Счетоводител в нужда се познава 23

• 16 566
  • 458
  •   1
Отговори
# 270
Свободна професия изберете

# 271
Въпросът ми може да не е точно за тук, но обявиха ли за почивни дни 31ви, 1 и 2ри януари? Или беше само предложение?

# 272
  • София
За момента мисля, че още не е прието 31 декември и 2 януари да са почивни. 1 януари си е почивен така или иначе.

# 273
  • В полите на Пирин планина
По отношение на окд.5 за СОЛ, си мисля, че лицето, независимо, че не е регистрирано по ТЗ, реално си е търговец. Не е свободна професия. Според мен ще трябва и ГДД по ЗДДФЛ да е в приложението за търговска дейност, а не с НПР.

# 274
Относно ГДД задължително е в приложение.2 , но качеството на СОЛ не е обвързано с приложението в ГДД, въпреки че отбелязвайки ЕТ няма да се случи нещо различно. В ГДД в основната част се отбелязва,.че си СОЛ и попълваш Справката за окончателния осигурителен доход, което ме навежда на мисълта, ако си с домашна фотоволтаична система, продавайки незначителни количества ток на "енергото" колко ще си на сметка, ако ще внасяш осигуровки като СОЛ?! Може би само в случай, че ки осигурен на максимален осигурителен доход на трудов договор...
Отнесох се

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 22:57 от ЗориБ

# 275
https://pvnews.bg/osigurovki-za-dohodi-ot-fotovoltaichna-instalatsia/

СП са много изчерпателно изброени в ПЗР на ЗДДФЛ. За да се обявиш като такъв, трябва И регистрация в регистър Булстат. А те изискват обяснения какъв вид професия ще упражняваш и евентуално дипломи, сертификати и др.доказателства за  правоспособност.
Продажбата на ел.енергия е търговска (а не професионална) дейност без регистрация по ТЗ.
В Окд5 изберете най-близкото по звучене до термина "самоосигуряващо се лице".  Утре като съм пред компютъра ще погледна опциите.
Следващата година - статистически отчети по ЕГН, ГДД с Приложение 2 и табличка за осигуровките.
Мисля, че е редно таксите за достъп и пренос да ги приспадате като разход. Те и без това често са по-високи от приходите на централата.

# 276
Да за другите неща съм по наясно какво трябва да се прави.Да лицето се осигурява на ТД на макс.Продажбата на месец е най-много 100лв,но искам да сме изрядни.

# 277
  • Somewhere far away
Малко разяснение относно основание за прекратяване по чл. 71, ал. 1 КТ.
Мога ли да отида на борсата и да си изисквам обещетение, тъй като това напускане реално е по мое желание и поради неправомерно държание и непрофесионално отношение на управителя, множество нарушения,  безумни лични нападки и обиди, както и редовно неизплащане на пълната заплата. знам че това законово няма никаква тежест, но аз съм свидетел на всичките тези токсични практики , както и неизплащане на дължими суми от неизползван платен отпуск. Въпроса е в този чл. 71 има ли нещо,  което да е в моя полза?

# 278
При прекратяване по чл. 71 имате право на пълна борса според стажа и осигурителния ви доход.
Иначе такова прекратяване много често се използва за злоупотреби и предизвиква проверки. Щом е по ваше желание би следвало да ви прекратят по чл.325, в случая нарушението е от тяхна страна и за вас не би трябвало да има последици.

# 279
  • Пловдив
Да питам ...
Ако служител е в 6-те месеца изпитателен срок може да напусне от днес за утре и не спазва предизвестието по договор или...?

# 280
  • Варна
Зависи в чия полза е уговорен срока на изпитване.

# 281
  • Somewhere far away
Повечето пъти е полза на работодателя.

# 282
  • Пловдив
И ако е в полза на работодателя какво следва? Както той прецени?

# 283
И ако е в полза на работодателя какво следва? Както той прецени?
В трудовия договор изрично вписвам, че срокът на изпитване е в полза на работодателя. Което означава, че аз мога да го освободя от днес за утре , но той дължи предизвестие.
Ако не е вписан този текст, и двете страни могат да прекратят договора веднага.

# 284
Здравейте, трудовият ми договор се прекратява и се налага да се самоосигурявам, работя за фирма в САЩ и от там ще получавам заплащане за консултантски услуги. До колкото разбирам трябва да се регистрирам като свободна професия, задължена ли съм да се осигурявам пенсионно на цялата получена сума? Имам две опции -  ежемесечно да получавам суми над осигурителния праг(превод от например 6хил лева), или да ми плащат на завършен проект, например на тримесечие(18хил лева),  при вариант две, на края на годината пак ли ще трябва да внеса за пенсионно осигуряване до прага за месеците без превод или просто се осигурявам само за месеците с превод? Има възможност да ме впишат като служител на трудов договор към друга фирма, да си покривам осигуровките и да довнасям само данък на получените суми, но това в мой плюс ли е?Надявам се да разбирате въпросът ми, за мен всичко е ново и се опитвам да си подредя нещата.

Общи условия

Активация на акаунт