Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 874
  • 453
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте включвам се за пръв път с интересен за мен казус. Имаме си малка бебка на почти месец (прави го в петък). От няколко дни наблюдавам, че при смяна на гърдата започва да прави няколко суквания, след което изплюва и като че ли се ядосва, след което прави още няколко суквания и пак същото нещо се повтаря за цялата продължителност на която е на гърда. Това е вече част от всяко наше хранене- на първата гърда се храни спокойно, но сложа ли я на другата следват тези ядосвания и плач. Храни се само с кърма, и като цяло качва добре (вече е 4кг), просто не съм сигурна на какво се дължи това разстройване всеки път.
Имате ли някакви предложения или идеи на какво може да се дължи?

Понякога нощем ММ я храни с изцедена кърма в бутилка и тогава тези неща липсват.

Може би е добре да уточня, че използвам силиконови протектори, т.к така и не успява да се закачи на моите си зърна, колкото и да стимулирам не стават достатъчно оформени.  Също се храним легнали настрани, тази поза като че ли ни идва най-удобна и на двете - не знам дали тези неща имат връзка.

Не спираме да се храним на гърда, но се чудя има ли нещо което мога да направя по-добре аз. Оригвам я при всяка смяна на гърда и това като че ли облекчава нещата, но само за малко.

# 451
Здравейте, моля за съвет.
Второ кърмене ми е. Първото не се получи, все се страхувах , че млякото не стига на бебето, давах ам
Сега си казах че няма да правя тази грешка. Нещата тръгнаха добре , но след като се прибрахме от болницата пак нещо не се получава.
Уж след 7ми ден се увеличи млякото, беше само на кърма. Но сега снощи не и стигна, изсмука двете гърди, сменях  няколко пъти на гърда, но тя беше супер неспокойна. Дадох 30 мл АМ, изпи го все едно не е яла 5 дена.
После се събуди към 5 ч , имах кърма, но явно почнаха коликите,като започне да яде и се гърчи, хапна малко, но гърдите не се изпразниха. Така през половин- един час сучеше по малко. Като станахме гърдите ми бяха много пълни, тя явно много гладна, изсука всичко и не и стигна . Изяде 20 мл АМ. Не искам да се поддавам на паниката и да давам АМ, но детето като очевидно е гладно какво да правя.
След това заспа и пак така на два часа сече но малко, не изпразва гърдите..
Обща взето или изпразва всичко и не и стига или има дълги периоди в които суче по малко и не изсуква гърдите.
В същото време с помпа нищо не изпомпвам, с медела единична електрическа. 10-20-30мл.
Иначе като беше само на кърма си акаше, пикаше , чувам я да гълта, но смятам, че кърмата ще намалее вместо да се увеличава предвид гореописаното.
Много ме натоварва това, почти същия сценарии като предното кърмене.
Бебето е на 9 дни .

Ако давате добавка, задължително цедене. 30 мл са си добре, не е проблем, може би с двойна помпа ще ви е по-лесно. Добавката в някои случаи е нужна, в други вреди. Но ако ще давате АМ задължително трябва и да цедите, иначе кърмата няма да стига. Ето този канал е много полезен за цеденето.

https://youtube.com/@newlittlelife?si=iToFqgHjGZPi-fcP

Leti07, възможно е втората гърда да има повече мляко и по-силна струя или пък обратното - да има по-малко мляко. Нищо необичайно. Продължавайте. Протекторите може и да успеете да ги махнете

# 452
Съгласна съм с вас, но явно при нас ще има нужда от добавка. Всяка вечер я тегля, днес е на -20гр. Искам да кърмя, но няма да я държа гладна. Чудя се къде да вмъкна малко добавка от 20-30мл. И по колко пъти, и в същото време да увелича някак кърмата.
Имате ли опит в такава ситуация.

# 453
Свържете се с IBCLC за увеличаване на лактацията. Също и дори да не успеете на 100% кърма, не е проблем - пак може да кърмите дълго. Също и е възможно да му е къса юздичката на езика на бебето и затова да не може да суче ефективно и това е лесно решим проблем, ако се диагностицира.

За увеличаване на лактацията обикновено се препоръчва т нар triple feeding - хранене и от двете гърди първо, ако бебето заспи - събужда се да продължи да яде - може с гъдекичкане, със смяна на памперс, тн.. После цедене поне 15 минути от двете гърди (дори на празен ход) - за правилно цедене размерът на фунията е много важен. И после даване на изцедената кърма и после ако се наложи АМ. Може разбира се да давате първо изцедената от предния път кърма и АМ и тогава цедене. Хубаво е да има кой да помага. Честата смяна на гърдите също стимулира лактацията. Не допускайте повече от 3 часа пауза в храненията (брои се от началото на храненето, не от края). Може да се наложи и на два часа дори, щом сваля кг. Ако си поиска по-рано, дайте му естествено, но ако са минали 3 часа и не си е поискало, го будете и го слагайте на гърдата. Всичко това е естествено временно решение, няма как да се издържи за постоянно на този режим, особено пък ако нямате помощ. Аз го правих 5 дни на два часа и бях зомби отвсякъде.

Пийте вода и яжте достатъчно. Овесът уж помагал за лактацията - дали е вярно не знам, но аз всеки ден ям овесени ядки и имам много кърма. За всеки случай са полезни

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 22:34 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт