Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 576
  • 445
  •   1
Отговори
# 390
Идвам отново с въпрос. Напоследък бебето (8м) започна да се буди по-рядко, защото имахме нощи на по два часа се будеше, заради зъби. На всеки два часа сучеше за успокоение, но сега откакто започна да си спи повече и да се буди веднъж, то гърдите ми са препълнени. В едната напипах пак голяма бучка, която е много болезнена. Цедих малко с помпата. Давам на бебето от нея, но не суче особено. Нямам идея защо, но не суче толкова, колкото преди цялостно и от двете гърди. Не дадох обяда, за да може да суче повече, но пак не беше достатъчно за облекчаване на симптомите.
Сложила съм компрес с риванол, но не знам дали да продължавам с помпата, за да не докарам свръхстимулация. В този ред на мисли до колко мл е нормално да изцеждам за облекчение и колко вече е твърде много?

# 391
Момичета, по принцип АМ често не е нужно, но ако на майката не и достига кърмата, се налага, обикновено временно. Важно е да се цеди винаги, като се дава АМ. Обикновено постепенно може да се махне добавката, но някои майки трябва да дохранват до годинката. И пак има такива, които въпреки това са кърмили дълго.

Важно е да се следи броят памперси и наддаването.

Rimmona, помпата само ще стимулира повече. Не са важни милилитрите толкова, най-добре е да се цеди на ръка до облекчение. Студени компреси, ибупрофен би трябвало да помогнат. А бебето на 8 месеца вероятно е разсеяно много, нормално е като е будно, да суче по-малко

# 392
Мерси! А относно Лецитина, добра идея ли е да взимам? Четох коментари, че по 2-3 таблетки на ден помагало млякото да стане не толкова гъсто и да премине по-лесно през канала.

# 393
Не виждам защо не

# 394
Мерси! А относно Лецитина, добра идея ли е да взимам? Четох коментари, че по 2-3 таблетки на ден помагало млякото да стане не толкова гъсто и да премине по-лесно през канала.
Аз пиех лецитин, според мен помага. Даже може да се взема ударна доза при запушване, а иначе по 1-2 капсули на ден.
Пробвай да дадеш да суче в друга поза, може да помогне.

ПП Аз съм от тези, които дохранваха след почти всяко хранене. Още се кърмим, на 1г3м е бебчо. Спрях да дохранвам някъде 9 месец, когато потръгна добре захранването.

# 395
Мен това ме съмнява, че добре хапва и после малко суче, затова пробвах да намаля храната.

# 396
Здравейте, бебенцето ми е на 5 седмици и последните няколко вечери след вечерния ритуал като стане време за кърмене се бунтува много първите няколко минути. Засуква, спира, плаче и после пак и така известно време. Спирам и я успокоявам и след малко спира. На какво се дължи това дали знаете ли?

# 397
Нормално на тази възраст. Вероятно има газове (или което някои наричат "колики"). Също така при бебетата храненето предизвиква позив за изакване - при нас големите също е така, но обикновено не е веднага, докато при малките бебенца е. И на тази възраст те още не са се научили как да си координират мускулите и често си свиват ануса, вместо да го отпуснат, от което почва да ги боли и плачат. Казва се бебешка дисхезия и е напълно нормален процес. И ще мине

# 398
Благодаря ви, притесних се нещо да няма проблем със струята.. и да, тя си има колики.

Нормално на тази възраст. Вероятно има газове (или което някои наричат "колики"). Също така при бебетата храненето предизвиква позив за изакване - при нас големите също е така, но обикновено не е веднага, докато при малките бебенца е. И на тази възраст те още не са се научили как да си координират мускулите и често си свиват ануса, вместо да го отпуснат, от което почва да ги боли и плачат. Казва се бебешка дисхезия и е напълно нормален процес. И ще мине

# 399
Е, то струята също може да оказва влияние. Аз буквално пръсках мляко и бебето много се ядосваше и трябваше в някакво парцалче да изчакам да спре и тогава пак

# 400
Момичета, имам проблем и моля за помощ.
Опитвам се да запиша час при консултант, но вървят седмица-две напред и чакам за по ранен час.
Бебето ми е на 4 месеца и от два дни кърменето стана много трудно, да не кажа невъзможно. Започва да суче и започва да реве. Изобщо не иска от гърда. Започнах да изцеждам и да давам от шише, за да знам поне че не е гладна, и стана по-лошо. Предпочита си шишето. Вечерта нямаме проблеми. Цедя в 12:00, защото спи. През ноща в 3 суче и сутринта в 6 пак. Но през деня е ужас. Не иска. Пробвах права, легнала, на тъмно, на тихо, на бял шум.. Всичко
Отделно от два дни от както цедя, за да яде от пише, следобедните часове изкарвам много малко милилитри. Гърдите ми са меки. Притеснявам се, че нямам достатъчно кърма.
Пия лай лактеса по литри на ден, лактил хапчета и mother love хапчета. Ям овесени ядки и правя всичко, което знам, че може да помогни.
Качва по кило на месец. Следващата седмица сме на теглене и ще видим. Също памперсите са си ок. И спи добре. Но е по-изнервена и плачеща, когато е будна.
Много ми е тежко, много ми е мъчно, не съм спряла да рева. До сега не сме имали проблеми 4 месеца си се кърмихме. Много искам да продължа, но ако трябва да цедя не знам дали ще успея. Дайте съвет моля

# 401
400 грама.малко ли е за месец?
Родена е 2590 сега на 2 месеца е 3800
Педиатъра твърди че не храна достатъчно.
Изхожданията и са рядко. Понякога дохранвампотскоро по негов съвет.
Знам че няма нехранителни кърма, но се притеснавам

# 402
Мария, Бебетата често минават през кърмаческа стачка, криза на растежа и сънна регресия на тази възраст - пълен пакет приключения. Наистина е неприятно, но вие вече правите страшно много, което е прекрасно. Наддаването досега е чудесно. Дано и през последния месец е такова. Колко хранения има за денонощие през какъв интервал?

Позволявам си да ви дам още няколко препоръки:
 - Изцеждайте няколко пъти на ден гърдите, за да дадете малко тласък на производството.
 - Опитайте да задействате рефлекса на потичане с помпа и тогава предложете гърда, за да тръгне млякото по-бързо и бебето да не се изнервя.
 - Ако предлагате залагълка, изключете я поне за известно време, защото е по-добре да суче гърда отколкото биберон.  
 - Опитайте да дадете 10-20 мл от шише в тъмното и после прехвърлете бързо на гърда.
 - Пробвайте кърмене върху фитбол топка.

Както сама сте забелязала, шишето влошава нещата, така че опитайте да избягвате храненето от него, защото се завърта порочен кръг. Звъннете на доброволец за подкрепа, разбирам, че ви се струва, че ibclc са по-подготвени, но в конкретната ситуация съветите ще се припокрият и няма нужда да чакате две седмици.

Тинки, да, малко е това наддаване, ако е между първи и втори месец. Колко е родено и изписано бебето , колко наддаде първия месец? Колко често суче за 24 часа? От едната или двете гърди? Прави ли голяма пауза, спи ли нощем? Наистина няма нехранителна кърма, обичайно недоброто наддаване се дължи на ненодостатъчно количество, а не на недостатъчно качество.

# 403
Съгласна съм с предното мнение. На 4 месеца често има такива проблеми. Какво шише ползвате? Важно е да е от най-малкия размер и да не тече само, без бебето да суче. При кърмените бебета не се увеличава размерът на шишето.

Тинки, наистина е малко това наддаване. Няма нехранителна кърма, но има недостъчно кърма. Свържете се с консултант и направете хранене с теглене преди и след. Бебебцето недоносено ли е? Малките бебенца често не сучат ефективно и не стимулират гърдата достатъчно. Проблемът е решим. Каза ли ви лекарят да храните на два часа? Ако да, правете го. Ако не, пак хранене възможно най-често. След всяко хранене цедете и давайте изцеденото от шише с бавна струя, после ако бебето още е гладно, добавка АМ. Препоръчана ли е висококалорично АМ? Може да се наложи да смесвате АМ с изцедената кърма за по-бързо наддаване.

Не се отчайвайте, наистина може да се реши този проблем и може дълго да кърмите!

# 404
Аз ползвах сонда, когато все още не ми стигаше кърмата, за да не давам шише. Слагам на гърда и слагам и сондичката, хем цоца и стимулира хем си пийва и кърма/мляко. Докато е на едната гърда, на другата слагах от тези силиконовите чашки, които правят вакуум и тече кърма, сменям гърдата и давам прясно изцедената със сондичката, после другата прибирам в храдилник или фризер съответно. Хубаво е да ви покаже някой все пак как става, не е сложно. Ако някоя мама има нужда от сондички, че трудно се намират, пишете, имам останали! Хамалогия си е, но така успях да се преборя и кърмя вече 10ти месец, може би около две-три седмици така го храних и в един момент реших, че минава само на гърда и му беше достатъчно. Като през цялото време мерих на кантара преди и след, за да знам колко е изял.
Ще се справите момичета!

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 10:01 от InYan238

Общи условия

Активация на акаунт