Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 635
  • 445
  •   1
Отговори
# 270
По принцип не се казва безразборно кърмене, а кърмене на поискване, което е оптималният начин да се храни едно бебе за правилното развитие на мозъка.

Вероятно си имала прекалено много кърма и от честото кърмене се стимулира още повече, което води до това, че бебето поема прекалено много предно мляко и недостатъчно задно мляко, което пък води до прекалено много лактоза, която може да доведе до неразположения и зелено ако. Решението обаче не е разреждане на кърменията, защото на бебето му трябва време да усвои млякото - тялото му само си знае кога е гладно и кога не. Разреждането на кърменията намалява кърмата, което води до по-малко мляко и съответно бебето по-бързо стига до задното мляко, но това идва с цената на това да се игнорират сигналите на бебето, че иска да суче, което не е добра идея. Препоръчителният метод в случая е хранене на блокове - block feeding - предлага се само едната гърда за определен срок от време - 2,3,4 часа, според зависи от конкретната майка и колко много мляко има, някои даже и на 6 часа се налага. Ако бебето иска да суче, му се дава да суче, но от същата гърда. Така то достига до задното мляко, а в същото време по-рядката стимулация на двете гърди също намалява количеството кърма. Така отговаряме на нуждите на бебето и се водим под него, като в същото време му позволяваме да стигне до по-мазното и хранително мляко. Аз лично така трябваше да кърмя до към може би 6-7 месец, когато вече със захранването намаля кърмата и почнах да предлагам и двете гърди.

Между другото, газовете са нормална част от развитието в първите три месеца, полезните бактерии се настаняват в червата и бебето не е свикнало с тях. Сега ако са прекалено много газове, вече може да е проблем, но бебетата на тази възраст си пръцкат и плачат, като пръцкат и акат, защото са нови усещания.

# 271
И аз с такава нагласа тръгнах. Обаче не. Коремчето на бебето има капацитет. Всички знаем първо колкото черешка, после колкото орехче и т.н.
Ако бебето има колики, не е спало по една или друга причина (колики, гости, някаква засечка в стандартната рутина) то търси да суче, за да се успокои, не защото е гладно. И ако ти имаш за щастие много мляко и си мама от 2 седмици, първо че не можеш да различиш това "поискване" от останалите зорове, които не са свързани с храна. Второ новородените обичат да заспиват на гърдата, но продължават да приемат милилитърчета мляко. Не всяко новородено е способно да извърти глава и да се пусне от гърдата когато орехчето е пълно. В допълнение нас ни учат като заспива в началото докато суче да го подканваме за да преодолее физиологичната жълтеница. Трето, новородените са с физиологичен недостиг на лактаза. Чак към 6тия месец синтезират вече достатъчно. Та ако мама и бебе са щастливи и няма силен плач и дискомфорт, ок, няма проблем. Но в противен случай е добре младата мама да си прави някаква равносметка за храненията като количество, ритмичност и продължителност. Като мама на бебе, което си мислех че има колики точно от даване "на поискване " без да знам кога всъщност иска, го казвам. 🤗

# 272
За кърменето не мога да кажа, но при нас също еспумизан запече, макар да се опитват да ме убеждават как действието му не било такова. С едно наум.
На два пъти я запекох, акаше топчета и то се случи след еспумизана, друг път не е имала.
Преди хранене може да правите гимнастика с крачета и масажи на корема, дори да не се изходи тогава, при храненето помага да се раздвижи по-добре перисталтиката. Моето бебе пръцка доста докато я храня, след като съм правила гимнастика и масаж.
Абоколикен има и с лайка, но е малка опаковка. Абоколикен няма нужда да се чака да подейства, докато колийф трябва да се чака и ако бебето е мнооооого гладно ще е трудно и ще ореве света от глад.
Може да пробвате и камилия колик - дозички хомеопатични, направо в устата се дават. Също и газ бимби, то е билково и много сладко си го примлясват. При нас засега това помага + коланчето за колики.

# 273
Аз давам еспумизан и колийф предписани от педиатър. Еспумизан давам 5 капки, ако има повече газове 10-15. Запичане не е имал, но неонатолог ми каза точно това, че запичат някои бебета и тогава може по-малко на брой капки от 25 да се дават.
С колийф, ако бебето е на кърма не се чака да действа, а само при АМ. Комбинацията при нас е успешна за момента. 😊
Освен масажи, може да се пробва с играчка/колан с черешови костилки

# 274
Кокво пиете при вирус?
От 2 дни сйм с хрема. Болките в гърлото и стечение се секрет станаха нетърпими и се появи кашлица.
Пих парацетамол , но не виждам грам подобрение. Купих си и биозин мама, но за жалост май ми трябвя нещо по-силно

# 275
Кокво пиете при вирус?
От 2 дни сйм с хрема. Болките в гърлото и стечение се секрет станаха нетърпими и се появи кашлица.
Пих парацетамол , но не виждам грам подобрение. Купих си и биозин мама, но за жалост май ми трябвя нещо по-силно
И аз бях болна с болки в гърлото и хрема, но без кашлица и секрет, само вода все едно. Пих 3 дни парацетамол, предписано от личния и като не видях подобрение взех осцилокопцинум 3х2 и лукчета, чайове, гелоривойс това ми беше лечението. След 5 дни бях супер

# 276
Хексоралетен за гърло, винаги облекчава

# 277
Аз зя жалост имам доста секрет. От там е всичко
 На моменти леко жълт

# 278
Много благодаря на всички за съветите, относно Еспомизана и Колийфа. Бебчо е по-спокоен и явно е било нещо моментно и затова реших да изчакам с даването на капките.

Имам въпрос относно храненето през нощта:
Той яде към 21-22 ч. И после се буди  към 3 или 5 ч., но не мрънка или търси ядене, но аз въпреки това му давам да суче, защото се притеснявам да не ми намалее кърмата.
Грешно ли правя? Тази пауза от повече от 6 ч. ще намали ли лактацията?

# 279
И аз с въпрос. Бебето вече стана на 7 месеца, почти на 8, но от някакво време вечер се буди сигурно по 5-6 пъти, като се успокоява само със сучене. Към момента няма зъби и си мисля дали това не е причината. Иначе, чудих се дали да не давам вода вместо кърмене, понеже стабилно си качва, въпреки че е и доста дълга за възрастта си. Проблемът с водата е, че съм я научила с чаша да пие по две глътки след ядене, а вечер трудно с тая чаша да се борим и ако се задави пък съвсем ще се разбуди. Чудя се дали да не налея малко вода в шише с биберон и да пробвам с него само за през нощта?
И още един въпрос - от два дни не иска пюрета, а само кърмене, дали и това е от зъбите? Има газове и скоро не е ходила по голяма нужда, дори пробиотика не искаше да изпие от чашата.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 13:35 от Skadi

# 280
Skadi, точно като зъбки звучи. Нека да суче за успокоение.

Sun_and_moon, не е грешно въобще, нека система хапва и да качва. Не е задължително да намалее лактацията, но ако има такова нещо и бебето продължава да спи, едно цедене между 1 и 4 часа през нощта ще помогне. Но ако бебето си наддава стабилно, няма нужда.

# 281
Е това ми е и на мен вечния казус - да спя или да цедя. Предпочитам първото заради физическото възстановяване. Но докато експериментално стане ясно дали е повлияло на количеството, може да е късно за възстановяването на количеството чрез цедене. Хедра беше писала да не се прави повече от 5 - 6 часа пауза🤔

# 282
Казусът може да не е толкова вечен. Моето бебче така спеше по 5-6, даже 7-8 часа и към 6 месеца някъде взе да се буди през час-два. После взех да се радвам на 3 часа сън. Сега на годинка пак почна да спи по-дълго откакто е на ясла и нощните кърмения ми липсват чисто емоционално

# 283
Момичета моля за помощ и съвет!

Бебе на 19 месеца, кърмено.
Снощи явно не е сукала ефективно и днес дясната гърда започна да ме боли.
На обяд започнаха по-силни болки, взех душ и опитах с лек масаж за да изкарам малко от кърмата (никога не съм била добра в ръчно цедене и изкарах няколко капки). След което цял ден предлагам упорито гърдата. Детето понякога не я иска, защото явно трудно потича млякото. После вдигнах температура 38-38,7
Пия Нурофен. Слагам зелеви листа след кърмене.

Какво ще ме посъветвате, много съм притеснена да не развия мастит.

Благодаря ви!

# 284
Щуранка, усеща ли се някъде твърдо място (бучка), може да е запушено каналче? При запушено каналче знам, че преди кърмене се прави топъл влажен компрес за 10 мин (или горещ душ) за да се улесни потичането на кърмата. После при сучене с пръсти с натиск се избутва от гърдата към зърното, за да се разсее.

Предлагаш само болната гърда да суче нали? Пробваш ли в различни позиции?

Ако бебето обаче не суче, май ще трябва да изцедиш ръчно или с помпа.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:02 от GerKa99

Общи условия

Активация на акаунт