Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 12 617
  • 515
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, момичета. Моля споделете вашия опит за следната ситуация:
Дъщеря ми е на месец и половина и последните няколко дни явно има доста силни болки в коремчето от коликите и храненето от гърда е кошмар. Тъкмо засуче и рязко си дърпа главичката назад, плаче и това се повтаря безброй пъти. Тегля я на почти всяко хранене, за да видя яде ли изобщо, изпива максимум 80мл в най-добрият случаи и то с мъки и не винаги. Това ме принуди да се цедя и да даваме от шише..от там изпива без проблем и недоволство 120мл. Вечер като е сънена и я кърмя си хапва добре, не я тегля, но виждам активно и спокойно сучене и преглъщане. Ако пробвам да я кърмя сънена през деня веднага заспива на гърдата....
Не знам какво да правя, период ли е, стачка ли е...имали ли сте такъв случай? Искам да ползвам шише възможно най-рядко Sad

# 496
Първите няколко месеца моето бебе беше така. Решението беше люлеене, бял шум, хранене сънена. Да, заспива на гърда, но това не е проблем - и заспала пак може да суче, а ако не - ще се поразсъни малко по някое време и ще засуче. Бих спряла с тегленето - 80 мл са си добре, нормално е да не пие толкова много наведнъж колкото от шише. Тегленето е нужно само ако бебето не наддава. Моето от началото имаше едно шише дневно, после и като се върнах на работа беше със шишета през деня и максимумът и от шише наведнъж беше 80-90 мл, но това беше доста рядко. Пак си наддаваше много добре и беше шишка, преди да проходи. Тези мл за хранене са за бебета, които са основно на шише. На гърда не е същото и по-често хранене си е в реда на нещата. С какво шише и давате?

На тази възраст често каквото ме е спасявало най-много, беше белият шум. Ако не работи, го усилвам и така докато проработи. До 3-4 месеца успокоява веднага.

# 497
Първите няколко месеца моето бебе беше така. Решението беше люлеене, бял шум, хранене сънена. Да, заспива на гърда, но това не е проблем - и заспала пак може да суче, а ако не - ще се поразсъни малко по някое време и ще засуче. Бих спряла с тегленето - 80 мл са си добре, нормално е да не пие толкова много наведнъж колкото от шише. Тегленето е нужно само ако бебето не наддава. Моето от началото имаше едно шише дневно, после и като се върнах на работа беше със шишета през деня и максимумът и от шише наведнъж беше 80-90 мл, но това беше доста рядко. Пак си наддаваше много добре и беше шишка, преди да проходи. Тези мл за хранене са за бебета, които са основно на шише. На гърда не е същото и по-често хранене си е в реда на нещата. С какво шише и давате?

На тази възраст често каквото ме е спасявало най-много, беше белият шум. Ако не работи, го усилвам и така докато проработи. До 3-4 месеца успокоява веднага.
Благодаря за насоките. Мен ме притеснява, че в общите случаи изпива 50-60мл...80 ако стигне съм ок. Наддаването също не е много. За месец и половина - 1,100кг
Ползвам шише на Филипс Авент нечъръл респонс. Те пускат само ако тя засуче и й е трудно. Като цяло нямам против шишето веднъж дневно или просто понякога, когато се наложи, стига да не свикне с него до толкова, че да не иска гърда..
При нас белия шум не повлиява по никакъв начин, дори имам чувството, че я дразни, да не говорим, че дразни и нас 😄

# 498
А захапката как е? Този клип може да е полезен:

https://globalhealthmedia.org/video/breastfeeding-attachment/

# 499
На мен като стачка ми звучи, при нас имаше такава като осъзна, че е човек (по това време някъде) и после пак към 4ти месец. Белият шум също не е на почит в нашата къща, но кърмене прави, докато се разхождам, в просъница-преди и непосредствено след дрямка и общо взето по-често предлагане преди да си потърси свърши работа и бързо минавахме през тези периоди. Според мен, особено щом приема шише, а се дърпа от гърда е точно стачка.

Иначе за захранването и кърменето - стига да не изяжда някакви велики количества твърда храна и да е на поискване през останалото време(а не кърмене под час), то всичко се регулира според търсенето и няма да има някакво значително намаляване на кърмата. Аз с едно ядящо и едно злоядо бебе пък ще кажа, че не заместването на хранения си има своите огромни минуси за майката. Защото хич не е лошо да не забравяме, че и Мама е “хора”.  Wink

Някой с опит с ясла, бихте ли споделили как е преминала адаптацията там. Интересува ме заспиването как се е случвало, както и храненето? Дъщеря ми тръгва другия месец(1.5г), но все още основно се кърми и похапва по малко твърда храна, а заспиването е много трудно с носене, масажи, на тъмно и тихо..  Малко ми е трудно да си представя как ще издържа по цял ден без кърмене.

# 500
Синът ми тръгна на 2, там въобще не търси, нито знаят, че кърмя. Суче като се прибере - понякога веднага, друг път по-късно. Вкъщи ни съсипва нервите за заспиваме, там ляга и заспива.

# 501
Здравейте, отново съм аз.

Прибрахме се от болницата още преди две седмици, като през това време се помпя редовно, и бебето все повече започна да се задържа на гърдите и да смуче.

От преди това в болницата бях започнала, първо с ръчна и след това минах на електрическа помпа.

Днес ми се втвърди едната гърда, около една трета от нея от горната, дясна страна на дясната гърда. Като оток е, като го пипам е болезнено. Усетих го следобед, пуснах един топъл душ, леко съвсем помасажирах и изпих две капсули слънчогледов лецитин по 1200 мг. Това беше преди около 7-8 часа и макар и да не се е влошила ситуацията, няма и подобрение.

Аз продължавам да се помпя на всеки три часа, като тази гърда в момента пуска по-малко. За момента спрях да слагам бебето, тъй като още тренираме с него добро засукване и ме е страх да не се влоши допълнително ситуацията.

Има ли някакви изпробвани съвети, които може да ми дадете? Страхувам се да не направя мастит или нещо такова, не ми се иска да ми се налага спиране на кърменето или нещо такова.

Благодаря много за вниманието ❤

# 502
Първо, слагайте бебето на тази гърда - бебето е много по-ефективно от помпата и честото сучене е най-доброто за гърдата. Помпата пък е рисков фактор, но ако се налага, се налага. Дори и при мастит е хубаво да се слага бебето да суче. Друг е въпросът дали ще засуче, като гърдата е толкова твърда, но засукването ще е най-доброто в случая.

Топлият душ и масажът са част от стария протокол за мастит. По новия протокол е добре да се правят ледени компреси след хранене/сучене и да се пият противовъзпалителни лекарства като ибупрофен. Този клип е на една гинеколожка, която се е сблъскала лично с този проблем и говори за новия протокол:

https://youtu.be/xB2RQKT7pgE?si=dJvnvWGDvcq5j4lw

Ето и линк за пдф на протокола на Academy of Breastfeeding Medicine:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … j8KrJVVAhgrY1w9vE

На английски са, но като цяло ви казах съвета - по-малко с помпата, повече сучене от бебето, ибупрофен на 8 часа, може и парацетамол, студени компреси, 5-10 грама лецитин на ден, цедене на малко с ръка, когато е нужно облекчение, а бебето не суче. Ако не се подобри - лекар и, ако се налага, антибиотик, като междувременно не се спира кърменето.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 06:42 от Zimk02

# 503
Напълно подкрепям горното мнение, чудесно обяснено!
Само добавям, че по време на сучене от болната гърда помага да се масажира оттока с натиск от основата към зърното - избутване от вътре навън. При мен това помогна много няколкото пъти, когато съм имала такъв проблем. И пробване на различни пози за кърмене.

# 504
Привет, някой да е ползвал крема за зърна на Topfer и да има отзиви?

# 505
Аз не съм, но ползвах крема за зърна на babylove от дм и бях доволна, в последствие си го ползвах за устните.
Не е така мазен, лепкав, не мирише, няма нужда от измиване.
На лансинох или на канпол, не помня, беше доста мазен и лепкав и със странна миризма, пък и в опаковката беше оскъдно количество.

# 506
Аз се притеснявам с тези кремове. Как се почистват ефективно после? Да не попаднат в устата на бебето…

Аз съм си купила този на дм babylove и на Мустела този:

Дм ползвам още от бременноста, а Мустела имам от както родих. Не съм ги ползвала, защото се притеснявам да не му влезе в устата. 🤣

# 507
Е те затова се подбира такъв, на който изрично пише без отмиване. Аз с 2 ръце препоръчвам Лансинох, буквално ми спаси зърната в началото. Ползвах го няколко седмици и се адаптираха, та нямам нужда от него, но беше голямо облекчение. Не мирише изобщо.

# 508
Тези без измиване са създадени така, че да не са вредни за бебето и да няма нужда от миене преди това.

# 509
Тези без измиване са 100% ланолин, който овцете са го създали 😊 и не е проблем бебето да поеме малко

Общи условия

Активация на акаунт