Счетоводител в нужда се познава 23

• 16 543
  • 458
  •   1
Отговори
# 300
  • В полите на Пирин планина
Точно така е, както казва тодоричка.
Но ако реално имате дейност, в която ще получавате през януари плащания в брой, в лева и в евро, т.е. имате касов(и) апарат(и) няма как НАП да познае движенията от въпросната каса в "чужда валута", където може в края на месец януари всичко да е чисто и да няма левове.
Ако вече има огромни нереални каси, не знам как ще се чистят...

# 301
  • София
Точно така е, както казва тодоричка.
Но ако реално имате дейност, в която ще получавате през януари плащания в брой, в лева и в евро, т.е. имате касов(и) апарат(и) няма как НАП да познае движенията от въпросната каса в "чужда валута", където може в края на месец януари всичко да е чисто и да няма левове.
Ако вече има огромни нереални каси, не знам как ще се чистят...

Именно, проблемът е за тези с нереалните каси. Защото и левовете ще поизчезнат от обращение, и ако преди можеше да намерят от някъде левове, за да ги покажат, с напредване на времето ще стане мисия невъзможна. Ама да му мислят тези с кухите каси......

# 302
  • Пловдив
Ок, да.
Напр.ще има плащания в брой, но рестото ще е в евро, т.е ти като вземеш левове ще ги опишеш като такива и после в банката за превалутиране.

Интересно ще е с отчетите по приключване...в лева, в евро или и в двете? Simple Smile
ГДД мисля ще са в лева, щото се отнасят за 2024, та може и отчетите да са така.

# 303
  • София
Всичко, което се отнася за 2025 г. -отчети, включително заплати(за декември) може да бъде осчетоводено в лева. Аз планирам да превалутирам левовата каса в евро в банката и от 01.01.2026 сметка 501 да ми е евровата й равностойност. Нямам наличности по 502 към момента.

# 304
Всичко, което се отнася за 2025, ще е в лева. Като някои неща не просто ми е, а ще са в лева. Например справка по 73 и подобни. Все пак очаквам януари малко по-конкретно указания, нови програмни продукти на НАП и т.н.  с повече практическа конкретика. Какво им пречеше да е по-рано- нищо

# 305
Здравейте, от няколко години имаме малък онлайн магазин  и досега винаги сме използвали наложен платеж, но все пак живеем в 21 век (и по ред други причини)  ни се иска да интегрираме разплащане с карта.

Интересно ми е дали някой от вас се е сбълсквал със сходен казус и коя компания би била най-удачна като такси и условия. Засега клоним към myPos. Имаме опции да интегрираме в платформата следните компании - Борика, Paysera, Stripe, myPos, webMoney, trans card.

Ще съм благодарна да споделите опита си Simple Smile

# 306
  • БГ
Здравейте, от няколко години имаме малък онлайн магазин  и досега винаги сме използвали наложен платеж, но все пак живеем в 21 век (и по ред други причини)  ни се иска да интегрираме разплащане с карта.

Интересно ми е дали някой от вас се е сбълсквал със сходен казус и коя компания би била най-удачна като такси и условия. Засега клоним към myPos. Имаме опции да интегрираме в платформата следните компании - Борика, Paysera, Stripe, myPos, webMoney, trans card.

Iva777, myPos вече смениха дружеството и услугите им се прехвърлят по ирландска сметка, т.е няма вече български IBAN. Това ще създаде допълнителни усложнения, като деклариране на сметката в БНБ и обявяване на оборотите и на тримесечие. Та проучете и другите оператори.

# 307

Някои  банки предлагат виртуален постерминал точно за вграждане в сайтове. Парите влизат директно по вашата сметка в банката, таксите са съгласно пакета, който ползвате, но са пренебрежимо ниски. Така че моят съвет е първо да се обърнете към вашата обслужваща банка, дали предлага тази услуга.

# 308
Привет, имам един питанка. Не е за мен, а за моя приятелка, която е в дилема и не е сигурна как стои въпросът с осигуровките при работа на 4 часа. Надявам се да обясня достатъчно добре, защото и аз малко се омотах. Та при нея ситуацията е следната - има възможност да започне работа на 4 часа в определена хуманитарна сфера, в която много иска да се развива, но заплатата е много ниска и за тези 4 часа ще получава по-малко от минималната работна заплата за страната. Втората й опция е в съвсем различна сфера и отново за 4-часов трудов договор, но със заплата от порядъка на 2000 лева бруто. Тук идва въпросът с осигуряването. Ако човек започне работа на трудов договор на 4 часа на брутна заплата, която е по-ниска от минималната за страната и не се води на други работни места и договори, налага ли му се да си доплаща задължително нещо за осигуровки (всякакви данъци и осигуровки, които са задължителни по закон)? Реално в такъв случай какво ти носят осигуровките - има ли някакви ограничения, ако излезеш в болничен, ако се налага да използваш НЗОК и тн? Съответно пък, ако си на 4-часов трудов договор с висока заплата, която някои хора взимат за 8-часов дори, пак каква е ситуацията с осигуряването?

# 309
Привет, имам един питанка. Не е за мен, а за моя приятелка, която е в дилема и не е сигурна как стои въпросът с осигуровките при работа на 4 часа. Надявам се да обясня достатъчно добре, защото и аз малко се омотах. Та при нея ситуацията е следната - има възможност да започне работа на 4 часа в определена хуманитарна сфера, в която много иска да се развива, но заплатата е много ниска и за тези 4 часа ще получава по-малко от минималната работна заплата за страната. Втората й опция е в съвсем различна сфера и отново за 4-часов трудов договор, но със заплата от порядъка на 2000 лева бруто. Тук идва въпросът с осигуряването. Ако човек започне работа на трудов договор на 4 часа на брутна заплата, която е по-ниска от минималната за страната и не се води на други работни места и договори, налага ли му се да си доплаща задължително нещо за осигуровки (всякакви данъци и осигуровки, които са задължителни по закон)? Реално в такъв случай какво ти носят осигуровките - има ли някакви ограничения, ако излезеш в болничен, ако се налага да използваш НЗОК и тн? Съответно пък, ако си на 4-часов трудов договор с висока заплата, която някои хора взимат за 8-часов дори, пак каква е ситуацията с осигуряването?
Казус няма. Нищо не се налага да си доплаща. Работа на 4 часа при под минимална заплата се има предвид пропорционално. При минимална 1077лв. за 8 часа, за 4 часа минимума е 538.50лв. Ако за 4 часа заплатата е 900лв да кажем - това не е минамална заплата, защото работното време не е пълно (въпреки че се тълкува като пълно, що се отнася до трудов стаж). Разликата е че при ползване на болнични ще се изплаща на база сумата, на която е осигурявана. В единия случай на база 538лв, в другия случай базата е 2000лв.

# 310
  • София
Осигурителният стаж е от значение за осигурителните права на работника или служителя като осигурено лице, напр. парични обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, парични обезщетения за безработица, право на пенсия и др.
За един ден трудов стаж се признава денят, в който е отработено поне половината от законово установеното време. Законово установеното време е 8 часа, при отработени 4 се признава за 1 ден трудов стаж. Но осигурителен и трудов стаж не са равни. Осигурителният се измерва в дни и часове.

# 311
Здравейте, може ли да ми обясните как се появяват задълженията за здравни осигуровки, когато е подадена декларация 7. Подадох декларацията на място в НАП в началото на декември и платих осигуровките за част от м. 10 и за м.11. Сега вече не би ли трябвало да ги видя да чакат за плащане за м.12 в справката за задълженията. Благодаря

# 312
  • София
За текущия месец - излизат след края на месеца, в началото на следващия.
За декември ще излязат началото на януари 2026г.

# 313
Благодаря, значи им е рано още, защото знам че след 25 число вече трябва да тече срока за новите, осигуровки , ще чакам благодаря .

# 314
25.01.2026 е крайния срок за плащане за м.12.2025г, а задължението се формира след като изтече месеца...За декември, обаче проверявайте след 05.01.2026 (за по-сигурно след 10.01.), тъй като тогава се очаква да тръгнат системите на НАП след годишно приключване и настройка на системата за работа с новата валута

Общи условия

Активация на акаунт