Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 807
  • 624
  •   1
Отговори
# 525
Привет! Някой ползвал ли е нещо срещу хемороиди при кърмене?
Флебодия, в е lactacia пише, че е съвместима основната съставка Diosmin.
Иначе бани със смрадлика много са ми помагали.

# 526
Момичета, има ли някакво определено количество, което трябва да суче бебето? Обикновено изсуква около 70мл,(тегля я) понякога по-малко, случва се и повече, но това се случва в продължение на 40 минути. На 21 дни е. И времето ми се струва много.

# 527
Аз също съм притеснена с това кърмене. Везната ли ми е развалена, направо не знам. Слагам го по 20 - 25 минети на гърда на хранене. От едната 60 мл, от другата 20 мл, после по 30 мл. Дохранвам го, защото не му стига..

# 528
Когато бебето суче от гърдата, няма начин да се разбере какво количество, което е изсукало.
Доверете се на интуицията си.
Аз също бях взела везна, мерих и тн, но спрях с това още след седмица ползване, защото ме стресираше излишно това мерене, което не винаги е адекватно.
Ако бебето очевидно е гладно, не е проблем да дохранвате, не се тревожете. За сведение моето дете беше на смесено хранене първите два месеца (бавно ми тръгна кърмата, а имах много и тн, наред с това бе доста болезнено при мен след секциото), но с упоритост успях и след това успях да предлагам само гърда и така ексклузивно кърмене. Захранване на 6 ми, кърмим се до ден днешен, вече 18 месеца! Така че нищо не е грешно стига бебчето да е нахранено и мама спокойна!🍀
Като са мънички сучат по-бавно и наистина може да отнеме повече време, помня пусках си някой филм и откарвахме така. Възползвайте се от тези моменти! Че колкото повече заяква бебчето, става спец по сучене и съответно и времето за кърмене се редуцира и ще ви липсва.  Но пак при растежни скокове, зъбоникнене и тн ще е на гърдата. Няма по-голямо успокоение. Не се отказвайте. Моето детенце вече говори и си казва, че иска цици, това са най-сладките мигове! 🥰😅

# 529
Вместо да теглите след всяко хранене, гледайте броя памперси и теглете през поне няколко дни да видите как наддава. Хранете на поискване

# 530
Момичета, има ли някакво определено количество, което трябва да суче бебето? Обикновено изсуква около 70мл,(тегля я) понякога по-малко, случва се и повече, но това се случва в продължение на 40 минути. На 21 дни е. И времето ми се струва много.
На 21 дни 70мл за 40 мин не са ниииикак малко!🏆
Първо, тегленето на всяко хранене е доста филмиращо, стресиращо и подвеждащо излишно занимание.🤗
Второ, повечето ни критерии, които ни карат да мислим, че нямаме достатъчно мляко, че бебето огладнява "твърде често " или че се храни твърде дълго са продиктувани от сравняване с бебета, хранени само с АМ. Сученето от биберон, какъвто и да е и от гърда имат съвсем различен механизъм. Скоростта на сучене и количеството поето мляко за единица време от биберон е константа, от гърда не. Хедра беше казала, че количеството мляко на кърмене и броя кърмения почти не се променят от първия до 6тия месец чак, което с адаптирано мляко далеч не е така например.☺️ Тоест на кърма, може и до 6тия месец, хранейки се на поискване на всяко хранене да изпива по 70 мл. Ако е на адаптирано мляко ще има примерно 5 хранения по 130 мл.
При нас първите 40-50 дни сучеше поне по 40 мин на хранене. Все се чудех на момичетата от форума като казваха, че нататък започват да сучат бързо и силно и ще се нахранват за 5 мин. Не вярвах, че ще дойде такъв момент. Неусетно дойде някъде към края на 2рия месец.😅
А междувременно темпът на наддаване си е стабилен по килограм на месец. Само първия месец беше качила само 650 гр, но втория навакса с 1400. Това по отношение на страховете, че ако сега "нямам достатъчно мляко ", то занапред как ще му стига. Лактацията се напасва спрямо търсенето от бебето. 🤗

# 531
Благодаря за отговорите на всички. Може би грешката ми е, че не я храня на поискване, но и не желая, който иска да ме съди. Въпреки това говорих с педиатърката и тя също каза да не го правя, че трябва да си яде на 3 часа. Реално аз я събуждам за ядене. Просто днес се чувствам в някаква дупка, не знам кое е правилното.

# 532
Всички сме минали през това 🤗
На кърма, особено в началото когато нямат сила да сучат бързо и много, а и с оглед на това, че тя се усвоява по бързо от адаптираното мляко, което все пак е АДАПТИРАНО да засища 3 часа, пробвай да храниш на 2 часа, а не на 3. Аз така правех, само нощем, понеже тя от ден първи нощем си поспива, правех интервала 3, 4 та и 5 часа понякога. Но през деня на 2.
Между другото за все още опознаващите се мама и бебе е трудно да се разбере кое точно е "поискване ", а кое нужда от биба, гушкане, приспиване. Та не всяко поискване е нужда от мляко. И на мен ми беше по лесно да си следя някакъв що годе график. Но с малко по къси интервали Между храненията. Поне докато кърмата не се увеличи. Сега и през деня прави по 4 часа и половина без храна понякога.

# 533
Всички сме минали през това 🤗
На кърма, особено в началото когато нямат сила да сучат бързо и много, а и с оглед на това, че тя се усвоява по бързо от адаптираното мляко, което все пак е АДАПТИРАНО да засища 3 часа, пробвай да храниш на 2 часа, а не на 3. Аз така правех, само нощем, понеже тя от ден първи нощем си поспива, правех интервала 3, 4 та и 5 часа понякога. Но през деня на 2.
Между другото за все още опознаващите се мама и бебе е трудно да се разбере кое точно е "поискване ", а кое нужда от биба, гушкане, приспиване. Та не всяко поискване е нужда от мляко. И на мен ми беше по лесно да си следя някакъв що годе график. Но с малко по къси интервали Между храненията. Поне докато кърмата не се увеличи. Сега и през деня прави по 4 часа и половина без храна понякога.
Ами то не знам дали не излиза, че я храня на 2 часа, имайки предвид по колко време яде. 😁, но пък винаги аз я събуждам,явно може да изкара и още време. Иначе и аз искам да има някакъв режим. И тя вечер си поспива, буди се на 4 часа и повече.

# 534
Ето едно изследване за важността на храненето на поискване:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3553587/

И това важи и за бебета на АМ. При кърменето, ако не се храни на поискване, си е рецепта за намаляване на кърмата освен ако майката няма страшно много мляко. В повечето случаи храненето под час води до неизбежно намаляване на кърмата и от нужда от дохранване, особено пък на 3 седмици. На тази възраст бебетата обикновено са във фаза cluster feeding, което е чести и дълги хранения. И с това стимулират производството на мляко. Изключително важно е поне първите 3 месеца да се кърми на поискване.

Всички авторитетни медицински организации препоръчват кърмене на поискване. Кърменето под час е остаряла и вредна препоръка, но някои лекари си карат с каквото знаят от време оно

# 535
Здравейте, сигурно ще ви прозвучи налудничево, но дали е опасно да кърмя, ако съм се надишала с препарат за баня?
Усетитх, че докато мия банята, вдишах от препарата и ми стана гадно на носоглътката. Сега ме е страх да храня малкия… пратих таткото за адаптирано мляко…. Ужас… в паника съм

# 536
Не, не е опасно.

# 537
Благодаря… хич не ми се иска да му давам АМ… а така се паникьосах да не го натровя

# 538
Повечето лекарства не са проблем при кърмене, а те са направени така, че да се достигне определена концентрация в кръвта и съвсем незначителна част преминава в кърмата. В случая дори няма на вас какво да ви стане, пък камо ли на бебето

# 539
Момичета, колко е нормално да ака новородено бебе само на кърма? Откакто е само на кърма ака по 10-15 пъти за 24 ч, като повечето са големи колкото монета, а няколко са си с нормален размер. Жълти са, леко течни някой път. Притеснявам се доколко е нормално. Няма температура или неразположения, пие пробиотик.

Общи условия

Активация на акаунт