Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 815
  • 624
  •   1
Отговори
# 510
Между другото за тези СЪС измиване в книгата на Хедра четох, че са нож с 2 остриета, защото се предполага, че трябва да облекчават, но това последващо миене, сапун и подсушаване раздразва зърната още повече, а и честото миене ги изсушава. Та такъв тип се препоръчва само в краен случай, не за редовна употреба и само ако тези с ланолин не помогнат.

# 511
Аз слагам кремчето на Мустела, доста ме облекчава. Ася Демирева, каза да не го мия преди кърмене, нямало проблем.

# 512
За мен лично най-доброто облекчение за първите седмици на кърменето са сребърните капачета за зърна. На мен кремовете не ми помагаха изобщо, а съсипах няколко тениски и нощници, защото ланолинът не се изпира.
За съжаление не са популярни в България, та трябваше да ги поръчвам от амазон. Ако някой ще си поръчва - silver nursing cups се наричат.

# 513
Здравейте, бебето ми е на 20 дена. Имах проблем в началото с кърменето, бяха ми твърди гърдите, особено едната, вдигнах и температура. Откакто сме вкъщи малката е само на кърма, като се изцеждам, защото в началото я слагах с протектори, а не е можела да засуче с тях. Вече я слагам без протектори, тегля я преди и след и горе долу изяжда по 40-50мл. за половин час, дохранвам я с изцедена кърма. Посъветвайте ме как да процедирам, искам да останем само на гърда. Храня я на 3 часа. Другото което е, изцеждам доста кърма, около 130мл, а когато гърдите ми се напълнят с мляко, едната става по-твърда и бебето не може да смъкне буците. Трябва да се нагрея и изцедя, за да омекне.

# 514
Постепенно намалете изцеждането. И вместо на 3 часа, я хранене на поискване. При всяко мрън - на гърда, но имайте предвид, че плачът е късен сигнал за глад. Гледайте сигналите преди това - дали си отваря устата, дали тръгва да суче, ако и сложите пръст до устните. Също и ако си върти главичката наляво и надясно и все едно търси зърно.

Може и направо наведнъж да спрете изцеждането и просто с ръка да облекчавате, ако има нужда. И студени компреси след всяко кърмене за облекчаване на напрежението.

# 515
Първо, слагайте бебето на тази гърда - бебето е много по-ефективно от помпата и честото сучене е най-доброто за гърдата. Помпата пък е рисков фактор, но ако се налага, се налага. Дори и при мастит е хубаво да се слага бебето да суче. Друг е въпросът дали ще засуче, като гърдата е толкова твърда, но засукването ще е най-доброто в случая.

Топлият душ и масажът са част от стария протокол за мастит. По новия протокол е добре да се правят ледени компреси след хранене/сучене и да се пият противовъзпалителни лекарства като ибупрофен. Този клип е на една гинеколожка, която се е сблъскала лично с този проблем и говори за новия протокол:

https://youtu.be/xB2RQKT7pgE?si=dJvnvWGDvcq5j4lw

Ето и линк за пдф на протокола на Academy of Breastfeeding Medicine:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … j8KrJVVAhgrY1w9vE

На английски са, но като цяло ви казах съвета - по-малко с помпата, повече сучене от бебето, ибупрофен на 8 часа, може и парацетамол, студени компреси, 5-10 грама лецитин на ден, цедене на малко с ръка, когато е нужно облекчение, а бебето не суче. Ако не се подобри - лекар и, ако се налага, антибиотик, като междувременно не се спира кърменето.

Благодаря много за подробната информация!
Днес вече съм доста по-добре. Започнах пак да си изкарвам нормалните количества и омекна почти до нормално гърдата.

Мисля, че главния герой в бързото решение на проблема беше слънчогледовия лецитин. Взех три пъти по две в рамките на 24 часа и мисля да продължа с 1-2 на ден профилактично.

GerKa99, благодаря и на теб!

# 516
Лансинох с две ръце. Кремът ме спаси, отделно е 100% безопасен за бебето и се използва дълго време тубичката.

# 517
Здравейте
Имам бебче на 50 дни,кърмя го от самото начало,само на кърма е,на поискване,но с лявата гърда му е трудно, почти не я ползваме,основно и само почти напоследък използва дясната. Какви може да са причините и какво да правя ,за да може да се храни и от двете гърди?

# 518
Това е често срещано, спокойно. Слагайте го на лявата гърда сънено

# 519
И предлагайте първо нея, после по-предпочитаната.

# 520
Как кърмите бебе с колики или рефлукс, или и двете. Днес особено е ужас, то се извива, плаче като започне да суче , напъва се, пръцка, ака. Тъкмо увеличихме количествата и мисля, че и стига и днес не суче хич добре ... Ако и утре е така пак трябва да почвам да цедя след сукане, за да не паднат количествата пак.
Друго , последните дни през деня и стига, вечер обаче като лягаме май не. Изсуква до дупка и пак не се успокоява и не заспива. Давам 20мл изцедена кърма и тогава заспива. Вчера пък върна след като ги изпи .

# 521
Flower, вечер има най-малко кърма, нормално е. Правилно правиш, цеди през деня и дохранвай вечер с изцеденото. Не се притеснявай за количествата, “системата” е  гъвкава и отразява много добре търсенето, стига да кърмиш на поискване.

# 522
Това да връща храна може и да му казват рефлукс, но обикновено не е медицински проблем. Моето си връщаше до 6-7 месец и нямаше никакъв проблем.

За газове - може масаж, най-добре люлеене и бял шум, докато се успокои и може би даже заспи

# 523
Нормално е вечер да има по-малко храна. Напълно достатъчно е обикновено бебето да се държи на гърда повече.

За другите проблеми - при нас най помагаше кърмене кожа в кожа. При рефлукс - по изправени позиции, биологична или конче, ако бебето е по-голямо.

# 524
Привет! Някой ползвал ли е нещо срещу хемороиди при кърмене?

Общи условия

Активация на акаунт