Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 724
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Миналата година госпожата по Бел на дъщеря ми (седми клас) не спираше да й обяснява пред целия клас ( на мен на родителските срещи), че няма как да й пише отличен, с единствен аргумент, защото не е умна като брат си Angry
Той е 5 години по-голям и е бил неин ученик. Колко разговори проведохме, жалби, колко неприятни спомени имам и колко нерви потрошихме и двете с детето, не искам да си спомням. Хубаво е, че все още има прекрасни учители и децата ни го виждат.

# 376
  • София
Нищо от 8-10 клас не влиза в дипломата, влиза в удостоверението за завършен първи гимназиален етап, като часовете ИУЧ също влизат.
Няма как да се върне каквато и да е стара система за нашите набори, нито да се въведе нова, защото те са заварен случай. /По старата система 8-ми клас не влизаше в дипломата/.

# 377
Нищо от 8-10 клас не влиза в дипломата, влиза в удостоверението за завършен първи гимназиален етап, като часовете ИУЧ също влизат.
Няма как да се върне каквато и да е стара система за нашите набори, нито да се въведе нова, защото те са заварен случай. /По старата система 8-ми клас не влизаше в дипломата/.
Благодаря❤ най- хубавото и успокояващо нещо, което чух от няколко дни насам. Благодаря ти❤

# 378
  • София
Ние семейно споменаваме с онова "добро" някои, взели диплома за учител, от старото училище Joy Последиците още си ги носим - и ние, и децата, като голямо удовлетворение ни носи спечеленото дело Hug

Нашата госпожа по АЕ тази година беше велика, шапка й свалям Joy sanaka ще ме разбере, както и някои други съкласни съоткачалки

i_nenova, наистина не си заслужава нервите - защото никой няма да тОпне съгарвана си. Помня случая с детето и оценката, мисля, че беше от 31СУЧЕМ, което тотално ни отказа от намерението да го включваме при подредба на желанията.

Ай наздраве, дружина! Wine Glass

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 22:20 от beb4o_fb

# 379
Момичета, радвам ви се на децата, но не бъдете максималисти за тяхно добро. Майка ми беше и това се оказа голям тормоз, защото никога не отговорих на високите й очаквания "Ако знаех, че това са ти възможностите нямаше да ме е яд, но ти можеш повече" или "Добре, ама ...".
Иначе да, за децата боли повече отколкото за нас самите.

# 380
Аз максималист не съм била никога, но си живеех в заблудата, че едва ли не всички деца са отличници... понеже ми се паднаха две такива едно след друго. Самата аз навремето доста учех, чак имам спомен как баща ми ми се кара да изляза, а не по цял ден над учебниците, като предстои изпит. Наборът обаче не се е метнал на мен в това отношение, хубаво ме приземи и сега съм си преразгледала критериите Simple Smile Веднъж го питах мисли ли за Университет после и той: "Ама как, разбира се, даже съм го избрал!:" Хубавото е, че е напълно уверен, че ще го приемат, защото е точно за там Simple Smile Нещо, което не бих се сетила никога, не знам как я е измислил даже тази насока. Та така, с ученето не прекалява, но за бъдещите си избори е сигурен.

# 381
Леле много сте писали, Не мога да ви изчета.. Моят приключи с отличен успех благодарение на философия, музика, физ и тн.. Той е в гимназия, в която учат разказвателните тази година. Та искам съвет.. Той е паралелка мат и информат( мат гимназия). По нищо не е супер добър, просто в смотан пубер. Та и аз го забелязах, а и явно госпожите по химия и биология и му звъняха тези дни да се мести в тази паралелка ( химия и биология)..Но той не иска да става доктор говорила съм му за ветеринар, което е супер за него.. Нооо трябва да се учи, чете, зубри( напомням, че той не обича).. Ама пък след като му звънят и двете госпожи и му казват, че без труд се справя доста по- добре от доста деца в тази паралелка и трябва да е там.. Въпросът е.. децата, които са в такива паралелки какво освен мед. и всичко свързано с това искат да учат. И това, че му вървят тези предмети.. заслужава ли си НЕ се премести. Той е в мат гимназия от 5 клас и добре му се случват нещата с математиката, но в нито един от предметите не еЕХА.

Добавям че според мен тези предмети са за ученолюбиви деца,във въпросния клас са точно такива( това, което ми е разказал)..

размисли нощни, но съм забелязала, че знаете много и Да не изпусна нещо за детето

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 23:51 от Илейн_112

# 382
А какво мисли за фармация? Лаборант? Химик? Биолог? Ако наистина се справя добре без усилие, може пък мястото му да е в тази паралелка. Така или иначе МГ значи задължително университет иначе какво ще работи?

# 383
Пфф.. Има деца, които знаят какво искат.. Моето обича животни.. ама това няма общо колко трябва да учи:) . Чудих се тези деца или родители, които избират тази паралелка какви други професии има. Аз съм от времето, в което бяха мио, финанси, счетоводство, итб

# 384
Илейн_112, пусни един промпт на АИ за специалности с интереси химия+биология+математика без медицина. Доста предложения излизат и в България, и в чужбина. В химията има логика и математика, в биологията повече зубрене. Може след това пак да запише профилиращ предмет математика в 11 клас. Разучете и кой ще поеме информатиката нагоре.

# 385
Пуснах.. все непознати за мен професии.. Даже съм с платен chatGPT.. Госпожата им по информатика доколкото знам няма да е същата, но и той просто ей така го записа предмета(заради математиката).. Има и нещо друго, че вече има “компания” или както му се нарича на пуберски и според мен не иска да си ходи заради тях. С голяма част от хим и биология са в часовете по език и казва, че така най- много му харесвало. Детска работа, заради приятелства да не знаеш какво искаш.
Добавям че в същото време едно от момченцата в паралелка хим и биология и някакъв супер по химия( беше май втори в бг, тази година 5ти му е един от най- близките и постоянно са заедно на семейните ни почивки), което значи че не е да няма и там приятели

Ако е неразбираемо се извинявам, дори и НЕ искам НЕ редактирам Да се получава.

# 386
До колкото разбирам е продължил по инерция в математика, записал е информатика от няма някъде. Да се мести в химия и биология, щом това му се отдава. До ветеринарната медицина има време, може и да му дойде на акъла. А може да запише и един куп други неща, включително такива, които нямат общо с медицина, фармация, биология, химия. Абе и даскал по биология и химия може да стане. Възможности много, той ще си реши в следващите четири години.

# 387
Профил биология и химия е кошмарен, според мен щом от 5 клас е в математическа гимназия нека си продължи с математиката. Кандидатстване за медицина няма нищо общо с профила. Мисля че има и други съгласни с мен. С това с което се кандидатства е материал ООП, а не ПП.

# 388
Леле много сте писали, Не мога да ви изчета.. Моят приключи с отличен успех благодарение на философия, музика, физ и тн.. Той е в гимназия, в която учат разказвателните тази година. Та искам съвет.. Той е паралелка мат и информат( мат гимназия). По нищо не е супер добър, просто в смотан пубер. Та и аз го забелязах, а и явно госпожите по химия и биология и му звъняха тези дни да се мести в тази паралелка ( химия и биология)..Но той не иска да става доктор говорила съм му за ветеринар, което е супер за него.. Нооо трябва да се учи, чете, зубри( напомням, че той не обича).. Ама пък след като му звънят и двете госпожи и му казват, че без труд се справя доста по- добре от доста деца в тази паралелка и трябва да е там.. Въпросът е.. децата, които са в такива паралелки какво освен мед. и всичко свързано с това искат да учат. И това, че му вървят тези предмети.. заслужава ли си НЕ се премести. Той е в мат гимназия от 5 клас и добре му се случват нещата с математиката, но в нито един от предметите не еЕХА.

Добавям че според мен тези предмети са за ученолюбиви деца,във въпросния клас са точно такива( това, което ми е разказал)..

размисли нощни, но съм забелязала, че знаете много и Да не изпусна нещо за детето

Здравейте!
Милото момче, сигурна съм, че не е “смотан пубер”, дайте му време и подкрепа и ще видите промяна.
Пиша като майка на две деца в МГ- първо момиче, паралелка математика, след 10 години- момче паралелка математика и информатика.
Да имаш отличен успех в мг не е никак лесно. Ако той не се справяше по предметите, само философия, физическо и др. няма да направят успеха му отличен. Дайте му време.
При дъщеря ми, въпреки отличния успех, започна сама да се справя със задачите около 10 клас. Дотогава помагахме с баща й. Но - математиката развива много логиката. В мг не работят по учебници, там учителите измислят задачи- сложни, трудни. Щом има отличен успех в 8 клас и с разказвателни предмети- той се справя чудесно!
За мен е важно какво иска детето ми. Защото, когато детето иска едно нещо, колкото и да е трудно, намират сили и мотивация да се справи.  Щом не иска да се мести с другата паралелка- не го правете против желанието му, защото може да има обратен ефект. Той сега има среда, въпреки че в мг е трудно, конкуренцията е голяма.
Когато дъщеря ми беше 11клас, седнахме и поговорихме- виждаш ли се като доктор, представяш ли си да си адвокат и т.н. Не искаше. Избра компютърни науки, искаше киберсигурност. Вече реши, че иска да учи в Англия. Записах я в СофтУни платен курс програмиране-, казах си- да видим дали е нейното, не да отиде в Англия и да се върне. И мисля, постъпих правилно.
Но в 8 клас е рано да определи тийнейджърът какво точно иска. В МГ учат достатъчно от всичко и ако реши, може да кандидатства и друго. Но за мен е важно какво иска детето, за да се бори за него. Представяте ли си Вие да бъдете преместена да правите нещо, което не Ви е по сърце? Това може да го накара да се затвори и да стане по-лошо.
Те г-жите по биология и химия нека да звънят, те пък може да искат да отворят място по математика за някой 😉
Вярвайте и подкрепяйте момчето си, децата ни от това имат нужда 🤗

# 389
  • European Union
Илейн, колко са пълни двете паралелки? Не бях се сетила, че може да искат да отворят място за някой в математиката. На първо четене реших, че нямат деца в природните науки, но предложението на Ненова също е много логично.

Общи условия

Активация на акаунт