(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 002
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Искам да се извиня, че не отговарям понякога навреме на зададени към мен въпроси, но от петък до неделя интернетът остава на втори - трети - четвърти и т.н. план, т.е., не ми остава време да следя темата и да отговарям.
София ме питаше как е при мен с вирусите - малко се закрепиха нещата. Дали хитозанът действа не мога да кажа, защото не смея да проверя как би било ако не го използвам - внушила съм си че действа. В общи линии, грубо изчислено, мисля че вирусът ми отнема около 40% от реколтата - както от изкоренени растения, така и от дефектни плодове. Може би в идеалния вариант да са и повече, но и без вируси идеалният вариант рядко се получава. Иначе тази година реших да не използвам друго, освен НимАзал и Хитозан. Нимазалът освен инсектицид, има и фунгицидно действие, хитозанът за по-висока устойчивост срещу вирусите. Ето ми реколтата от този петък. На първата снимка се виждат и доматчетата с дефекти, които нарязвам за готвене.
Скрит текст:

Поздравявам всички другарчета от форума с успешните реколти и пожелавам много да ви се услаждат и да ви радват!

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 16:57 от Кити Кет

# 571
Кити Кет, много хубави домати. Поздравления за труда, както и на всички в темата!
Оставих един корнишон за семе и сега не знам кога да го откъсна. Според мъжът ми трябва да стане жълт. А той стана 30 см - направо гигант.

# 572
Stryper, благодаря. Не са чак толкова "хубави", имат си дефекти, но за вкуса давам гаранции. Момините сълзи са ми един от сортовете, които все се каня да изоставя, дори тази година, като се разболяха 3 от 4, си написах бележка за сл. година: "Без тези сортове..." - включих го в забранените. Но вчера изядох едно от здравите му доматчета и си казах, че този вкус не бива да се изоставя... спечели си отново място в бъдещия списък за 2026.
За краставицата - трябва да пожълтее малко, след това може да си дозрява и откъсната.

# 573
Като споменахте за сортове домати, гледам по снимки тук домат, който е набразден откъм дръжката. Какъв е този сорт и как се държи на открито?
Аз имам останали семена от времето на родителите ми, много вкусни домати. Но последните 2-3 години купувам биволско сърце, идеал, а тази година ми дадоха 10 корена розов ръгби. На нас у дома червените повече ни харесват, не че не сме имали и хубави розови.

# 574
Ако говорите за мойте снимки, набразден е сърцето на Албенга и червеният градинки домат.Първият много, вторият съвсем леко при дръжката. Албенга се разболява много при мен. Градинският една идея по-малко.

# 575
Благодаря, Морски бриз. А това сърце на Албенга как е на вкус и издръжливост на болести?

# 576
Албенгата е много вкусен, и много капризен. Не пропускам да го сея, но не разчитам само на него.

При баща ми съм тоя месец и се занимавам с неговите домати. Почистих и оправих единия парник, имаше за връзване и рязане, тревица също. За днес остава другия, дано намеря време. Дядовците-градинари наоколо не пропускат да ми се похвалят със сортове и новости. Всеки ден дегустирам нещо ново, наборите носят и чакат реакции. Много ме радват и много ме забавляват. Вчера едни капковидни, наполовина тъмни домати опитах - сочни, ама киселяк. Ахках де, дядото да се зарадва. Нощенка ги е налегнала масово, пръскат си.

# 577
При мен има два варианта тип Албенга. Единият е Италианска круша, изпратена от форумни другарчета, отглеждам го отдавна - прекрасен вкус и сравнително устойчив, и ми е в постоянния списък. Семена на Албенга си купих тази година, за да видя дали имам резервен вариант ако крушата по някакви причини се затрие и не успея да събера семена. Италианска круша е сравнително от по-рано узряващите червени сортове, в това отношение вървят заедно - а за вкус и издръжливост ще имам пълни впечатления в края на сезона.

ПП Морски бриз, ти сравняваш Албенга с Финала, а той е много яко куче. Аз сравнявам с другите директни червени сортове и така съпоставен Италианската круша е сред добре справящите се.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 12:17 от Кити Кет

# 578
И вкъщи Албенга много ни харесва. За устойчивост на болести при мен е средна хубост. Само ще кажа, че Ръгби не успях изобщо да отгледам и го извадих от списъка със сортове за моята градина.
Днес ходих до село.
Имам останали 3 корена Идеал, 2 Сан Марцано, 4 Рома и два, за които съм пропуснала да напиша какви са, но единия има много хубави домати, които приличат на Сан Марцано или Рома.
Нито един корен от Албенга, Миляна, Бонония, на Недоволна, на една приятелка не оцеля.
Поне за салата има 😃

mama iasi , браво за реколтата картофи. Едно време при свекърва ми сеехме, вадихме много картофи (две-три домакинства изкарвахме без да купуваме). Но последните може би 10 години не стават или сляпото куче ги отмъква и сеем по малко, за прясно да има.
Браво на всички с хубава доматена реколта! 👏

# 579
На мен много ми харесват едни стари селски сортове, харесва ми биволското сърце. Опитах Миляна, също ми хареса. Ръгбито не ми хареса. Иначе има много плод на корен от него, но аз обичам по-месест домат, а този при мен е някак воднист. И нови сортове не съм опитвала много. Идеал също ми харесва. За следващи години имам намерение да разнообразя сортовете.

# 580

ПП Морски бриз, ти сравняваш Албенга с Финала, а той е много яко куче. Аз сравнявам с другите директни червени сортове и така съпоставен Италианската круша е сред добре справящите се.
В случая сравнявах сърцето на Албенга с Червен градински. Как разбра, че сравнявам с Финал? Директен сорт с хибрид няма как да сравня.
Достатъчно директни сортове сея за да имам поглед. Тези двата(Финал и Ръгби) са ми за рано, и ако евентуално от директните не оцелее нищо. Имало е и такива години.
laurentin, опитай сърцата на института в Пловдив, вкусни, месести, директни ...

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 13:17 от morskibriz

# 581
Съжалявам, от тук съм научила, че Финал ти е любим сорт, а за другите рядко говориш и предположих, че ти служи като база за сравнение. Аз не мисля, че всички хибридни сортове са устойчиви, така че не изключвам да участват и те, когато се сравняват сортовете по издръжливост. Надявам се, да ме извиниш.

# 582
Някой да е гледал Миляна, дават го за нашия район
https://gardenshop.pro/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-1/%D … D0%B3%D0%B0%D1%81

# 583
Позната гледа Миляна и ми даде да опитам. Това в Югозападна България.
Впрочем, цяла нощ при нас валя много дъжд, много и днес е мрачно и хладно. Лошото е, че на градината сме настроили за утре сутрин поливане.

# 584
И как е сорта?

Общи условия

Активация на акаунт