(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 012
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Морковелка и аз си помислих същото като Aila за доматите с изсъхнали листа. Сякаш е от неполиване. Иначе прекрасна продукция!
Ние имаме една лятна лоза, по това време е готово за ядене. Тъкмо се канехме да сложим защита срещу птици и те почти го изядоха.

# 496
Прекрасна реколта, Морковче! 
Чушката от първата снимка е люта. Аз имам такива мутанти тази година. Семената са от мои люти чушки от миналата година. Предполагам са се опрашили с капиите, защото миналата година имах леко люти рибки и сладка шипка

# 497
Всичко е заслуга на баща ми. Той всичко сам си сее, сади, копа, пръска, връзва, тори и полива. Майка ми само бере готовите неща и консервира вече. Като бяхме малки май заедно ги отглеждаха, но татко не иска вече да му се бъркат и майка не пипа само полива.
Аз се запалих по отглеждането на растенията от семена и тука в последните години само където му нося разсад това е моята заслуга. Харесва ми да виждам как се развиват и растат растенията, често ходя в последните години  и затова купувам всякакви възможни семена докато имам тази възможност. Като бях малка изобщо не са ме вълнували такива неща, а и те не ни караха да правим нещо или да им помагаме. Много рядко и то при консервирането и на мен ми е било супер неприятно, но сигурно, защото съм искала да си играя някъде. Обаче сега ми доставя някакво голямо удоволствие да виждам как от една семчица се ражда нещо. И като си отгледам цветя от семена с голямо вълнение чакам да видя какво ще цъфне, ако е някакъв микс от цветове. И така се радвам като  започнат да цъфтят и се паднат някакви красиви.
Та аз освен да плевя, бера, обръщам с права лопата( поне си мисля, че мога), много обичам да поливам и да си играя с вода даже ми идва боса да ходя докато се полива друго все още не умея, а и садих някои неща. Та да е жив и здрав баща ми, че ми се връзва на акъла и ми угажда.
Според мен са акари, аз ги видях още предният  път като бях и му оставих и Валмек,  но не знам дали е пръскал. Доста домати са с такива петна точно от акарите. Като се загледаш имат и паяжина около тях.
Скрит текст:
Аз пръсках и на баба ми градината. Иначе и на двете места няма капково и се полива на вади. Нашите често и редовно си поливат и засушаване не е. Показах му и миризливките, вика утре ще напръскам и затова обрах всичко това, но не го видях какво сложи в пръскачката. Само видях като сипваше калций-калий, друго не.
Обаче се впечатлих от пръскачката докато го гледах как пръска. Следващата година, ако се занимавам с на баба ми градината ще купя и аз голяма вече, а не само измислени, които не обхващат добре растенията и пак излиза, че не правиш нищо.

Гроздето от снимките не е на асмалък качено, садено е като това на полето.  Все още е много хубаво. Нашето в двора на асмалъка почти всяка година се съсипва, не знам сорта ли е виновен, не е проветриво ли, но почти не берем. Едно че го нападат оси, другото е, че се скапва супер бързо дори и да липсват осите.
Айла, ще ти отделя семенца няма проблем.
Моите май бяха на същата фирма като показаните тиквички и патладжаните, но пак бяха стари, тази година последните няколко сях, затова мисля да си събера нови. А и чета,  че събраните семена по-малко боледували, има ли памет и още нещо си и затова се навих тази година да събирам.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 00:00 от Morkovelka99

# 498
Morkovelka99 прекрасни зеленчуци!
Тази сутрин е много облачно тук, да видим ще става ли за градината.

# 499
  • там където има винаги вятър
Цитат
mama iasi, капковото се мести, няма никакъв проблем. Хубаво е да се определят редове с определена дължина, после културите могат да се разместват........
.........................

А по въпроса дали ядем само собствени плодове и зеленчуци, не. Няма как на толкова малко място да отгледам всичко и достатъчно. Другият въпрос е и кое колко става.

....................

......................
Наясно е, но за сега се въздържаме, че и доста средства трябват, но пък е голямо улеснение.

Чудни чушки. Ние нали в средата на месеца понабрахме  доста, та и внучката/гражданка беше доволна, тази която живее на село пък не ги яде - нито печени, нито пържени, само сурови Rolling Eyes , та сега ММ казва че нямало кой знае колко вече, то до червени не стигаме никога. Нямаше ни 5 дни миналата седмица, дъщерята и зетя трябваше да поливат. Поливали, ама баща ѝ не е доволен...така е като трябва да се дърпат и местят тия тежки маркучи Rage

# 500
  • София
mama iasi, значи трябва да убедиш ТМ в ползата от новите технологии Wink
Инвестицията не е голяма.
Единият вариант е да се използва главен магистрален маркуч, такъв за ВиК мрежа, полиетилен. Нашият е ф50, може и ф40. По него се слагат водовземни кранчета и се връзват лентови, едносезонни маркучи. Ето пример: https://www.masterhaus.bg/bg/product/2245-polietilenova-tryba-za … provod-f40mm-pn10 + https://shop.agrodrip-zahara.com/napoyvane/kapkovo-napoyvane/kap … ov-markuch-17-6-2 + водовземни кранчета (по около 1-1,20 лв/брой) + свързващи муфи, колена. Една ролка маркучи на мен ми стига за две години. Първоначалната ни инвестиция за поливане на около 150-180 м2 зеленчуци беше около 110 лв.
Вторият вариянт е да се използват многосезонни маркучи, те са около 0,45-0,50 лв/л.м + свързващи елементи, колена, тройници (от 0,30-1 лв)
Ето тук можеш да погледнеш примерна схема https://shop.agrodrip-zahara.com/napoyvane/kapkovo-napoyvane/kap … oyavane-komplekti

# 501
И аз се каня да си направя капково. Не ми се занимава със сметките и се опитах да делегирам тази работа на ММ, но той първоначално уж се съгласи, а след това се изсули. Жалко е, защото е перфекционист и щеше да го направи по-добре от мен, но и сама ще се справя. През зимата ще се захвана с това. Понеже мястото има лек наклон, предполагам че входната точка на водата за централния маркуч ще е по-добре да е от високата страна. Предполагам, че ще трябва да сложа един т.нар. "кубитейнер" (тук научих, че се казват така). Искам да поливам и направо от чешмата, но може би ще има проблеми, когато няма достатъчно налягане или дебит, което се случва през лятото.

# 502
Да ви питам за листното торене. Трябва да се направи сутрин рано, за да не изгорят листата от силно слънце. Можело и вечер късно, но по-добре сутрин. А колко рано, като каква t е подходяща? Ако напръскам и е 20°С сякаш е добре, но ако след 2ч стане 30°С, пекне слънце, ще изгорят ли листата, или вече ше е безопасно? Никога не съм ползвала листна тор и не знам.

# 503
  • In transit
laurentin, нямам голям опит, но листно пръскам само сутрин и досега не са ми изгорели листата. Обикновено гледам да отида там около 7.7.30 часа, когато температурата е под или около 20С. Те за 15-20 минути изсъхват листата. Знам, че температурата трябва да е под 25С, за да няма проблеми.

Забравих да отбележа какви прекрасни градини имат Айла и Морковелка. Heart Eyes

# 504
Благодаря, Мики! То добре и че захладня. При нас днес валя дъжд, от 2 месеца за първи път. Погледнах и на камерата, и на градината е валяло, засега без буря, кротко.

# 505
Ние сме на село. Поражения няма. Няколко попадали кола, полегнал пипер, това не е нищо.Ток си имаме. Днес вали. Дъжд заварихме сутринта, и още вали с редки прекъсвания и изгряващо слънце. Утре като изсъхне ще пръскаме със зинерджи. Тук трябва да благодаря на София!
В промеждутъка без дъжд обрахме това
Скрит текст:

Остана патладжан, още тиквички каза половинът, че имало и някоя чушка да откъсна.
Ние торим листно повече вечер, просто защото на мм не му се става прекалено рано. Днес е с нормална температура и облачно, ако не вали и е сухо може и сега да се тори.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 16:43 от morskibriz

# 506
  • София
Страхотна реколта morskibriz.
Радвам се, че нямате почти никакви поражения!

# 507
А оранжевата тиквичка каква е, как е на вкус?

# 508
  • София
Аз съм пръскала листна тор и рано сутрин, но ставам 5:00 и вечер обаче след 22:00.
Днес се разходих да ги разгледам по едните домати тези дето имат върхово гниене сега пък  листата на върха са по бледи по светло зелени като хлороза имат . И петна кафяви сухи . Не изглеждат болни и се чудя дали от калция не ги изгорих. Като пръскам с калций и после все петна имат .

morskibriz, чудесна реколта!

# 509
А оранжевата тиквичка каква е, как е на вкус?
Не намирам разлика във вкуса. Като консистенця е леко по-твърда, с малко семена и доста по суха. За кюфтета, руло, блат за пица е по добра.
J.J.M. какво измисли за съхранението на тиквичките за оня период, когато палим печката?

Общи условия

Активация на акаунт