Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 595
  • 445
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте мили майки. Имам спешна нужда от помощ. Имам час за консултация на 13.11 при Ася Демирева, но не знам дали ще мога да изчакам. Родих планово секцио на 04.11. Първите два дена нямах кърма. От онзи ден започна малко и съответно започнах да давам на бебо. Той естествено отказваше в началото, предвид приучаването, което правят в болницата с шише. На всяко кърмене започнах му давам първо гърда и той започна да суче с малко повече побутвания и намествания от мен, реве много в началото и бързо се измаря. От днес вече гърдите ми са доста пълни и започнаха и да ме болят и текат. Като го сложа на гърда и той засуква, измаря се, заспива, будя го, пак засуква и така гледам 10-15 минути, после сменям гърдата. Естествено дохранвам с малко АМ, понеже не знам как да разбера дали се е нахранил. След това малко доизцеждам на ръка, понеже гърдите остават напрегнати и започват много да ме болят. Нямам идея как да процедирам. На следващото кърмене цикълът се повтаря. Така е днес цял ден. Утре смятам да включа и помпа, защото не мога да издържам на постоянното напрежение, но не знам колко и кога да цедя. От болницата ми казаха да си взема и кантар, за да знам колко кърма изяжда. Също така и зърната ме болят, и ако може да ми предложете крем за мазане, без отмиване. В момента съм взела на мустела. Извинявам се за дългия пост, но гледам да дам максимално обяснения.

Благодаря ви предварително!

# 361
Всеки крем, който е 100% ланолин, става и без отмиване. Аз имах този на Лансинох.

Изглежда, че правилно процедирате. Може вместо с АМ, да дохранвате с изцедена кърма. А най-вероятно и няма нужда от дохранване. Хубаво е да се види захапката. Гледайте колко памперса има на ден бебчето.

Кантарът за след всяко ядене може да побърка човек и обикновено не е необходим. Може да вземете кантар, за да видите как наддава бебето. Около 30 грама на ден е добре.

За болезнените гърди - може студени компреси между кърменията. Цеденето е нож с две остриета - може да предизвика повече кърма, от което да боли повече. По принцип не е хубаво да се цеди без причина. Също за напрежението помага и ибупрофен.

Хубаво е, че имате час, там ще се види захапката как е. Напълно възможно е да е достатъчно да храните бебето 100% на гърда без нужда от добавки и цедене

# 362
Много благодаря!!! Малко ме успокоихте. Много искам да не ползвам помпа, защото съм чела за свръх лактация, но е нетърпима болката, а и след като го накърмя, гърдите ми се пълнят бързо и стават отново двоен размер, болката също се появява и стават много твърди. Притеснявам се да не си докарам някой проблем така.

Ще гледам да цедя малки количества, за да не стане друг проблем. Замислям се дали да не взема дори ръчна помпа, сега имам електрическа от сестра ми.

# 363
Хиперлактация може и с ръчна помпа да се постигне, просто е по-изморително. Може просто на ръка да изцеждате по малко за облекчение - ако проблемът наистина е прекалено много кърма. Възможно е бебето да не суче ефективно и да не изпразва добре гърдата - тогава цеденето и храненето с изцедената кърма е решението. Гледайте памперсите и наддаването. А за болката - студените компреси, ибупрофен и крем за зърна

# 364
Изцеждай до облекчение според мен. Вместо кантар изчакай да видиш, ако час - час и половина издържа, значи се нахранва от гърдата и няма нужда от дохранване.

# 365
Гадолина, звучи като всичко да е нормално за този ранен етап. Първия месец гърдите още се “управляват” хормонално, отнема известно време докато се регулира количеството. Докато дойде часа при Ася, можеш да си поговориш с някой от безплатните консултанти на Ла Лече Лига. Не мисля, че имаш реален проблем, но ще ти се отрази добре да споделиш и професионалистите да те успокоят и да ти дадат съвети.

https://lllbg.org/kontakti/

# 366
Здравейте! Родих сина си секцио на 01.10. В началото нещата с кърменето не се получаваха, постоянно си мислех че бебето не яде достатъчно, давах и АМ, но към края на октомври магически засука и всичко с кърменето беше наред, давала съм много малко АМ, но да кажем че в най-лошия случай едно хранене е било АМ. Преди около седмица обаче се разболяхме вкъщи, на бебчо също му се запуши носа и му беше трудно да яде от гърда, аз пак се стреснах че не яде достатъчно (заради грешно записани данни в приложение за наддаване) и отново включих повече АМ. Последните дни обаче, явно в следствие на боледуването, имам чувството че кърмата рязко намаля - липсва напрежение в гърдите, почти всяко хранене е с продължителност над час (той поначало си се храни бавно, дори и от шише), но след известно време вместо да е видимо сит и спокоен, той се изнервя, мята с ръце и крака, ръцете са в юмручета, пуска гърдата и веднага след това захапва с агресия. В тези моменти пак давам АМ, ако нямам изцедена кърма. Нямам много време да се цедя редовно, опитвам се след кърмене да доизцеждам на ръка, за да стимулирам повече производство. При самото стискане има кърма, дори си излиза на струйки, затова не знам проблема дали е в липсата на кърма или в засукването. Моля за съвет, как да процедирам, изобщо не ми се иска да приключваме с кърменето.

# 367
Моят съвет е да опитвате да давате по-често на бебето да суче, да не засичате часове, ако го правите... Може да е гладно и да не му стига и това да го изнервя, но може и да е друг проблем, ако има намаляване на кърмата то би се оправило с по-често кърмене.

# 368
По принцип е нормално с времето да спрете да усещате гърдите пълни както е било първия месец. Но предвид разболяването и липсата на цедене, е очаквано да е намаляла кърмата. Решението е често слагане на гърда и поне 3-4 изцеждания след кърмене на денонощие за по десетина минути, за да се даде тласък на произвеждането.

Виждам, че често се пише едно и също и затова ще го разясня и дано се прочете от повече хора. Дохранването трябва да е дохранване, а не цяло хранене с АМ. Какво значи това? Слагане на бебето на гърда - ДОХРАНВАНЕ с АМ (30-60 мл) - изцеждане с помпа. И това всеки път, когато е нужно. Няма никаква ползва от това веднъж на ден бебето да изяде 150 мл АМ, пропуска се стимулация на гърдите, то си изяжда дажбата, кърмата намалява. Има ли АМ в храненето, задължително трябва да има цедене.  Иначе не си правите никаква услуга.

# 369
Да добавя и ще бебето е на 5-6 седмици, когато и обикновено почва т нар cluster feeding, тоест по много ядене наведнъж, включително и по час на гърдата. Нормално за възрастта

# 370
Особено във вечерните часове, при нас беше през 40 мин по час и полудявах, че сигурно не й стига кърмата. Но това не е така, а дори епизодично да е така, бебето само регулира и стимулира нужното му количество, природата го е измислила перфектно 💚🥰

# 371
Добавям  към коментара на Welt - може да се ползва сонда, ако проблемът е малко кърма. Даже е по-добрият вариант пред кърмене и шише, защото е директна стимулация от бебето. Пак се дава едната, другата и се дохранва със сонда на втората гърда. Но това е валидно само, ако няма достатъчно, защото иначе може бебето да започне да се дави.

# 372
Какво мога дя пия за кашлица? Имам остатъчни секрети след прекаран вирус от по-голамото дете миналата седмица.
Доста кашлам и се напъвам да ги вадя.лимам синекод у нас но чета , че не е ок за кърмене.
На моменти стигам до задух.
Ще посетя лекар , но днес се тази дъжд ми е невъзможно да я вадя. На месец е.

# 373
Вижте малко по-назад в темата. Повечето лекарства са напълно въвместсмими с кърменето

# 374
Здравейте, бебето ми е на един месец и просто не успявам да го сложа аз ли както трябва, но не успява да засуче правилно. Смуче само зърното и изпитвам зверска болка постоянно, зърната са ми напукани, червени и подути.. не знам дали така изсуква нещо, защото е доста неспокоен след това.. Пробвах да изцеждам и да му давам от шише, с шишето няма проблем. Но тук идва другият ми проблем - имам две помпи - Momcozy M5 и ръчна обикновена помпа. И с двете почти нищо не успявам да изцедя.. Само с Momcozy -то, но отнема прекалееено дълго време.. Пробвах да го кърмя и с протектори за зърна, но също безуспешно.. чувствам се в безизходица..

Общи условия

Активация на акаунт