Счетоводител в нужда се познава 23

• 10 114
  • 270
  •   1
Отговори
# 60
На два пъти ще получиш пари за юли. Второто плащане за юли ще е за дните от деня на термина да 31.07. Може още този месец да получиш плащането, ако от счетоводството е подало приложение 10 за гледане на дете от 1 до 2 год. Ако получиш втория превод през юли, няма да получиш превод през август, чак в септември плащане за м.08.

# 61
  • София
На два пъти ще получиш пари за юли. Второто плащане за юли ще е за дните от деня на термина да 31.07. Може още този месец да получиш плащането, ако от счетоводството е подало приложение 10 за гледане на дете от 1 до 2 год. Ако получиш втория превод през юли, няма да получиш превод през август, чак в септември плащане за м.08.
Да, това е ясно, но въпросът е защо парите за деветте работни дни до термин са ми сметнати на база втората година, а не като от първата.

# 62
Юли има 23  работни дни. Да не си смятала сумата за 9 р.дни на база 20 р.дни и затова да си мислиш, че парите са по-малко от полагащото се.
Възможно е и от НОИ нещо да са объркали де, но  според мен вероятността е малка.

# 63
Така или иначе въпроса ти е към НОИ.  Няма как да се гадае какво си получила

# 64
Знаете ли къде точно се влиза с ПИК на НАП, за да видя в кой пенсионен фонд съм?

# 65
Знаете ли къде точно се влиза с ПИК на НАП, за да видя в кой пенсионен фонд съм?

Напишете в търсачката на сайта на НАП 1951. Това е номерът на справката и излиза веднага каквото търсите.

# 66
В секцията Справки,  за вноски за ДЗПО, избираш за какъв период искаш да видиш вноските, покзват се в табличен вид и отгоре на таблицата пише в кой фонд са.

# 67
  • София
А къде се вижда осигурителния стаж и на колко часа най - много може да бъдеш назначен и по какъв начин ако имаш един 8 часов трудов договор?

# 68
  • до най-прекрасния мъж
Преди години мъжът ми беше в пенсионен фонд Доверие. Наскоро по друг повод проверявахме осигуровките му и открихме, че УПФ вече му е в ОББ, а ППФ (има втора категория труд доста години) му стои все още в Доверие. Това се е случило при предишния му работодател незнайно как. Какви са вариантите да си търси правата? Как легално са успели да го прехвърлят, той не е подписвал нищо по повода? Преди години исках да се прехвърля в друг фонд, понеже този по служебно разпределение не ми допада и ми дадоха едно заявление, което трябваше да подпиша и заверя при нотариус, но така и не намерих време да ида. Споменавам последното, тъй като съм останала с впечатление, че без изрично писмено съгласие на титуляра не може да се промени фонда.

# 69
  • Пазарджик
И аз се интересувам,най -вече от ППФ -как се случват нещата.Мъжът ми също има втора категория.Замислих  се дали е от синдиката в който членува и как може да се премести.Сега му е в "Топлина" и някак не ми вдъхва доверие.

# 70
  • София-Младост
А къде се вижда осигурителния стаж и на колко часа най - много може да бъдеш назначен и по какъв начин ако имаш един 8 часов трудов договор?
КТ чл.112 (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.

blue.angel
Така е, работодател не може да смени фонда. Права...не знам дали и двете вноски УПФ и ППФ не отиват на едно място, в един фонд, избран от лицето. Прехвърлете си всичко, където искате просто. По-горе дадоха номер на справка, проверете с ПИК кой точно е фонда.

# 71
  • София
Ала-Бала, много благодаря за отговора! Това значи ли, че мога да имам един 8 часов трудов договор и един (не знам граждански или трудов пак?) на 4 часа?

# 72
  • София-Младост
Ала-Бала, много благодаря за отговора! Това значи ли, че мога да имам един 8 часов трудов договор и един (не знам граждански или трудов пак?) на 4 часа?

Можеш на втори ТД на 4 часа. ГД не влиза в тези сметки. Неговата особеност е, че няма работно място и работно време. Иначе може да се окаже прикрит ТД. С обикновени думи, можеш да работиш на ГД по време на трудовия.

# 73
  • до най-прекрасния мъж
blue.angel
Така е, работодател не може да смени фонда. Права...не знам дали и двете вноски УПФ и ППФ не отиват на едно място, в един фонд, избран от лицето. Прехвърлете си всичко, където искате просто. По-горе дадоха номер на справка, проверете с ПИК кой точно е фонда.
Там е работата, че някой някак е сменил фонда на мъжа ми. Беше в Доверие и изведнъж от месеца, в който е започнал да работи в предишната фирма (вече е другаде), вноските тръгват към ОББ. И то само за УПФ. Съвпадение или не, от фирмата не го бяха водили втора категория труд, а е трябвало и имаше разправии с тях по този въпрос. Нещата се оправиха и вноските по ППФ са преведени вече и са отишли в Доверие, където си беше и преди (тоест, като не са го водили втора категория, не са се усетили да прехвърлят и ППФ). Почти съм убедена, че става въпрос за злоупотреба и незаконно ползване на лични данни и прехвърляне на партидата му в ОББ. Искам да разнищя случая, за мен това не е ОК. Иначе, най-лесно е да си прехвърли партидата в Доверие отново.

# 74
За такава смяна съм чувала да се прави във фирми, които имат собствен пенсионен фонд. Но се замислих, ако не е такъв случая, не се сещам каква е ползата за фирмата да го прави.

Общи условия

Активация на акаунт