Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 4 258
  • 177
  •   1
Отговори
# 45
Не е грешка да се яде разнообразно по време на кърмене, даже е препоръчително. Само при АБКМ трябва да се спрат млечните, но не и другите храни. Това да се ограничават майките толкова е напълно безсмислено.

АБКМ е по-вероятно, ако на бебето е давано АМ в началото между другото.

# 46
Точно така - бебето прекара няколко дни в Неонатологията. Аз на вторият започнах да му давам кърма, но те не са знаели, че искам/мога да давам кърма и затова са му дали АМ. Предполагам, че може би оттам е тръгнало всичко. Но като цяло аз си папках като Ламята Спаска без много да му мисля. А е трябвало малко по-умерено… сакън да не ми спре кърмата. Е, тя все още не е спряла, но побуксувах малко с малкия.

Не е грешка да се яде разнообразно по време на кърмене, даже е препоръчително. Само при АБКМ трябва да се спрат млечните, но не и другите храни. Това да се ограничават майките толкова е напълно безсмислено.

АБКМ е по-вероятно, ако на бебето е давано АМ в началото между другото.

# 47
  • София
Да, една от теориите за многото алергии последните десетилетия и атопичен дерматит е това, че когато бебето се роди, първо поглъща адаптирано мляко. Не винаги...но е по-често поне в нашите болници.
А докато се ражда, тялото на бебето се "населява" с бактериите на майката, които го защитават и сачаст от имунната му система. Първо от влагалището(и това на много бебета е спестено за жалост, в някои болници имат практика да натъркват децата веднага след секцио с памуче, върху което има влагалищен секрет от майката), след това от кожата и, когато го сложат на корема/гърдите. Третият етап е поемането на коластрата. Тя преминава от устата през целия храносмилателен тракт(който е буквално девствен) и обраува защитен "филм" по цялата лигавица. Но това в нашите болници е много рядко...и ако бебето поеме първо адаптирано мляко, дори да му се даде след това коластра, не се компенсира.
Подобрява се де, но тъканите са по-порести, което може да доведе до пропускливи черва, навлизане в кръвообръщението на патогени...
240923, съветвам те да потърсиш IBCLC консултант по кърмене, както и давам идея да си запишеш консултация с доктор Бояна Петкова през хелтико. Тя е педиатър, обучена за кърмене и определено не е от впрягащите се, непрекъснато се осведомява за нов практики, тенденции, изследвания.
На бебе,което има здравословен проблем, определено не се спира кърмата-тя му дава мноо други неща. Има вещества, които облекчават алергични реакции, спомагат по-бързо възстановяване.
Около втория месец много бебета не акат по няколко дни, напъват се и се мъчат. Но черните изпражнения, кървавите нишки са сериозен симптом, почти сигурно е, че е алергия към белтъка на кравето мляко. В този случай може да се наложи диета от твоя страна, но изключително рестриктивните са отживелица и само мъчат майката. Обикновено се спират млечните продукти за някакъв период от време, но има страшно много заместители по магазините.

# 48
При нас за съжаление не се случи никое от полезните неща. Наложи се да родя в 37+2 с планово секцио. Малката беше 8 дни в интензивно на 2 антибиотика и в кувьоз. Изписаха я на антирефлуксна формула (което после установих, че е пълна глупост, защото тя няма рефлукс, просто ги е мързяло да я оригват), но в крайна сметка като майка за 1ви път им вярвах в началото и малката 1вите си 2 седмици изкара на АМ. После го махнах на своя глава и реших да кърмя. В началото всичко беше окей, но явно с времето са се натрупали нещата. И аз до понеделник си пийвах мляко с по 1 бяло фрапе всеки ден... Днес мога да кажа, че е малко по-добре бебето. Макар и все още да има слуз и да ака почти след всяко кърмене, акото вече е с по-нормален цвят. Вече имахме среща с IBCLC консултант и тя заподозря АБКМ. Спряла съм само млечните, телешко и говеждо, както и Омега3 маслото, защото го започнах, точно когато почнах да кърмя, уж за да набавя DHEA за бебето, но сега се притесних да не би да има алергия и към риба.
Благодаря на всички за насоките! Вдъхвате ми кураж. Ще си изчакам търпеливо да мине време и дано се стабилизира малката. 💕

# 49
  • София
Справила си се с много трудности досега. Въпреки трудното начало-раздяла, хранене с адаптирано мляко, ти си успяла да кърмиш.И после това с изхожданията и предполагаемата алергия...въобще не е лесно, а ти все пак полагаш усилия, търсиш помощ и подкрепа.
Чудесно е, че си говорила с IBCLC-те са по-медицински насочени, най-високото ниво консултанти по кърмене. И ограниченията не са толкова рестриктивни. Имам приятелки, които преди 10 години ги оставяха само на картофи и ориз и им беше изключително трудно. Въпреки, че в днешно време толкова ограничаващи диети се отхвърлят, все още някои педиатри и гастроентеролози ги пробутват.
Дано се подобрят нещата и всичко си влезе в релси.

# 50
Аз бих яла всичко освен млечни при АБКМ

# 51
  • София
Добавям към събитията на Ла Лече Лига за Световната седмица на кърменето и "Бебешко кафе в парка" в Пловдив
3 август(неделя) от 9:30ч. в Дондуковата градинка(до площадката с Петлето) това е линкът към фейсбук събитието Събитие в Пловдив

# 52
Родих преди 4 дни в края на 8ми месец. Бебето вече е при мен слагам го на гърда й си засуква страхотно, само че нямам кърма и нищо не се случва. Възможно ли е все пак да има някаква коластра, която аз не усещам, че е тръгнала и то да я е поело. Какво е усещането бихте ли споделили или то се вижда и по дрехите и няма как да съм го пропуснала? Също така как мога да стимулирам тръгването на коластрата освен слагането на бебето на гърда

# 53
Освен слагането на гърда начин да се стимулира е чрез цедене. Двойна електрическа помпа стимулира най-много.

Бебето колко често суче, как е теглото, как са памперсите, как е сънят? И то взима ли АМ?

# 54
Малко след като писах забелязах петна по дрехите от едната ми гърда. Изцедих малко коластра, след еуфорията обаче забелязах, че другата гърда е много твърда отдолу и започва да ме боли тази твърда част. Това на какво може да се дължи? :/
Иначе сме още в болница и ту бебето е при мен, ту при акушерките, затова не мога да отговоря на всички въпроси.

# 55
Възможно е да идва млякото. Дайте на бебето да суче от тази гърда, за да не се развие мастит

# 56
Наистина най-вероятно слиза кърмата. Само бих добавила, ако след като хапне бебето все още има твърда бучка, да изцедите малко с помпа, за да освободите напрежението в гърдата. Ако кърмата не потича, а бучката стои, се правят студени компреси.
Пожелавам ви безпроблемно начало на кърменето.

# 57
Много би благодаря! Наистина току що вече видях петната по дрехата и при другата гърда

# 58
Чувствам се смазана.
Родих в събота спешно секцио, малката е 2570 при раждането. На третия ден успях да я сложа на гърда, засука си. Разбира се, че нямам нужното количество за нея.
Дават ми добавка.
Първо я слагам на гърди, като ги редувам и оригвам между тях. После додавам АМ. Само че тя е лакома и изяжда всичко. Понякога реве и за още. Днес се прехрани и повърна.
Два пъти се изцеждах и е около 10 мл общо от двете гърди (вчера беше толкова).
Не държа да е изцяло на кърмене, просто искам да имам някаква яснота какво става и как да процедирам. Пия чай за кърмачки и пия течности.
Но сънят ми бяга жестоко.
Все още сме в РО, защото тя е с конюнктивит и е на венозен аб, а аз останах с нея, не можех да понеса мисълта да се прибера и да не сме заедно.
Знам, че не е тежко състояние, просто емоционално ме срина това. Закуска ми носят, но не я ям, защото тогава взимат малката за визитация и само тогава мога да поспя. В случая мога да я оставям на тях, но така няма да се дава кърма.
При тях не го прави това. Вчера я оставих следобед, нахраниха я с АМ (на почивки, бавно), около 20 мин хранене е било и после заспа за три часа.
Пробвах само на гърда - два пъти за половин час и дремна около час.
Сега се събуди, слагах на гърди и дадох 40 мл ам. Тръгна да заспива, върнах я в количката, унася се и след малко пак се киселее.
Върху мен заспива, но не смея да я оставя, страх ме е да не я изпусна, тъй като се унасям и аз.
Не знам как да се справя.
Чудя се дали да не мина само на изцеждане и допълване с АМ.
Или изцяло на АМ и да спирам кърмата.. знам всички ползи, просто няколко дни съм на ръба и плача, изтощена съм.
Искам да е здрава и да е добре, да е нахранена. Не държа на определен начин.
Иначе зърната ми са супер, засуква добре и видимо преглъща (колко - не знам). Не е в тях проблема. Като се напълнят или като суче от едната, другата капе.
Често пръцка и ака, старая се да сменям памперсите преди хранене, а не след, или пък го правя между гърда и добавка. Какво бихте ме посъветвали?
Знам, че е рано и че бебето е малко и аз съм още стресирана, знам, че трябва време да се напаснем, но съм като в дупка.

# 59
Здравейте,
Предполагам колко ви е трудно в момента. Това е временно и ще мине. Това, че изцеждате 10 мл не означава, че това е цялото количество останало в гърдата, бебето винаги вади повече от помпата. Гледайте да я слагате колкото може по-често на гърдата, за да стимулира лактацията.
В момента са ви се насъбрали почти всички фактори, които влияят негативно на количеството кърма - стрес, недоспиване и лошо хранене. Погрижете се за себе си, доколкото е възможно, защото без значение на какво хранене е бебето, за него е важно майка му да е добре. Опитайте да се храните по-пълноценно, закуската ще ви отнеме минута-две, а затова време няма да се наспите. Важно е да пиете и много вода. На мен ми помага в стресови ситуации са дишам дълбоко и да пия на малки глътки.
Предполагам, че скоро ще ви изпишат и вкъщи ще ви е много по-лесно. Опитайте да мислите положително.

Общи условия

Активация на акаунт