Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 16 790
  • 676
  •   2
Отговори
# 660
Бубата, благодаря за споделената история и куража, наистина вдъхновяващо Hug Вдъхнахте ми надежда и оптимизъм Hug

# 661
При дете на една година, ако има възстановен цикъл, едва ли кърменето ще попречи. Пролактинът може и да не е като на не кърмачка, но стойностите му нямат общо с тези в периода на ексклузивно кърмене.

# 662
Здравейте, чета последните мнения и искам да ви попитам нещо и да ви помоля за съвет. От доста време търпя болки в дясно и обикалях по лекари. Накрая след толкова месеци,се установи че имам възпаление на тръбите,особено дясната. Аг-то не пожела да ми даде антибиотик,защото все пак,които и да е влиза в кърмата. Изписа ми свещи индометацин,от които получих силна алергична реакция и ги спрях веднага. След прегледа,нещата се влошиха и съм постоянно на нурофен. В Понеделник съм при нея пак и ще настоявам за антибиотик. Говорих с личната си и доколкото разбирам,трябва малко по-дълъг курс с него и разбира се противогъбично. Някоя от вас имала ли е дълъг курс с антибиотик и противогъбично,докато кърми и какво мислите че е най-редно да се направи,безопасно ли е за бебето?

# 663
Бих отишла при друг лекар, повечето антибиотици са съвместими с кърменето.

https://e-lactancia.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

# 664
Абсолютно е права Zimk. Потърсете друг
 лекар. “Колкото и да е преминава” е неадекватно твърдение за всички АБ без никаква конкретика.

# 665
Да, жените пият антибиотици за мастит и пак се препоръчва бебето да суче. Безумно е всякакъв антибиотик да се избягва по време на кърмене

# 666
Момичета, в дилема съм. Иска ми се да опитаме за още едно детенце, но съм с една тръба, нисък резерв, мм е с лоша спермограма..на 38съм и се притеснявам, че докато кърмя(вече е на 1г) шансовете ни намаляват. Знам че дори е много да мечтая за още едно чудо, но сме длъжни да опитаме. АГ при която ходя казва, че няма проблем и да кърмя. Аз знам и чета съответно, че докато кърмя ще стане по-трудно, а пък в нашия случай ми звучи почти невъзможно. Въпросът ми е вие какво знаете по въпроса и още един, ако се реша да го отбия как да стане? И вместо кърма АМ ли трябва да давам и до кога имате ли идея? Cry

Правете си опити,  не се притеснявай от кърменето - както Welt е обяснила много добре пролактинът ти вече няма нищо общо с пролактина скоро след раждане. Щом си имаш редовен цикъл, най-вероятно си имаш и овулация.
По-скоро обърнете внимание на мъжкия фактор, при нас например имаше ефект от скъпите хапчета (антиоксиданти и витамини в огромни дози) 🙂

# 667
Герка, благодаря ти! Hug Би ли споделила които са хапчетата или пък на лично, както прецениш.

# 668
Здравейте,
След многократни опити да увелича кърмата и да махна силиконовите зърна и шишетата се стигна до там, че бебето не иска да суче от мен. Живея в чужбина и тук акушерките ме съветват да спра да кърмя, за да не изпадна в депресия, тъй като опитвам многократно без особен успех.
В момента реших да премина основно на помпа и да слагам бебето на гърда само когато е сънено или вече понахранено, за да няма истерия заради бавния поток и силиконовите зърна.
Използвам помпа Medela, ако това има някакво значение. В момента стигам до около 50 мл, и то не всеки път – в добрите случаи. Бебето вече приема около 100 мл на хранене, затова събирам няколко изцеждания за едно хранене само с кърма.
Въпросът ми е:
Ако използвам основно помпа, има ли риск количеството кърма да намалее?
Благодаря.

# 669
На каква възраст е бебето? От какво шише пие? Важно е да е на шише с бавна струя, на някои марки дори бавната струя е прекалено бърза. Това за депресията е пълна глупост между другото.

Препоръчвам този канал за правилно цедене:
https://youtube.com/@newlittlelife?si=n7C6bIBpqP2Kk-Cr

Има супер полезна информация. Ако не се цеди правилно, да, ще намалее количеството. Правилното цедене е по-трудно от кърменето от гърда, защото на гърда нещата се случват интуитивно, а с помпата трябва всичко да е правилно нагласено. Най-важните неща са: размер на фунията (повечето жени ползват прекалено голям размер), редовна смяна на частите на помпата, да има поне по няколко спирания и потичане на кърмата по време на цедене, да се цеди редовно по график, съобразен с индивидуалните особености - някои жени могат да цедят 4-5 пъти на ден, повечето не, а на някои може да се наложи да цедят на два часа.

Вашата стратегия е доста добра бих казала, стига шишето да тече бавно

# 670
Бебето е на 45 дни.
Шишетата са Philips Avent.
За депресията вероятно смятат така, защото няколко пъти ме виждат как плача, докато се опитвам да я кърмя. Опитват се да ме убедят, че съм направила всичко възможно да кърмя, но проблемите са налице.
Фунията е 21 мм. По мое усещане добре обхваща зърното.
Благодаря за канала, ще го прегледам.

# 671
Гледах някъде, че средният размер е 17 мм. Аз си мислех, че 24 мм е добре, но пробвах 21 и беше по-добре. После пробвах 19 и беше още по-добре. Сега мисля да пробвам 17, защото пак изглежда, че може да с намали.

Кой размер на Филипс?

Ако бебето е на 45 дни, нищо не е загубено и може да се върне на гърда! Сукателният рефлекс е до 3-4 месеца. Хубаво е да се види дали няма проблем с къса юздичка или неправилна захапка

# 672
  • София
E.S, къде живееш?
Около теб някъде 100% има доброволни консултанти по кърмене, ако не са към Ла Лече Лига, то може да има други. Да не говорич за платени консултанти. Някои медицински специалисти дават такива съвети, защото тяхната цел е живи бебе и майка. Възможно най-здрави и за тази цел много неща с ежертват. А да не говорим, че ако не са обучени от надеждни организации, може да не осъзнават важността на кърменето. Не само за бебето, но и за майката. Всяка жена е различна. Някои залитат към депресията, защото не успяват да кърмят. И подкрепа и помощ за им безценни.
Ако искаш, пиши къде си и ще потърся. В чужбина има и български консултанти на Ла Лече Лига-може пък по случайност да се окажете наблизо.
Идвач и с едно събитие
https://www.facebook.com/share/1DH8C3J6Ds/?mibextid=wwXIfr 
В събота на 1.01 ще има Академия за бременни в София, в мол България. Академията е едно от най-отдавнашните изложения за бременни и родители-навремето аз отидох на първата с 3-4 месечния ми син.
Ла Лече Лига ще имат щанд и ще отговарят на въпроси за кърмене. Събитието е за бременни, но и да сте мъничко бебе и проблеми-няма да ви върнат. Издавам, че на щанда, ще са консултанти с много опит и допълващи знания и умения. Едната дама е с изключителен опит с недоносени, с незасъкващи бебета, с релактация, а другата-има опит с развитието на бебетата и кърменето, бебешкия съм, връщане на работа и кърмене. Мисля, че могат още 1-2 човека да се присъединят.
Събитието е безплатно, има линк за регистрация-доколкото разбрах ще има томбола и ще раздават награди на регистриралите се.

# 673
Живея в Дания, на малък остров. На място има само две акушерки – нямам достъп до IBCLC или La Leche консултант на живо. Вече съм имала платена консултация с консултант по кърмене от България, по телефона. Даде ми насоки и потвърди, че акушерките тук би трябвало да съдействат, но на практика ми беше казано, че сондата, която се препоръчва, е много трудна за използване в домашни условия.
Бебето е преглеждано от специалисти още в болницата, тъй като първите две седмици имах много силни болки при кърмене. Проверено е за къса юздичка и неправилно засукване – такива проблеми няма.
Използвам Philips Avent Natural Response – комплект за новородени, с биберони за newborn с бавен поток.
Интересното е, че акушерката, която смята, че нямам достатъчно кърма, е специалист по кърмене с множество завършени курсове и майка на пет деца. И двете акушерки са на мнение, че за мен би било по-добре да спра, защото се измъчвам.
Истината е, че аз искам да кърмя. Когато обаче бебето плаче непрекъснато на гърдата, в даден момент се отказвам и давам шише. Това е реалната ситуация към момента

# 674
Как е наддаването?

Общи условия

Активация на акаунт