Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 566
  • 443
  •   1
Отговори
# 15
Много ви благодаря!!! Ще ги прегледам задължително.

# 16
Момичета,кога трябва да започнем прием на чай за кърмачки ( например Бекли )?

# 17
На предната страница тъкмо отговорихме на точно този въпрос

# 18
Момичета, някоя от вас да е имала новообразувана “мастна тъкан” по време на кърмене или след приключване на кърменето? Кърмих до преди 5 месеца, бременна съм в 6-7 месец в момента и на контролна образна диагностика се забеляза немалко (2 см) образувание, което лекарят има съмнение, че е или фиброаденом, или въпросно следствие от кърменето. Преди година и малко, когато за последно бях на преглед (и отново кърмех), го нямаше. Специфичното е, че на въпросната гърда и то точно в тази зона вече имам една операция на ФА малко преди предната бременност и е възможно наистина да се е видоизменила тъканта по време на кърменето, знам ли… Препоръката е следващ преглед след месец-два, но дотогава си оставя притеснението.

# 19
Здравейте! Миналия вторник родих второто ни момченце и той засука мн добре още първия ден. Всичко уж беше нормално, но от понеделник не спира да суче. Сега ги сметнах за днес - 19 кърмения??!! Спомням си, че и с баткото първия месец беше нон  стоп кърмене в началото докато станат на два три часа, но това ми се струва прекалено! Имам кърма, постоянно тече, днес му дадохме и ам да видим дали ще има разлика… 2 часа спа, но те гърдите ми за това време щяха да гръмнат. Мисля че не бъркам сигналите, яде си ръчичките постоянно и търси гърдата с отворена уста, затова на всяко ревване като направи така и си давам. Нали не греша? Просто вече започна да ме изнервя това постоянно сучене и нз как да продължавам… случвало ли се е на някоя мама това?

# 20
Тези 19 кърмения по колко време са? Не е нещо необичайно, но може да е полезно да ви види IBCLC консултант (има информация в първия пост на темата) да види дали бебето реално суче ефективно. Иначе в никакъв случай не грешите, че му давате, като си поиска.

# 21
И няколко слагания на гърда в рамките на час се считат за едно кърмене. Казвам го просто като ориентир.

# 22
Минимум по 20 мин са кърменията, понякога 30/40. На гърда се оадат 10/15 мин. Той и на всяко хранене се иззаква, може би затова така огладнява, нз. Вчера четох за cluster feeding и май е това, реално той вечер спи по 4/5 часа без да се събуди и явно си наваксвс през деня… много е изморително, направо съм изтощена. Утре ще си пусна изследвания, че не мога да стана от леглото, а имам и др дете да гледам, добре че таткото още е в отпуск, че нз как бих се оправила. Наистина с първото нямаше такава умора, пак бях сънлива и след кърмене, но чак така не.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 18:21 от Sash i

# 23
Здравейте,
бебето ми е на 11м и 1 седмица, момченце. От няколко дни редовно се случва да откаже да суче. Много категорично бута гърдата. В същото време иска твърда храна, има голям апетит, даже започна да казва "Ам ам ам". До преди няколко дни например си сучеше и от двете гърди сутрин, а след това хапваше и закуска. Днес сука само от едната и отказа другата.
Мисля , че иска да се отбива. На мен ми е малко криво защото имахме изключително трудно начало с кърменето, отне му месеци докато се научи да суче и беше цяло чудо, че изобщо се случи кърмене от гърда и кърмата се увеличи. Възможно ли е да е период?
Моля споделете как се случи при вас естественото отбиване, т.е. иницирано от бебето.
Явно не ми се е паднало кърмаче Grinning

# 24
Не знам дори какъв ми е конкретно въпроса, но ще ви разкажа как се случват при нас нещата с кърменето и има ли майки минали през нещо подобно.. приемам всякакви съвети.. Малката се роди на 22 април, адаптирано мляко додавах само в болницата след всяко кърмене на гърда, след изписването реших да пробвам дали ако е само на кърма ще издържа отново заветните 3 часа между храненията, както беше в болницата. И така вече 3 месеца малката е само на кърма, кърмим се на поискване, пробвах да има някакъв ред, без успех. Преди да родя все ми беше странно това с поискването докато и при мен не се случи.. Таа още от раждането малката се изхождаше по голяма нужда на 4 дни, на 25ти ни изписаха и първото и изхождане у дома беше чак на 29ти. В началото отказвахме да дадем Лактулоза МИП заради лоши отзиви от няколко познати как децата им били по-зле след нея.. втория месец беше интензивен откъм плач, не казвам колики понеже всеки има различно мнение имат ли нямат ли кърмените бебета колики, но със сигурност липсата ѝ на изхождания спомогна плача да бъде така интензивен.. имаше момент с 8 дни липса на изхождане след който решихме да пробваме с лактулозата.. оправихме го тои проблем и в момента се изхожда или всеки ден или през ден.. Една вметка, роди се 2600, изписаха ни 2490, като при първият преглед при педиатърката на 29ти вече беше 2700, на първият месец 3600, на втория 4300, в момента е около 4950. Предстои ни прегледа на 3ти месец на 29ти юли до тогава се надявам да качи още.. понеже на прегледа на втория месец ни казаха, че е наддала в долна граница и да додавам, разбира се АМ, като моят въпрос беше дали не мога кърма да додавам при положение, че имам дори и замразена.. една седмица се мъчихме да додавам след всяко хранене с шише по 30 мл.. тя се изнервя, аз се изнервям.. и реших, че ще си продължим като досега и ще давам само на гърда.. през втория месец и интензивните на моменти реванета започна при всяко хранене на гърда да започва да плаче, суче 2-3-4 минути и започва да плаче.. давам деугата и следва същото.. и така до днес, има приливи и отливи, в началото разбира се ядеше по 10-15 минути на гърда, в момента средно хапва по 4-5 на гърда, което на места чета, че за едно вече свикнало бебе е достатъчно.. с помпата за 3,4 минути изкарвам 80 мл от гърда.. затова си мисля, че и тя успява да си вземе колкото и е нужно и тук вече ми е чужденката защо плаче тогава? Имах предположение от позната, че може да има напън за изхождане в този момент и да я боли и затова да плаче, да тече малко/много.. не знам.. някой ако има идея бих се радвала да споделя и мнение и опит.. мисля, че кърма има.. от седмица е в някакъв скок в растежа, регресия на съня нямам идея, както спеше нормално през деня вече не спи повече ит 40 минути, иска само върху мен да спи.. и това с рева при кърмене просто идва в повече на моменти и реших да споделя, ако има някоя друга мама минала през нещо подобно 😢

# 25
От около седмица и моето бебче плаче така по време на кърмене, тъкмо навърши 4 месеца. Пак така след около 5 минути сучене почва да плаче, направо червена става. Оригвам я и минава, но като предложа другата гърда пак почва да плаче, така че смятам, че се е наяла за това време или е някакъв скок в растежа, но гледам да не се "вторачвам" много в тези скокове. При мен като цяло си спазва интервала 3 часа, понякога иска и на  2 часа и половина.
Иначе и при нас като се роди беше на АМ и кърма (след секцио), постепенно мина напълно на кърма.

# 26
Това, че бебето трябвало да може да издържи 3 часа, иначе кърмата не е достатъчна, е пълна глупост и е съсипала много кърмения. Бебето си знае кога е гладно и кога има нужда от още, това, че трябва да се храни на определен интервал е безумие и му забавя развитието.

И естествено, че може да се додава кърма вместо АМ. Бих добавила цедене, особено между 1 и 4 сутринта, когато нивата на пролактин са най-високи. Ако бебето има проблем с наддаването, е хубаво да се храни по-начесто и даже в някои случаи да се буди да се храни.

Това, което и двете момичета описвате, е кризата на 3-4 месец. И аз минах през нея. Решението - хранете бебето сънено. Може да го люлеете на топка, докато се унесе и тогава да давате гърдата. Докато спи, като наближи края на цикъла на сън (45-50 минути), го сложете на гърдата. Изкарайте го навън, ако плаче, но на ръце или в слинг/раница.

И да пълният стомах често е знак за тялото да изпразни червата. Нормално е

# 27
Благодаря много, надявам се да премине скоро, защото съм на ръба вече.. както бях хванала някакъв ритъм на хранене, бодърстване и спане така от седмица нещата са коренно различни и то не в положителна посока, надявам се да е период и наистина да отмине.. но и с това реване на гърда направо нямам обяснение вече на какво с е дължи и как мога да ѝ помогна.. доста е демотивиращо.. не знам аз ли емоционално реагирам на всички ситуации, но само мисълта да преминем на изцеждане и даване от шише ми звучи адски натоварваща.. ще ми се да остане на гърда, но при това държание е наистина адски обнадеждаващо 😣  иначе нямам никакъв проблем с храненето на поискване стига наистина да хапва.. има седмици, в които всичко е окей.. да, плаче когато яде, но яде.. и седмици с повече рев отколкото ядене, които направо ме карат да се замислям как да продължим..  Иначе нощем яде винаги, слава богу.. снощи беше първата нощ, в която е плакала повече и искаше постоянно на в мен.. но винаги се храни към 3/4 и след това 5/6.. в редките случаи, когато е пропускала хранене е било това в 12/1..
Това, че бебето трябвало да може да издържи 3 часа, иначе кърмата не е достатъчна, е пълна глупост и е съсипала много кърмения. Бебето си знае кога е гладно и кога има нужда от още, това, че трябва да се храни на определен интервал е безумие и му забавя развитието.

И естествено, че може да се додава кърма вместо АМ. Бих добавила цедене, особено между 1 и 4 сутринта, когато нивата на пролактин са най-високи. Ако бебето има проблем с наддаването, е хубаво да се храни по-начесто и даже в някои случаи да се буди да се храни.

Това, което и двете момичета описвате, е кризата на 3-4 месец. И аз минах през нея. Решението - хранете бебето сънено. Може да го люлеете на топка, докато се унесе и тогава да давате гърдата. Докато спи, като наближи края на цикъла на сън (45-50 минути), го сложете на гърдата. Изкарайте го навън, ако плаче, но на ръце или в слинг/раница.

И да пълният стомах често е знак за тялото да изпразни червата. Нормално е

# 28
Моето бебе ми плачеше на гърдата с месеци. Спокойно, минава. Важното е да не се насилва. В моя случай причините бяха няколко - газове, ако, негативна асоциация, като няколко пъти пробвах насила, силна струя, с която се задавяше. Спрях да насилвам и почнах да предлагам. Като откаже - спирам и правим нещо друго. Например излизаме навън. След 20-30 минути може пак да предложа. И така. Ако много време не иска - люлеене, песнички, докато почне да се унася и после на гърда. Постепенно се оправиха нещата.

Много бебета на тази възраст и шишета почват да отказват. Просто се разсейват много повече, отварят се към света. Шишето не е решение.

# 29
Като добавка бих предложила кърмене изправени, кризата в тази възраст я минахме за седмица кърмене на тъмно, в просъница или докато се разхождам из стаята. Също и кърмене в слинг, което е предизвикателство за по-големи гърди( за седмица се преживява), но ако сте с нормален бюст може и да ви е удобно.

Кърмачето ми на 11м изкарва кътници и нощем суче постоянно, но пък засуква много плитко, не знам чеше ли се, какво прави, но определено си го изкарва на гърдите ми. От повече от седмица имам бяло топче подобно на блистер на едното зърно, но няма кожа, която мига да повдигна с игличка или нокът и не знам как да се справя. Веднъж вече имах блистер в началото на кърменето и успях да го махна, сега обаче не знам как да подходя- прилича на пъпчица с мляко и е болезнено при сукане или допир с дрехи. Няма задръжка на мляко в гърдата, няма болка в нея, само в зърното. Случвало ли се е на някой? И как се нарича, предполагам не е блистер..

Общи условия

Активация на акаунт