Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 423
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
В 31во не се изучават “предметите” на чужд език. Дъщеря ми завърши 9ти клас тази година.

9 клас немската паралелка учеха химия на немски (сега не знам как е). Но английската паралелка ("а" клас) учат история на английски език в 9 и 10 клас.

# 571
Здравейте,
ние се чудим как да подредим желанията ни след 3-те най-желани училища, за които не сме сигурни дали ще стигне бала. Чуденката ни е кое училище да подредим по-напред - 119 или 7-мо СУ. И за двете искаме АЕ и ИЕ. За 7-мо прочетох доста мнения, но за 119-то почти не откривам, а приемния им бал миналата година е по-висок, а и като локация ни е удобно.

# 572
Големият ми син завърши тази година училището -18 СУ, паралелка с френски. Аз не съм го разпитвала много за училищния живот, но имам някакви наблюдения.
 Не са учили предмет на френски, но имаха часове и при французин.
Не е имало свободни часове, при болен учител се намира веднага заместник.
Александрова по математика е много съвестна, децата с интерес към науката я харесват много, другите също я уважават.
Не знам каква среда търсите. Не са някакви свръхамбициозни деца, не са всички отличници по всичко. Но си имат интереси в определени области и си ги следват.

# 573
В 7-мо от тази година има две паралелки Природни науки, дъщеря ми категорично не желае за учи ООП на езика, притесненията ми за тези две паралелки е, че са замаскирани езикови.

Това е точно така. Мисля, че някъде го бях спименала. Когато се информирах и звънях в различни училища...мисля 22 СУ беше едното (вече не помня, защото много информация, много нещо и от познати учители и се обърквам) точно това ми казаха, че всички "нови паралелки" - Природни науки, Хуманитарни и Обществени не са нищо друго освен "старите чужди езици" но с профилираното име (ако мога така да го кажа). Това били указанията "на по-високо ниво". Предполагам, че е свързано с идуята да се учат повече природни науки за сметка на ЧЕ.
Т.е. нищо различно не се случва в тези замаскирани паралелки, освен, че името е различно, двата първи профила се закововот още от 8 кл. (което не е ок за мен), но за 3,4 профил после се предлагат езиците.
Поне така разбрах аз от толкова разговори по темата.
Естествено е хубаво да се пита в самото училище.

Потвърждавам за 22-ро. Дъщеря ми сега завърши 9 клас и е последният випуск в училището, който беше приет само на базата двойка езици, а следващата година ще си избира профилиращите предмети за 11 и 12 кл. Следващите - сегашните завършили осмокласници, си ги приеха с определени профилиращи предмети освен езиците, няма да си ги избират впоследствие, но разлика в програмата не съм видяла да има.

# 574
  • София
Аманда, забравила си.Учиха история на френски Wink.Имаха няколко французи през годините.И стартираха една година преди фег.Отчитам за голям плюс това .Тази година присъдиха почетен знак на френската държава за признание на обучението по френски.(Във фейсбук страницата на училището има информация за дейностите  в които участват ученици,франкофонски състезания,конкурси,олимпиади и т.н...).Училището е с традиции в обучението по френски език.

# 575
  • софия
Нашето колебание е за 22 или 31 училище,но чувам няколко не добри отзиви за 22,моля за вашето мнение,ако имате впечатления или кое училище бихте избрали вие за детето си.

# 576
  • София
tzvetihc, благодаря за отговора!

# 577
  • софия
Няма за какво,ако имате още въпроси,пишете

# 578
Аманда, забравила си.Учиха история на френски
Да, забравила съм Simple Smile Явно не им е било трудно, след като не се сетих.
Аз ви се чудя защо толкова ги мислите 22, 31, 32, 127, 18.
Все хубави училища, изберете си най -близкото и с най-искания от детето език или профил. А ако иска всички езици и няма претенции, избереге вие Simple Smile
Доста по-трудно е надолу да се избира. Масово училищата, които са с по-ниски балове и  език, са с профил "Софтуерни и хардуерни науки", нищо че приемат с три пъти БЕЛ Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 06:07 от Аmanda

# 579
Аманда, забравила си.Учиха история на френски
Да, забравила съм Simple Smile Явно не им е било трудно, след като не се сетих.
Аз ви се чудя защо толкова ги мислите 22, 31, 32, 127, 18.
Все хубави училища, изберете си най -близкото и с най-искания от детето език или профил. А ако иска всички езици и няма претенции, избереге вие Simple Smile
Доста по-трудно е надолу да се избира. Масово училищата, които са с по-ниски балове и  език, са с профил "Софтуерни и хардуерни науки", нищо че приемат с три пъти БЕЛ Simple Smile
След гореизброените училища се оглеждате във вашия и в съседните квартали. Дете с бал под 350 си струва да пътува в далечен квартал, само ако иска да изучава конкретен език или професия. Забелязвам, че в източната част на София, където живея и аз, по високобаловите училища са по-близо до центъра. Естествено има и изключения.

# 580
Нашето колебание е за 22 или 31 училище,но чувам няколко не добри отзиви за 22,моля за вашето мнение,ако имате впечатления или кое училище бихте избрали вие за детето си.
Лоши отзиви има и за СМГ. Има всякакви родители и това не бива да е критерий, според мен. Отворете таблиците с резултатите от ДЗИ след 12 клас и преценете кое училище какво е

# 581
  • София
Доколкото разбирам 22-ро са  преобладаващо женски класове, сега проучвам за 31, чудя се дали там е горе-долу балансирано съотношението момичета/ момчета?

# 582
Доколкото разбирам 22-ро са  преобладаващо женски класове, сега проучвам за 31, чудя се дали там е горе-долу балансирано съотношението момичета/ момчета?

В някои паралелки има лек превес на момичетата, но като цяло са балансирани момчета-момичета.

# 583
  • София
Моля припомнете линка в МОН, където се вижда какви профилиращи предмети се учат в съответните профили обществени, хуманитарни, природни науки и т.н.
Като се замаскирани езикови паралелки, сега трябва да се съобразим и с предметите за профил 11 и 12 клас, някои профили/ предмети дъщеря ми не ги иска, но искам да ѝ кажа какви са предметите

# 584
Моля припомнете линка в МОН, където се вижда какви профилиращи предмети се учат в съответните профили обществени, хуманитарни, природни науки и т.н.
Като се замаскирани езикови паралелки, сега трябва да се съобразим и с предметите за профил 11 и 12 клас, някои профили/ предмети дъщеря ми не ги иска, но искам да ѝ кажа какви са предметите
Наредба 7: https://lex.bg/en/laws/ldoc/2136903322

Общи условия

Активация на акаунт