Осмокласници 2024/2025 - тема 9 - ваканционна

• 25 731
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
  • София
И при нас взеха по-ниската оценка от втори срок. Не знам защо и явно е преценка на учителя

# 361
  • Пловдив
Изпуснах снимките аз...
Second, браво на детето! Стискам палци, да влезе там, където иска и по-важното - да си е на мястото и да му харесва атмосферата в класа!

# 362
Благодаря на всички . Стана ми малко по-ясно благодарение на коментарите ви. Търсех нормативна уредба за оценяването, защото при тази г-жа по-субективно отношение едва ли би се намерило. В началото на годината, първият месец още, родителите искаха да я сменят, само аз и още няколко майки не ги подкрепихме и сега си нося последствията от решението.

second, успех на детето🍀 и късмет да бъде в клас с чудесни деца!

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 18:58 от i_nenova

# 363
При моето дете се случи по история - 4, 3, 5 първия срок и четворка за срочна оценка и 4,3,4,3 втория срок - двете тройки от тестове, четворките от домашно и три за срока и годината. Аз обикновено закръглям в полза на ученика. В този случай бих писала три за срока и четири за годината. Но свят широк, колеги разни. Чисто психологически за едно дете има значение дали усилията му се оценяват, малко даване от страна на учителя може да даде криле на някого, да го подкрепи, ако е неуверен в себе си, с ниско самочувствие. Дори и да кажа на детето, че не е съвсем за тази оценка, но оценявам старанието му.

# 364
При моето дете се случи по история - 4, 3, 5 първия срок и четворка за срочна оценка и 4,3,4,3 втория срок - двете тройки от тестове, четворките от домашно и три за срока и годината. Аз обикновено закръглям в полза на ученика. В този случай бих писала три за срока и четири за годината. Но свят широк, колеги разни. Чисто психологически за едно дете има значение дали усилията му се оценяват, малко даване от страна на учителя може да даде криле на някого, да го подкрепи, ако е неуверен в себе си, с ниско самочувствие. Дори и да кажа на детето, че не е съвсем за тази оценка, но оценявам старанието му.
Ето това отношение, Човешко, търся в учителите❤
Не да цепиш оценката на две- това са деца, притесняват се, страхуват се от контролни, класни- какво да обяснявам, всички сме били ученици.
Подкрепата и човешкото в Учителя е най-важно.
Не да учиш религия, за да станеш по-добър.

# 365
Аз също винаги давам на ученика. Имам детенце, което имаше 4 първи срок, но втория вложи видимо старание и усилия. Ами писах 6 за втория и 6 за годината. Да има някакви неща, които я затрудняват, но аз оценявам колко много дръпна през втория срок. Когато стимулираш един ученик има много по-видим резултат, отколкото когато го ощетяваш.
За жалост обаче имам колеги с абсолютно субективно оценяване. Давам пример: дете на близка приятелка на госпожата получава 5 за годината. Не знае и за 2. На НВО зорлем 20т. Дете, което цяла година не е пропуснало час, домашна, проект, план- 1 срок му пише 2, втори 3 и 3 годишна. Същото дете има 58т на НВО.
Е хайде кажете сега...
Друг пример- дете с международни награди по пеене 4 за годината. При все,че колегата не е специалист по музика. Цяла година, всеки час само тест след тест по музика. Разтоварващи часове да ги прави ад за децата..
Ето заради това отношение и оценяване децата не я понасяха, даже на 2,3 пъти излизаше разревана от час. Да оставяш децата на поправка по такъв предмет е СРАМОТА!
Не на всеки се отдава, обаче такъв човек и Моцарт ще пореже.
Имам чувството, че има колеги, които си избиват комплексите върху децата. Не съм съгласна и няма да го позволя. Същата музикантка на няколко пъти се опита зад гърба ми да пуска доклади срещу деца от моя клас, с цел изключване, не защото са направили нещо, а защото показват,че не я понасят.
Само като пиша и пак побеснявам.
За жалост е истина, че в системата има много кадри, които просто нямат място- дребни и злобни душички, хранещи се с мачкане на децата.

# 366
Момичета, не успях да видя снимките, и то два пъти… но от вчера много се ядосвам. Искам да питам, който може да даде акъл.
При оценка втори срок по- ниска от първи и разлика една единица, г-жата е оставила за годишна по- ниската. Имам ли правно основание да претендирам за преоценяване? Четох наредбата за оценките, писах несъгласие до директор, зам.директори, въпросната г-жа , че и класната. Защо трябва да се ощетява ученик, това направо … нямам думи.  
Който се е сблъсквал с подобно нещо, моля да каже какво мога да направя.
Наборът първия срок по френски иуч има 6, втория срок е 5 и за годината му остави 5. При положение,  че по френски ооп има 6 за втория срок и 6 и за годината и на директорското контролно в края на годината пак 6. Така че може по преценка на учителя да остави каквато иска оценка.

# 367
Аз също винаги давам на ученика. Имам детенце, което имаше 4 първи срок, но втория вложи видимо старание и усилия. Ами писах 6 за втория и 6 за годината. Да има някакви неща, които я затрудняват, но аз оценявам колко много дръпна през втория срок. Когато стимулираш един ученик има много по-видим резултат, отколкото когато го ощетяваш.
За жалост обаче имам колеги с абсолютно субективно оценяване. Давам пример: дете на близка приятелка на госпожата получава 5 за годината. Не знае и за 2. На НВО зорлем 20т. Дете, което цяла година не е пропуснало час, домашна, проект, план- 1 срок му пише 2, втори 3 и 3 годишна. Същото дете има 58т на НВО.
Е хайде кажете сега...
Друг пример- дете с международни награди по пеене 4 за годината. При все,че колегата не е специалист по музика. Цяла година, всеки час само тест след тест по музика. Разтоварващи часове да ги прави ад за децата..
Ето заради това отношение и оценяване децата не я понасяха, даже на 2,3 пъти излизаше разревана от час. Да оставяш децата на поправка по такъв предмет е СРАМОТА!
Не на всеки се отдава, обаче такъв човек и Моцарт ще пореже.
Имам чувството, че има колеги, които си избиват комплексите върху децата. Не съм съгласна и няма да го позволя. Същата музикантка на няколко пъти се опита зад гърба ми да пуска доклади срещу деца от моя клас, с цел изключване, не защото са направили нещо, а защото показват,че не я понасят.
Само като пиша и пак побеснявам.
За жалост е истина, че в системата има много кадри, които просто нямат място- дребни и злобни душички, хранещи се с мачкане на децата.
Имам опасения, че точно това правят- избиват комплекси.
А иначе имаме “ Превенция на тормоза в училище” - да се смееш ли, да плачеш ли.

Елена Ив, ИУЧ не влиза в дипломата, но и при дъщеря ми е имало такива разминавания с ИУЧ и ооп

# 368
В старото училище ненавиждахме госпожата по биология. И другите деца я мразеха, е всеки час излизаше разплакана и се правеха родителски срещи. Абсолютно недоразумение.
В сегашното училище за сега няма проблем с учителите и оценяването. Само леко не е доволна от госпожата по физическо, че основно държи на покриване на нормативи. Засега не се е отказало детето да е активно в игра на футбол, баскетбол и тенис на маса, дано продължи.

# 369
Имах късмет да ходи на курс по английски, където се оказа най- добрия и в двете групи / не искам да се хваля, казвам за сравнение с около 10-15 деца и в противовес на оценяването в училище/ .  Та благодарение на това не намрази английския, но в началото докато тръгна на курс беше на косъм да се случи.
Трябва ли да мразиш една наука или език заради човек, за когото учителската професия не е призвание?

# 370
  • София
Няма как да си повиши в 8 клас оценката, ако не е доволен. И аз четох наредбата, че имахме подобен случай с учител по БЕЛ, но нещата приключиха добре. Може комисия сред 7, 10 клас и след 12.

# 371
  • София
Имаше една дама в нашата тема. Заради лично отношение към сина й, учителката по математика ощети детето с годишна оценка в седми клас. Отиде на комисия, бяха му дали задачи с много по-висока степен на трудност от учения материал, “гарван гарвану”… Ако чете и желае може да разкаже.

# 372
Ако не промени нещо министърът, де факто тази оценка не му трябва по ае, тя ще влезе в дипломата за 10 клас. Само да не се върне дипломата, в която влизаха оценки от всички класове/ не помня 8 влизаше ли/.
Г-жата по ае тази година се пенсионира. До след 2 години ще е друга. Тя дойде тази година в училището, пенсионира се сега и край.

# 373
  • София
Моят съвет е да не си създаваш излишен стрес заради ненужни битки. Обясни на детето, че често в живота няма справедливост, гадно, но да свиква. Пък идете да си се черпите и да споменете госпожата с добро Sunglasses

# 374
Моят съвет е да не си създаваш излишен стрес заради ненужни битки. Обясни на детето, че често в живота няма справедливост, гадно, но да свиква. Пък идете да си се черпите и да споменете госпожата с добро Sunglasses
Благодаря❤ за съветите.
Няма начин обаче да я споменем с добро 😂
Аз приемам с мен да се държат зле, знам как да отговоря.
Но да се държат зле с дете/детето ми/, което съм научила да мълчи и да се държи уважително с по- възрастни - това не мога да преглътна. Та няма да я споменем с добро 😂

Общи условия

Активация на акаунт