Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 590
  • 445
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, мажете зърната с ланолин често и след кърмене с Гармастан. След като се намажете с втория крем,сложете марличка и преди следващото кърмене,миете хубаво гърдите. След известно време зърното свиква и вече няма да се възпалява,поне при мен беше така. През час и половина ако го кърмите,ще имате повече мляко. Успех!

# 376
Препоръчвам консултация с IBCLC консултант. Да може да види какъв точно е проблемът със захапката. Може да има къса юздичка на езика и затова да не захапва правилно - проблемът се решава лесно и бързо при лекар.

Пробвали ли сте в поза облегната назад? В тази поза е обикновено най-лесно да се постигне правилна захапка.

За помпата е важно фуниите да са правилният размер - в повечето случаи са прекалено големи

# 377
Благодаря за съветите! Зърната ми са 14мм, имам фуния 17мм - най-малката, която открих. Дава я като за моя размер зърно в упътването на м5

# 378
По колко време цедите и колко често? Бебето яде ли АМ?

# 379
Не, на кърма е. Консултант по кърмене онлайн ме посъветва тъй като бебето не засуква хубаво да изцеждам гърдите след кърмене и да давам изцеденото, ако е неспокоен. Основно вечер като че ли не му стига кърмата и давам изцеденото. Ако изцеждам само с помпа,не изцеждам голямо количество..

# 380
Доброволен консултант ли? Това не е лош съвет, но не решава основния проблем. Хубаво е някой да ви види на живо как кърмите

# 381
Задължително консултант или на място, или който може да помогне онлайн със засукването, ако проблемът е малък.
С първото ми дете беше така, не можеше да засуче широко, зърната ме боляха зверски, то няма свикване с грешно засукване. Свързах се с платен консултант и се чухме по Вайбър с видео, за да види дали може да помогне дистанционно или ще трябва да се срещаме (много мило от нейна страна, не само заради разликата в цената на консултациите, но и стана от сега за веднага). Даде ми насоки и още докато си говорихме имаше ефект и О! Чудо! То кърменето не боляло Simple Smile Да, раната отне време за заздравяване, но нямаше влошаване Simple Smile Още имам белег от рагадата Simple Smile
Сега с Номер 2 се напаснахме по-бързо, благодарение на опита и само дето си дадох парите за кремче Simple Smile Ползвах 1-2 пъти, но няма нужда Simple Smile

Освен ланолин може да видите този на Мустела. Аз мажех с Мустела преди и с Лансино след кърмене Simple Smile Но не оправите ли засукването и с течно злато да ги мажете е все тая Simple Smile Твърде много сте издържала да ви боли според мен. Може детето да има анатомична особеност, може да трябва само малко наместване.

За цеденето не мога да помогна, аз също цедя нищожно количество, а съм пробвала всеки пукнат съвет. Стискам палци да намерите решение по-бързо, за да ви олекне Heart

# 382
Здравейте, може ли да препоръчате мултивитамини след раждане и повреме на кърмене?

# 383
Няма голяма разлика с тези за по време на бременност. Вижте само дали някой компонент не ви трябва в метилирана форма. Аз взимам, каквото е на промоция в iherb. В момента съм с тези https://bg.iherb.com/pr/naturelo-postnatal-multivitamin-for-brea … an-capsules/97681

# 384
Отначало ползвах Pregnacare Breastfeeding, защото по време на бременността ползвах Pregnacare max. После обаче точно както каза Inferiya забелязах, че за разлика от тези по време на бременност, тези за кърмене са им с нормална фолиева киселина, а не с метил фолат. А аз имам мутация на фолатния цикъл и усвоявам метилирани, а нормалната не много. Това съвпадна и с едно дълго безпокойство у бебето и трудно заспиване особено вечер. Четох, че има хипотези, че неусвоената фолиева киселина и Б12 (когато не са метилирани, а майката и/или бебето не усвоят нормалните) влияят на съня на бебето и могат да доведат до раздразнителност. Затова ги смених с едни за бременни, в които фолиева, Б12 и Б6 са метилирани. Също ми се ще да добавя особено зимата Д3, но като пия, имам чувството, че се наслагва върху този, който бебето приема и й става твърде много и пак трудно заспива, макар педиатъра да каза, че не влизал в кърмата и си е за мен.🤔

# 385
Pregnacare за кърмачки с рибено масло.

# 386
Здравейте, момичета, бебето е на 12 дни и сме на смесено хранене още от болницата. Извинявам се за дългия пост, но вече не знам какво да правя, докато ни дойде часа при педиатър.

След секцио съм, коластрата ми тръгна още преди раждането, а кърмата слезе някъде на 5 ден вкъщи. В болницата я слагах на гърда за по 5 мин и после дохранвах с АМ по схема. Откакто сме вкъщи, режимът малко се счупи и се храни не по точен час, ами редуваме тоалет, кърмене + АМ и спане (гледаме да не я будим насила). Последните дни вечер след баня не можем да я приспим и будува до 1-2, след което спи до 6-7-8 непробудно. След кърмене изглежда заспала, оригваме и я слагам да спи, но се буди почти веднага и търси храна. Дохранвам с АМ, оригвам, слагам да спи (заспива ми в ръцете) и пак се буди след поставяне в леглото. Проблемът е, че когато се събуди, търси храна - отваря уста, лапа ръце, търси с глава, бибата ще я глътне още малко и не иска да заспи. След хранене обаче се започват едни болки в корема, едно свиване на крака и ръце, после започват газове, напъни. Искам да премине изцяло на кърма, пробвахме снощи само да я накърмя и да легне, но беше ад - след един час на гърди пак си търсеше. Явно нямам достатъчно кърма или не може да засуче правилно, не знам. При изцеждане за 30 мин излизат около 40 мл, но не й стигат. Понякога през нощта заспива на гърда, защото я използва да се успокои, но не всеки път работи.

Имате ли съвет как да преминем на кърма изцяло или начин, по който да намаля дискомфорта й - според мен са колики и АМ ги прави по-зле, но не смея да сменя формулата без мнение от педиатър (в четвъртък сме на преглед).

# 387
5 минути на гърда са доста малко, вероятно затова не стига кърмата сега, но може да се поправи все още. Цедене след всяко кърмене доколкото е възможно и дохранване с изцедената кърма първо, после с АМ е по принцип начинът. Отидете и при консултант по кърмене да види захапката как е. Задължително предлагайте двете гърди при всяко хранене.

Оригването след кърмене може спокойно да го пропуснете, особено пък и ако я буди. Как е наддаването?

# 388
Моето бебе имаше нужда да го оригваме. Първите месеци е хубаво да се оригва - носи облекчение и комфорт; предотвратява колики и болки в коремчето; намаля повръщането и връщането на мляко.
Иначе и аз така в началото мислех че все е гладен защото плаче, смуче пръсти, върти глава и така го прехранихме и за месец качи 1300гр, а той е имал нужда от успокоение, гушкане и биба. Суче по 40-50мин, после още малко от шише, защото си мисля, че е още гладен..От многото храна го е боляло коремчето. Може при вас да не е така случая, но пробвайте повече гушкане и биба.
Също по час сме се кърмили, в началото е нормално. С времето ще почне по-бързо да се нахранва.

И да, добре е да направите консултация за кърменето.

А като заспи в ръцете ви, при поставяне в леглото първо поставете крачетата и дупето и после главичката. Така съм чела и правя. Също от ръцете ви в леглото е по-хладно и това ги разбужда също. Ако спи с чувалче, гушкайте с чувалчето и после направо слагайте да спи. Пробвайте и бял шум за приспиване. Ако има колики е вече друго нещо, ако боли коремче, само търпение и повече гушкане. Ако давате още храна за успокоение, не когато е гладно бебето, ще има повече дискомфорт в коремчето.
В началото е голямо приключение, но всичко си идва на мястото Hug

# 389
Ооо, милата по 5 мин на гърда стигнахме чак в 3ти месец. Това е изключително малко време за новородено, то смуче много бавничко. На мен в болницата ми казаха по 15 мин но и това е малко, в началото давах минимум по 20 та и по 30 на гърда. АМ изобщо не ти е помощник в този случай. Колкото по често и по дълго суче, повече мляко ще имаш и съответно с времето ще се нахранва по бързо. Оригване задължително. Подкрепям всяка дума на InYan238.
При всяка смяна на памперс преди хранене прави масаж около пъпчето с намазнени пръсти по часовниковата стрелка. И да поспива на рамото ви, това вади газовете. Като го местиш в кошарата слагай вътре затоплена твоя дреха или одеялце, хем да му е топличко хем да мирише на теб. За коликите на нас по 5 капки Абоколикен преди всяко кърмене директно в устичката ни помогнаха. Почнахме ги от края 2 рата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт