(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 019
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря , страхотни сте Hug
Черпя онлайн с цветни красоти

# 436
Да не пускам тема, ще питам тук. Как поливате градините си?
Имам малко дворче с трева. По оградата мисля да имам увивни рози и жасмин. Напред-рози храст, божур, хортензия и някакви мслки цъфтящи Изложението е юг-запад. В Пловдив.
Може ли съвети какво да планирам за напояване.

# 437
  • Deutschland/HE
Ред, ние сме си пуснали капково. Нашето е съвсем базово с уредите на Лидл, а маркучите на Гардена. Всъщност са сложени три уреда, защото на един кръг са балконските цветя, на другия розите, а на третия доматите. Приятел си купи скъп от Гардена, който полива според времето. Ние взехме този от Лидл за проба, да видим дали ще станат нещата, но вече трета година ги ползваме без проблем.

# 438
Морски бриз, на кое казваш сурова туршия?
Баща ми прави корнишони със едра сол и вода, имат си голяма трайност. Есента като прави туршия слага и такива краставички в нея. Той яде много сол и така си ги яде редовно. Обаче прекалява със солта и на мен вече ми идват тежки. Като малка и аз много ги обичах. Даже от една седмица и аз обмислям да си направя едно бурканче, но с точна доза сол за буркана, а не на око и усет както прави той.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 16:28 от Morkovelka99

# 439
Морковче, това, което описваш е сурова туршия. 35+/-5гр.сол на литър вода. Да трайна е, но на есен. Ако сега сложа краставички така ще се развали скоро. Може би с двойно сол, но пък няма да става за ядене. Разсъждавам си на глас.  Натриев бензоат не искам за др.не се сещам.

# 440
По това време на годината правя "слънчеви краставици" по рецепта на лелята на майка ми.
За един три литров буркан дозата е :
4 суп. лъж. сол, 6 зърна черен пипер, 6 зърна зелено (неузряло) грозде, копър на вкус, 4 листа хрян. Две от листата хрян се слагат лице срещу лице и се поставят на дъното на буркана. Нагоре се редят корнишони като между тях се слага от гроздето, пипера, копъра, солта. Най отгоре другите два листа хрян. Налива се вода и се слага капачка, но без да се затваря. Всеки ден буркана се обръща/разклаща, за да се размеси. Да седи на топло, но не на пряко слънце. Става за седмица.

# 441
Фортуна, водата гореща или студена е?
Благодаря за рецептата.

# 442
Фортуна, водата гореща или студена е?
Благодаря за рецептата.
Студена е водата.
Моля, дано ви хареса.

# 443
Да, и той ги държи на слънце и обръща. Друго освен сол сега не се сещам дали слага, но копър и неговите имат. Мисля, че и по това време започва да прави. Ще го питам. Но наистина повечето сол може да ги запазва. Аз като му казах, че зимата туршията ми е омекнала и е за хвърляне вече, той ми каза,  защо не ме послуша и не сложи повече сол, а теглиш и мериш. Ако ти е много солена малко ще я подържиш във вода и ще стане точна.
Миналата година видях да слагат и смокинови листа в такива краставички.
Ще опитам тази година и аз.

# 444
Чудесни зеленчукови градини момичета! А цветните градинки са разкош.🌸
Моята втора и последна реколта за тази година. Първата беше преди две седмици, отчетох се шепичка чери и 1 доматче. Остана почистването на градината. Догодина, здраве и живот май ще се отказваме.
Това е от днес.
Скрит текст:
/
Скрит текст:

# 445
Свекървата прави слънчева туршия, но тя слага оцет, захар, сол. Не ми харесва, от оцета и захарта вкуса е съвсем различен. Ако някой я харесва мога да питам за рецептата.
Хубави домати, Yasmin17.

# 446
morskibriz , тази рецепта, която дадох за корнишони е за  консумация сега, за зимата трябва да се пресече с бензоат. Макар че една година направих малко по-късно, в началото на септември, не сложих бензоат, до нова година бяха хубави.

За смокиновите листа и аз знам, че са консервант, но не съм правила с тях.

# 447
  • София
Yasmin, чудни доматки! За всички е тежка годината. Трябва да се обмисли какво и как да се промени - засенчване, мулчиране, поливане, видове растения, сортове... Сигурна съм, че зимата ще чакаш с нетърпение пролетта и наново градина 🥰
Голямо предизвикателство стана отглеждането на храна. Около мен някои от комшиите също имат домати с вирус. А здравите са почти само листа, тук там по доматче на горна китка. Незнам защо така.
Доматите на брат ми, които са навън, също са се разболяли. Но той няма време да се занимава с тях, пръскани били само веднъж.

Аз обрах първата ръка зелен фасул, затворих 15 големи буркана, също и първите 5 буркана кисели краставички.
Аз слънчеви рядко правя, защото никой не ги яде посред лято. Държала съм ги в хладилника, но накрая се стига до изхвърляне.
Обрах всички краставици и мъжът ми почерпи шефа Wink Оставих ключ на комшийка утре вечер да пусне капковото и се качихме за четири дни във Велинград. И тук е ненормално жега, но е по-добре.
Скрит текст:

Да почерпим роднините от собствената софийска реколта Wink

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 23:27 от sofyia

# 448
Така е Софи. Уж няма, няма и като дойде февруари, пак започвам подготовка. Хубаво ми е да си подготвя разсадите, да гледам как растат, но наистина тази година, поне 80- 90 корена насадихме и масово се разболяха. Ние ходим до село веднъж седмично, нямаме парник и всичко изгаря навън. 🌞

# 449
Ясмин, къде си? При нас /тракия/днес Термометъра закова 40. Пооголих доматите, когато се съмнявах за мана и сега докато узреят има и започнали да прегарят. На много корени има и прегорели листа. Трябва да се засенчва вече.  Пипера засенчихме за първи път и видимо е по- добре. Започна да расте, цъфти и дори вече връзва. До сега не сме засенчвали, но и такива продължителни горещини не помня да  е имало. НИМХ прогнозира повече от десет дни с температура над 40 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт