(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 017
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • In transit
И аз се убедих, че с един път на седмица трудно се гледа градина. Няма как да се предвиди какво ще завариш, като идеш. Дали да пръскаш срещу вредители или с торове/минерали, как да регулираш поливането и прочие.
Иначе и аз като Ясмин, на пролет ми е хубаво, като си направя разсадите, да ги гледам как растат, но мога да ги контролирам... после става мазало.
Тази година оставих два корена някакви черита на балкона, в саксия. Ами нищо им няма, ни гъбички, ни въшки, нищо. Растат си, раждат, само вода искат повече, че все пак ограничени в саксията.
Не се оплаквам, споделям наблюденията си. Simple Smile  Ясмин, хубави домати си огледала, жалко, че са приключили. Сигурна ли си, че няма да се съвземат, ако времето се позахлади?
Гледах прогнозата за наше село, другия месец не дават по-високи температури от 28-30С. Не смея да повярвам. 

# 451
Бризче, във Варненска област е нашето село. О да, при Вас е още по- горещо. При нас поне след обяд си има ветрец.
Предни години гледах и аз черита по терасата и чери- джуджета, и имаше доста плод. И няма вредители, въшки, с нищо не ги пръсках и си имахме чери- реколта.😊

# 452
Преди години бахме съботно неделни градинари и се справяхме перфектно. Вода бол имаше, поливаше се без нас, такива продължителни горещини нямаше. Сега добре, че мм е пенсионер и цяло лято си е на село, кога пръскал, кога поливал, много път и труд, реколта почти същото, да не кажа по-малко, от преди. Всичко трябва да се съобразява с климата и водата иначе работа за лудо.Лошото е, че има неща, които не може да се предвидят, но пък има разнообразие от устойчиви на суша и екстремни условия семена, които трябва да използваме.

# 453
И аз да се отчета от днешното посещение на градината. Сложихме сифон и дано решим проблема със запушването на капковото. Иначе пиперът върви много добре, лютите чушки само са по-малко. Доматите са общо взето здрави, но доматчета има малко, то моите са и съвсем био, тор почти няма, първите китки изсъхнаха от жегите, само ръгбито има добро количество плод. Сега не можах да се организирам, но за догодина ще взема листна тор. А дали може и другата седмица да напръскам? Цвят има.  Също за догодина ще засаждам по-рано. Измени се климатът. Съседка засади разсад домати около 25 април и има много плод.
Краставици има.

# 454
Някаква идея как да изчистя маркучите на капковото? Поливаме през сондаж, но е много варовита водата. Чистих с препарат за варовик, дупка по дупка Rolling Eyes но нямаше голям ефект. Може би има и други наслагвания.
Също си мисля, може ли да сложа нещо след хидрофора за омекотяване на водата.

# 455
  • София
espy, за съжаление няма как да се почистят ефективно. Ето устройството на един капкообразувател - водата влиза в своеобразен лабиринт, завихря се и част от нея излиза през изхода. Т.е е запушен не само отвора, а цялата част вътре.
Скрит текст:
Донякъде решение е водата да се подава с по-високо налягане. Или да се ползват едносезонни маркучи.
За да се омекоти водата, трябва тип система с активна смола и специална сол, но това е голяма инвестиция и се прави само за нуждите на домакинство.

# 456
Нашата вода е също много варовита. Ние я черпим от бунар, близо сме до р. Струма. Ползваме едносезонни маркучи и техните дупки не са се запушили от варовика досега. Познат ползва такива маркучи трета година.

# 457
Успях да снимам малко из градината вчера.
Скрит текст:
Доматите в парника зреят. От този корен  набрах повече от два килограма и има още.Вече направих първите буркани със сос за спагети.

Пиперът е повече от метър висок. За разлика от този на бабата, от която се уча вече 10 години при която е червен,моят сега започва да връзва.

Всички видове боб имат цвят и почват да правят шушулки

Празът расте.

Ето и реколтата от лук и при мен, не помня от кога не е имало такива

Млечната царевица е почти готова,

а на мястото на картофите насяхме фуражна и тя поникна.

Заради пожарите и работата на мъжът ми не може да пътуваме, та си останах без броколи.
Днес сложих нови семки тиквички защото старите корени вече не дават така както в началото.

# 458
Браво за градината и реколтата!
Аз днес ходих до агроаптека, дадоха ми ка бор да напръскам и дано цветовете, които имат растенията се превърнат в доматчета.

# 459
Благодаря за темата.
От години си отглеждам на терасата всякакви подправки, чери доматки и ягоди.

# 460
J_M_M, чудна е градинката. А за разсад можеше да ми пишеш ЛС, щях да купя и изпратя.
Днес разбрах за вчерашната буря в Раковски и околните села.  Звънях на съседите, казаха много силен вятър е имало, без дъжд. Със свито сърце очаквам почивните дни за да отидем и видим какви поражения има. По стечение на обстоятелствата мм се прибра, точно вчера сутрин.

# 461
  • София
Добре дошли на новите хора.
morskibriz стискам палци да няма поражения.
J_M_M супер е градината, дано така да се задържи.
Аз съм на село вече четвърти ден, тъй като съм без кола. Едната близначка ми я взе и замина на Гърция.
Утре ще дойде да ме прибере половинката.
Имах планове за повече неща, че ще успея да свърша, но колкото толкова.

# 462
J_M_M , чудесна градина. Браво! Дано се задържи така!
morskibriz , стискам палци да няма поражения.

При нас снощи валя доста.
Вчера ходих на село. Изтъргах поредните корени домати. Спрях на останалите капковото, полях ги с лейката.
Пиперът е слабичък, има цвят, плод, но са дребни растенията (друга година са по 50-60см, тази са наполовина).
На боба листата жълтеят, но има за бране.
На краставиците и тиквичките също жълтеят листата. Напръсках ги вчера за втори път с Макс калций, сякаш има полза, защото новите листа са свежи, има цвят, има малки тиквички (краставици непрекъснато бера).
Патладжанът расте, има цвят и малки завръзи , не знам кога ще стане.
Пъпешите растат, дано да станат.
С два-три пъти седмично по два часа гледане на градината, толкова.
Догодина и за толкова няма да имам време, та почвата ще почива.

# 463
Благодаря ви момичета. Много трудно е да се опази всичко. Скубя всичко, което не ми хареса. Слагам нови домати на мястото, което не вървят. Предимството да живея там е голямо. Колкото и да ми е трудно сега докато съм отпуска имам време, преди това само сутрин и вечер по два часа. Това което исках да ви питам е колко от вас разчитат единствено на произведеното в градината? Избягвам да купувам зеленчуци. Малкото пъти в които се храня навън опитвам да усетя вкуса.  Ами  домати и краставици без вкус и в скъпия ресторант, за който знам че зарежда от местни производители без компромис на качеството, нито в бързото хранене на което разчитат хората в обедната почивка.

# 464
Ние разчитаме на произведеното у дома. Едно не са ми вкусни купените, друго не искам да купувам пръскан и торен незнайно колко пъти зарзават. Купувам дини и пъпеши, докато станат нашите от една жена в съседно село, гледат ги в къщи в полиетиленови оранжерии. Не храня илюзии, че са чисти, но ка вкусни. Нищо общо с магазинските.

Общи условия

Активация на акаунт