Това, което ми казаха в болницата е минимум на всеки два часа да слагам бебето на едната гърда, после на другата за по 10 минути минимум (ако засучи добре, няма нужда да се маха, но ако не засуква хубаво, няма смисъл да се мъчи повече). После 15 минути цедене с двойна електрическа помпа - уверете се, че фуниите са вашият размер, много е важно. Дори нищо да не излиза след първите няколко минути, продължавайте с цеденето. После додавате изцедената кърма и АМ, ако се наложи. С тази последната част е хубаво да има някой да ви помогне, че определено е доста за сам човек да го прави всичко това и е само временно да е толкова интензивно. Нощното хранене и цедене, особено между 1 и 4 през нощта е изключително важно за стимулиране на количеството кърма заради повишените дози на пролактин. Не бих оставила такова малко бебе да спи 3 часа, трябва да се буди, за да яде на тази възраст с това тегло. Дългото спане на този етап не означава, че бебето е сито, може просто да е прекалено изтощено да се събуди само. Рано родените бебета с ниско тегло са много поспаливи.
Когато слагате бебето на гърда, не се притеснявайте за памперси и тн в началото. Сложете го върху себе си кожа в кожа - без бариери между вас освен памперса. Също и вижте позите в първия пост - за мен и досега (9 месеца) най-добрата поза е аз да съм облегната назад, бебето по корем върху корема ми и така да го храня. Не е типична поза, която повечето хора асоциират с кърменето, но за мен е най-добрата и особено след секцио е доста по-лесна.
Препоръчвам и да ви види консултант по кърмене, който има IBCLC, възможно най-скоро. Ще може да види как е захапката и да претегли преди и след хранене да види колко изпива бебето, както и да види дали има и други проблеми евентуално. Колкото по-рано, толкова по-добре.
В началото е трудно определено, но най-добре е да се установи директно кърмене от гърда. Може да е наистина голяма борба в началото, но когато се случи това, по-лесно от кърменето няма. След 4-ия месец за мен стана песен. Сега на 9 месеца е най-лесният начин за успокоение. Не беше лесно да стигнем до тук въобще, аз и си го направих по-сложно в началото, като пробвах насила да и сложа главата на гърдата и това и създаде негативна асоциация, та доста време, докато я оправим. Но е възможно. Определено обаче е хубаво да имате помощ, защото сама е много трудно. Ако таткото не може, може би едната баба или приятелка, сестра.