Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 657
  • 446
  •   2
Отговори
# 225
Облегната назад не става ли?

# 226
Облегната назад не става ли?

не става нищо се невижда

# 227
Не съм ходила на консултация по кърмене, но Ви съветвам горещо! При мен не се получи, но гърдите ми са абсолютно същите и детето засмукваше в много неудобна за мен поза. Бях изключително прегърбена, за да виждам какво става, а и за да засуква детето. Нито облегната назад, нито възглавница, нищо не помагаше. Та Ви съветвам да идете на консултант, защото там може да Ви покажат как да заставате без да Ви боли. Аз по половин час съм стояла така прегърбена и както си имам проблеми с кръста..
А и също винаги държах гърдата, за да я подавам в устата на детето, че то ако трябваше само да си търси зърното.. 😂

# 228
Лягаш на една страна, възглавница под главата ти и пъхаш и ръката си под възглавницата, слагаш бебето до теб и нагласяш като държиш гърдата с другата си ръка.

# 229
Прочети това от сайта на Хедра, надолу има и снимки как да хванеш гърдите. На мен ми беше най-удобно поза чашка, но хващах гърдата отгоре https://xedra.me/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0% … 0%BE%D0%B1%D1%80/

# 230
Здравейте, моля Ви за помощ..
Преди 3 дни родих преждевременно, спешно секцио. От вторият ден започнах да се цедя на ръка, тъй като бебче е в  кувьоз. Първият ден излизаше много малко, а и самата аз не се чувствах добре и за това денонощие да съм се цедила 3 пъти .. На следващия ден гърдите ми станаха като камък. Преди изцеждане слагах топъл компрес , а след това студен. По  препоръка от лекарят в болницата бях на физиотерапия, имам чувствотото че от нея стана по - зле. Днес имам общо  6 изцеждания за около 1 час , изкарвам от двете гърди 60 мл. Не усещам облекчение..След като прочетох стари коментари реших по- дълго време да се изцеждам , (спрях топлите компреси, правя си студени 30 мин преди цедене) Последното ми изцеждане бе  час и половина , общо 100 мл.от двете гърди , все още са като камък, но усетих леко облекчение. Но така, ако е по - продължително няма ли да си направя хиперлактация? Не съм сигурна колко продължително  трябва да си цедя гърдите..Прощавайте ако речта ми е разбъркана.. Ще съм благодарна на всякакви съвети..

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 23:20 от Teanis

# 231
Така е, колкото повече се изцежда, толкова повече се произвежда. Това са доста големи количества за третия ден.

Час и половина е изключително дълго време за цедене. По принцип повечето цедят по 15-20, най-много 30 минути на всеки 2 или три часа. Аз с по 15 минути на два часа си докарах хиперлактация.

Дават ли кърмата на бебчето? То в коя седмица се е родило? Сукателният рефлекс се развива след 32 седмица, може и да може да пробвате на гърда, но помпата ще ви е необходима поне още известно време.

Пийте ибупрофен за облекчение, може да го редувате с парацетамол. След секцио част от подуването е и заради течностите, които се вливат по време на операцията, не е само заради млякото. Ще мине.

По принцип е добре да гледате да цедите толкова, колкото бебчето яде. Но не е лесно да се намери точният баланс и количествата се увеличават постепенно в началото. По принцип е хубаво 8-12 пъти на ден да се цедите, ако бебето изобщо не е гърда, включително и през нощта

# 232
Аз, противно на Zimk02, ще ти кажа прави компресите студените компреси след изцеждане и цеди още…аз бях по същия начин /родих в 40 г.с. естествено/ и ако не бях изцедила гърдите да омекнат със сигурност щях да съм с мастит от не изцеждане. Лично за мен това е и по-страшното от хиперлактация.
Трети-четвърти ден бях изцедила 120 мл коластра на 1 цедене, за да усетя облекчение. Консултантите по кърмене ми обясняваха, че било супер много, но акушерките ми казваха обратното. За мен помоли някоя акушерка да погледне гърдите и да ти каже най-добре

# 233
Хиперлактацията води до мастит, не е едното да е по-добре от другото, а едното причинява другото

# 234
Мастит може ли да се развие толкова рано? Чувала съм все за по късни случаи? Но прекомерно цедене не е ок и защото ако чакаш облекчение докато млякото тепърва слиза, ще цедиш наистина много, а бебчето, когато засуче, няма да овладява такава натренирано силна струя, няма да му е нужна спрямо възрастта. И може да отказва да суче.

# 235
По всяко време може да се развие мастит. А и първите две седмици са ключови за установяване на необходимото количество и ако тогава има прекалено много мляко , по-нататък също вероятно ще е така и ще е трудно да се поправят нещата и може по-нататък да се развие мастит.

Това с отказване на гърда заради силната струя го изживях аз. Хич не е приятно бебето да реве на гърдата и да се гърчи, защото се дави. Постепенно го преодоляхме, но отне доста време и усилия.

# 236
Дами помагайте отчаяна съм
Бебето е на 3 дни. Вчера ми я доведоха за кърмене 2 часа сме седели и сменяли гърди, но тя и така не се уморяваше да заспи. Накрая ми донесоха мляко дадохме й го и веднага се онеси.
За следващото хранене щом се опитам да й дам гърда млясва я и се отдръпва и не иска да сучи. Даже и на следващото млясва 2 пъти отдръпва се и проплаква. Дали пък сега не я разнежихме с тези шишета? Започнах да цедя но имам може би едва 10 мл на цедене в 2те гърди. Което ви става ясно, че са и за никъде тъй като ги изцоцва за 2 секунди и после се гледаме ококорено сумати време и след 1 час гледане накрая се принудих да ида за мляко. Тъй като гърдите ми са доста неудобни за кърмене и само се измъчваме. Мисля да цедя и давам. Но докато тръгне повечето кърма какво да правя, да й давам адаптирано ли?
Какво да правя, приемам всякакви предложения?

# 237
Благодаря Ви за съветите!
През нощта се цедих на 2ч.и половина по 15 минути всяка гърда, изкарвах 40 мл. на цедене. Не знам това малко ли е.. Гърдите ми са все още много твърди, но не усещам това голямо напрежение от вчера. Дали е добра идея да продължавам със студения компрес и масаж? Четох статията на Хедра относно препълването на гърди при слизането на кърма и се старая да следвам съветите.
 Родих в 35 г.с. , така и не успях да изляза на глава с неонатолозите , не ми дават да я кърмя, нито приемат кърмата, която съм изцедила(за момента я съхранявам във фризера).
При последното цедене ми направи впечатление че след 11та минута вече твърде бавно излизаше капка, това дали е нормално.. Благодаря отново!

Така е, колкото повече се изцежда, толкова повече се произвежда. Това са доста големи количества за третия ден.

Час и половина е изключително дълго време за цедене. По принцип повечето цедят по 15-20, най-много 30 минути на всеки 2 или три часа. Аз с по 15 минути на два часа си докарах хиперлактация.

Дават ли кърмата на бебчето? То в коя седмица се е родило? Сукателният рефлекс се развива след 32 седмица, може и да може да пробвате на гърда, но помпата ще ви е необходима поне още известно време.

Пийте ибупрофен за облекчение, може да го редувате с парацетамол. След секцио част от подуването е и заради течностите, които се вливат по време на операцията, не е само заради млякото. Ще мине.

По принцип е добре да гледате да цедите толкова, колкото бебчето яде. Но не е лесно да се намери точният баланс и количествата се увеличават постепенно в началото. По принцип е хубаво 8-12 пъти на ден да се цедите, ако бебето изобщо не е гърда, включително и през нощта

# 238
Дами помагайте отчаяна съм
Бебето е на 3 дни. Вчера ми я доведоха за кърмене 2 часа сме седели и сменяли гърди, но тя и така не се уморяваше да заспи. Накрая ми донесоха мляко дадохме й го и веднага се онеси.
За следващото хранене щом се опитам да й дам гърда млясва я и се отдръпва и не иска да сучи. Даже и на следващото млясва 2 пъти отдръпва се и проплаква. Дали пък сега не я разнежихме с тези шишета? Започнах да цедя но имам може би едва 10 мл на цедене в 2те гърди. Което ви става ясно, че са и за никъде тъй като ги изцоцва за 2 секунди и после се гледаме ококорено сумати време и след 1 час гледане накрая се принудих да ида за мляко. Тъй като гърдите ми са доста неудобни за кърмене и само се измъчваме. Мисля да цедя и давам. Но докато тръгне повечето кърма какво да правя, да й давам адаптирано ли?
Какво да правя, приемам всякакви предложения?

Първо, спокойно, на третия ден много родилки имат проблеми и някои даже чак след два месеца успяват да сложат бебето на гърда успешно и пак си кърмят. Та не е твърде късно. Но да разбирам ли, че чак на третия ден са ви я дали за кърмене? Това е ужас. Преди това гърдите имали ли са стимулация?

Ако на бебето не му стига на гърда, обикновено причината е или, че не може правилно да приема млякото (лоша захапка, поза на кърмене, която не помага, къса юздичка на езика), или че майката няма достатъчно мляко, може и и двете. При лоша захапка или къса юздичка, зърната обикновено болят доста и кърменето е болезнено. Отидете възможно най-скоро при консултант по кърмене, най-добре някой с IBCLC (вижте първия пост в темата), където ще видят захапката как е, ще теглят бебето преди и след и ще се види дали има и други евентуални проблеми.

На третия ден много родилки все още имат само коластра (която е много важна и затова и казват течно злато) При някои млякото слиза чак на 6-ия ден, особено ако раждането е било със секцио. Възможно е и вече да е слязло млякото, но да не е достатъчно. При всички положения, важно е да се цеди и ако бебето е гладно, да се дохранва - като естествено първо с изцедената кърма, после чак с АМ, ако има нужда. Хубаво е да гледате да цедите колкото изпива от шише, но в началото това може да е доста трудно. Но като цяло това е идеята и постепенно да се мине изцяло на гърда (но в някои случаи ще трябва дохранване, което не е задължително проблем и много жени кърмят с години, дори и бебето им никога да не е било изцяло на кърма). Кърменето от гърда има много предимства и става по-лесно с времето.

Идеята е пробвате първо на гърда, но не прекалено дълго, ако не се получава - към 10-20 минути. После цедене и дохранване с кърма и/или АМ. Хубаво е някой да помага, защото това е доста.

Шишето и начина на хранене със шише има огромно значение. За кърмени бебета или такива, които правят опити да минат на гърда, е важно да се ползва шише, което тече бавно и само ако бебе активно суче от него. Също е важно самото хранене да е с паузи и да имитира гърдата. Аз съм много доволна от Philips Avent Natural response, размер 1 или 2.

Благодаря Ви за съветите!
През нощта се цедих на 2ч.и половина по 15 минути всяка гърда, изкарвах 40 мл. на цедене. Не знам това малко ли е.. Гърдите ми са все още много твърди, но не усещам това голямо напрежение от вчера. Дали е добра идея да продължавам със студения компрес и масаж? Четох статията на Хедра относно препълването на гърди при слизането на кърма и се старая да следвам съветите.
 Родих в 35 г.с. , така и не успях да изляза на глава с неонатолозите , не ми дават да я кърмя, нито приемат кърмата, която съм изцедила(за момента я съхранявам във фризера).
При последното цедене ми направи впечатление че след 11та минута вече твърде бавно излизаше капка, това дали е нормално.. Благодаря отново!

40 мл не са малко на този етап въобще. Колко яде бебето на едно хранене?

Студеният компрес е за облекчение - правете го, ако имате нужда. Ако не ви е тежко, няма нужда.

А тези неонатолози са за бой. Няма по-жизненоважно нещо за едно недоносено бебе от майчината кърма. Знае се, че е най-доброто в случая и че спасява животи. Дотолкова, че ако майката няма мляко, най-добра практика е да се дава донорско. Какви са им доводите да се лишава бебето от течното злато? И бебето си е ваше, аз бих настоявала, че аз съм майката, аз решавам с какво ще се храни. Как така те ще решават? Безумие.

Нормално е да се забави млякото по някое време при цеденето. Но дори на празен ход, пак се стимулира кърмата с помпата. Всъщност ако цедите с помпа, е нормално в началото дали тече силно, постепенно се забавя и накрая изглежда, че е спряло или че има много малко останало. Но след известно време, може би след 5-10 минути, млякото потича отново по-силно (не чак като в началото), постепенно се забавя и пак спира. И след още време, пак се появява още мляко и така. Не излиза всичкото наведнъж в една непрекъсната струя

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 08:53 от Zimk02

# 239
В началото понеже бебето е много малко 30-40мл изцедена кърма според мен са му абсолютно достатъчни. Поне толкова АМ видях като количество от неонатология, когато ми водеха детето. Разбира се, на гърда може да е съвсем различно.
Много е голямо това количество, което сте цедили. Първите няколко дни съвсем леко с ръце по 10-15мин цедих и според мен не съм изкарвала количества, но не съм стремяла да изкарвам до облекчение, защото такова нямаше 😂 Дори с помпата не успявах да облекча гърдите първата седмица. После мина от самосебе си това усещане за пълнота.
Дори в самото начало може да се образува мастит, но това най-добре може да го установи мамолог.

Общи условия

Активация на акаунт