Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 4 269
  • 177
  •   1
Отговори
# 30
Мисля, че е блистер, да. Имах същото в началото на кърменето и изчезна от само себе си. Единствено с крем за зърна на Лансинох съм мазала.

# 31
И аз съм имала такова два пъти ли, даже три пъти - това са мастни епителни клетки, доколкото успях да разбера от мамоложката ми. Махат се сами. Спомага сученето на бебето. Иначе съм ги махала и аз при изстискване на ръка. Веднъж падна като коркова тапа 🤪

# 32
Здравейте. Имаме бебе на 2 навършени месеца. Миналата седмица всички вкъщи бяхме с вирус, включително и той. Беше с висока температура от 39 градуса, нослед няколко дни я свалихме.
та се нормализираха. Няма температура от миналият четвъртък, когато ЛЛ го прегледа. Според нея всичко е наред. Тези дни обаче пак е един поспалив, не суче много, памперсите са напишани, но не всички обилно. Вчера два пъти и ака доста. Притеснявам се, че суче 5, 10 Мин.спира и заспива. Слагам го в леглото и ако се разсъни пак давам да суче. Обикновено повторното хранене е с продължителност 1,2 Мин. От седмица може би отказва да яде и вечер (между 22:30 и 23:30ч.). Сменяме памперс, щипем крак, ухо, правим всичко, но детето заспива. Даже и секрет от носа дърпаме, за да се събуди. И въпреки това пак не се храни и заспива след като го сложа на гърда.През нощта се събужда 1, 2 пъти и го храня. Пак яде 5 Мин.и заспива.
Започвам да се притеснявам, че не се храни толкова колкото преди. Както и че пропуска храненето в 23ч., което пък оказва влияние на лактацията. Какво ще ме посъветвате да предприема? Започнах да се цедя след всяко хранене, за да се стимулирам. Детето яде през около 2часа и половина, в някои случаи по-малко, в други и на 3 часа. Роден е 3кг, изписан 2790гр. Две седмици по-късно беше 3600гр. Месец по-късно 5090 гр. За месец беше качил 1400гр. От 08.07 до 24.07 е наддал около 500гр. И Лл каза, че добре. Изтеглен е е кабинета. Зная, че от вируса може би е спаднал, но сега вече не е болен, а пък не се храни толкова. Дали пък не е кърмаческа стачка? С другото дете не съм имала подобно притеснения. И той беше на кърма и така добре наддаваше.
Благодаря много на отзовалите се!

# 33
Според мен го заведете пак на лекар да не би тази липса на енергия да е нещо друго.

# 34
  • София
Рано е за стачка, може пък и от горещините нещо да не му се яде на детенцето, а и вируса със сигурност го е изтощил.
Защо не го заведете директно при неонатолог най-добре, ще го прегледа, според мен е добре да му се пусне и една пълна кръвна картина с ЦРП , за да се види какво е текущото състояние.
От кой град сте?

# 35
Живеем във Варна. Ще го заведа при личната лекарка и ще помоля да му пусне кръвни изследвания и евентуално направление за педиатър. Не зная как мога да отида директно при неонаталог за преглед. Може би ми трябва педиатър с такава квалификация. Благодаря!
Рано е за стачка, може пък и от горещините нещо да не му се яде на детенцето, а и вируса със сигурност го е изтощил.
Защо не го заведете директно при неонатолог най-добре, ще го прегледа, според мен е добре да му се пусне и една пълна кръвна картина с ЦРП , за да се види какво е текущото състояние.
От кой град сте?

# 36
  • София
Живеем във Варна. Ще го заведа при личната лекарка и ще помоля да му пусне кръвни изследвания и евентуално направление за педиатър. Не зная как мога да отида директно при неонаталог за преглед. Може би ми трябва педиатър с такава квалификация. Благодаря!
От кой град сте?
Мини може би най-добре през педиатърката наистина ,понеже тя позната детето.От там нататък ако прецени, ще издаде направление.
Не ти го казвам, за да те плаша, просто смятам, че след болест на толкова малко дете не е зле да се види как е кръвната картина.

# 37
  • Благоевград
Здравейте!
Може ли Седатиф ПС (хомеопатично лекарство за тревожност и панак атаки) да се приема по време на кърмене?

# 38
Хомеопатичните лекарства са буквално гола вода - нямат и една молекула от активната съставка. Напълно безвредни са, също и напълно безсмислени.

# 39
Здравейте!
Не знам, дали въпросът ми е точно по темата, но понеже сме изцяло на кърма, може някой да е имал подобен случай.
Бебето ми е на 6 седмици. От известно време се борим с някакъв неразпознаваем проблем в стомаха. От 3тата си седмица е само на кърма на поискване. За месец качи около 2 килограма и не е спирала да наддава. От около 2 седмици изхожданията са редки и като цяло не е спирала да се изхожда след всяко хранене, още от изписването. Напоследък обаче много се мъчи и се напъва, докато се изака, понякога дори се буди с плач и личи, че я присвива стомахът.
В петък бяхме при педиатъра, показах и снимки на акото, което си беше жълто, но пълно със слуз. Тя каза, че няма притеснения, въпреки това ни насочи да пуснем микробиология за наше успокоение. Пуснахме я в събота сутринта и докато чакаме резултата (до 3 раб дни), в неделя акото стана много тъмно кафяво, към черно, рядко и с червеникави места. Отидохме в спешен кабинет в Токуда. От там директно ни хоспитализираха. Сложиха и банка глюкозо-солен разтвор. В понеделник пуснаха тест за вируси, вкл. рота, адено, коксаки и други.  Междувременно вече имаше ярки кървави жилки в акото, но пък цветът се върна към горчица. След няколко часа излязоха и 2та резултата - и за вируси, и за бактерии и бяха отрицателни. Друго лечение не получихме, като ни изписаха с предположение за алергия към белтъка на кравето мляко и аз съответно съм на диета от понеделник. Въпреки разстройството, малката не е била обезводнена, защото си търси често кърма, понякога и през час. Вчера ни изписаха с препоръка да давам Епумизан и БиоАмика и да я храня на 3 часа, вместо на поискване, което се опитвам да спазвам, но и на двете не ни допада особено, а аз не разбирам целта. От вчера насам, акото отново започна да потъмнява и пак вървим към 10 изхождания за денонощие. Попитах, дали не е по-добре за нея да спра кърменето и да минем на специално АМ, за да не се мъчи. Категорично казаха да не го спирам, а аз вече не мога да я гледам да я боли, знаейки, че кърмата ми и го причинява и нямам идея накъде да хвана.
Някакви идеи как мога да успокоя положението и какво може да е, ако не е алергия, защото аз не съм убедена в диагнозата.

# 40
  • Благоевград
Помня преди няколко години, че на моя приятелка детето й имаше кървави следи в акото и мина на АМ без лактоза. Не помня обаче дали тя кърмеше. Детето значително се подобри след смянатан на млякото, защото наистина се оказа, че е с лактозна непоносимост. Искрено се надявам детето Ви да се оправи и да се установи причината за неразположенията. Късмет!

# 41
Пак заветните три часа, все едно те ще решат нещо. Отдавна се знае, че за правилното развитие на всички бебета е важно да се хранят на поискване, а за кърмените бебета режимът абсолютно разваля кърменето и количеството на кърмата.

Щом е АБКМ, трябват поне 2 седмици промяна в диетата, за да се види промяна. Минаването на АМ не е решение - ще ви трябва специално АМ без краве мляко, например от соя. А бебетата с алергия към кравето мляко често имат и алергия към соята.

Вижте как ще са нещата с диетата няколко седмици, не спирайте да храните на поискване

# 42
И при нас имаше съмнение за алергия към белтъка на кравето мляко, но не се потвърди, а междувременно изчетох доста по темата.
Препоръките са да не се спира кърменето, но майката да е на строга диета. Аз това го разбирам като че ползите надхвърлят минусите от двете седмици изчистване на белтъка.
Напълно разбирам чувството, че твоята кърма му вреди, но не е точно така. Ти му даваш най-добрата храна, но то има проблемче със стомахчето, с което заедно ще се справите.
Слушай съветите на лекарите и всичко скоро ще се нормализира.

# 43
  • София
Здравейте, момичета. Пак съм аз да подсетя, че на 1 август започва Световната седмица на кърменето.
Тази година е с тема "Кърменето като приоритет. Да изградим устойчива подкрепяща среда".
Както и други години, различни организации ще направят събития.
Ще се опитам да систематизирам за някои организации, но част от събитията още не са уточнени, та ще се вясвам да допълвам. Моля, ако някой има въпроси да пише тук или на лични.

Ла Лече Лига
София:
05 август(вторник) от 10:00ч. в парк Борисова градина(обикновено е в тревните площи между алеите, от езерото с лилиите към Слончето). Срещата е Бебешко кафе, която е обща и всеки може да си зададе въпросите и да сподели нещо. Това е фейсбук събитието Бебешко кафе в парка с Ла Лече Лига София
10 август(неделя) от 10:00ч. в парк Възраждане(обикновено е под сянката на едно голямо дърво...в събитието ще се публикува карта). Темата на срещата е "Често срещани трудности в кърменето на бебе 0-6м.", но никой няма да ви върне и с по-голямо бебе/дете. Това е линк към фейсбук събитието Среща "Често срещани трудности...
На 18 август ще има онлайн среща/уебинар, но още не са уточнени подробностите. Следете страницата на Ла Лече Лига(Не ЛЛЛ София, Пловдив или Сливен, а главната-само Ла Лече Лига).
Сливен:
01 август(събота) от 10:00ч. в Розариум Градска градина, темата е "Често задавани въпроси за кърменето".Срещата се организира заедно с РЗИ Сливен и Център за майчино и детско здраве. Това е фейсбук събитието Среща в Сливен "Често срещани трудности..."
Пловдив не е уточнено все още, но може би ще има среща на 3 август, ще пиша.

Национална асоциация подкрепа за кърмене
Те ще имат доста срещи из цяла България, затова направо слагам линк къ фейсбук страницата и графика за събития НАПК срещи през август
Който няма фейсбук, това е програмата в сайта им НАПК програма

Акушерките от БАПЗГ(Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи) са създали фейсбук събитие и там и на страницата си ще публикуват различни инициативи, събития. Това е лин към събитието, което да следите БАПЗГ-Акушерки събитие От скоро организацията има нов екип, изключително активни са и са страхотни!
Тук можете да видите пък инициативата на Национален център по обществено здраве и анализи за участие в две софийски срещи и една в гр. Долна Баня.
Всички тези събития са безплатни. Ще допълвам ако разбера за други.

# 44
Моето бебе беше така - не казвам, че задължително е същото, но той беше развил АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко). Аз си плюсках на воля кисело мляко, млечни продукти, пиех прясно мляко, което е абсолютно ноу-гоу по време на кърмене. Ядох портокали, ядох много Активия… абе като цяло направих доста кардинални грешки на при ципа “на мен няма да ми се случи”. Докато един ден бебокът не се изприщи. Започнаха едни експлозивни изхождания, съпроводени с много слуз и после имаше оцветявания с кървави нишки.
Понеже свекърва ми е педиатър тя го отдаде на напъните по време на изхождане. Понеже стомахчетата на бебетата са несъвършени и липсва ензим, който да разгражда лактазата, ми изписа Био Амика според кг на детето. Спрях Омни Биотик Панда и давах Био Баланс. Но най-важното: тя се сети да ме сложи на диета - само картофи, ориз и производните. Никакво мляко, никакви млечни продукти, никакво телешко и агнешко месо. На два дни всичко спря, детето се успокои, но аз направих диета два месеца. Хранех се вегански - за мен изключително мъчително - с някакви заместители, които доставят протеини, нужни за мен и детето. Витамини за кърмачки - задължително. Така на няколко пъти пробвах и спирах млечните продукти. И се оказа, че детето наистина не ги понася. Затова и след 4-ти месец започна една борба да наддава кг - но откъде, като не се храня пълноценно?
(нетолерантността към белтъка на кравето мляко не бива да бъде бъркана с нетолерантността към лактозата).

Детето спря да наддава и на 5,5 месеца го захраних. И познайте - започнаха да се оправят нещата.

Аз все още го кърмя (10-ти месец, все още не пие вода, а е само на кърма и всички яденета са заместени), а най-якото е, че мога да ям сирене и кашкавал.

Какво искам да кажа - в никакъв случай не се отказвайте от кърменето. Просто си дисциплинирайте начина на хранене. Ще отмине. С кърмата давате важни вещества (хормони, антигени, ензими и т.н.) на детето.

Пробвайте преди да се откажете.
Аз сега даже слагам по някоя лъжичка от преходното хипоалергенни АМ на Хип с разградения белтък в кашите за закуска - уверявам Ви, нещата могат да се оправят. Само търпение. 🧸🎁💌

Здравейте!
Не знам, дали въпросът ми е точно по темата, но понеже сме изцяло на кърма, може някой да е имал подобен случай.
Бебето ми е на 6 седмици. От известно време се борим с някакъв неразпознаваем проблем в стомаха. От 3тата си седмица е само на кърма на поискване. За месец качи около 2 килограма и не е спирала да наддава. От около 2 седмици изхожданията са редки и като цяло не е спирала да се изхожда след всяко хранене, още от изписването. Напоследък обаче много се мъчи и се напъва, докато се изака, понякога дори се буди с плач и личи, че я присвива стомахът.
В петък бяхме при педиатъра, показах и снимки на акото, което си беше жълто, но пълно със слуз. Тя каза, че няма притеснения, въпреки това ни насочи да пуснем микробиология за наше успокоение. Пуснахме я в събота сутринта и докато чакаме резултата (до 3 раб дни), в неделя акото стана много тъмно кафяво, към черно, рядко и с червеникави места. Отидохме в спешен кабинет в Токуда. От там директно ни хоспитализираха. Сложиха и банка глюкозо-солен разтвор. В понеделник пуснаха тест за вируси, вкл. рота, адено, коксаки и други.  Междувременно вече имаше ярки кървави жилки в акото, но пък цветът се върна към горчица. След няколко часа излязоха и 2та резултата - и за вируси, и за бактерии и бяха отрицателни. Друго лечение не получихме, като ни изписаха с предположение за алергия към белтъка на кравето мляко и аз съответно съм на диета от понеделник. Въпреки разстройството, малката не е била обезводнена, защото си търси често кърма, понякога и през час. Вчера ни изписаха с препоръка да давам Епумизан и БиоАмика и да я храня на 3 часа, вместо на поискване, което се опитвам да спазвам, но и на двете не ни допада особено, а аз не разбирам целта. От вчера насам, акото отново започна да потъмнява и пак вървим към 10 изхождания за денонощие. Попитах, дали не е по-добре за нея да спра кърменето и да минем на специално АМ, за да не се мъчи. Категорично казаха да не го спирам, а аз вече не мога да я гледам да я боли, знаейки, че кърмата ми и го причинява и нямам идея накъде да хвана.
Някакви идеи как мога да успокоя положението и какво може да е, ако не е алергия, защото аз не съм убедена в диагнозата.

Общи условия

Активация на акаунт