(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 017
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Вчера случайно гледах новини. Някъде започва ремонт на водопровод призив към хората нека да изсъхнат доматите, но не поливайте. Възрастни хора с малко пенсии. Много грозно прозвуча. Знам не трябва с питейна вода да е, но когато нямат избор дали това е правилно.

# 466
И на нас много рядко купеното ни е вкусно. Не вярвам в правилно и оптимално торене и пръскане. А то и вкусът се променя при много обработки. Но, писала съм, водата при нас много намаля, близо до селото имаше кариера за материал за метрото в София преди години и тогава нивото на подпочвените води падна надолу, а бунарът ни е плитък, само 6 м, съответно не ни стига вода за поливане и отглеждам малко зеленчуци. Водата в чешмата е с хлор и не я ползвам за градината. Някога ще трябва сонда да пробиваме.  Та искам да кажа, че купувам зеле, моркови, тиквички, дини. Миналата година нявах достатъчно пипер. Домати досега съм имала, тази година започнаха да зреят, но са малко. Картофи, лук, марули, зелен боб отгледах.

# 467
Домати, краставици, тиквички и пипер ядем само от нашата градина ( от 2г).
Просто не са ми вкусни от магазина.
Наложи се за зимнината да прибягна към купешките, но за салата само от градината.

# 468
  • София
Този вчера от репортажа го гледах и аз за мен такива не трябва да ни управляват. Никой не мисли за хората те и за държавата не мислят.
А пък този дето го даваха да пали гората е за разстрел не за затвор. Лоши станаха хората за жалост.
И от градината ядем , но и много си и купуваме. Купените понякога имат вкус , друг път са ужас.

# 469
  • там където има винаги вятър
J_M_M, чудесна градина Hands Plus1

Повечето имате капково напояване Thinking Говорим си с ММ, а той -"догодина ще сменим местата, какво ще го правим капковото". А пък е по-лесно, ние поливаме от кладенец, за сега вода има, но маркучите едни тежки, тежки Rolling Eyes

Единственото което изкарва от сезон до сезон са картофите, а тази година и лука. Доматите не можем да изядем двамата, и правя в буркани за зимата - на нас, на дъщерята/гражданка и на сина. Дини и пъпеши не стават в двора, та на пазара. Тиквички, патладжан и чушки ядем сега, като на есен вземам няколко кг чушки за фризера и мариновани в буркани. Моркови има достатъчно за туршия, карфиола и той ще стане. Зелето/има вече засадено малко/ за бидона си е наше, сега ММ решил на мястото на картофите да слага зеле/ преди години продаваше в квартала/.  Добре, ама кой ще го копае Sad
Краставици ядем през лятото, но корнишони за буркани купуваме.
Плодовете - от пазара. Насадихме няколко дръвчета тая година, като черешата и нектарината повторихме и пак не се хванаха. На есен пак ще садим.
Та като дръпна чертата...май 50/50 е.

# 470
Не съм гледала репортажа по тв, но не е нормално да призоваваш хората да не поливат градинките си. Това за мен звучи като призив не отглеждай храната си! Да не е редно за е с питейна вода, но котаго няма друга и това е решение.
Ние също имаме проблем с водата, благодарение на безхаберни управници на местни нива. Не може да оставиш половин Тракия без поливна вода от безстопанственост и безхаберие. Имахме поливна вода във всяка къща, освен на полето, от миналата година няма ни на полето, ни в дворовете. От време на време сме и на режим на питейната. В кладенеца имахме доволно количество вода до тази пролет. Поливахме по цяла нощ декар засаден двор без дори да намалее, тази пролет изчезна просто, изпари се. След няколко дни отново се появи, но вече е прекалено малко, едвам поливаме. Догодина живот и здраве ще редуцирам насажденията, ще съобразя културите с водата и горещините. За пипер знам точно кои сортове са подходящи, домати също. Повече експерименти с холандски домати няма да си правя, не са моето с изключение на черита, но те изгарят от многото слънце. За сметка на това имам рет корена пипер, холандски хибрид, които има чушки по повече от педя дълги и пет пръста широки. Ще ги снимам утре, ако изобщо има нещо след бурята. В изявление  на кметовете на двете засегнати общини в района нашето село не се споменава като пострадало, но чак не ми се вярва, две села до нас са силно пострадали, вчера очакваха електричеството да се възстанови до петък там.
Цитат
Та като дръпна чертата...май 50/50 е.
При нас може и повече да е. Не сме го смятали. Не отглеждаме храната си за да ни е по-икономично, а за да е по-качествена и вкусна.
На капково сме от самото начало с едносезонни маркучи, за 7г един топ от 3км. сме използвали. Сега е време за нов, та в този ред на мисли се двуумим дали да изберем този илитози

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 13:01 от morskibriz

# 471
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Нашата махала е със собствен водопровод изграден преди 50-тина години. Вода има доволно, но ние сме и от къщите в ниското. Тези на високото се оплакват от липса във вечерните часове.
Аз се чудя след 10 дена почивка, какво ще заваря утре. Преди да замина напръсках яко с Дека, заради тута абсолюта. На камерите виждам, че щерката стриктно полива краставиците 6 корена за около 10 минути, както  и цветята. Комшията го виждам как идва през ден да полива доматите (39 корена) и чушките и му отнема 7-8 минути. Утре вечер ще се види резултата.

# 472
В тези неблагоприятни години   трудно се отглеждат зеленчуците,  но това, което ми дава градината като релакс, като осмисляне, само децата са преди това. Харесва ми да съм там редом с мъжа ми, да си направим домашна храна и да си заредим батериите. А в неделя сутринта хващаме правия път и сме на плажа. Така протичат почивните ни дни.

# 473
  • София
J_M_M, чудна градина! Зелена, подредена и богата! Хубава реколта желая до края на сезона!
mama iasi, капковото се мести, няма никакъв проблем. Хубаво е да се определят редове с определена дължина, после културите могат да се разместват както желаете. Погледни снимките на J_M_M преди няколко поста, вижда се начинът на сглобяване на маркучите.
briz, първите от Вип борса излизат като неналични, но не се вижда артикул. От вторите от Агро Кари съм много доволна! Тази година поръчах други, защото Агро Кари нямаха части за капкови многосезонни маркучи. Едно, че вместо на 20 са ми пратили на 30 см, което забелязах вече след разопаковането, друго че не върви толкова добре и се налага да върви поне 30 Мин повече.
Fortuna, без такива заявки за отсъствия! То НВО ще мине и без нашите притеснения 🥰
А по въпроса дали ядем само собствени плодове и зеленчуци, не. Няма как на толкова малко място да отгледам всичко и достатъчно. Другият въпрос е и кое колко става.

След пет дни отсъствие градината е добре. Само краставиците бяха малко оклюмали, имаше и много прерасли.
Второ бране на зелен фасул Капитано, много родовит! От две бранета през пет дни вече имам 35 буркана.
Скрит текст:

Догодина ще намаля още краставиците. Нямат изяждане.

# 474
Здравейте, мили хора!
От много отдавна не съм писала във форума, но си спомням, че преди време някой беше правил обща поръчка за семена от украински сайт за семена - органиксийдс или нещо подобно.
Не проследих какви бяха резултатите Ви от техните семена - бихте ли споделили мнение сега? Simple Smile
Заглеждам се в различните видове зрял боб, които предлагат.
Благодаря Ви предварително.

# 475
София, има го маркуча. Сигурно аз съм объркала нещо линка.
https://vipborsa.com/index.php?route=product/product&path=187&product_id=1210
Анстън Стам 693770, аз нямам спомен за украйнски семена, не мога да помогна.
Мога да те посъветвам обаче, ако сте купували суф фасул от селските пазари и ви е харесал да си вземете от него и за семе.

# 476
  • София
Нещо бг мама ми прави номера два пъти качвам снимки, пиша пост и накрая забива и всичко отива на вятъра.
Затова ето направо в гугъл фото снимките .
Ако може драснете ми дали се отварят, че отдавна не съм пробвала така да пускам линк.

Има доста патладжани, в едната касетка зелените бяха 5 кг от мои семена, но са някак по-оребрени. В другата касетка зелените са от същата бройка растения но са 9 кг, като преди това бях подарила от този ред една непълна касетка. Останалата една жалка касетка е от брой растения отговарящ на другите две касетки, така че догодина май само зелени ще садя и то от купени семена. Единият патладжан беше килограм и 100 грама Simple Smile
Има много снимки и на доматите, чери доматите и останалата част от градината. Черитата съм ги снимала с надписите, за да се види какви са.
Набрах отново много босилек, явно бързо расте, слава богу две трети успях на колега да го дам, както и му набрах патладжан и домати. Той ще ми даде европалети, има къща в НовиХан и все още прави неща по нея и явно поръчва неща.
Една от шарените тиквички се беше скатала, защото е шарена и листата на тиквичката са шарени и не я бях видяла. Оказа се че почти няма семки, на фона на други прерасли тиквички от друг сорт. Та махнах само в средата съвсем малко и от една тиквичка напълних цяла купа. Довечера ще правя пак кюфтета с кайма и тиквички.

По въпросите за пазаруване, със сигурност купувам лук. Догодина ще се опитам да взема мерки и да си произвеждам достатъчно, но ние много лук ядем. Ако стане праза, ще компенсирам с него надявам се.
Домати категорично не са ми нужни, имам много лятото, както и буркани за зимата под всякаква форма. Рядко децата зимата или ранна пролет купуват, но се оплакват че не са вкусни.
Зеле не садя, защото ми го изяждат буболечките, така че купуваме десет зелки и слагаме за кисело зеле.
Картофи последната година почти ни стигнаха, което бяхме произвели.
Чушки и моркови също си имаме достатъчно. Месо също имаме от Добрич във фризера, както и пакети с пилешко.
Купувам основно риба, телешко или нещо друго за децата, ако поискат както и млечни неща. Въпреки това разходите за пазар са огромни, но сме пет човека. Не знам ако всичко трябваше да купувам какви щяха да са, макар и тогава щяхме да се справяме, тъй като получаваме доста добри заплати и двамата и работата в градината не е защото ни се налага, а защото ми харесва.

Намерих си в събота ново коте в София, та и то е вече от село. Шарената девойка от снимките, казва се Кети

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:33 от Aila

# 477
Aila виждат се снимките.
 Капитано тази година изобщо не слагах
 Взех от белия на Лидл който е на килограм и един от Кауфланд на килограм. Този от Лидл съм го пробвала и преди става. Кауфландския на 30 % поникна. Оказа се че и двата вида са високи. Отделно моя салатен и аспержовия са високи та тази година всички възможни конструкции са в употреба. Мъжът ми ми се чуди само как ходя и слагам въжета какво надясно.
Преди малко за втори път видях змия на входната врата. Непрекъснато предупреждавам младежа да си гледа в краката, а аз почти я настъпих. Най-ме притеснява при животните да не отиде, имам малки пиленца и зайчета.

# 478
Аз само купените домати не харесвам всеки път, но има и много вкусни такива. За всички останало не намирам разлика във вкуса. Чушки, патладжани, тиквички, че и краставиците и домашни и купени за мен нямат разлика във вкуса.

И аз бях при нашите. Татко ми даде да сея боб, без да го изнудвам 😆. Явно предните пъти добре съм се справила с мрънкането 😆. Ще мирясам, обаче не сях от всичкия и сега се чудя къде да сложа и от другият вид. Исках и Капитано да купя, да има и жълт и за него няма място. Не знам пак ще се терзая, че няма да ми се осъществи идеята 😂. Беше намерил пакета с лилав боб и него ми даде, викам, а зелен къде? Той ми вика, зелен догодина сега няма място - викам, ааа, не и сега трябва да си сложим 😆. Станаха 2 редчета лилав, остама един и там сях сорт Сакса от Лидл. Много се чудих кой от двата да сея и забравих и кой беше повече хвален и взех Сакса. Те са малки редчета с по 10-13 гнезда на ред. Дано поникне нещо, една година  бобчета на Лидл не поникна нищо, а лилавият е стар сигурно преди 2 години съм го купила.
Айла, хареса ми червеното чери със зелени ивици, от къде са ти семената?
Много ми липсват твоите котенца-Шепичка, аз покрай нея май започнах да следя тази тема и да пиша в нея. Наско, Страх, Смоуки всички са много хубави. Като гледам и бебета сега така искам и аз да имам бебе пак.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:20 от Morkovelka99

# 479
Снимките се виждат, прекрасни плодове.
Аз оттук видях, че има зелен патладжан. Досега само виолетов и шарен съм яла. Как е зеления? За лютеница от кой по-добре да купя?

Общи условия

Активация на акаунт