(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 23 001
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
На мен ми харесаха. Препоръча ми ги. Каза, че нямала проблем с болести, колко е вярно, не знам. Иначе ми даде 3 домати, големи, месести, с малко семки, тънка ципа. Ще ги пробвам догодина.

# 586
ММ една година каза, че баба му по бащина линия едно време гледала много Миляна.
И понеже аз наследих нейната градина, започнах да го отглеждам. Харесва ни. Не са едри доматите, но и аз не търся едри. Не киселее. Но тази година се разболя и нито един корен не оцеля.
Градината е във варненска област.

# 587
  • София
Здравейте,
Върнах се от морето вчера вечерта и днес побързах да отскоча до село.
Миляна не съм гледала, мога догодина да пробвам.
Иначе набразденият домат от моите снимки е Албенга. За ядене много не го ползвам, но за Сосове е отличен, защото е много месест.
Ето и малко снимки на няколко сорта други домати при мен. Отляво на дясно - Момини сълзи, Червено биволско сърце, Оранжево биволско сърце и бял домат. Реално е светло жълт по-скоро. Отдолу е Меделина.
Скрит текст:

Пак има Патладжани, но нови скоро няма да има защото ларвите на колорадският бръмбар са изяли цветовете и върховете. Обрах единият ред царевица 26 кочана и тиквичките, които Николета не била видяла. Новите краставички навън почват да връзват. Праза е почнал най-накрая да надебелява.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 20:17 от Aila

# 588
Айла, впечатлена съм от количеството патладжани, които береш всеки път. И колко са едрички всички. Браво!
Шепичка, колко е пораснала ❤️ много хубава пухкава опашка има! Новото и другарче кое е, от спасените бебета някой ?

# 589
  • София
Да това е другата дама от спасените мяу, а вече имам и трета дама една трицветка вкъщи. Нея я намерих пред блока. Скоро тези трите ще си заживеят на село, само ваксините трябва да минат.
Шепа хич не е доволна от това, че има толкова котки вкъщи, общо са 5 в момента. А и честно казано и на мен ми идват в повече като са в апартамент.
Дотук успях да си сваря царевица за хапване, харесва ми, не е перфектната сладка царевица, която търся, но става. Харди Ф1, Другият ред е с Роялти Ф1, ще я пробвам по-късно и нея.
Настъргах и всички тиквички, имах и в хладилника още и скоро ще ги замразя, след като ги изтисквам няколко пъти.
Краставиците и останалата царевица прибрах в хладилника.
Утре близначките стават на 19 г, а аз ще се заема ако остане време с обработката на патладжана.
Като гледам уикенда направо ще има пресен босилек отново за бране, тъкмо за соса за спагети. Трябва да видя по каква рецепта този път да го направя, че всеки път е различна.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 09:12 от Aila

# 590
Aila, удивена съм от количеството продукция и прекрасната градина. Същото важи и за останалите дами, които споделят красивите си насаждения и реколтата.

Много бързо се инфлуенснах от коментарите ви за комбинирания уред на Instant Pot. Отдавна обмислях да си вземам cooker & air fryer, чудих се, маях се и накрая приех като знак добрите отзиви тук. Поръчах в неделя, днес е вече при мен. Бихте ли сподели как варите буркани в него?

Бамята тази година е много изобилна. Интересното е, че купените семена дадоха този резултат, традиционната също ражда, но не толкова. Досега два пъти приготвях ястия с нея, но се чудя как да съхраня за студените месеци. Вкъщи досега е правена по рецепта за кисели краставички. По-рано днес си мислех дали ще е подходящо да я нарежа и сложа в пликове във фризера. Другият вариант, който обмислях, е цяла в кутии от сладолед. Някоя от вас има ли препоръки по въпроса?

# 591
Аз за първа година варя буркани в пота. Гювеч стерилизирах 15 -20мин. на високо налягане и оставих да падне парата сама. Добре разбрахте, едни варих 15 други 20 мин. Просто защото не намерих колко време да ги сваря под налягане. Домати цели с доматен сос, доматен сок, белени домати и салца  5-7 мин., отново на високо налягане и самостоятелно спадане. За сега няма брак. Последно варих доматен сос за паста, кюфтета, и каквото се сетите. Стана много бързо, насипах го горещ в сухи буркани и не стерилизирах. Нямах време. Оставих го в хладилника за след отпуската.

# 592
Видях кратките времена в книжката, та не съм шокирана сега. 😄

morskibriz, като спомена гювеч: и това си мислех за бамята, да я затворя в буркани направо сготвена с лук, чесън и доматен сос.

# 593
Шепичка само със Смоуки ли си живее? Той сигурно и той вече е много голям.

И аз бях при нашите. Питах татко за баба каза ми, че не знае какъв сорт е бил. От тогава само вика търся такав и не откривам. Два пъти купувам от пазар, питам я жената става ли да се сее, казва ми става, като го сея нищо не излиза. Разказваше ми, че една година бил намерил семе за много едър шарен боб, маслен много вкусен. Сял го до царевица, царевицата станала 2 метра, боба вика я задминава, сигурно стана 3-4 метра. Всички го гледат, питат ме какъв е тоя боб, искаме семе да ни дадеш. На следващата година вика цялото околие е насадило такъв боб без да са взимали семена от мен. Ходили и си крали 😆.
Впечатлена съм и изумена от темповете на развитие при тиквите. Повечето са ОГРОМНИ и само за седмица са пораснали 10 пъти.
Моя боб е поникнал. Лилавите тук-там, а от Лидл всички са излезнали. Останалите семена от Лидл,  татко ги ся на празните места в редовете лилав. Втората реколта корнишончета също са му поникнали. Зеленцето и то изглежда още пораснало. Татко ми вика купил съм ти 10 корена карфиол, ама хубав дето става, а не като твоите палмички 😆. Две години карфиола от семената на Опал зи става като палми, висок и не връзва нищо. Тази година ще го видим този купения какво ще направи.
Пак има много миризливки въпреки пръскането миналата седмица.

Скрит текст:
Мускат де прованс
И те са тръгнали да растат, но баща ми малко ме притесни😀. Има съмнения, че са декоративни тиквички. Вика аз за първи път виждам такива тикви на всяко листо прави тиква. Ти от един корен ще имаш 50 тикви, как ще ги изхрани  това растение всички тези тикви. На есен ще си покаже ще видим.  Търсих клипове да ги видя как се развиват и растат не открих много.

Имат прилика с тези

Кръглите миналата седмица бяха малки колкото малка детска топка,  а сега са по-голями от баскетболна

Доста цигулки също са станали миналата седмица нямаше.

Домати

Има такива, които са ми по-големи от ръката

Тези предполагам, че трябва да са Момини сълзи, този го откъснах и беше почти 500 грама. Гледам във фейсбук всички теглят тези домати и ми стана интересно и взех, че и аз притеглих няколко. Едрите розови почти всички бяха по 400 грама.
Вкусен е

Тези предполагам, че трябва да са оранжево биволско сърце, но тази година са ми леко странни, обаче нямам семена за друг оранжев и остава да са те.

В първият момент си помислих, че са нещо болни от нещо, защото и те изглеждат супер странно на живо. После се чукнах, че сигурно съм занесла и коренчета бели на татко.
Та Бяло биволско сърце. Определено е светъл и не е жълт като Лимона и черитата. Във фейсбук го направиха също с жълт наситен цвят, но не е. Вкус - нищо особено, даже бих казала безличен

Пурпурното сърце и той не е нищо особено. Аз беля доматите и като го обелиш става обикновен домат.

Големият бял и той беше почти 400 грама, вътре имаше имаше розова ивица, в малкият намаше.

А това е  момините сълзи. Много тънка ципа има, едва се бели

Късните пълзящи доматчета имат вече и те едри доматчета

Зелето

Боб
Лилавият тук-там поникнал

Сакса от Лидл

Корнишончета

Направих от черитата сос за спагети, но май не ми се получиха. Едното тумбесто бурканче даже ми тече. Другата седмица ще видя да го сготвя, тъмно ще го опитам.
Долните тумбести бурканчета са от цели микс черита, жълтите са само от жълти на половинки, а над тях е от обикновени домати.

Сок от смокинов лист не съм впечатлена от резултата. Нещо не ми харесва особено

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 04:04 от Morkovelka99

# 594
Aila , честити рожденичка! Да са здрави и щастливи! Пожелавам им да имат много късмет и успешна реализация в живота! 🌹🌹🌹
Морковелка , чудесна реколта, браво!

Бамя прибирам цяла в пакети във фризера (ако има по-едри, ги режа). Свекърва ми първо я бланшира, после отцежда и прибира във фризера. А преди затваряхме в бурканчета (бланширахме, отцеждахме и в малки бурканчета с нарязани домати и сол на вкус, заварявахме 15-20 минути ).

# 595
Aila, честити рожденички! Да бъдат здрави, щастливи, да следват мечтите си, да бъдат целеустремени!
Морковелка, много хубава реколта! Поздравления за обработката на почвата, никаква тревка не е оставена. Аз махам, махам и все нещо остава, не стига времето, силите, хем купихме и ел.мотика.

# 596
Aila, честити да са ти рожденичките, живи, здрави, успешни и късметлийки и дано да наследят вашето трудолюбие и човечност. Flowers Rose

Искам да покажа моето жълто обло чери. То също ми е изпратено от форумно другарче в интернет. Това е доматчето, което се харесва на всички, които са го опитвали, както и на нас разбира се, може да се използва и като овкусител на най-различни салати.
Скрит текст:

Тъй като и то е от тези, които вирусът напада устремно, и в най-добрия случай успяват да оцелеят половината растения, реших да потърся дали не отговаря на някой от продаваните сортове жълто чери, та ако закъсам за семена, да има с какво да го заменя. По този повод си купих за проба семена на Голдън чери. То се оказа с малко по-едри доматчета, но най-голямата изненада е в скоростта на узряване. Обикновено черитата са бързи сортове, но не и това златно чери. От сетите заедно с него вече узряха и най-бавните късни едри сортове, а то само бавно и полека си променя цвета. Бавенето му е точно в скоростта на зреене - иначе беше сред първите завързали. Какво е това чудо не зная. Не пише да е хибриден сорт на опаковката. Два пъти се опитвам да изям някое от доматчетата, които са го докарали на цвят, но вътре си е твърдо и неузряло. Не зная кога ще стане за ядене. Чакам си...

# 597
  • София
Aila, честити рожденички ! Желая им много здраве и успехи!

Morkovelka99, чудесна реколта!

# 598
  • София
Благодаря на всички за пожеланията!

# 599
Честити рожденички! Да са здрави, щастливи и с охота да обгрижват градината при необходимост!

Общи условия

Активация на акаунт