Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 604
  • 445
  •   1
Отговори
# 345
Кърмата не губи част от свойствата си, просто се променя и адаптира към вече порасналото дете.

Въобще не съм уведомявала в яслата, че кърмя. Синът ми се адаптира чудесно и безпроблемно.

Нощното кърмене може да почне да се маха и на годинка, както и е полезно така или иначе да се започне с въвеждането на някои граници и приучване детето да се успокоява и по други начини.

# 346
Момичета, ще съм много благодарна ако споделите идеи за нощно отбиване! Дъщеря ми стана на 1.2г, писала съм и друг път че приспиването от месеци не е с кърмене, но нощните събуждания са хиляди, понякога с носене се успива пак, но за кратко. На дневния сън също успявам да я доприспя единствено с кърмене, иначе се буди след 45/час.

През деня успявам да отложа кърменето, вече не е на всяка цена и когато каже, но нощем удрям на камък.

Пуснах и венозна кръв, изследванията са и чудесни, въпреки оскъдното хранене с твърда храна. Тя харесва месо и явно си хапва каквото и е нужно, въпреки че на мен количествата храна ми изглеждат нищожни.

# 347
Не съм го пробвала, но съм чувала, че методът на д-р Джей Гордън за нощно отбиване е добър

# 348
Miliva, аз успях със съвети на chatGPT, първо махнах второто нощно кърмене, след това и първото, определено сънят се подобри. Обаче моето дете е на година и пет месеца и вече се храни добре. Тоест първо успях да вкарам една добра вечеря - супа от кухнята, след това замезва и с нашата храна, ако е неподходяща и давам хляб, сирене и др. С риск и тук да ме линчуват и пускам 2-3-4 песнички от youtube на обяд и на вечеря, просто вече не се издържаше моленето и цирковете за да и набутам 50 грама манджа, независимо кухня, готвено или пюре...

# 349
  • Велико Търново
Аз казах в яслата, защото ме питаха дали нощем ползва памперс и в тази връзка, че прецоква и все още не смея да махна нощния, макар че много рядко има нещо в него. Можеше да си го спестя де, не се усетих, не очаквах подобен коментар.

Адаптацията, както е казала и Zimk, колкото по-здрава връзка, толкова по трудно. Ще видим как ще върви при нея, днес е четвърти ден и вече има някаква светлина в тунела. Аз и махнах кърменето за приспиване на обяд още преди годинката, а иначе кърменията са, когато поиска.
Аз също мисля, че ако махна нощното кърмене ще и подобря съня, защото тя се буди заради асоциацията и няма друг механизъм за справяне. Затова ще изчакам да напредне в яслата и ще действам, идея нямам как
Miliva, това, което казваш, ми звучи като проблем с режима, който не знам дали има отношение към кърменето. Или не будува достатъчно или не се измаря, прегледай интервалите на будуване. Аз имах подобен проблем допреди годинката и потърсих консултант по съня. Оказа се, че режимът и не е бил добър макар че беше подобен на тези от интернет (тя се оказа дете с по малки нужди от сън) и че всъщност заради кърменето аз не съм разбирала. Защото и да и е бил малък интервалът, аз като и дам да суче, тя заспива и после като се събуди бързо се чудех защо

# 350
Ами, тя е на една дрямка с интервали 5:30-6ч първи и 5:30 втори, като знам че е кратък втория, но едва го издържа, а сутрин си е весела. Супер активна, не седи в количка, ходи, катери се, не мисля че и е малко движението. Втора дрямка отказва от 2м вече, а нощното кърмене е така след регресията в 4м, просто е абсолютна асоциация, ако не се противя си цока по цяла нощ със затворени очи и не се обажда, но аз спя леко и е абсолютно мъчение за мен. Синът ми също беше с лош сън и на теория спазвам някакви норми на съня, но на практика явно не се справям..
Доброто хранене може и да е ключово, за да не търсят нощем, но аз не мога да направя компромис с екранното време, няма да обръщам темата натам, защото съм доста крайна, но препоръчвам да се поинтересувате повече, особено телефони и особено по време на хранене не си заслужават 50г изсипани насила докато детето е в транс. Поне не и за мен.
Джи пи ти не съм се сетила да питам за съвети, ще погледна и този метод, споменат от Зимк, благодаря!

# 351
Преди екрана бяха 50 гр. с молби и циркове, вече тежко го понасях... Сега си се храни с апетит и няма търпение да седне да яде, просто си има асоциация... Не се гордея, просто ми е по-лесно. А и нямаше как да и махна кърменето посред нощ ако знам, че ще е гладна. Имам син на 11 и по негово време никой не обсъждаше екранното време на децата, никога не съм го хвърляла пред телевизора, проговори с изречения на година и 10 месеца. Е сега вече на тази възраст започна да прави проблеми относно екраните, но започва и пубертета. Дано да имам късмет и бебето да стане човек Wink .

# 352
Аз също съм против екраните, особено по време на хранене. Против съм и тъпченето на децата, като не искат, както и разни трикове да ги накараме да ядат, когато не искат. Важно е детето да слуша тялото си относно храненето, това е нещо, което децата правят съвсем естествено, но като се намесят големите с техните идеи колко "трябва" да яде малкото, се губи този естествен механизъм.

Моето дете като не иска да яде, не яде. Няма драми, няма нищо. Някой път яде много, друг път почти нищо, но никога нищо насила или докато е зомбирана

# 353
Здравейте, има ли някъде изведена информация за медикаменти, които могат да се взимат например при настинка, съвместими с кърмене?
Май се опитвам да се разболявам и освен Осцилокопцинум, друго не смея да взема, а ми се иска нещо по-силничко, което да “пресече” настинката.

# 354
Знам само за чист нурофен 200мг.
И пастили Исла касис ако има дразнене на гърлото и кашлица.

# 355
Здравейте, има ли някъде изведена информация за медикаменти, които могат да се взимат например при настинка, съвместими с кърмене?
Май се опитвам да се разболявам и освен Осцилокопцинум, друго не смея да взема, а ми се иска нещо по-силничко, което да “пресече” настинката.
Ибопруфен, парацетамол (най-добре чисти).
Витамин Ц, витамин Д, много чай с мед и лимон - увеличава и кърмата 😀

# 356
Повечето лекарства не са проблем при кърмене. Има lactmed база данни, но нещо няма достъп в момента.

https://catalog.data.gov/dataset/lactmed-09a41

Има и български вариант, но изгубих линка. Това, което трябва да се избягва, е псевдоефедрин, защото той намаля кърмата.

Сега има достъп вече

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

Ако някой има българския вариант, да даде линк моля

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 17:22 от Zimk02

# 357
Хедра наскоро писа че парацетамол не е ок, а нурофен и други марки чист ибупрофен без добавки. Ефектът е един и същ, но парацетамол е ок по време на бременност, а нурофен не. При кърмене е обратно. 🤗

# 358
Не знам това откъде идва, в lact med казват, че не е проблем (там е под името ацетамидофен, но е същото)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501194/

# 359
E-lactancia.org

Общи условия

Активация на акаунт