Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 622
  • 445
  •   1
Отговори
# 285
Съгласна съм с Гери, на мен ми помага и 3х1 лецитин.

# 286
Щуранка, усеща ли се някъде твърдо място (бучка), може да е запушено каналче? При запушено каналче знам, че преди кърмене се прави топъл влажен компрес за 10 мин (или горещ душ) за да се улесни потичането на кърмата. После при сучене с пръсти с натиск се избутва от гърдата към зърното, за да се разсее.

Предлагаш само болната гърда да суче нали? Пробваш ли в различни позиции?

Ако бебето обаче не суче, май ще трябва да изцедиш ръчно или с помпа.

Да, точно така процедирам.
Освен това започнах да пия Лецитин.
Налагам и зелеви листа след кърмене.
Вече не смея с топъл душ, защото вдигам температура, само топъл компрес и дрениране с ръка. И компрес с риванол си правих.

# 287
Има ли подобрение?

# 288

Единствено спадна температурата.
Иначе от днес имам зачервяване отгоре и точно там на зърното изби и блистер.
Подуто е, зачервено и гори. Правя постоянно компреси, слагам детето на нея гърда, не смея и да прекалявам че да не си докарам хиперлактация... Общо взето не знам какво друго мога да направя... Плаша се да не стане по-зле...

# 289
Може да трябва лекар и антибиотик, ако домашното лечение не е достатъчно

# 290
Подуто е, зачервено и гори. Правя постоянно компреси, слагам детето на нея гърда, не смея и да прекалявам че да не си докарам хиперлактация... Общо взето не знам какво друго мога да направя... Плаша се да не стане по-зле...
Направи компреси с марля и риванол. Аз в началото имах някакво запушване и така ми беше като буца твърдо и зачервено. Два дни правих компреси и давах да суче от тази гърда и ми се оправи. За блистера може да мажеш с крема Лансинох, на мен той винаги ми помага.

# 291

Пробва ли да се обадиш на някои от безплатните доброволни консултанти по кърмене? Те са обучени и в разговор по телефона може да ти дадат добри съвети, особено за твоя случай.
Аз съм имала блистер и ми помогнаха съветите на Хедра - https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/. Киснах гърдата няколко пъти в гореща подсолена вода преди кърмене и се оправи. Но нямаше задържане на мляко, само доста болезнен блистер.
Това, че е спаднала температурата, е добър знак според мен.

# 292
Ще пробвам.. благодаря ви момичета!❤️
Днес слагах компреси от риванол, но само два пъти. Много странно след компрес със зеле често след това ареолата ми е подута и със странна форма. Старая се да изрязвам листата и да не застъпва ареолата, ала в сутиена листата като се раздвижат и... Освен това зърното е много червено и боли. Като суче малката направо ми се плаче...
Утре смятам да посетя лекар да ме прегледа и да прецени какво е състоянието. Тази нощ получих супер странно стрелкащи болки в гърдата, все едно те пронизва. Не знам дали ви се е случвало.

# 293
Мацки, привет от мен и бебе No2 на вече цели почти три дни Simple Smile Младежът доста бързо се ориентира как се заработва храната от тази страна на корема ми Joy
Този път кърмата слезе малко по-бързо, за съжаление ще постоим още поне 2 дни в болницата и всеки дискомфорт ми е страшно в повече. Нямам и достъп до нищо студено, освен намокрени чорапи Simple Smile Та имам нужда от малко помощ Simple Smile
Мишниците ми се подуха много. Ама много. Уж пробвам някакъв лимфен дренаж, но не мога да си намеря хубаво клипче. Някоя може ли да удари едно рамо с нещо изпитано? Повечето са за гимнастика на гърдата в посока мишниците, това ясно, но когато самата мишница е подута? Дали ще има някакъв ефект да спя с ръцете нагоре, с повдигнати крака? Какъвто и да е съвет ще ми е от полза.

# 294
Здравейте , моля за съвет!
Бебче на 10 дни , кърмено на поискване .Суче от едната гърда 10 мин. , самичко се пуска или се налага аз да го махам ако ми заспива на гърдата , следва пауза около 15мин. , понякога повече..Старая се да предлагам и двете гърди, но често ако засуче от другата гърда е за кратко.. Въпроса ми е дали трябва да доизцеждам гърдата, която бебче не е сукало? Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 19:33 от Teanis

# 295
По принцип няма нужда, но и няма нужда да го махате, ако заспива. Изцеждане се налага само ако нямате достатъчно кърма, което ще е ясно от наддаването

# 296
Здравейте! Незнам дали проблемът ми е за тази тема,но ще споделя надявам се да получа съвети от вас. Синът ми е на 1г.6м.  Във период на отбиване от гърда. От две седмици се буди по няколко пъти и запопва истеричен рев, крещяне, тръшкане, ритане. Немога да го успокоя. Дори не мога да го гушна. Пея му песнички, взимам го на ръце. И ако нищо не помогне давам гърда. Кризите са доста дъгли и в повечето случеи немога да го упокоя. Имали ли сте такива периоди?Дали се дължи на отбиването или нещо друго?Знаете ли хитринки как мога да го упокоя? А иначе си заспива без гърда без проблеми. Тези кризи ги има и в обедния сън

# 297
Здравейте! Незнам дали проблемът ми е за тази тема,но ще споделя надявам се да получа съвети от вас. Синът ми е на 1г.6м.  Във период на отбиване от гърда. От две седмици се буди по няколко пъти и запопва истеричен рев, крещяне, тръшкане, ритане. Немога да го успокоя. Дори не мога да го гушна. Пея му песнички, взимам го на ръце. И ако нищо не помогне давам гърда. Кризите са доста дъгли и в повечето случеи немога да го упокоя. Имали ли сте такива периоди?Дали се дължи на отбиването или нещо друго?Знаете ли хитринки как мога да го упокоя? А иначе си заспива без гърда без проблеми. Тези кризи ги има и в обедния сън
Прочети за "нощни терори", дъщеря ми също ги имаше към 2 -3 годишна. Изглежда будна, а всъщност спи и като опиташ да  я успокоиш става още по- зле, истеричен рев и едно мятане назад по гръб😒. Много труден период.

# 298
Имам нужда от съвет.
Детето е ня 40 дни. Кърмено.
Изхожда се на 5 6 дни. Болезнен корем и колики има. Не давам нищо със симетикон.
Д-ра каза , че е лъжлив запек и да дохранвам. Качила е 600 700 грама от рожденото си тегло
Аз усещам доста по-празни гърдите и с недостатъчно кърма. Тя се изморава и заспива
Вчера и предния ден по едно хранене дадох АМ и кърмих по-често . Резултатът е 4 изхождания .
Да дахрянвам ли? Имам и дете ня 4. Водим се на градина забираме се. Не спим и не мога да кърмя през час Sad и тези колики допълнително спомагат

# 299
За дохранване - пробвайте да цедите каквото яде допълнително бебето, за да се увеличи продукцията. Може и да отидете при консултант, който да види дали бебето захапва правилно и да претегли бебето преди и след кърмене. Може да има къса юздичка, може просто да не е правилна захапка. Във всеки случай добавката не означава, че ще е за постоянно или дори да е, не означава, че няма да може да кърмите дълго

Общи условия

Активация на акаунт