(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

  • 23 015
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • София
  • Мнения: 12 907
Мерси за коментарите и потвърджението за снимките.
Повечето змии в Бг изобщо не са отровни. За животните ме съмнява също да има риск, ако има как да я снимаш ще я определим.
Аз лично съм върл фен на зеленият патладжан както се разбира от постовете ми. В момента половината патладжани, които съм насадила са зелени, догодина май всички ще са зелени, защото основно от тях бера. Стават доста големи, а все още ако се наберат навреме почти нямат семки. Изобщо не горчат. С правилният подход почват рано да зреят и раждат доста до есента, но аз и садя доста корени, та може би компенсирам и с брой растения. Тези тънките като почнат раждат много, но на мен са ми много люспести и изобщо не ги харесвам, тази година съм ги сложила за разнообразие само и защото имах останали семена.
Дотук вече съм набрала от зелените поне 20 кг, а сезона тепърва е открит. За лютеница според мен всеки сорт патдалжан ще свърши работа, зеленият също, но за хапване определено предпочитам зеленият, виждат се снимките как ги пека на тава, отделно и пълня и каквото се сетите, защото не горчи като черният и не се налага никаква предварителна обработка.
За първа година намерих отново след първата ми година шарен но не тънък, което обаче не ми върши работа, защото беше някакъв хибрид и имаше десетина семена в пакетчето. Три години вече купувам Тсаконики, тези сега са Листада и все са тънки и не е това, което търся. Ако някои знае точно име на едър шарен патладжан да сподели и догодина ще го пробвам и него. Ако може да не е хибрид ще е идеално, или ако е хибрид да не е десет семена и да не е майка си и баща си като цена.

# 481
  • Мнения: 444
Браво, Айла, много зеленчук, много домати, много нещо! Със здраве да си ги хапвате!

# 482
  • Мнения: 426
Aila много добре изглеждат всички зеленчуци.
Смок е гостенчето, малък пък това , но неприятно усещане имам при срещата.
Аз от патладжани ще си дам почивка има доста от миналата година, заедно с пипера във фризера ще стана на лютеница следващата седмица. Тазгодишният ще хапваме обаче ще трябва да ограничим, в сравнение с предходни години заради бъбреците и черния дроб. Тъкмо се върнахме от консултация с диетолог и потвърди причината да се сложен в списъка с ограничени зеленчуци.

# 483
  • София
  • Мнения: 949
J_M_M ,  Aila  и  sofyia  страхотни градини !

# 484
  • Мнения: 5 551
Имам едно коренче шарен патладжан купен за Тсаконики,  като го гледам май ще е тумбест, а не от тънките издължени. Още е малък, но налива в долната страна и се разширява.
Скрит текст:

Това са семаната, но са от 2024 година
А тези тиквички за втори път ги купувам. Семена на същата фирма, но от друго място и не пониква пак нищо.
Оплаках ли ви се, че са ме метнали с жълтите тиквички.  Всички корени са си нормални зелени. Сях нови 2 коренчета и те поникнаха супер бързо сигурно пак са от зелените. Прехвърлих ги в земята да видим кво ще излезе. Чак ми иде да си поръчам от агроградина семена, но май е късно вече и ще трябва да се примиря 😀.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 21:02 от Morkovelka99

# 485
  • Мнения: 8 511
Aila , и аз видях снимките. Друго, освен огромно браво, не мога да кажа. Със здраве да ползвате плодовете на вашия труд! 🥰
sofyia , поздравления и за твоята градина! 🥰 НВО-то ще мине и замине, аз от време на време се шашкам 😃. Домати съм решила, че догодина няма да сея, засега 😃. Иначе ще засея малко бакла, че я харесваме и хапваме доста , чесън, за да не загубя семето, краставици и тиквички, моркови, че искат по-малко грижи и чушки, пипер.
Морковелка , същия патладжан отгледах миналата година, уж Тсаконики. Растенията станаха огромни, слагах колове. Много ми хареса патладжана. Тази година пак сях плюс още един сорт.
Аз съм доволна и от боб Сакса, семената са от Лидл.
mama iasi , вече са ти писали. Аз редувам културите, капковото ми е едно и също (т.е, основния маркуч, имам кранчета за всеки ред и едносезонен маркуч. Според културите, на някои кранчета не слагам маркуч, стоят затворени).

За продукти, които купуваме - лук, защото не ни стига, картофи, защото вече не отглеждаме.
Тази година не съм купувала салати, имах достатъчно, тиквички и краставици. Домати купувам, кои ми харесват, кои не, напоследък не купувам, че не искам да ги виждам 😃. Зеле си купувам и правя кисело. Пипер - харесвам тънки, малки пиперки или долма. Докато стане нашия купувам.
Градината гледам заради релакс и удоволствие.

# 486
  • София
  • Мнения: 949
Основното в градината и сега и когато татко я садеше беше доматът след него краставицата   . Вкусът на домашното . А да и лютото.
За туршии , корнишони  , чушки червени или кисело зеле винаги от пазара.
Не е садил пък и аз  също тикви , дини и пъпеши. Една година сама се насади диня в асмата  от изплюта явно семка и си я отгледахме.
Тази година и без това всичко крета много бавно ще допълвам и от пазара.
А като ви гледам разкошните чушки ме е срам да снимам моите. Ниски и с малки чушки , то трябваше да са гамби , ама поне да станат.
Да допълня напоследък по-често  намирам зеленчуци с добър вкус от магазини и пазари , но плодовете все са ми безвкусни .

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 18:17 от puffeto

# 487
  • Мнения: 426
Fortuna не е шега НВО, но когато децата имат цел всичко ще е наред. Е точно тогава работата в градината много помага. Аз миналата година бях с ДЗИ, НВО и защита на дипломна работа на магистратура. Купон беше.

# 488
  • Мнения: 5 551
Аз забравих да питам, а кога разбирате, че е готов за бране зеленият патладжан? Аз честно казано не знам и черните кога са готови за бране. Имаше двечки така по едрички, но не много големи и много се чудих дали да ги откъсна. Гледах ги, гледах ги известно време и ги скъсах. Като ги скъсах и се озоваха в ръката ми много малки ми се видяха.
Тати искаше да скъсаме едната диня, прецени, че трябва са е готова вече, но избързахме беше още зелена. Много ми беше любопитно дали ще се окаже наистина жълта. В първият момент като я видя от далече си помисли, че чисто зелена. Като се приближи ми вика, ама тя жълта ли е, ще ме побъркаш ти детенце с твоите разсади 😆. Доста домати има изсъхнали,  предполагам, че са от акарите. Има и миризливки тръгнали. Открих и големи тикви. Явно обаче в пакетчето на Опал зи за пловдивска тиква е имало отново различни семена, защото кръглите тикви са различни. Миналата седмица мисля, че видях публикация във фейсбук на една жена, която си беше показала тиквите, нейните вече са огромни, а от нашите нямаше вързали и си помислих, че няма да имаме тикви. Та много им се зарадвах като ги видях, надявам се да се запазят и да узреят.
Скрит текст:

Баща ми каза, че не ставали много големи домашните дини. Беше ми интересно колко е тежка и е притеглих, излезна 4 килограма. Без торене и самоотлеждане, ако беше и сладка щеше да е бонбонче.
Пъпеша е купен, а къпините полски. Тези, които купих не се развиха, есента ще видя да поръчам пак от някъде няколко коренчета. Пъпеши също сях преди няколко седмици, но не са на хубаво място и май е късно за тях и сигурно няма да стане нищо от тях.

Тиквите доста са се разтелили и заради тях баща ми казва, че няма място за боб. Пред тях има гол участък, но той ми казва, че ще го завземат и него.
Скрит текст:

Има и няколко цигулки,  които сега почват да наливат, но повечето са от кръглите.
Тази е Мускат де Прованс и за тях нямам търпение да ги видя какви ще станат. На снимките, които видях са огромни и всички пишат, че са много сладки и вкусни. Още и та много мънички всички, които са станали

Има и такива, които изсъхват
Много бавно става качването на снимките тук и е леко досадно по-късно ще кача и други.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 21:05 от Morkovelka99

# 489
  • Мнения: 8 511
J_M_M , знам, че не е шега НВО, но ние сме в дълбоката провинция и при нас не са много високи баловете (все пак някакъв приличен резултат трябва да има, за да ни е спокойно).

Морковелка , аз сях пъпеши през май месец. За патладжана и аз не знаех колко голям трябва да стане, мислех си, че ако прерасне да няма много семки. Но пък единия откъснах рано, не беше много вкусен. Все пак успявах да ги улуча.
Патладжанът е от миналата година.
Другата снимка е на сегашните пъпеши
Скрит текст:


Скрит текст:

# 490
  • Мнения: 5 001
Много обичам печена тиква и баница с тиква. Допреди 3-4 години гледах тикви. Ще взема догодина пак да сложа. Аз място имам много. Те не искат много вода.

# 491
  • Мнения: 5 551
И аз много обичам тиква, варена, печена или на баница ми е любимо. То това е единствената баница, която ям. Някои тикви имат собствена голяма сладост и са още по-хубави. От магазина  повечето купени  не ми харесват нямат аромат, вкус, сладост нищо. Миналата година нашите бяха много ароматни, но не бяха много сладки и доста от тях си останаха зелени. Въпреки това доста и зелени изядох варени с една идея повече захар ставаше все едно зряла. Четох и рецепти за сладка баница със зелена, пробвах не ми хареса много-трябва супер много захар да слагаш поне за моя вкус.
Ще кача още малко снимки,  звъня ми одеве телефона,  имах опасения да не изчезнат качените до момента и затова спрях.
Останаха малко доматчета да покажа само. И татко и баба ми имат такива корени, предполагам, че акарите са виновни.
Скрит текст:

Пълзящите и те доста са пораснали и имат много цветове- сорт Рио Гранде са, на мен много ми харесват на вкус. Следващата година ще взема Сан Марцано и тях да го опитаме също много го хвалят. Миналата година и тази не открих семена,  а като видях вече беше късно и не купих. Ще купя и едни розови и те много ми допадат на вкус
Пурпурното сърце нещо е тръгнал да се разваля
Ей този го откъднах много голям изглеждаше и още един, но не бяха
Само едно коренче зелен имаме, но е малък още

Тази чушка ми е интересно каква може да е, огромна е, но на корена има и с размерите на лютите камбички. Аз такива сях и сиврия и се чудя коя е. Накрая ще скъсам огромната и ще опитам дали е люта и ще разбера

Нашествие

Гизда, преминала вече

Силното слънце как гори плодовете, малко е тъжно като го виждаш

Меделина, много голям е станал.
 
Оранжево чери май трябва да е, но откъснато и сложено доматчето до жълто нямат разлика в цветовете
 
Доматче лимон (Цитрина) наистина много приличат на лимони. Ще си събера семена и от него за следващата година

Събрах си семенца от блек черито. Благодаря за помощта и съветите!
Пак станаха прекалено много, но имаше много преминали вече доматчета и така и така изхвърлих на всички им взех семената. Мисля да пробвам тези дни да сея няколко да видя дали ще поникнат.

Черно червено чери се води,  представях си ги по друг начин, че ще изглеждат.

И зеленцето е пораснало доста
 

Скоро ще има и грозде. Тъмното е още доста кисело, но от бялото има доста зрели зрънца на чепките, то е и много сладко и ароматно, много  е вкусно това грозде.А чепките повечето са му огромни. Ново  му е на баща ми. Миналата година, ако не го бъркам имаше само няколко чепки станали и му беше първа година, но го помня с розово по зрънцата, а сега няма.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 23:56 от Morkovelka99

# 492
  • София
  • Мнения: 949
Morkovelka99 , всички снимки са уникални.
Касетките с домати са разкошни ,но като видя грозде сърцето ми трепти имам голяма любов към гроздето.
За жалост моето и тази година се мъчи . Асмите са с брашнеста мана ( пръскам ,но не помогнах) , другото не съм го поглеждала тези дни.

# 493
  • Мнения: 8 511
Морковелка , браво за продукцията, за труда и ентусиазма!

# 494
  • София
  • Мнения: 12 907
Морковелка, страхотни са снимките.
Аз бих помолила ако отделиш семена от домата лимон. Бях си поръчвала, но не изникна нищо.
Иначе за доматите с пожълтелите листа, при мен ако се запуши капковото и не видя навреме изсъхват долните листа първо на домата. Възможно ли е точно тези и при теб да не са поливани достатъчно? Нагоре ми изглежда поне доколкото мога да видя от снимката ок растението.
За зеленият патлаждан определено му е рано, средното му тегло е 500 грама, показвах един над 1 кг. Така че не се ориентирай по размера, а основно по цвета. Аз ги бера, когато почне да се губи наситеният зелен цвят, но преди да почнат да избледняват, защото не искам да имат изобщо или поне големи семки. Ако го оставиш за семе, след като е наситено зелен, става доста светло зелен и слет това пожълтява.
Същото е и за тъмните патладжани, при промяна на цвета са готови за бране. Може и съвсем малък на размер да е за бране, ако е почнал да изветлява, защото вътре ще е само семки, ако чакаш още. Следи и ще почнеш да забелязваш разликата в цвета между малките патладжани и готовите за бране. Има и лека разлика в лъскавината също така.

Общи условия

Активация на акаунт