси или спешни ситуации, той трябва да умее да реагира бързо и ефективно. От него се очаква да защити семейството си – ако се налага и физически, но най-вече чрез спокойствие и увереност. Естествено важно е също да отделя достатъчно време на партньорката си и децата, както и да развива знания и умения в широк кръг практически области, за да е полезен и компетентен във всяка възникнала ситуация. В общи линии така виждам аз мъжката роля. Не съм обхванал т.нар. домашни отговорности, защото при тях от водещо значение е натовареността в семейството.

П.П. Женската роля не е нито по-лесна, нито по-малко важна.

# 647
  • София
Благодаря, Рейгън! Съгласна съм с отговора ти. Единствено ще допълня, че за мен и двамата отговорят за финансовата стабилност и домакинството, в какъвто баланс преценят, без това да се отразява негативно на съответстващите им роли.

# 648
И аз съм съгласен с теб за баланса и за това, че е справедливо да има такъв - не може жената да работи и изкарва повече и после и домакинската работа да й е в повече...или обратното. В семейства, в които и двамата работят поравно, нормално е да има такъв баланс. Между другото ти и друг път си говорила за него и аз споделям мнението ти. Но за мен отговорността за изкарването на достатъчно много пари за осигуряване на семейството е на мъжа, т.е. това е част от неговата роля. Не случайно мъжете се комплексират ако изкарват по-малко - самите ние си знаем това, знаем каква ни е ролята, и ако не я "изпълняваме", се сдухваме. И аз бих се сдухал в такава ситуация, щото това е моя отговорност.

Но има и нещо друго - мисля си, че принципното разпределение на ролите е по-добра среда като цяло за едно семейство. Ти например би ли запазила уважението, доверието и привличането си към един мъж, който не работи, но върши цялата домакинска работа и гледа децата? За дълъг период от време? Реално той не си е влязъл в "мъжката роля", а по-скоро ти. Всичко тук е справедливо, да, но дали ти самата би се привличала от него ако това продължи дълго време? Всъщност ти може би да, защото си толерантна и възприемаш по-гъвкави модели, но дали много от жените биха възприели нещата по същия начин? Такъв мъж също много вероятно е да е депресиран, което допълнително влошава положението....

# 649
  • София
Ходих, бродих и не можах да видя един мъж, който да е ОК със самия себе си, ако няма повече от жената до него. Нека им отстъпим това право, този гъдел на егото.

# 650
  • Out of the Mix
Съгласен съм и с двама ви (Рейгън, Лъв), но това е валидно при двама, работещи, за да оцеляват, плащат и живеят съвместно, поделяйки отговорности и натовареност, което е нормално.

Но има такива, които вече имат пари, уредили се, подредили си живота, не ги интересуват заплати и доходи толкова. Те какво правят?

Или казвате, моментът, в който срещнат партньор, който на книга уж изкарва повече, но има по-малко (активи и пари вече спестени, примерно), трябва да почва да блъска наново, за да може този, който работи повече да не се чувства "прецакан"?

Мисълта ми е, че всичко е чудесно, но динамиката между двама души е изключително индивидуална за всяка двойка, двама се срещат в различни житейски етапи.

Познавам хора с пари, които не работят, условно казано, имат, изкарали са.

Мъжът, ако е напред с материала, за мен по-важно би било не да блъска още и още, а да се грижи за здравето си, да подкрепя жена си, да й е опора във всичко, да е там за нея винаги, когато има нужда. Парите и кариерата не са всичко, убедил съм се отдавна.

Рейгън, интересно никъде не спомена за интимността в двойката, което за мен лично е ключово, и без нея нищо друго не ме интересува, а всичко се надгражда около нея, колкото и добра душа и характер да е една жена. Simple Smile

Лъвица със сигурност с горното ще е на 100% съгласна. Wink

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 17:05 от Revoker

# 651
Мм казва, че няма значение дали единият изкарва повече или по-малко, ако и двамата работят то домакинството трябва да е за двамата. Като нали не делим под лупа да е по-равно. И ако не мислеше така нямаше да го приема, понеже ако работя 8 часа аз съм еднакво уморена независимо дали изкарвам хиляда или 5 хиляди.  Истината е че аз правя повече домакинстване, защото имам дни хоум офис, всеки ден прахосмуча и приготвям храна дори набързо. Но аз обичам да готвя, и държа да се пере по определен начин, но мразя да чистя банята и така сме се разпределили. Но съм имала няколко месеца безработица и продължихме в същата динамика, само започнах да пазарувам през деня, нещо което по принцип прави той след работа.

# 652
  • София
И аз съм съгласен с теб за баланса и за това, че е справедливо да има такъв - не може жената да работи и изкарва повече и после и домакинската работа да й е в повече...или обратното. В семейства, в които и двамата работят поравно, нормално е да има такъв баланс. Между другото ти и друг път си говорила за него и аз споделям мнението ти. Но за мен отговорността за изкарването на достатъчно много пари за осигуряване на семейството е на мъжа, т.е. това е част от неговата роля. Не случайно мъжете се комплексират ако изкарват по-малко - самите ние си знаем това, знаем каква ни е ролята, и ако не я "изпълняваме", се сдухваме. И аз бих се сдухал в такава ситуация, щото това е моя отговорност.

Но има и нещо друго - мисля си, че принципното разпределение на ролите е по-добра среда като цяло за едно семейство. Ти например би ли запазила уважението, доверието и привличането си към един мъж, който не работи, но върши цялата домакинска работа и гледа децата? За дълъг период от време? Реално той не си е влязъл в "мъжката роля", а по-скоро ти. Всичко тук е справедливо, да, но дали ти самата би се привличала от него ако това продължи дълго време? Всъщност ти може би да, защото си толерантна и възприемаш по-гъвкави модели, но дали много от жените биха възприели нещата по същия начин? Такъв мъж също много вероятно е да е депресиран, което допълнително влошава положението....

Ако мъжът е депресиран от тази роля, сигурно е нормално да спреш да се привличаш от него Joy Ако мъжът е уверен в ролята, върши я с твърда ръка и размах, не мисля, че има опасност да спре да е секси Wink Мъжкият сексапил не е в порфейла или във вършенето на точно опредени неща, а в начина по който ги върши и в самочувствието му. Нещо, което много мъже така и не разбират. Аз пък намирам "мъжката" роля за доста сладка в много отношения (те сигурно затова толкова си държат на нея), та ме блазни идеята да се прибирам вкъщи след работа и всичко друго да ми е свършено, ама едва ли ще имам възможност да тествам чак такъв модел Smile

# 653
  • София
А баш! Мен не ме отблъсква самата липса на пари, а драмите, в които изпадат някои мъже при липса на пари. То е едно заяждане, то са едни ежедневни обвинения, цепене на всяка стотинка - ужас.
От друга страна, в момента домакинската работа у нас е един път седмично за 2 часа. Тъй че - не ми трябва помощник.

# 654
Обикновено който изкарва много пари съответно има и много по голяма ангажираност, работата поглъща повече време и сравнение дали 1000 или 5000 не е все тая, поне в повечето случаи. Така че няма как при това положение да се изисква и очаква домакинството да бъде по равно. За да функционират нормално семейството няма как и двамата да са някакви кариеристи, да гонят работа до дупка и всичко друго да им е ок. Обикновено един такъв се комбинира с другият (най често жената )на по лека и не натоварваща работата, от там и повече време за домакинство и децата. Няколко семейства около мен мъжете изкарващи доволно предпочетоха жените им изобщо да не работят, от колкото да работят за някакви смешни пари, а вечер да се хващат за гушите кой да измие чиниите и да изкъпе децата.

# 655
  • София
Ако и двамата изкарват много, вероятно ще си платят някой да им върши домакинската работа.

# 656
Също и да им гледа децата.  Липсата на време обаче няма кой да я компенсира

# 657
  • Out of the Mix
Лъвица, за апартамент, не, оправям се, къв ще да е, не обичам да ми влизат всякакви.
Обичам да си поддържам и чистя аз.

Имам близки с прогимназия, басейн, там вече без градинар и помощ не става, просто защото не се смогва, тогава и аз бих се замислил.

На мен ми е странно двама души да не могат да си подреждат и поддържат домакинството, говорейки за някакви апартаменти, в каквито сме почти всички, но това съм аз. Ще кажете, че всички са по 12 ч. навън и блъскат, като луди за петцифрените доходи, не смогват, нямат време да се обърнат.

Таня, сега прочетох, как всеки ден прахосмучеш, бе човек? Rolling Eyes
Явно си маниак на тема чистота, в което няма лошо, ама все пак. Sweat Smile
Толкова ли е прашно и цапате у вас?

# 658
А баш! Мен не ме отблъсква самата липса на пари, а драмите, в които изпадат някои мъже при липса на пари. То е едно заяждане, то са едни ежедневни обвинения, цепене на всяка стотинка - ужас.
От друга страна, в момента домакинската работа у нас е един път седмично за 2 часа. Тъй че - не ми трябва помощник.

Мога само да ти се възхищавам.

Колко човека са в това домакинство ?
Ядете ли ? В чаршафи за еднократна употреба ли спите и пр. ?
Мога 100 въпроса да задам, но тези два стигат.

# 659
  • По света и у нас
Той живее сам, и е педантик. Ходи епилиран, тоест не ръси косми.
Яде само ултра чисти продукти, и понеже са скъпи изяжда всичко до последната троха. Животни - няма. Гнус го е, затова забърсва тоалетната и банята след себе си. И Воа-Ла, ето как се чисти веднъж седмично по 2 часа.

Но и педантите се надяват, че като намерят жена вече са намерили и кой да чисти, та после се превръщат в мрънкащи досадници. Само симулират тази чистота и подреденост докато клъвне.

Общи условия

Активация на акаунт