Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 587
  • 445
  •   1
Отговори
# 405
Шише давам с биберон 1ца, за да и е по-трудно и да не свиква на лесното, но пак го предпочита. За кърмата забравих да напиша правя пауър пъмпинг по един път на ден. Четох, че 6-7 дни е хубаво да се направи. Има 6-7 хранения за 24 часа. През 3-3 часа и половина. Понякога на обяд прави много дълъг сън и яде 4-5 часа.
За увеличаване на кърмата какво хапвахте ?
И тези сонди от къде се вземат ? Предпочитам да пробвам този вариант от шише

# 406
Попринцип има по аптеки с поръчка, но са скъпички, аз бях взела мисля 100бр за 40-50лв. От София, може и да се поръчат за друг град, но не помня от къде точно ги взехме..ще питам мм дали помни и ще пиша.

# 407
Кисело мляко, таратор с много копър, боза със захар, богати супи с много месо и чай на Хип.

# 408
А да, за кърмата взимам все още лактогон - билкови капки, а менюто ми включва овесени ядки,кисело мляко, Стафиди,  ленено семе смляно, яйца, добре сварен телешки джолан с кокал на супичка, морков и не помня още какво ако имаше, зелени салати също, това ми каза Тамара Маринова да хапвам, първата с която се консултирах, а Ася каза за капките

И да вметна, че спрях с цеденето може би две седмици след като почнах със сондата и чашката. На мен не ми се получава все още с помпата, цедя по 20-30мл макс, а пък бебчо си хапваше по 150 и отгоре..нямам идея сега колко защото не меря отдавна вече.

# 409
Веднъж на ден не е достатъчно цедене, ако се опитвате да увеличите кърмата. И това е доста дълга пауза за бебе с проблемно наддаване

# 410
Веднъж на ден не е достатъчно цедене, ако се опитвате да увеличите кърмата. И това е доста дълга пауза за бебе с проблемно наддаване
Допълвам, че ако има притеснения за количеството, изцеждане по 4-5 пъти на ден след кърмене за няколко дни. Актуалните проучвания не сочат, че power pumping има някакъв голям ефект особено ако не е придружен от често изпразване на гърдите.
Допълвам, че шест хранения са малко за бебе на 4 месеца. Стремете се към осем.
Така като чета, може и да е понамаляла кърмата последните дни при такава организация на храненето, това всъщност е доста често срещано в този период, когато бебетата започнат да поспиват повечко. Не се случва на всички (преди да скочат майките с деца, правещи 8 часа пауза и нямащи проблеми), но за мнозинството кърмачета са си нужни поне 8 хранения поне до захранването.

# 411
Аз се извинявам, леко обърках двете потребителки. На 4 месеца може и да не е проблем паузата в зависимост от това колко мляко могат да държат гърдите - при всяка жена е различно. Ако бебето наддава, не е проблем.

# 412
Не е недоносено детето. Родено е в 37 ГС. Тя и от шише яде едни 40-60 грама. и то бавно. Беше вклузивно кърмена, но сега двам и шише. теглила съм контролно изяде около 70-80 грама.
Педиатъра ме посъветва да дам АМ разбира се.

# 413
Задължително се вижте с консултант

# 414
Наистина ли може АМ с изцедена кърма, а не едно след друго?

Съгласна съм с предното мнение. На 4 месеца често има такива проблеми. Какво шише ползвате? Важно е да е от най-малкия размер и да не тече само, без бебето да суче. При кърмените бебета не се увеличава размерът на шишето.

Тинки, наистина е малко това наддаване. Няма нехранителна кърма, но има недостъчно кърма. Свържете се с консултант и направете хранене с теглене преди и след. Бебебцето недоносено ли е? Малките бебенца често не сучат ефективно и не стимулират гърдата достатъчно. Проблемът е решим. Каза ли ви лекарят да храните на два часа? Ако да, правете го. Ако не, пак хранене възможно най-често. След всяко хранене цедете и давайте изцеденото от шише с бавна струя, после ако бебето още е гладно, добавка АМ. Препоръчана ли е висококалорично АМ? Може да се наложи да смесвате АМ с изцедената кърма за по-бързо наддаване.

Не се отчайвайте, наистина може да се реши този проблем и може дълго да кърмите!

# 415
Може, но по предписание на лекар

# 416
Като ги смесите, ако остане недопито, изхвърляте и кърмата. Това не е препоръчителният начин на действие.

# 417
Това се прави в специални случаи само, аз затова попитах дали лекарят го е препоръчал

# 418
Специални или не, да се прави АМ с кърма вместо с вода е категорично недопустимо и може да бъде вредно, а да се смесва вече приготвено АМ с кърма е безсмислено.
400 г не е достатъчно наддаване, хубаво е да видим рождено тегло и наддаване първия месец, както и дали има някакви допълнителни обстоятелства (разболяване, инфекция, АБ в болницата, друго), но на този етап не звучи като бебе, имащо нужда от някакво специално мляко като висококалорично такова, което се прилага при деца с много ниско тегло, родени под 1500 г .

# 419
Е, моето се роди 2400 и му дадоха висококалорично мляко в началото. И това да се добавят калории към млякото чрез АМ е начин да се помогне на бебетата, които не могат да поемат повечето течност наведнъж, да успеят да наваксат в наддаването. Но отново, това се препоръчва от лекар, а не се прави на своя глава.

Общи условия

Активация на акаунт