(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

  • 23 010
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 949
В последния ден на Юли моите първи домати. 
Скрит текст:

Лека вечер от мен!

# 511
  • Мнения: 426
morskibriz това е добра новина, ще нямате поражения. Реколтата ви е супер.
Сложих една нарязана във фризера и утре мисля да я извадя ще пиша как е след размразяване и печене. Иначе изпечени сложих 4 пакетчета.

# 512
  • София
  • Мнения: 2 484
Aila, Morkovelka, briz, чудна реколта! ⭐⭐⭐
puffeto, дано имаш много по толкова!
След голямото бране на краставици два поредни дни днес пак има. И малко от така ценните доматки.
Скрит текст:
Сиврията е вързала много, хапваме вече доста време. Днес пробвах и ги опекох в еърфраера, с малко мазнина отгоре. Чудни станаха, само за 15 минути.
Скрит текст:

Първото песто, босилека дойде малко, но и така ще се яде.
Скрит текст:
И сега да се оплача, наистина съм отчаяна! Новите домати също са с вирус! 😔🥺😔
Пръскани всеки 5-7 дни с Нимазал и Зинерджи, неприятели не виждам, освен малко белокрилки, летящи в пипера. Възможно най-далеч от старите. Наистина не намирам нито причина, нито решение.
Кити Кет, при теб как са? Има ли резултат от третирането с хитозан съдържащия препарат?
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 08:27 от sofyia

# 513
  • Мнения: 5 001
София, ти ме разстрои с тези чушки. Много обичам цели пържени чушки. Но аз нямам еърфраер и правя рядко, защото пръскат много. За мен това е деликатес.
За доматите, чела съм, че трябва дълбока оран наесен, та ако има какавиди на вредители да не останат в почвата и да презимуват на топло, а да се извадят навън и измрат от студа. Друго си мисля, дали тази слама, която слагате за мулч да е заразена?

# 514
  • София
  • Мнения: 2 484
laurentin, вирусите живеят в жив организъм и се пренасят чрез смучещи  насекоми, основно въшки и трипси. Не, това не е слама, а оскубана трева, която оставям на място, ако не е изкласила.
Чушките може и във фурната - измити, подсушени, надупчени, леко намазани с мазнина и с вентилатор.

# 515
  • Мнения: 5 001
Ами точно в тревата, ако е имало вредител той си е останал там на земята и като е дошло растението го е нападнал. Не знам, навремето винаги са ме карали оскубаната трева да я изнасям от редовете да не би да има нещо в нея и да зарази. Иначе кога пък толкова бързо нападнаха и новите растения?

# 516
  • Мнения: 5 646
Sofya, от същите семена ли са? Девер ми сееше само бабини сортове, миналата година му дали семена от стар сорт, тази година първо той се разболя и после се наложи да махне всички. Според агрономът самите семена са пренесли вируса, защото са събирани от заразен плод..

# 517
  • София
  • Мнения: 2 484
скаридка, съседка ми даде готов разсад, разни сортове са. При нея са здрави, но са само зелена маса, почти нямат плод. Но са насадени в оранжерия, която е много на сянка, та това е друга тема.

Днес е валяло много проливно и напоително. Под единият улук има бидон 200 л, който се е напълнил и е преливал много време. Но  е толкова сухо, че всичко е попило, няма лепкава кал. Трябва да си купя дъждомер, все забравям.

# 518
  • София
  • Мнения: 12 907
София, много неприятно с новият разсад, че се повтарят нещата .
Аз също изрязах две половинки на едно ръгби и на едно чери, близо са до другият оскубан корен заради жилкова некроза. В интерес на истината може и да има някакъв резон в това с тревата, защото единствените болни домати са тези, до които плътно има пащърнак и моркови и не може да се проверяват добре и има някаква гниеща растителност.
Иначе моите домати тотално съм ги изпуснала с култуците и вече дори не се опитвам нищо да махам, само привързвам, но те и колчетата свършиха на височина, а са бамбукови 240 см, та бая над мен стърчат. Като се върнем от морето, казах на половинката, че ще има задача да кърши върховете и всички нови цветове. Мисля, че им стига толкова, каквото са вързали да изхранят, друго не ми трябва.
Много се надявам и на Петково да е поваляло и тревата да стане зелена пак.
За капковото подкрепям. Изобщо не е скъпо, аз наскоро от някаква фирма поръчах изгоден маркуч с капки на 20 см 400 метра, отделно различните накрайници и с един пистолет за топъл въздух пуснах още редове много бързо. Всяка година го махаме, фрезоваме и после връщам понякога в леко различна конфигурация.
Другото което е нужно е контейнер и помпа и сте готови.
Страшно улеснение е капковото, аз само първата година опитах с маркучи, но като не живеем там е абсурд. Нямам време за нищо друго, само евентуално да полея.
Между другото, тъй като съм без кола, едната ми дъщеря я взе и отиде в Гърция с приятели, за пръв път останах и бях на село от събота до днес. Вече си имаме всичко нужно там и се надявам все по-често да оставаме за по-дълго.

# 519
  • София
  • Мнения: 949
sofyia, много жалко за разсада. И аз не си ги обяснявам тези вируси при доматите как така бързо се хващат и нищо не ги лекува.

# 520
  • In transit
  • Мнения: 14 403
Бризче, Пуфето, чудесни реколти. Heart Eyes

София, много съжалявам за доматите. Hug
Днес мисля да пиша на производителя на семената (голяма италианска фирма), защото двата сорта трябваше да са устойчиви на гъбични заболявания, ама не са по-здрави от другите. Sad

Онзи ден обрах първата реколта, много са вкусни, обаче са сравнително дребни. Не мога да разбера защо така. Мислех, че е от поливането ми, защото виждам, че следващите китки, които още са зелени, са доста по-едри. Обаче говорих с две приятелки, които се оплакаха, че и техните са по-дребни. Снощи свеки донесе от техните домати и те едни такива по-дребни. Върховото гниене го оправих и новите Рома са по-едри и издължени. На мен ми приличат визиуално повече на Сан Марцано, но са вкусни.

Скрит текст:
Идеал, от първите, които засадих. Плодовете са дребни, 5-7см на ширина.


Половината реколта


Няколко имат такива видоизменения и хлътвания отгоре. Вътре са добре. Ако някой знае от какво е?

# 521
  • София, в момента в любимото ми село Железница
  • Мнения: 2 229
Ние се прибрахме. Оранжерииката изглежда добре. Бях казала на комшията да си бере от краставиците, че ние не ги харесваме презрели, но не го е направил. Обрах ги и пак при него и кокошките ще отидат.
Скрит текст:


Има и доматки. Някои ще ги оставя да позазреят повече и другата седмица да затворя малко за готвене. Не виждам следи от тутата, но има върхово гниене на няколко. След 11 дена почивка от каквото и да е пръскане мисля да напръскам с калий и калций.
Скрит текст:




Има вързали люти чушлета.
Скрит текст:

Имам въпрос относно босилека. Половинката много обича домати полети с босилек и може би зехтин. Тази година садих 20-тина коренчета и имам доста. Може ли някой да ми каже как да направя и да съхраня за по нататък?

# 522
  • In transit
  • Мнения: 14 403
Нина, най-добре се получава, ако го направиш на песто. Аз го слагам в малки бурканчета х 150г и във фризера. Като решиш да го ползваш, го преместваш в хладилника и готово. За няколко часа се разтапя и е готово за ядене.
Направи го с по-малко пармезан и ядки, и повече зехтин. Така, ще стане по-течно и готово за поливане на доматите.

# 523
  • Мнения: 5 646
Нина, какъв сорт са ти краставиците..До тук три сорта корнишон сях, двата вече ги оскубах почти, нито реколта дадоха, нито са здрави

Кака ви започна сезона с фалстарт Simple Smile Нямам празни компотени буркани, обаче добри приятели ще ми съберат 30-50бр през уикенда

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 10:34 от скаридка

# 524
  • София
  • Мнения: 949
Mikkey екстра са  доматите .
ninanb , чудесна градина.

Общи условия

Активация на акаунт