Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 444
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • у дома
Не мога да мисля толкова напред.. надявам се да се развия до ниво осми клас и после те да се борят, че нещо ми дойде в повече. Ако Викингът не успее с рисуването ще го бутам към това училище, другият нещо мечтае странни неща, вече се уморих много.
Ами за съжаление се мисли,защото по новата програма 11 и 12 кл не учат вече разказвателни предмети/освен ако не са ги избрали като профил/,а на тяхно място се учат 20ч седмично точно тези профилиращи предмети и понякога е голяма драма с тях,а и местенето тогава е трудно.

# 121
Разбирам, но дори не знам за какво иде реч.. много ме тормози това, не мога да огрея навсякъде. Като искат да се профилират да го правят, стига ни толкова.. малко ли извлачихме, че да не могат да се ориентират къде и какво вече на по 16-17 години. ми то срам за нас, ако не могат.

# 122
  • София
Здравейте,

Изнасям въпроса си самостоятелно.

Моля за мнения за Професионална механоелектротехника " Н.Й. Вапцаров?
Има ли деца от малцинствата?
Деца от малцинствата има навсякъде. Не деля децата по такъв признак. Ако детето се чувства добре  в кварталното училище и балът стига, мислили ли сте в насока да остане в същото? Не мога да дам мнение за училището, не съм запозната. Предлагам само насока, в която да гледате.

Благодаря за отговора все пак. Наистина никъде не откривам никакво мнение за това училище. А ме привлече, първо защото е с тясна професионална насоченост,  второ - защото е в центъра. Кварталното ми е чудесна опция, остава в периферията на желаните училища и балът е прилично нисък, за да го приемат. Доскоро мислех само него да пиша даже, но чак ми е нелепо да наредя само три паралелки. Той иска само там ( в кварталното), но на мен ми се искаше да имамеи вариант Б. За Хнри Форд изобщо не помислям, пътуването ще е около час.

# 123
Тази гимназия на "Стара Планина" ли е, до Първо?  Не вярвам там да има много деца от малцинствата, надали ще пътуват толкова много...
Знаем, че си има сегрегация и по квартали, и по училища. За съжаление.

# 124
Скрит текст:
Здравейте,

Деца от малцинствата има навсякъде. Не деля децата по такъв признак. Ако детето се чувства добре  в кварталното училище и балът стига, мислили ли сте в насока да остане в същото? Не мога да дам мнение за училището, не съм запозната. Предлагам само насока, в която да гледате.

Благодаря за отговора все пак. Наистина никъде не откривам никакво мнение за това училище. А ме привлече, първо защото е с тясна професионална насоченост,  второ - защото е в центъра. Кварталното ми е чудесна опция, остава в периферията на желаните училища и балът е прилично нисък, за да го приемат. Доскоро мислех само него да пиша даже, но чак ми е нелепо да наредя само три паралелки. Той иска само там ( в кварталното), но на мен ми се искаше да имамеи вариант Б. За Хнри Форд изобщо не помислям, пътуването ще е около час.
Ако детето си държи на сегашното училище и балът е достатъчен е оптимален вариант. Хенри Форд е противоречив избор и не бих рискувала. Средата е позната, детето си знае учителите, те си го познават, може това да се окаже най-добрата опция. Не го хвърляйте в неизвестното, ако има вариант да си продължи в същото училище..  съвсем не е съвет, но аз бих постъпила така, ако имам тази опция.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 21:31 от bubanka

# 125
  • София
Най-вероятно няма да му стигне бала за сегашното, но не ни е баш в квартала. В кварталното учи малкото ми дете и имам преки впечатления от гимназистите. Прилично е, развива се с бързи темпове и чудесно ме устройва откъм организация и логистика. Ще пиша и Вапцаров, да на ул. Стара Планина 13 е, за всеки случай.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 22:53 от bubanka

# 126
То и на моят няма да му стигне и за изгорЕлото, ма се мъча нещо тук да скалъпя, дано поне утре нарисува нещо читаво, а не заколя квесторката с молив.. например...

# 127
Здравейте,

На две близки приятелки синовете учат там. Приеха ги миналата година с доста нисък бал. Просто на децата не им се учеше и това беше добър вариант ,като локация и да избегнат кварталното. Училището е малко ,а от миналата година са само две паралелки. Делят сградата с Първа частна английска  гимназия. Майките нямат оплаквания , децата също не са споделяли да се случва нещо кой знае какво в лошия смисъл. Всички взимат стипендия - 50 лв. само , защото са се записали. Но истината е , че  не се учи и нивото е доста ниско. Нормално е имайки предвид бала с който влязоха. Все пак в годините ,ако им стане интересно биха излязли с професия, което е по-добре от обикновена гимназия.

# 128
  • у дома
Разбирам, но дори не знам за какво иде реч.. много ме тормози това, не мога да огрея навсякъде. Като искат да се профилират да го правят, стига ни толкова.. малко ли извлачихме, че да не могат да се ориентират къде и какво вече на по 16-17 години. ми то срам за нас, ако не могат.
То не е че на по 16-17 год не могат да се профилират,а че избраното училище в 7 кл няма да предлага това,което искат да профилират/има училища,които предлагат много малко опции за пп/ и става драма тогава,а местенето в др училище е много трудно на етап 10 клас,не е невъзможно,но е трудно.
Примерно едното ми дете беше СХН  /информатика и ит задължително с избора на паралелка и си знае още от 8 кл ,че ще ги учи/,в  края на 10 кл можеше да избира 3 пп между математика и бел и 4 пп между англ език и философия-това е,др опции няма.

# 129

То не е че на по 16-17 год не могат да се профилират,а че избраното училище в 7 кл няма да предлага това,което искат да профилират и става драма тогава,а местенето в др училище е много трудно на етап 10 клас,не е невъзможно,но е трудно.
Нищо не разбирам, приемете, че ми говорите на китайски... само да стигне осми клас някъде някак, после вече в десети ще го профилирам...  някак.. много трудно ми става Joy

# 130
Ох, човеко, ще се опитам накратко да ти обясня, каквото съм научил от Санака, не съм чел нормативната уредба, нямам време и нерви за това 🤣
До 10 клас включително всички учат едно и също, независимо от профилите. До 10 клас включително - първи гимназиален етап - профили няма. Задължителните часове са еднакви във всички училища и паралелки. Разликата идва от часовете ИУЧ и ФУЧ - в МГ те се използват за математика, а в паралелките с ИИЧЕ и РИЧЕ - за езика. Това няма нищо общо с профилите. Изучаването на профили започва в 11 клас и е през 11-ти и 12-ти. Фиксирани са първите два профила, например за ЕГ те са задължително първият и вторият чужд език. В МГ са задължително или математика и физика, или математика и информатика...това значи, че имат поне 6 часа седмично по тези предмети. Трети и четвърти профил се избират в 10 клас. Има наредба точно какви могат да бъдат и каква комбинация могат да бъдат. Конкретното училище може да не предлага всички комбинации или всички профили от наредбата, но които предлага, трябва да са според нея (например физика и биология не може). Може и да не предлага четвърти профил, а само трети, тогава часовете по тях са повече с 1-2 седмично.
Тук идва най-спорният момент, който не твърдя, че напълно съм разбрал, но разбрах следното. Като цяло в профилите е смъкнат университетски материал, който се изучава после в 1 курс в съответната специалност. Така че това за нищо няма да ти помогне, освен да ти е по-лесно в 1 курс, и то ако избереш да учиш това. Това се отнася за България, чуждите уни всеки има свои изисквания и може да искат да си бил в даден профил.
Да вземем например математиката. В профил математика се учи университетски материал, например интеграли, матрици и прочее. Ти не си избрал профил математика, защото в твоето училище няма такъв. А искаш да кандидатстваш инженерство, или архитектура, или икономика. Имаш ли проблем? За България нямаш. В повечето уни приемат с ДЗИ математика, и ДЗИ профилна математика си длъжен да държиш само ако математиката ти е била профил. (Втората ДЗИ е по профилен предмет). Но ти не си бил профил математика - значи можеш да държиш, като трето ДЗИ, математика ООП, която е много по-лесна от профилната, не включва материалът, изучаван в профила, и с тази оценка влизаш. Освен за ФМИ в СУ, няма значение дали си държал ДЗИ ПП или ООП. Само за ФМИ ДЗИ ПП се взема с по-висок коефициент, но те и без това не могат да си запълнят местата, значи и с ДЗИ ООП ще влезеш. Ако да речем се издъниш нещо на ДЗИ ООП, то се явяваш на приемен изпит математика, който също е върху ООП, а не върху профила (за ТУ може да се явиш и на БЕЛ!). Реално няма значение дали си бил профил математика. Разликата е само, че ако си бил, в 1 курс ще ти е по-лесно, ако избереш ВУЗ, в който се учи математика. Ако избереш хуманитарна специалност, ти е все едно.
Доколкото разбрах, същата работа е и с другите профили - в Б и Х учиш университетски материал, а медицина кандидатстваш в Б и Х ООП, разбира се много усложнено, но профилите не ти помагат за медицина, а ако влезеш, профилният материал ще си го учиш в университета.
Така че дано правилно обясних и дано разбра. Че и аз съм с шестокласник и съм далеч още от това, но това разбрах. С две думи, най-добре да си избереш профил, дето ще ти е лесно, щото иначе за нищо не ти трябва. Става дума за трети и четвърти. Първите два са фиксирани още с училището - щом е МГ, първият е математика, няма как. Щом е ЕГ, първите два са двата езика.
Дано разбра, че мен ме заболя ръката да пиша, не мога да си представя теб как ли пък ще те заболи главата да четеш.
Приемам всякакви поправки, не твърдя, че всичко съм разбрал, и както са писали в баровете на Дивия запад -не стреляйте в пианиста, той толкова си може🤣.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 22:28 от Татко Мецан

# 131
  • у дома

То не е че на по 16-17 год не могат да се профилират,а че избраното училище в 7 кл няма да предлага това,което искат да профилират и става драма тогава,а местенето в др училище е много трудно на етап 10 клас,не е невъзможно,но е трудно.
Нищо не разбирам, приемете, че ми говорите на китайски... само да стигне осми клас някъде някак, после вече в десети ще го профилирам...  някак.. много трудно ми става Joy
Споко,ако рисувателния влезе в Професионална гимназия няма да го мислите поне него,защото  те нямат профили.
Само да уточня,че в МГ езика също е ИИЧЕ или РИЧе,но поне при моето ИУЧ са били най-вече ит и информатика,май и бел  и матв 10 кл заради НВО.
Другото е,че има наредба за 1 и 2 ПП,за 3 и 4 където има такъв,защото може и да няма нито има наредба какво що може,нито пък и а определени комбинации.
Например една година в СМГ имаше 4пп изобразително изкуство /децата го ислаха заради архитектурата/.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 22:26 от svetlaem

# 132

Ох, човеко, ще се опитам накратко да ти обясня, каквото съм научил от Санака, не съм чел нормативната уредба, нямам време и нерви за това 🤣
.....
Приемам всякакви поправки, не твърдя, че всичко съм разбрал, и както са писали в баровете на Дивия запад -не стреляйте в пианиста, той толкова си може🤣.
Е ти ме разби.  Това може ли да отпадне, много се натоварих.. бирата ми свърши.. утре е понеделник Simple Smile

# 133
  • у дома
Ами едва ли,въпреки многото проблеми,защото няма достатъчно учители,които да са добре подготвени да преподават този материал.По-скоро се коментира за олекотяване на програмата за пп,но не за премахването й.

# 134
  • София
Абе с две думи за профилите в 11 и 12:клас - детето ще учи това, което му предлага съответното училище като профили, а не това което иска да учи. И може да се наложи да учи предмети, които са му даже противни. Но изборът на практика не е негов. Само в елитните езикови гимназии и в математическите има истинска възможност да си избере профилите, защото наистина се предлагат повечето предмети като избор.

Общи условия

Активация на акаунт