Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 4 269
  • 177
  •   1
Отговори
# 60
Предполагам, че се е родило и по-рано с това тегло. Моето също беше със спешно секцио в 36+5 - 2.45 кг. Определено имаше трудности със засукването в началото, което е типично за бебетата, родени преди 39 гс и обикновено нещата доста се подобряват, като наближи датата на термина. Аз имах голяма подкрепа за кърменето и таткото беше с мен, помня изтощението и съчувствам най-искрено!

Това, което ми казаха в болницата е минимум на всеки два часа да слагам бебето на едната гърда, после на другата за по 10 минути минимум (ако засучи добре, няма нужда да се маха, но ако не засуква хубаво, няма смисъл да се мъчи повече). После 15 минути цедене с двойна електрическа помпа - уверете се, че фуниите са вашият размер, много е важно. Дори нищо да не излиза след първите няколко минути, продължавайте с цеденето. После додавате изцедената кърма и АМ, ако се наложи. С тази последната част е хубаво да има някой да ви помогне, че определено е доста за сам човек да го прави всичко това и е само временно да е толкова интензивно. Нощното хранене и цедене, особено между 1 и 4 през нощта е изключително важно за стимулиране на количеството кърма заради повишените дози на пролактин. Не бих оставила такова малко бебе да спи 3 часа, трябва да се буди, за да яде на тази възраст с това тегло. Дългото спане на този етап не означава, че бебето е сито, може просто да е прекалено изтощено да се събуди само. Рано родените бебета с ниско тегло са много поспаливи.

Когато слагате бебето на гърда, не се притеснявайте за памперси и тн в началото. Сложете го върху себе си кожа в кожа - без бариери между вас освен памперса. Също и вижте позите в първия пост - за мен и досега (9 месеца) най-добрата поза е аз да съм облегната назад, бебето по корем върху корема ми и така да го храня. Не е типична поза, която повечето хора асоциират с кърменето, но за мен е най-добрата и особено след секцио е доста по-лесна.

Препоръчвам и да ви види консултант по кърмене, който има IBCLC, възможно най-скоро. Ще може да види как е захапката и да претегли преди и след хранене да види колко изпива бебето, както и да види дали има и други проблеми евентуално. Колкото по-рано, толкова по-добре.

В началото е трудно определено, но най-добре е да се установи директно кърмене от гърда. Може да е наистина голяма борба в началото, но когато се случи това, по-лесно от кърменето няма. След 4-ия месец за мен стана песен. Сега на 9 месеца е най-лесният начин за успокоение. Не беше лесно да стигнем до тук въобще, аз и си го направих по-сложно в началото, като пробвах насила да и сложа главата на гърдата и това и създаде негативна асоциация, та доста време, докато я оправим. Но е възможно. Определено обаче е хубаво да имате помощ, защото сама е много трудно. Ако таткото не може, може би едната баба или приятелка, сестра.

# 61
Изписват ни евентуално в събота.
Имах вариант да си ида, дори днес за секунда се замислих, но пак няма да ми е спокойно. Може би ще я оставям малко в неонатология ако усетя крещяща нужда от сън.
Сутрин наистина не мога да ям, толкова съм изтощена, а аз обикновено сутрин ям с отварянето на очите.
Тя точно тогава огладнява.. иначе винаги я слагам първо на гърда. После на ам.
Независимо преди колко време е хранена ако търси си я слагам на гърда.
Психоложката дори ме посъветва да си обърна внимание и да потърся професионална помощ, явно наистина съм много зле изглеждаща ( вчера бях пред нервна криза, плаках цял ден, понеже не знаех какво да правя и какво да не правя.) както казах режимът е проблем, а не засукването..
страх ме е и ме вкъщи ако продължаваме така, ММ колкото и да иска то няма с какво особено да ми помогне. Майка му ще е вкъщи също, помолих я да остане.
Като цяло днес съм една идея по-добре, но умората си казва думата.
Вчера я оставих в неонатология за едно хранене, за да мога да се успокоя, защото плаках с часове, окъпах се. В това време са я хранили на шише, бавно и на почивки, много време е било, но накрая си е изкарала в спане три часа. Ако се размърда взима биба и се успокоява. При мен обратното. Няма ли мляко започва дране от рев.. гушкам я, галя, говоря, не и не. Няма ли мляко - рев.
На гърда се успокоява, но ако я оставя в леглото се буди след няколко минути гладна.
Иначе секциото беше за вторник, просто ми започнаха родилните контракции.
Малката се роди точно в 38ма.
Проблемът е, че понякога и час не откарва в сън дори и след ам.
Не знам. Чувствам се загубена. Ще дам още малко време, поне вкъщи да си идем и ще видим. Ако продължава така повече време с мъка ще го кажа, но ще мина на цедене и АМ или изцяло АМ..
Не е с жълтеница и освен конюнктивита друг проблем няма бебето, да отбележа. Лакома е доста.
Може би по-скоро проблемът е в мен, заради стреса и новото начало.
Имам надежди, просто на моменти бяга някъде..
В момента кърмя само седнала, защото ако съм легнала трудно се изправям все още от секциото и риска да я събудя е по-голям.

# 62
Облегната назад не е легнала. Облегната като на диван.

Мъжът има с какво да помогне вкъщи - храненето с шише, смяна на памперси, миене на шишета, както и всичко останало - за вас само кърмене и цедене. Ако кърмите облегната назад, едната ръка е свободна и ще може да ядете, докато я кърмите.

И режима с гърда-цедене-шише на два или три часа пробвали ли сте, че не разбрах?

# 63
  • Бургас
Здравейте, имам сигурно малко глупав въпрос но съм отворена на всякакви предложения.Имам бебе на 15 дена кърмим се успешно от самото начало но от скоро започна да заспива на гърда, спи по 4-5 часа опитвам се да го буня но нищо не помага.Днес бяхме на преглед и се оказа, че господина са го изписали 3,370 сега е 4,204.Явно си хапва и му стига или аз имам много кърма.Не съм се цедила до сега може би ще е хубаво са опитам за да видя колко имам.Въпросът ми е като не го будя на 3-4 часа започвам да тека понякога му давам само едната гърда защото като му предложа другата вече стиска устни и не желае повече.Не искам да се цедя не ми се занимава двойна работа и ми е интересно някой дали има с моя казус и освен помпата друг вариант дали имам.Отделно ако успея да предложа другата гърда повръща и съм в голямо чудене какво да правя.Все се надявам, че гърдите ще се напаснат към режима на бебето но все още след 14 дена ако не яде на 4 часа макс започвам да тека.

# 64
За момента само два пъти изцедих, за да видя колко има, единия път успях да му го дам, другия изхвърлих, защото мина много време, а не беше при мен.
Притеснявам се ако се изцедя и после дам гърда дали ще има достатъчно.
Издържа различно.. по принцип АМ го носят на три часа, гледам горе долу тогава да подготвям гърдите и да я слагам последователно и горе долу тогава ми донасят добавката.
Днес веднъж издържа след 2 пъти слагане на гърда за през половин час, заспа за час и половина.
Следващото хранене беше гърди-ам (около 30-40 мл) и заспа за 2,30-3 ч. Сега я нахраних в 3 и нещо на гърда, додадох АМ, уж се успокои, но я оставих в неонатология, че излизах на свиждане. Дали е спала или е мрънкала - не знам, ще разбера след малко.

Вкъщи мога облегната, да, сигурно ще се чувствам по-добре, но сега все още не мога, защото ми е по-трудно изправянето.

Придържам гърдата с една ръка, за да не я изпуска и да я подсещам да гълта, за да не се успива.. , така че все още не мога да се храня едновременно.

# 65
Вече са минали две седмици от раждането, бебето наддава добре. Няма нужда нито да го будите, нито да се цедите. Просто си го кърмете както досега
За момента само два пъти изцедих, за да видя колко има, единия път успях да му го дам, другия изхвърлих, защото мина много време, а не беше при мен.
Притеснявам се ако се изцедя и после дам гърда дали ще има достатъчно.
Разбирам притеснението, но колкото по-често по-пълно се изпразват гърдите и колкото повече стимулация на зърното има, толкова повече мляко ще прави. А и вие така или иначе ще му дадете изцеденото мляко, та няма да се загуби. Годно е 4 часа на стайна температура, 4 дни в хладилника

# 66
Азара, минаваш през най-трудните дни на кърменето в момента. Хедра беше казала на една презентация: “Кърменето изобщо не е каквото е първият месец”, с идеята, че за повечето майки първите седмици (даже първите 2-3 месеци по моя опит) са много трудни и тежки. Знам, че ти се струва безнадеждно в момента, но не спирай да си повтаряш, че нещата ще станат много по-добре, въпрос на време е. Първо, ти си още в шок от операцията, второ си изтощена, трето още не сте се научили да се кърмите - това отнема време и трениниг. И не на последно място, още сте в болницата. Когато се приберете вкъщи и се понаспиш и нахраниш добре, нещата ще почнат да се подобряват. Количеството кърма ще се урегулира, дори и да дохранваш с АМ, не е драма! Аз като се сетя първите седмици какъв ужас беше 😩

# 67
Много ви благодаря.
Днес имам малко повече енерджи и повече надежда.
Две от храненията забелязах, че след гърда хапва по-малко АМ и реших преди третото хранене да изцедя докрай, а и ми бяха чувствителни гърдите вече. Изцедих общо 30.  На следващото хранене се опитах да й ги дам, но тя не ги изяде баш докрая. Додадох добавка.
Следващо хранене гърди-ам беше пак така, т.е. Понамали приема на АМ.
Сега я кърмих и след това изяде около 30 мл.
Аз в един момент се притесних да не би пък да е малко, но последните хранения спи поне по два ч.
Явно трябва да си намерим наш си ритъм. А и тя самата още раждането си определи кога ще й е. Дето вика една колежка ще си надделяваме на инатите 😅
Просто се и притеснявах, че когато звънна за добавка ми се отговаряше ама то няма още еди си колко часа.. разбирам, ама гладно ли да стои детето.. в случая вече като я видя че плаче, звъня за добавка, в това време сменям памперс, мия гърди и я поставям и добавката пристига.

Зимко, точно на седмица става тази в събота. В случая първите два дни не е слагана на гърда, на третия пробвах за първи път.

Ясно ми е, че като се приберем ще почнат и други проблеми от типа на колики и тн. И че това е просто началото на трудните периоди.

ММ пък сега като ме видя такава отчаяна ми предложи дали не искам за вкъщи от машината за АМ. Като цяло нямам желание за такива скъпи покупки, но ако ще ми улесни живота.. въпреки, че АМ се прави супер бързо, знам ли.
Или някаква друга джаджа, уред, мебел, каквото се сетите, че може да е от полза вкъщи.. дали за самото хранене, дали за Ам.
Иначе имам възглавница за бременни и мисля, че ще ни дадат и възглавница за кърмене.

# 68
Кой ви каза да миете гърдите? Няма никаква нужда от това и най-вероятно ще доведе до раздразнени зърна.

Цеденето след хранене и добавката са с идеята да са временна мярка между другото. Като вземе да наддава стабилно и да суче достатъчно от гърда, няма да има нужда

# 69
Да, недей да си миеш гърдите! Мият се само ако си ползвала някакви мазила, които трябва да се измиват преди сучене.

Не знам с какво точно ще те улесни машина за АМ, напълно излишна е за мен. Ние си подготвяхме термос с гореща вода + друг със студена и  така го приготвяхме, като свикнеш става много бързо.

# 70
По препоръка на АГ аз също си мия гърдите, но в болницата, в която раждах акушерките и другите АГ-та, които минаваха на визитации съветваха също така да се прави. Миене, слагане на крем за зърна и след това кърмене. Аз само ги измивам, крема го слагам след опита за кърмене и проблем до сега не съм имала. Но и аз съм чувала и знам че няма нужда от миене.
При мен проблема е, че детето го мързи да суче. До такава степен го мързи, че ако биберона не пуска сам мляко по 2 часа се мъчим да ядем 40мл, а той сега трябва да яде двойно на това… Като го сложа на гърда мрънка и се муси, захваща зърното, засмуква един път, изчаква и пуска. Мъча го така всеки път по 5мин на гърда и все не иска да стои на нея. В болницата ми казаха, че зърната ми са твърде големи за детето и ми казаха да ги стискам и насочвам. Не съм сигурна колко са големи при положение, че ги захваща, но определено не са биберон и му е трудно. Цедя се, но помпата за кърма не може да ми стимулира така добре гърдите, както детето. Изцеждам около 30-40мл, а съм сигурна, че детето ако захване ще успее да си изяде толкова колкото му трябва. Най-вероятно ще трябва да се видя с консултант по кърмене, за да мъчим от гърда, ако пък нищо не стане ще продължа да се изцеждам и да додавам АМ.
Иначе и аз не виждам смисъл от машина за АМ, защото става супер бързо и лесно. По скоро една машина 2в1 за миене и стерилизиране на шишета би била добра покупка, защото от както детето си е вкъщи имам чувството, че целия ден ми минава в миене и стерилизиране на шишета, биберони, помпа за кърма. Но една такава машина върви от 500лв нагоре 🥲 Може би ако не ми се получи с кърмене директно от гърдата ще инвестирам в такава, но все още имам надежди, че ще стане.

# 71
Ni.tray, казали са ви доста глупости в тази болница, които отдавна са отречени. Миенето на гърдите и това, че зърната били големи за бебето. Наистина се вижте с консултант, който има IBCLC, вижте и библиотеката тук, както иска първия пост в темата. Ако храните от шише, много е важно от биберона да тече бавно и само ако детето суче. Ако се обърне надолу, не бива да тече нищо. Препоръчвам philips avent natural flow, размер 1 или 2, не повече.

Азара, ако на мъжа толкова му се дават пари за улеснение, вместо АМ на прах да вземе това готовото за хранене. Очаква се все пак, че дохранването ще е временно и това хем ще улесни нещата, хем няма да трябва да се чудите както да я правите една голяма кутия. Може също и един кантар за бебета да вземе, все пак е с доста ниско тегло бебчето, та да може вкъщи да си я следите

# 72
Точно такива шишета имам и се принудих да ги сменя, защото изяжда 10мл и заспива, после няма никакво събуждане 😢 Щипкам го, тормозя го - не помага, спи си. В болницата, за да ги нахранят по-бързичко, гледах че шишетата сами си изтичат и аз ги разбирам с толкова много бебета, а толкова малко персонал няма как другояче, та явно 1 седмица му е била достатъчна като време да свикне. Той е и мъничко бебе - 2.500 и искам да си изяжда голяма част от яденето преди да заспи, за да може да наддаде.

# 73
Азара, съветвам те да звъннем на доброволен консултант от ЛЛЛ или НАПК, за да си поговорите.
Няма режим при бебе на по-малко от седмица, абсолютна очаквано е да се храни на всеки час, а пауза три часа е по-скоро неползотворна, отколкото да се каже, че при теб е зле, а в неонатология ок.
Бебета на тази възраст сучат като рефлекс за оцеляване - напълно нормално е след гърда да приеме шише дори и да не е съвсем гладно.
Ако имате финанси, потърсете ibclc, за да се видите на живо, че лятото е малко зор а посещения от доброволци. Това е истински смислено, машина за АМ и пр. няма да помогне за кърменето.
Гърдите няма нужда да се мият и измитите зърна и гърди затрудняват бебето, защото се отмиват естествените секрети и аромат на майката, които са там за да го привлекат към гърдата.
Zimk е дала много адекватни съвети.

# 74
Ох като чета колко е зле положението в българските болници (не че не си го знам) и рязко ми се увеличава желанието да емигрирам. Годините си минават, медицината се развива, в нашите болници си продължават както преди 60г…и пак трябва да си доволна ако не те набият по време на раждането 😖 Как изобщо има жени, които успяват да кърмят, при положение, че явно цялата медицинска гилдия в България се е обединила да саботира кърменето..

Недейте да си миете гърдите, освен да затруднявате бебето и да си докарате раздразнения, друго няма да постигнете! Напълно достатъчно е 1 на ден когато си вземате душ, дори не е нужно да е с измивно средство всеки ден. Модерните кремове за гърди са безопасни за бебето и без да се отмиват. Аз лично препоръчвам сребърни капачета за гърди, много по-ефективни и приятни от кремовете са. Има ги в амазон.

И ние ползвахме бинерони на Philips natural response. Да, много трудно пускат най-малките размери - това е целта! В болниците правят всичко на конвейер и на никой не му дреме, че бибероните, които ползват изобщо не са подходящи за новородени.

Общи условия

Активация на акаунт