Счетоводител в нужда се познава 23

• 16 558
  • 458
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, трудовият ми договор се прекратява и се налага да се самоосигурявам, работя за фирма в САЩ и от там ще получавам заплащане за консултантски услуги. До колкото разбирам трябва да се регистрирам като свободна професия, задължена ли съм да се осигурявам пенсионно на цялата получена сума? Имам две опции -  ежемесечно да получавам суми над осигурителния праг(превод от например 6хил лева), или да ми плащат на завършен проект, например на тримесечие(18хил лева),  при вариант две, на края на годината пак ли ще трябва да внеса за пенсионно осигуряване до прага за месеците без превод или просто се осигурявам само за месеците с превод? Има възможност да ме впишат като служител на трудов договор към друга фирма, да си покривам осигуровките и да довнасям само данък на получените суми, но това в мой плюс ли е?Надявам се да разбирате въпросът ми, за мен всичко е ново и се опитвам да си подредя нещата.
Ако се регистрирате като свободна професия - в регистър Булстат, с кратко описание на вида професионална дейност, която упражнявате + някакви сертификати за правоспособност следва това:
- осигурявате се за периодите, през които УПРАЖНЯВАТЕ дейност, т.е когато работите по проектите. Декларирате с Окд5 начална дата, дати на прекъсване и възобновяване.
- дохода, който получавате се разпределя равномерно за периодите, през които сте упражнявала дейността/работила по проектите
- текущо (всеки месец за предходния) внасяте ОВ върху мин.ОД (осиг.доход)
- в началото на следващата година, заедно с декларацията за доходите изравняване до размера на получения доход, но не повече от макс.ОД
НЯМА значение дали ще си получите парите накуп или всеки месец. Единствено, ако решите да декларирате, че сте работила само в месеца, в който ви плащат сумите за три наведнъж. Това означава да прекъсвате и възобновявате дейност през два-три месеца, няма да ви върви стаж и права за болнични. Не е чак толкова трудно при интерес на НАП и НОИ да установят, че три проекта са правени три месеца, вместо три седмици.

-  в зависимост от вида упражнявана дейност данъка върху доходите ви се пресмята по различен начин:
- ако отоговаряте на условията в скрития текст:
Скрит текст:
По смисъла на § 1, т. 29 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ, „лица, упражняващи свободна професия“ са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; и други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
    осъществяват за своя сметка професионална дейност; и
    не са регистрирани като еднолични търговци; и
    се самоосигуряват.

Понятието „осъществяват за своя сметка професионална дейност“ обхваща по-тесен кръг дейности, извършвани от лица, чийто начин на водене на делата и степента на професионална квалификация, която се изисква, са аналогични на изброените в нормата на § 1, т. 29 от ДР на ЗДДФЛ (експерт счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите, съдебни изпълнители и др.)

Лицата, извършващи дейности от групата на народни художествени занаяти, както и леярство, рисуване върху стъкло, каменоделство и много други, подробно изброени в Приложение № 1 от към чл. 3, ал. 2, т. 1 от Закона за занаятите, не могат да се приемат като лица, упражняващи свободна професия (те не попадат в обхвата на § 1, т. 29 от ЗДДФЛ).
тогава се приспадат 25% нормативни разходи и се облага с данък 75% от дохода

- ако не попадате в категориите от скрития текст - тогава се облага прихода - документално доказаните ви разходи - годишния размер на осигурителните вноски, вкл. доплащането

Не мисля, че има особен смисъл да плащате осигуровки към някоя фирма, защото за наетите лица има някой друг % осигуровки, които самоосигуряващите се лица нямат. А и няма да можете да си приспаднете внесените суми като разход, за да платите по-малко данък, ако дейността ви не е в изброените.

И накрая - попрочетете и в интернет, ИИ вади дста добре синтезирана информация по въпроса - https://nra.bg/wps/wcm/connect/agency/site/taxes/danak-vurhu-doh … svobodni-profesii

# 286
Много благодаря за изчерпателната информация! ИИ ме подведе, че е възможно да се осигурявам на по-малка от получената сума, без да се налага да се прави преизчисление в края на годината, за цел ми е всичко да е прозрачно, но имах желание да инвестирам сумите за пенсионно осигуряване в друга посока, но явно няма да стане.
Последен въпрос, задължително ли е да имам някакви сертификати, образованието ми е различно, а практикувам организация на интермодален транспорт последните 10 години. Мисля, че мога да изровя обучения за работа с опасни материали и организация на транспорт, но честно казано в бранша не се търсят и не съм ги пазила.

# 287
Много благодаря за изчерпателната информация! ИИ ме подведе, че е възможно да се осигурявам на по-малка от получената сума, без да се налага да се прави преизчисление в края на годината, за цел ми е всичко да е прозрачно, но имах желание да инвестирам сумите за пенсионно осигуряване в друга посока, но явно няма да стане.
Последен въпрос, задължително ли е да имам някакви сертификати, образованието ми е различно, а практикувам организация на интермодален транспорт последните 10 години. Мисля, че мога да изровя обучения за работа с опасни материали и организация на транспорт, но честно казано в бранша не се търсят и не съм ги пазила.
Не е задължително, просто може да опишете, че имате професионален опит в тази област.
Ако искате да избегнете довнасяне на осигуровки, тогава начина е да образуват ЕООД. В него като работещ собственик се осигурявате само на минимума. Осигуровките обаче не са разход на дружеството. И се облага приход - разход с 10% данък. Разходи се признават само с фактури. Останалата след облагане печалба разпределяте като дивидент с още 5% (от 2026 може да е 10%).
Трябва да се направят малко сметки с конкретни числа, за да се прецени кое е по-изгодно. И разбира се компанията, която ви възлага работата трябва да е съгласна да сключи договор, с който да възложи на вашата фирма да изпълнява работата. Взаимоотношенията са сделка между две фирми. А не възлагане на физическо лице да работи по някаква задача. Разлика почти няма, но все пак възложителя трябва да е съгласен.
Този начин има своите минуси за вас - нямате друг официален доход, освен дивидент от време на време. Това пречи при вземане на кредити. Не много, но понякога.

# 288
Здравейте,искам да попитам следното: от януари 2025 се водя на трудов  договор на 4ч.към дадената фирма. Ползвала съм за тази година буквално 2 дни отпуск. Какви са вариантите ,ако не  ги изразходя дните които ми се полагат (доколкото съм наясно са 20 дни) до края на годината?

# 289
  • София
Имате право да ги изразходите до края на 2027 година или да ви изплатят неизползвания отпуск, но само ако напуснете в този период.

# 290
Имате право да ги изразходите до края на 2027 година
Сигурно ли е това? Нашето счетоводство казва, че стари отпуски се чистят до юни на новата година иначе изгарят.

# 291
Сигурно ли е това? Нашето счетоводство казва, че стари отпуски се чистят до юни на новата година иначе изгарят.
Това не е вярно. Давностният срок е 2 години.

# 292
По принцип останалия олатен отпуск трябеа да се предостави от работодателя за ползване до края на юни на следващата година. Ако по някаква причина не е постигнато това, може да се използва в следващите две години. (както са ви написали колежките по-горе).
Идеята е да се получава равномерност в ползването, за да може персонала да възстановява силите си, почивайки.

# 293
  • Варна
Нямам голям опит с митническите декларации, но и за капак ми се падна по-заплетен казус : пратили са ни подарък, за който платихме мито, акциз и ДДС.
Чудя се как да я подам тази митн. Декларация, мога ли без право на ДК?
После счет.записвания - при положение че не плащаме нищо освен митните сборове, за "стойност" на сделката какво да посоча Thinking
Ще съм благодарна на идеи.

# 294
  • Пловдив
Момичета, да питам пак ... Simple Smile
След 1.01 ще се налага да водим 2 каси за плащанията в лева и евро, нали така?
И още какво...?
Счет.софтуер ще е автоматично превалутиран, това ок някак...но ТРЗ  програмите? Там ще е по-объркано. Начислени заплати декември в лева, а изплатени в евро през януари Simple Smile

# 295
Според мен,не-просто само в евро.
В касата има лева,които са еди-колко си евро.
Същото и за заплатите.

# 296
Работя с наколко счетоводни къщи, и повечето от тях искат от сега до края на 2026 фактурите да са издадени и в двете валути - лев и евро. Едната обаче, категорично иска до края на тази година фактурите да са само в лева, а от 1 януари 2026 - само в евро. Според тях, закона не го забранявал изрично, а за тях щяло да е много по-лесно осчетоводяването, и категорично отказват да приемат фактури с двете стойности.

Четох закона отгоре-отгоре, и според мен тази счетоводна къща не е права и е в нарушение на закона. Уточнявам обаче, че не съм счетоводител, нито юрист, и може нещо да не тълкувам както трябва.
Моля за уточнение от по-добре запознати със закона - допустимо и редно ли е това, което иска счетоводната къща?

# 297
Допустимо е - закона не задължава издаване на фактури в двете валути. Официалната до 31.12.2025 е лева, от 01.01.2026 е евро. Лева остава законен само като платежно средство до 31.01.2026.
Двойно се обозначават етикетите на цените в търговските обекти, което вече е съвсем друга точка от закона.

# 298
  • гр.София
Няма задължение за издаване на фактурите и в лева и в евро, но много програми промениха софтуерите и масово вече фактурите са и с двете стойности (което води до доста грешки от недоглеждане).

# 299
  • София
Според мен,не-просто само в евро.
В касата има лева,които са еди-колко си евро.
Същото и за заплатите.

За касите нищо подобно. Не става лева еди колко си евро.
Остава каса в чуждестранна валута - ЛЕВА (сметка 502 примерно), а основната каса става ЕВРО. Но левовете си остават, и при поискване от НАП следва да покажете наличост в ЛЕВА и отделно в ЕВРО.

За заплатите ТРЗ софтуерите би трябвало да закръглят всичко в евро по измисленото малко математическо правило за закръгляване, за да не се ощетявали работниците.

Общи условия

Активация на акаунт