Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 16 511
  • 661
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте включвам се за пръв път с интересен за мен казус. Имаме си малка бебка на почти месец (прави го в петък). От няколко дни наблюдавам, че при смяна на гърдата започва да прави няколко суквания, след което изплюва и като че ли се ядосва, след което прави още няколко суквания и пак същото нещо се повтаря за цялата продължителност на която е на гърда. Това е вече част от всяко наше хранене- на първата гърда се храни спокойно, но сложа ли я на другата следват тези ядосвания и плач. Храни се само с кърма, и като цяло качва добре (вече е 4кг), просто не съм сигурна на какво се дължи това разстройване всеки път.
Имате ли някакви предложения или идеи на какво може да се дължи?

Понякога нощем ММ я храни с изцедена кърма в бутилка и тогава тези неща липсват.

Може би е добре да уточня, че използвам силиконови протектори, т.к така и не успява да се закачи на моите си зърна, колкото и да стимулирам не стават достатъчно оформени.  Също се храним легнали настрани, тази поза като че ли ни идва най-удобна и на двете - не знам дали тези неща имат връзка.

Не спираме да се храним на гърда, но се чудя има ли нещо което мога да направя по-добре аз. Оригвам я при всяка смяна на гърда и това като че ли облекчава нещата, но само за малко.

# 451
Здравейте, моля за съвет.
Второ кърмене ми е. Първото не се получи, все се страхувах , че млякото не стига на бебето, давах ам
Сега си казах че няма да правя тази грешка. Нещата тръгнаха добре , но след като се прибрахме от болницата пак нещо не се получава.
Уж след 7ми ден се увеличи млякото, беше само на кърма. Но сега снощи не и стигна, изсмука двете гърди, сменях  няколко пъти на гърда, но тя беше супер неспокойна. Дадох 30 мл АМ, изпи го все едно не е яла 5 дена.
После се събуди към 5 ч , имах кърма, но явно почнаха коликите,като започне да яде и се гърчи, хапна малко, но гърдите не се изпразниха. Така през половин- един час сучеше по малко. Като станахме гърдите ми бяха много пълни, тя явно много гладна, изсука всичко и не и стигна . Изяде 20 мл АМ. Не искам да се поддавам на паниката и да давам АМ, но детето като очевидно е гладно какво да правя.
След това заспа и пак така на два часа сече но малко, не изпразва гърдите..
Обща взето или изпразва всичко и не и стига или има дълги периоди в които суче по малко и не изсуква гърдите.
В същото време с помпа нищо не изпомпвам, с медела единична електрическа. 10-20-30мл.
Иначе като беше само на кърма си акаше, пикаше , чувам я да гълта, но смятам, че кърмата ще намалее вместо да се увеличава предвид гореописаното.
Много ме натоварва това, почти същия сценарии като предното кърмене.
Бебето е на 9 дни .

Ако давате добавка, задължително цедене. 30 мл са си добре, не е проблем, може би с двойна помпа ще ви е по-лесно. Добавката в някои случаи е нужна, в други вреди. Но ако ще давате АМ задължително трябва и да цедите, иначе кърмата няма да стига. Ето този канал е много полезен за цеденето.

https://youtube.com/@newlittlelife?si=iToFqgHjGZPi-fcP

Leti07, възможно е втората гърда да има повече мляко и по-силна струя или пък обратното - да има по-малко мляко. Нищо необичайно. Продължавайте. Протекторите може и да успеете да ги махнете

# 452
Съгласна съм с вас, но явно при нас ще има нужда от добавка. Всяка вечер я тегля, днес е на -20гр. Искам да кърмя, но няма да я държа гладна. Чудя се къде да вмъкна малко добавка от 20-30мл. И по колко пъти, и в същото време да увелича някак кърмата.
Имате ли опит в такава ситуация.

# 453
Свържете се с IBCLC за увеличаване на лактацията. Също и дори да не успеете на 100% кърма, не е проблем - пак може да кърмите дълго. Също и е възможно да му е къса юздичката на езика на бебето и затова да не може да суче ефективно и това е лесно решим проблем, ако се диагностицира.

За увеличаване на лактацията обикновено се препоръчва т нар triple feeding - хранене и от двете гърди първо, ако бебето заспи - събужда се да продължи да яде - може с гъдекичкане, със смяна на памперс, тн.. После цедене поне 15 минути от двете гърди (дори на празен ход) - за правилно цедене размерът на фунията е много важен. И после даване на изцедената кърма и после ако се наложи АМ. Може разбира се да давате първо изцедената от предния път кърма и АМ и тогава цедене. Хубаво е да има кой да помага. Честата смяна на гърдите също стимулира лактацията. Не допускайте повече от 3 часа пауза в храненията (брои се от началото на храненето, не от края). Може да се наложи и на два часа дори, щом сваля кг. Ако си поиска по-рано, дайте му естествено, но ако са минали 3 часа и не си е поискало, го будете и го слагайте на гърдата. Всичко това е естествено временно решение, няма как да се издържи за постоянно на този режим, особено пък ако нямате помощ. Аз го правих 5 дни на два часа и бях зомби отвсякъде.

Пийте вода и яжте достатъчно. Овесът уж помагал за лактацията - дали е вярно не знам, но аз всеки ден ям овесени ядки и имам много кърма. За всеки случай са полезни

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 22:34 от Zimk02

# 454
Момичета, имам нужда от помощ.
Бебето ми е на 5 дни, кърмата започна да слиза, давам й гърда на три часа, но изпитвам зверски болки в зърната. Нямат кръв към момента, но са червени. Мажа с ланолин между храненията, но не мисля, че помага.
Оставям капка кърма и държа без сутиен, , но бебето засуче ли, направо се разплаквам от остра болка. Боли и през останалото време. Съзнавам, че явно не захапва правилно, показаха ми няколко пъти, не става. Имам час за консултация с консултант по кърмене, но е чак на 08.12.
Как мога да удържа положението до тогава, какво да направя, за да стане по-поносимо? Според мен ако продължа да й давам гърда, ще се разранят вече още повече. Цялото преживяване е ад за мен.
Благодаря на всички, които ще се включат.

# 455
Пробвайте в поза облегната назад, в първия пост в темата има картинки. В тази поза е по-лесно да се постигне дълбока захапка. Хубаво си мажете си зърната с крем с ланолин, лансинох е добър.

Кърмете на поискване, не на три часа. Три часа е максимумът за едно новородено да не се храни, не минимумът.

Ако е много зле положението, има капачки за зърна, може с тях да пробвате. Ако и това не помогне, може да пробвате да цедите за някои хранения и да си починат зърната. Може и някой друг да даде шишето, а вие да си поспите. Задължително шишето трябва да е с бавна струя - филипс авент размер 2 е което ние ползвахме една година и не е имало проблем.

Може болката да е от къса юздичка на бебето и това може да се коригира от хирург

# 456
Пробвайте в поза облегната назад, в първия пост в темата има картинки. В тази поза е по-лесно да се постигне дълбока захапка. Хубаво си мажете си зърната с крем с ланолин, лансинох е добър.

Кърмете на поискване, не на три часа. Три часа е максимумът за едно новородено да не се храни, не минимумът.

Ако е много зле положението, има капачки за зърна, може с тях да пробвате. Ако и това не помогне, може да пробвате да цедите за някои хранения и да си починат зърната. Може и някой друг да даде шишето, а вие да си поспите. Задължително шишето трябва да е с бавна струя - филипс авент размер 2 е което ние ползвахме една година и не е имало проблем.

Може болката да е от къса юздичка на бебето и това може да се коригира от хирург

Много благодаря за бързия отговор.
Този крем ползвам след всяко кърмене.

Не съм сигурна, че ще успея по-често да давам гърда, преди малко не успях и 5 минути да я държа, заради болката.

Ще пробвам с тези капачки.
При цедене много ме боли също, заради разранените зърна.
Правя само ръчно в момента, притеснява ме дали не се пълнят много гърдите и аз не ги цедя достатъчно или пък да не направя хиперлактация?

Кой може да диагностицира къса юздичка?

# 457
Виолетка, честито бебче! Всичко ще бъде наред, Зимк е дала много точни съвети. Консултантът по кърмене ще провери захапка и юздичка, при кого си запазила час?
Главно запази спокойствие! Зърната се възстановяват много бързо. Вземи си и тези Lansinoh Soothie Успокояващи охлаждащи подплънки за гърди. Успокояват повече от крема, а в началото първо че бебето е неопитно, второ и зърната са неопитни и много чувствителни. После свикват. 🤗 И още веднъж, СПОКОЙСТВИЕ!❤️

# 458
Нямам личен опит, но мисля, че зъболекар или лицево-челюстен хирург. Но да кажат други, които са минали през това. Консултантката би трябвало да ви насочи.

Аз лично за изцеждане много харесвам спектра (синята или розовата) с функция масаж - определено е много по-приятно. Също размерът на фунията е важен за по-комфортно цедене - стандартните размери са 24 и 28 мм и за много жени те са прекалено големи. Хиперлактация може да се получи, ако цедите повече отколкото бебето яде, но малко повече не е такъв проблем. Нормално е на петия ден да се пълнят гърдите.

# 459
Виолетка, честито бебче! Всичко ще бъде наред, Зимк е дала много точни съвети. Консултантът по кърмене ще провери захапка и юздичка, при кого си запазила час?
Главно запази спокойствие! Зърната се възстановяват много бързо. Вземи си и тези Lansinoh Soothie Успокояващи охлаждащи подплънки за гърди. Успокояват повече от крема, а в началото първо че бебето е неопитно, второ и зърната са неопитни и много чувствителни. После свикват. 🤗 И още веднъж, СПОКОЙСТВИЕ!❤️

Много благодаря, при Ася Демирева съм запазила час.
Ще се опитам да запазя спокойствие. Просто към момента ми се струва невъзможно да се справя с болката

# 460
Кошмар е, уви, аз ревях първите дни Simple Smile Хубаво е, че си запазила час. На мен ланолина не ми помагаше, колкото този на Мустела.
Имай предвид, че ако храниш на три часа може бебето да изгладнява и изобщо да не е в кондиция да засуква правилно, защото е освирепяло Simple Smile
Има една тактика, ако бебето не засуква достатъчно широко, която не съм виждала по клипчета или поне не помня, а съм изгледала целия ютуб преди 3 години. Каза ми я моята консултантка от ЛЛЛ и я благославям до ден днешен.

Хващаш гърдата за подаване като сандвич - палец отгоре, другите пръсти отдолу (условно казано, може и да са настрани). Палеца е откъм нослето, пръстите откъм брадичката. Изчакваш бебето да отвори хууубаво уста - погалваш носле, устна и като отвори с другата ръка придърпваш към гърдата. Обаче не винаги е достатъчно Simple Smile За това можеш да използваш показалеца, за да доотвориш или задържиш отворена устата на бебето и пак с другата ръка да го "залепиш" за гърдата. Както каза дамата "То няма зъби, които да му избиеш, давай смело". И гледаш да извиеш леко гърдата така, че всъщност зърното да не сочи напред към гърлото, а нагоре към небцето.
Ако само ширината е проблем би трябвало да помогне поне малко. Аз усетих подобрение още на консултацията, дано и на теб ти помогне. Важно е да не търпиш, чупиш вакуума и пробваш пак. Хубавото е, че с времето свикват и стават доста по-умели Simple Smile Зърната ще болят още, но ако не продължат да се влошават ще се възстановят  Simple Smile Пробвай и различни пози, аз редувах люлка и футболна топка. Много е лесно от футболна топка на дясна (примерно) да минеш на люлка на лява, защото не трябва да го вдигаш, а само го местиш настрани Simple Smile

За цедене не мога да помогна, не стига че ме болеше, ами нищо не излизаше та си цедях на ръка и с haakaa Simple Smile

# 461
На 4-5 ден от раждането зърната ме боляха от въздуха. Ужасно беше. Не бяха разранени, бебето захапваше добре, просто трябва време да свикнат.
Ще мине, ще видиш, изтърпи още ден-два.

# 462
Понеже темата я четат доста мами в подготовка, да уточня че е много важно от самото начало и ти и бебето да се напаснете от към засукване. Правилото, което ми каза моята акушерка е: само първите едно две посуквания може да болят, ако боли нататък, разваляш с пръстче вакуума и даваш наново да засуче като му помагаш подавайки зърното и притискайки главата му да засуче дълбоко. След първите една две "дръпки" не би трябвало да усещаш болка.

# 463
Ася със сигурност ще види, ако има къса юздичка.
Ако се налага корекция, може да даде и препоръка за лекар.

# 464
Flower, има огромна разлика между болка заради неправилно засукване и болка заради чувствителност от това, че зърната не са свикнали. Болката от неправилно засукване е брутална и нетърпима.

Общи условия

Активация на акаунт