Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 9 933
  • 207
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Не разбирам защо слагате отгоре тава? Нали в началото печете само на долен реотан?
А! Този въпрос ме подсети...

Аз горната тава не я загрявам, слагам я заедно с хляба и парата.

# 181
  • Пловдив
Здравейте! Имам квас, който си захванах преди три години. До момента го храня с брашно Екстра на Евамел, но затвориха магазинът, от който го купувах и ми се налага да го заменя. Какво брашно ще ми препоръчате?
  Синът ми иска квас с лимец. Мога ли да храня настоящия квас, като смесвам бялото с лимецово брашно, докато постепенно остане само лимеца и какво брашно от лимец е подходящо  за целта?

# 182
  • Sofia
Здравейте! Имам квас, който си захванах преди три години. До момента го храня с брашно Екстра на Евамел, но затвориха магазинът, от който го купувах и ми се налага да го заменя. Какво брашно ще ми препоръчате?
  Синът ми иска квас с лимец. Мога ли да храня настоящия квас, като смесвам бялото с лимецово брашно, докато постепенно остане само лимеца и какво брашно от лимец е подходящо  за целта?
Лимецов квас се гледа по тегаво от бял.  А с бял квас се прави какъвто и да решите хляб, което предполагам знаете.  Каква е причината за това желание, ако може да питам разбира се.  Можете постепенно да обърнете бял в лимецов, ако се налага.  Но си оставете и бял де. Simple Smile Не че не мога ви пратя (бял) при нужда. Simple Smile Лимецът на Екосем е хубав.  Или вижте тук - https://titbg.com/category/1/dietichni-brashna.html
 Евамел се продва онлайн.  Друго аналогично на Евамел ми е трудно да препоръчам - чисто и на такава цена.  Не помня протеина на Евамел Екстра...  Иначе Съединение (поне аз само в Била го намирам) е чисто и на цена към 2лв.

# 183
Колко протеин има брашното на Съединение, че не намирам информация онлайн? Благодаря!

# 184
  • Sofia
Колко протеин има брашното на Съединение, че не намирам информация онлайн? Благодаря!
Около 10.6г (че нямам в момента да погледна, аз го ползвам и като универсално), но се държи доста по добре, като  да е с 11-12г протеин.

# 185
Хубави български брашна (натурални) за работа с квас: Екосем, Евамел, Съединение, Балван. Други ще предложите ли?

# 186
  • Sofia
Хубави български брашна (натурални) за работа с квас: Екосем, Евамел, Съединение, Балван. Други ще предложите ли?
Тези са общо взето, но без бялото на Екосем. Има и на Мливо,  Медово, и на Траките, но не са така общохаресвани/ популярни белите им брашна.  А най-доброто беше на Бабината питка...

# 187
Защо не харесвате бялото брашно на Екосем?

# 188
  • Sofia
Изобщо не съм само аз...
Когато беше с 13г протеин по биваше, но откакто го вдигнаха на 15 е съсвем зле.  Просто е тегаво брашно, от личен оптит най добре се разбира, ако му се пробва на някой.

# 189
Аз го купих от Метро. Смесих го с Капуто Пицария 2 към 1. Хареса ми. Може би е въпрос на партида.

# 190
  • Sofia
За мен Кпаутото го е пооправило. Но пък аз не бих разваляла Капутото с белия Екосем, освен че го нямам и няма и  да го купя повече. Simple Smile

Стана ми интересно защо ги смесвате?!

# 191
  • Пловдив
Благодаря за отговора , Морена! (Не е съвсем по темата, но да си кажа, че много харесвам  и използвав рецептите Ви за козунак и питка с мая и благодаря, че ги сподеряте). Да, знам, че мога да поръчам брашно Евамел онлайн и съм поръчвала, но за 1 кг. не си струва, а 5 кг. са ми много, защото напоследък меся рядко и предимно ръжен и лимецов хляб. Знам, че може да се прави всякакъв хляб с бял квас и го казах на младежа, но той спира категорично бялото брашно и държи и кваса да е само с лимец, щял да си го гледа и меси сам, да видим...Сутринта забърках остатъчен с вода и лимецово Екосем  1:1:1 направо без преход (мислех си, че няма да стане,защото винаги до сега съм сменяла  постепенно брашното - смесвам старо и ново), той пък има балончета, може и да стане. Защо е по- тегав лимецовия квас? По- различно ли се гледа? Трябва да потърся инфо по въпроса.
Евамел Екстра е с 13.24 протеин. Имам Куоко Капуто с 13 протеин и се чудя дали да не храня с него, поне го има в Метро и ще ми е по-лесно да си го набавям.
 Аз съм хранила квас с Екосем, но  не бях доволна, май Съединението беше по-добре от Екосема, въпреки по-ниския протеин.
  Двес се замислих за питка за Бъдни вечер, трябва да си припомня каква правих миналата година, беше сполучлива. Вие как я правите?
 Спокойна вечер!

# 192
  • Sofia
Радвам се, че ви допадат рецептите,  tane.
По тегав е лимецовият (и всеки пълнозърнест такъв) квас, защото пълнозърнестото брашно втасва по бързо и особено лятно време може да е истинско предизвикателство. 
Питката за Бъдни вечер правя с квас.

# 193
За мен Кпаутото го е пооправило. Но пък аз не бих разваляла Капутото с белия Екосем, освен че го нямам и няма и  да го купя повече. Simple Smile

Стана ми интересно защо ги смесвате?!

Екосем бяло брашно се държи като пълнозърнесто, затова го смесих с бяло италианско. Друго бяло нямах в момента. Но 2/3 си беше Екосем и бялото Капуто бе по-скоро добавка. Направих автолиза за 1,5 часа и след това добавих кваса. Получи се много гладко и меко тесто, с добре развит глутен. Квасът ми е хранен с много силното брашно на Мливо. Разбра се добре с Екосем, с който се срещна за първи път.
И аз се бях отказала от Екосем, но сега ще го ползвам. Харесва ми, че е 100% натурално, без химия. Италианските брашна са доста преработени и затова резултатът с тях е добър. Но, всеки си избира сам.

# 194
За първи път оставям тестото за толкова дълга насипна ферментация и мисля, че резултатът е най-добрият до момента. Обаче нещо не съм се справила със среза или с оформянето и хлябът се напука отдолу.

Средата е разкошна, но кората беше ужасно твърда. Това от свободното печене ли е?

Благодаря ти, Морена, за насоките миналия път и че подсказа за недостатъчната насипна ферментация. Този път не правих предоформяне, при оформянето пък внимавах да не го "стягам" много. Дали затова се напука?

Общи условия

Активация на акаунт