(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 020
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Отидохме днес с мъж ми до градината. Добре, че отидохме. Филтърът на капковото се запушил и днес сутринта не е имало поливане. Купихме допълнителен сифон да сложим преди програматора, но ще трябват приспособления, че размерът не съвпада. Надявам се в събота да го монтираме и по-рядко да бъде запушването. За догодина ще трябва да мислим и как да запазваме по-чиста водата за поливане в басейна.
Растенията са добре. Набрах доста краставици и няколко червени ръгбита.

# 421
Някой тук практикува ли да заголва доматите в оранжерията, като изрязва всички листа след образувани доматчета? Тази година за пръв път пробвах този метод, понеже съм виждала, че и други го правят с цел проветрение и да не се взима от силата на растението за листа, а да отива в домата. Малко след като го направих, обаче, доматите сякаш получиха слънчев пригор и стоят меки. Дали е пригор или накакво заболяване? Не разполагам със снимка сега.

# 422
Аз съм виждала такова нещо в Интернет. Не съм го правила, нямам оранжерия, но и да имах, не го разбирам, че е възможно и няма да го направя. Та нали процесът фотосинтеза (хранене) при растенията се извършва чрез листата.? Поне такава е общоизвестната теория. Ако няма листа как ще се образува глюкозата, която да нахрани плодовете? Само чрез корените ли? Обаче, ако е само чрез корени, трябва много тор да сложиш във водата при поливане и тогава какъв ще бъде плодът? Изкуствен, без вкус, пълен с химия. Поне за мен такава е логиката, като съм чела за фотосинтезата.

# 423
Ехе, колко много лук и какви едри главички само! Браво! Много съм впечатлена без да го ям и обичам. Много обичам изобилието и много се радвам когато хората го постигат.
Каква е разликата между белият и кафявият(обикновен) лук. Червеният знам, че е по-сладък и салатен, но белият. Миналата година си бях втълпила да взимам семена за бял и черен и да сея, но нещо пак се отнесох и не купих. Аз не го ям и обичам, но така щях го взема, че да се радвам на цветното разнообразие, ако стане😆.
Аз си изгубих семената на броколите. Не мога да ги открия не знам къде съм ги оставила. Забравих и да купя и мина срока за направата на разсад.  Оставих си всички видове семена зеле на баща ми. Той беше сял някакви, но каза, че не са поникнали и си купи разсад. Преди 2 седмици май го насади. Трябваше аз да си ги насея, исках червено зеле. Миналата година не стана, а ми е интересно домашното дали е като купеното. Червеното купено ми е много твърдо, затова и купих семенцата, но и тази година няма да успея да си задоволя любопитството.
Баба ми е откъснала няколко краставички Гизда, изядах едната изобщо нямаше горчиво накрая. Въпреки, че ги беше забравила и бяха леко преминали много ми хареса.  От една седмица се каня да сея 2-3 семки и да ги занеса на татко за втора реколта и все забравям. Забравих и да купя цвекло и царевица.Цвекло бях взела от Лилд и сях, всичко поникна, но беше много
нагъсто и не е направил хубави корени. Занесох го на татко, много му се смя  като го видя, боцна там един ред, че не му стигна до края зелето, но нищо не се е прихванало. Щях да хвърля направо семенца така и така се полива поне да не е празен реда. Мислих да взема царевица,  той татко ще ми каже, че няма място за нея, но щях да боцна тук-там някое зрънце някъде. Не иска да сее боб, вика ми няма място за него и сега не се сее, на пролет.  Ще се опитам да го изнуда и да сеем един ред. Голям мерак ми е да го видя тоя боб от Лидл. Аз намерих и купих и още един вид, но той се води увивен. Него ще му го оставя за следващата година да не си играе сега с конституции.
Много съм разочарована всичките ми жълти тиквички се оказаха нормални😃. Прочетох във фейсбук, че не съм единствената, ако по рано бях попаднала на тези коментари щях да видя на друга фирма да взема семена. От Опал Зи има много оплаквания, че в пакетите има объркани семена, но за Флориан нищо такова не съм прочела до сега. Сях нови 2 семки и те поникнаха супер бързо сигурно и те са пак зелени,  даже се чудя дали да не ги изхвърля още сега.
Сега ще преровя назад темите да намеря препоръчате от Мики торове, щом ги хвалите да ги поръчам и аз, може ли да остана по назад 😄. Напръсках на баба ми доматите с торове,че да пробвам пръскачката. Хем ми харесва, хем не и съжалявам, че не взех направо една нормална. Определено е по-бързо и по-добре се пръска от пулвелизаторите, но непрекъснато трябва да помпаш, ако искаш силна струя и не е удобно като ти виси на рамото.  Та малко съжалявам сега, че не купих направо малка акумулаторна или обикновена 16 литрова, но все си виках то за 3-4 литра течност няма смисъл,  но има да знаете.

# 424
  • София
Добро утро!
От 4:50 сутринта съм на вън да поливам и се ядосвам от годината.
Не мога да им угодя на едните домати то пръсках калций и в корените слагах внимавам с поливането и е на график и пак имат върхово гниене .
Скрит текст:
Като се замисля аз преди две години слагах там домати и пак не беше добра годината. Може пък до лозето да не им харесва.
Тази година закъснях с разсъда и саденето и го отчитам за грешка . Всичко сега е назад и им е трудно видимо .  Идея си нямам кога ще откъсна домат , а юли почти минава.

# 425
  • там където има винаги вятър
И белия лук предимно за салата го използваме, но става и за готвене, за разлика от червения.
Нали ви споменах, че изчистих тревата на краставиците. Е, и краставици вече няма - изсъхнали са. Ако следващите станат - да стоят в тревата Smirk
puffeto, колкото и да искаме да сменяме местата на зеленчуците, няма как да стане през много години. Най-много 2-3, а пък за в оранжерията и дума да не става.
Снощи си ходи ММ да полива. Донесе сума ти царевица пак и доматите обрал, че чак в понеделник ще имаме възможност. Аз вече два пъти в края на седмицата доматите които не сме изяли ги правя в буркани на сала/по нашему/.

Червени, сърце, малки, големи.

Останете си със здраве и по-малко работа. Ние ще отидем да видим южните ни съседи/комшу/как я карат.

# 426
Малко в страни от темата, но ми направи особено впечатление днес.
По стечение на обстоятелствата пообиколих тракийските полета. Вода няма, там където има подпочвени води са били сонда и поливат полето. Където няма сонда, всичко е изгоряло. Жънат слънчоглед без време, царевица също. Каналите стоят празни от миналата година. Огромни поливни площи, сега са безводни и на тях се строят фотоволтаични системи. Жалко е. Цените в магазини и пазари препускат, зеленчука и плодовете са внос, оправдаваме се с късния студ, но проблема е в самите нас, защото допускаме най-плодородната земя да не се използва за земеделие.

# 427
  • София
Добро утро!
Идвам пак да ви се оплача имам едни домати около десет корена подарен разсъд и съм го насадила отстрани до едната къща да не е омешан с моите. От вчера видях , че са пълни с трипс. Напръсках ги с Хомево само това имам и ще ходя до аграрен. Но сега се чудя да чакам ли вирус ?

# 428
  • София
Ако трипс са онези малки черни мухички е доста беотиятено, но ако растенията са здрави не е задължително да се разболеят. Като при хората, може да пренасят мухичките вируса, но не всички се разболяват после, а ако са здрави хубави растения могат да устоят. При мен пролетта имаше доста мухички и аз се бях притеснила, но дотук само един корен имаше черно и го изскубах.
В четвъртък бях след работа набързо до село. Почват вече и навън доматите да зреят. Набрах 4 краставички, доста тиквички отново и краставички. Има за салата пипер. Скоро ще трябва да се отваря консервната фабрика.

# 429
  • София
Ох аз поне си мисля че е трипс , но са малки жълтеникави и подвижни. Бая трябва да се загледаш да ги видиш. В пър вия момент реших ,че от вятъра нещо е полепнало по листенцата , но мърдат.
Нали градината е при мен и се усещам как само ходя , залягам , оглеждам  общо взето  прекалявам .Съседите сигурно умират от смях като ме гледат.

Допълвам снимка на смучещия неприятел
Скрит текст:
]

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 09:05 от puffeto

# 430

[[/b]
Ръгбито роди доста, но забелязах това заболяване по тях … Имате ли престава от какво е?

# 431
От няколко години имам малка зеленчукова градина и естествено, нямах никаква представа какво правя в началото и слушах и изпълнявах съветите на всякакви гурута, оголвах доматите под първата китка, колтучех стриктно, премахвах 'ненужни' листа и забелязах, че колкото повече ги пипам, толкова повече се разболяват.
Тази година реших да не колтуча и да не премахвам листа на поразия, само най-долните, да не се допират в земята, и ефект засега има.
Вярно, доматите са една идея по-дребни, но пък са много и здрави.

# 432
  • София
Дриада нека и другите кажат, но мисля че така може да изглеждат след като миризливки са хапвали соковете на домата. Със сигурност има и болести, които могат да причинят това, но тогава обикновено има промени и по самото растение. Как изглеждат растенията?

# 433
Дриада нека и другите кажат, но мисля че така може да изглеждат след като миризливки са хапвали соковете на домата. Със сигурност има и болести, които могат да причинят това, но тогава обикновено има промени и по самото растение. Как изглеждат растенията?
Благодаря, има смърделки, но не са чак толкова много .. Растенията са като гора Joy , но има и изсъхнали от тях

# 434
Дриада, миризливки е. Взимай мерки ще останеш без реколта. Казвам от опит. Пирегард+НимАзал контролира положението.
Аз не съм виждала миризливки у нас тази година, намирам само умрели сутрин по плочките.  Явно някой съсед третира яко с химия. Да се похваля в зелето няма бубалаци откакто редовно мм третира с нимазал и пирегард.
Отскубнах втори корен домат. Отрупан с домати, но беше с картофена мана. Първия с жилкова некроза, махнах отдавна.
Аз съм консервна фабрика отдавна. Вчера затварях гювеч и доматен сок. Днес мисля да изсуша малко. Имам много краставици, ако ги сложа със сол като сурова туршия как да ги запазя? Идей приемам всякакви за краставици и тиквички.

Общи условия

Активация на акаунт