Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 635
  • 445
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, имам бебе на 10 дни, което е само на кърма и го храня през 2-2,5 ч. Сутринта се събудих и имах някакви ситни петна/пъпки като обрив на слабините само на единия крак.   Мога ли да кърмя, въпреки това? Не съм приемала медикаменти или храна по-различна от обичайната!

Можеш.
Възможно е да те ухапало нещо, може и да е лека алергична реакция към нещо. При всички положения няма никакъв проблем да кърмиш.
Благодаря! Оказа се розов лишей, който не се е появявал от 3-4 г. Питах педиатърката, каза, че може да кърмя и не е заразен!

# 256
Момичета, моля за помощ по затруднение, което срещам, понеже вече съм в безизходица. Pensive

Имам бебе на 2+ седмици, закърмено още в първите часове след раждане, ексклузивно кърмено, което си върна рожденото тегло на около 12-тия ден. Вече е 3 600 гр., родено е 3 480 гр., изписано 3 180 гр. Още от първите дни, обаче, срещаме затруднения със засукването. При събуждане в голяма част от случаите (единствено през деня) промърморва за 10-тина секунди, след което изпада в неистов плач, по време на който му е невъзможно да засуче - клати глава с широко отворена уста около зърното, но не захапва. Ситуацията се случва да прерастне в 30-40 минутен рев, по време на който нито смяна на гърдите, нито люлеене, нито залъгалки помагат. В един момент, вероятно вече от преумора, успява да засуче, но тези дни все по-често започнах да му давам мляко от шише, с идеята, ако вече е прекалено гладно - поне по-бързо да го заситя.

За съжаление, цеденето за мен не е опция, понеже съм с тодлър вкъщи и нямам нужното време за този тип хранене. Голямото дете го кърмих до неотдавна (с продължителност близо 18 месеца), така че си мислех, че имам нужните знания и опит по темата, но се чувствам в задънена улица в дни като днешния. Нощем понякога също трудно захапва, но до момента поне не се е стигало до истерии, има и напълно спокойни дни, но днес почти нямам успех с дневните кърмения.

Някоя от вас изпадала ли е в подобни ситуации и как се е справила? Имате ли идея на какво може да се дължи?

# 257
Emay, възможно е да му е трудно все още, сученето е доста трудоемко. Също така може да му е трудно да се захване защото му е малка устичката.

Пробвала ли си различни позиции?

Възможно ли е струята мляко да е прекалено силна и бебето да се дави?

Ако си сигурна, че не е горното (прекалено силна струя) - пробвай да задействаш механизма на потичане на млякото с помпа  за 1-2 минути преди да го сложиш на гърда. На функция стимулация / масаж.

# 258
Също друг вариант е да се храни основно заспало. Моето така трябваше доста време, като отказваше гърда. Ако става така при събуждане само, може би го слагайте на гърда, преди да се е събудило напълно. Ако плаче от глад, малко количество мляко в шише може да помогне и да го успокои и да засуче. Също при мен на няколко пъти помогна да дам биберон за успокоение и постепенно да я сложа на гърдата, а бебето ми по принцип не иска бибка. Но 3-4 пъти това помогна.

Бебетата също плачат, ако им се пишка. Може да свалите памперса над тоалетната или мивката и да го държите там 1-2 минути. Може и да се изпишка и тогава да се успокои.

https://share.google/Dr74CAjFFeYGot6UW

# 259
Благодаря за бързата реакция, GerKа и Zimk!

Кърмя легнала и поза люлка, основно. Има ли по-подходяща поза? Мисля, че не е силна струята, аз и като цяло съм с малки гърди, в момента повече от 50 мл./гърда не мога да изцедя, което не знам дали е нормално за периода.

Ако причината е, че още е малко самото бебенце, около коя седмица се очаква да суче с лекота? Имам спомен, че голямото дете беше като звяр върху гърдите ми още от самото начало, като и двете са родени близо до термин. 

Zimk, и вашето детенце ли около същата възраст отказваше гърда? Колко време продължи ситуацията?

Благодаря за идеите за стимулацията и пишкането! Непременно ще опитам и тези техники, понеже вече всички вкъщи сме под напрежение, че не успяваме да реагираме адекватно (особено аз 😔).

# 260
Моето отказваше от началото и трябваше да цедя. След няколко дена взе да захапва, но понеже няколко пъти пробвах насила, взе да отказва и само сънена яде няколко месеца. Отделно и имах прекалено много мляко и буквално пръскаше, та това още усложни нещата.

Аз кърмя облегната назад - корем по корем. В първия пост на темата има картинки.

50 мл на гърда на едно цедене си е доста добре даже.

Бих отишла на консултация с IBCLC да види как е захапката и тн, ако можете. Аз извиках една вкъщи на 4 месеца и ми беше много полезно.

А, как можах да забравя - бял шум. Новородените изпадат в транс от него. Налагало се е доста да го усиля и определено имаше ефект и е засуквала така. Може прахосмукачка или сешоар

# 261
Emay, моето бебе се научи да суче ефективно и без да ме боли чак след 3 месеца, но аз бях изключително тежък случай - бебето категорично отказваше гърда първите няколко седмици. При теб изобщо не е така, ще се научи по-бързи, спокойно! Запомнила съм една поговорка на Хедра, като препоръка към бременните жени: “Кърменето не е каквото е през първия месец”. Тоест първия месец масово е много трудно, но с времето нещата се напасват.

Zimk ти е дала много хубави съвети.

В просъница или дори насън повечето бебета не отказват гърда защото следват само инстинкта си да сучат. Също така гладното бебе (т.е. вече плачещо за храна) е много по-нетърпеливо и раздразнително - може да му даваш по малко от шише преди кърмене. Слагай го на гърда още докато е сънено.
Успех!

# 262
Здравейте мамита,моето бебче е на 1месец от снощи имаме проблем със захващането на гърдата,а си я търси. Рев голям няма и силен вакуум тя въобще не дърпа само я лапва и реве някой знае ли как да постъпя какво да направя ? До преди ден всичко беше нормално.

# 263
Пробвайте бял шум, люшкане, хранене, докато спи.

# 264
Здравейте и от мен
Детето е на 1 месец
Кърма го.изцяло. много рядко да речем веднъж седмично яде формула ака си наложи да го остава при баба му

Предното дете кърмих по-малко и дохранвах.
В момента е около 0.800 кг повече от рожденото си тегло и 1 кг е изписването.
Старая се да храна на три часа, но понякога търси по-често.
Отскоро имаше един два дни , в които връщаше по малко мляко. Имаше и запис. Чаках 4 дни и направих клизма. Аз пия пробиотици и нямам проблеми. На нея давам капки за колики. На какво може да се дължи записа?
Другия ми въпрос е за мен-от два дни имам болки във венците. Особено при миене на зъби. Случвало ли ви се е?

# 265
Запек е когато акото е твърдо. Ако е течно или като на каша, не е запек. Нормално е кърмените бебета някой път няколко дни да не акат. Не препоръчвам клизми въобще, но може да пробвате масаж

https://youtu.be/Fcn6gVX5y4I?si=-v9EOJl8i3D4QBk7

Това за на всеки три часа е измислица. Хранете на поискване, няма нужда да чакате. Режимите на кърмене съсипват кърменето.

Връщането е нормално и не е проблем обикновено. Моето бебе връщаше до към 6 месеца и нищо и няма сега.

Болките във венците може да са от възпаление - случва се по време на бременност. Отидете на зъболекар

# 266
Ще опитам този масаж. Аз правих някакъв но бях резултат. Тревожеше ме, че детето се мъчи и напъва. Бяха кошмарни дни. Има и колики.

# 267
Здравейте, бебето ми е на 12 дни и мисля, че от вчера има колики и газове. Днес взех Еспомизан Л и Колийф, които мисля да давам в изцедена кърма. Има ли някой с опит в тази комбинация?
Той суче само от гърда и суче на около 2 часа. Прави ми впечатление, че от вчера иска да суче по-често и това му помага да се изходи и да пусне газове.
Добра идея ли е да го кърмя по-често или това ще натовари коремчето му повече?
Благодаря!

# 268
Давайте му д суче колкото и когато иска. Няма как със сучене да поеме прекалено много, то си знае кога да спре.

Еспумизанът е симетикон, нали? Не може ли директно да се дава? Не съм в България, но тук препаратите със симетикон се дават директно в устата със спринцовка. Може да помогнат с болезнените газове, но няма доказателства, че намаляват плача.

Колийф са лактаза. Не знам защо толкова се препоръчват, изключително рядко срещано е някое бебе да не произвежда лактаза. Според мен само взимат парите на хората.

Не очаквайте чудеса от тези капки. Препоръчвам ако бебето мрънка - гърда, бял шум, люшкане, излизане навън

# 269
Всичко е индивидуално. При нас помагаше да има 2,5 часа паузи за да не се храни безразборно и да успява да усвои млякото и да освободи коремчето за ново.
Еспумизан запича. Внимавай. Бих пробвала за начало само с продукт с лактаза. Недостигът й предизвиква газовете. Или такъв с лактаза и копър като абоколикен.

Общи условия

Активация на акаунт