Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 7 231
  • 147
  •   1
Отговори
# 75
Аз вече имам квас. Обаче имам и много въпроси и много ме е страх да не го уморя. Кваса е силен, гледан е в хладилник и е хранен само преди месене. Аз няма да меся всеки ден, един-два пъти седмично, как да го храня? Примерно днес го нахранвам и прибирам в хладилника. Утре да го храня ли или да го оставя така до сряда, когато примерно ще меся?

# 76
Аз храня моят, който стои в хладилника, веднъж седмично.

# 77
  • София
Аз вече имам квас. Обаче имам и много въпроси и много ме е страх да не го уморя. Кваса е силен, гледан е в хладилник и е хранен само преди месене. Аз няма да меся всеки ден, един-два пъти седмично, как да го храня? Примерно днес го нахранвам и прибирам в хладилника. Утре да го храня ли или да го оставя така до сряда, когато примерно ще меся?

Нека по-опитните кажат, аз като все още прохождаща в месенето и вече "дипломирана" в отглеждането на кваса мога да кажа, че това, че е гледан в хладилник и е хранен само преди месене е доста недостатъчна информация. На колко дни се меси? За тези дни между захранванията в какво съотношение квас:брашно:вода е хранен? Това са важни показатели. Квас се храни за замесване, когато е в пик. Затова моят лаишки съвет е да бъде нахранен, оставен в хладилника, наблюдаван и когато достигне пик да се прецени дали съотношението на съставкие при хранене е ок, дали трябва да се намалят или трябва да се увеличат. Моят квас в съотношение 5г квас:30г вода:30 г брашно след около мах 4 дни е в пик. Не знам каква е температурата в хладилника, за да дам по-точна ориентация.
Това лято 2 пъти "пробвах" да си уморя кваса, пък той много държелив излезе, та не е много лесно да му се види сметката.

# 78
  • Sofia
Дали  е силен никак не е ясно. Гледането в хладилника е компромисен вариант (за хора, които месят рядко - веднъж седмично или повече или за такива, които нямат възможност да го хранят на 12 часа, на стайна температура), а не оптимален.  Та ти не си от първите (едва ли някой пече всеки ден, освен ако не е хлебар), искам да разбера от вторите ли си?
Защото ако ще месиш един-два пъти седмично, няма много смисъл от отглеждане в хладилник.

... Квас се храни за замесване, когато е в пик. .... та не е много лесно да му се види сметката.
Квас винаги се храни в пик!  И да,  не е лесно да се умори един квас, но пък има хора, на които лесно им се удава. Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 14:56 от Morena

# 79
Кваса е твърд, на малко повече от година е. Хранен е 2:1.
Аз ще меся един, два пъти седмично. Нахраних го днес също 2:1 и оставих в хладилника. Там Т е 7⁰. В кухнята е 20⁰-21⁰. Храних със София Мел класик.

# 80
  • Sofia
Не ми отговори на въпроса, но предполагам че искаш да го подържаш в хладилника.
За да се развива добре,  би трябвало да извадиш от хладилника и нахраниш, след което да изчакаш да тръгне ферментация и тогава да иде в хладилника. Ако го връщаш веднага след нахранване (нали фрементацията работи на топло! ), а твоят  в такъв случай няма да има време да се стопли изобщо.   И тогва няма как да е силен, което значи да е перманентно балансиран.  Няма значение вързастта му, а как е гледан.
Заради тази галимация,  смятам че е по добре на стайна Т да живее, след като ще месиш през 2-3 дни.
Още повчече, че минимално захранване 1:1:1 за хладилник е за 3-4 дни.  Та по малко съотношение няма, затова е и твърд.   
На твърдия квас не му харесвам, че по трудно се влага в тестото, освен че и по сложно се забърква.

# 81
За да се развива добре,  би трябвало да извадиш от хладилника и нахраниш, след което да изчакаш да тръгне ферментация и тогава да иде в хладилника. Ако го връщаш веднага след нахранване (нали фрементацията работи на топло! ), а твоят  в такъв случай няма да има време да се стопли изобщо.   
Морена е абсолютно права. Аз също така действам. Изваждам от хладилника, оставям да се надигне, храня и отново оставям да се надигне и чак тогава го връщам в хладилника. Храня 1-5-5 ,но всичко зависи от брашното дали ще издържи една седмица. Ако  го видя, че започва да спада и по- рано го храня, не го оставям да мине точно 7 дни за да го храня.

# 82
  • София
Аз пък ще ви предложа да го съхранявате като ... изсушен.

Използва се активен, добре узрял квас – т.е. вече шупнал и в пика си, готов за месене. Вземате си 2–3 супени лъжици активен квас. Разбърквате го с 2–3 с.л. брашно и малко вода (да стане гъсто като гъсто кексово тесто). Оставяте го да втаса 2–3 часа, докато се надигне и започне да мирише приятно кисело и хлябно.

Взимате лист хартия за печене, памучна кърпа или чиста дървена дъска. С шпатула разстеляте кваса на тънък слой – около 1 мм, не повече от 2 мм дебелина. Оставете го да съхне на стайна температура (не на слънце) 1–2 дни, докато стане твърд и чуплив. При по-влажно време може да отнеме 3–4 дни, или се ползва фурна на не повече от 35–40 °C с леко открехната врата.

Когато изсъхне го начупете на малки парченца (като сухи кори - нещо като домашната юфка). Поставете ги в плътно затворен буркан или метална кутия, далеч от влага и слънце. При сухо и хладно съхранение (в шкаф, не в хладилник) трае 6–12 месеца, а ако е добре изсушен и в херметичен буркан — до 2 години. Това е технология от прабаба ми и тя твърди че е пазела така квас от есента до следващата пролет.

Когато искате да го ползвате!

Вземете 1 част от сухия стар квас (напр. 50 г). Добавете 2 части вода (100 г) и 2 части брашно (100 г). Разбъркайте добре, покрийте и оставете 4–6 ч. на стайна температура (20–25 °C), докато втаса и се надигне.

Ако пък искате да го обновите!

Вземи 1 с.л. от стария квас. Добавете 50 г вода и 50 г брашно. Разбъркайте и оставете да шупне 6–8 ч. Повторете още 2–3 пъти през 12 ч. След 2–3 освежавания дрождите ще се възстановят напълно и отново може да си направите нов сух квас.

# 83
Ето и моя първи успешен опит за квасен хляб. Далеч е от това, kоето показвате вие, но аз съм горда с постигнатото. Търпение иска, търпение, а то не ми е силна страна. Ще се учим взаимно.  
Скрит текст:

# 84
  • Sofia
Браво, на външен вид е много добре! Simple Smile
Не сравнявай хляба си (както и кваса си).  Особено с този на опитните... които също са били в началото някога.

# 85
Ето и разрез. Малко топъл го срязах, но както казах, търпението ми хич го няма.

пп вече замесих втори път.Grinning

# 86
  • Sofia
Мдаа, трябва да втасва още, първата ферментация имам предвид, на топло.  Това отваряне говори за недовтасване, има сила  да втасва и затова и толкова отворено.  Simple Smile  И вкусът е по добър при добре втасал и дори леко превтасал хляб.

Виж при мен колко малко е отворен, но има височина и  съответно средата.

# 87
Морена, благодаря за коментара. Нещо бавно втасва вчера и аз бързах за работа та към 17,30 го бутнах в хладилника. Сега съм забъркала 320гр бяло брашно, 80гр пълнозърнесто с 270гр вода. Нахраних 50гр от кваса със 100гр бяло брашно и 50гр вода и чакам да удвой обема за да ги смеся. Не използвам терминологията за хляб с квас, защото не съм съвсем на ясно и ще се объркам съвсем. Кваса ми е твърд. Левито Мадре, ако не се лъжа. Трдно се бърка при хранене,  но пък лесно замисих вчера.

# 88
  • Sofia
Когато имаш повече време остави го да втаса добре преди оформяне, за да си наясно колко горе долу ( щото с различните брашна ще отнема различно време) ще отнема и да си го предвиждаш в по ангажираните дни.
Слагай го във фурната, най много лампа му пускай отвреме навреме и нищо друго, просто като в шакф да е все едно... да му е по топло. 23-25 градуса са им най-добре и на тесто, и на квас.  По хладно отнема повече време съответно.
С терминологията ще свикнеш с времето както всеки друг. Simple Smile
Общо взето е това:
Има две втасваня (както и при маяния хляб) - първото, което включвайки добавката на сол след кваса и после периодични сгъвания се нарича Насипна ферментация/втасване, следва оформяне и довтасване на топло или поставяне в хладилник за часове - което е хладилна/студена ферментация/втасване.
Автолиза - смесване само на водата и брашното, което само се хидратаира оставено на мира, затова е и автолиза.
Ферментолиза е когато се забъркат отначало квасът, водата и брашното. Тогва разбира се веднага започва ферментация.  
А квасът не трябва просто да удвои, а повече (ако е балансиран)  и да търсиш най много балончета на повърхността - тогава е готов за хранене или влагане в тесто.  И с течен става по бързо, аз сутринта в 9.30ч нахраних 1:1:1 и след 5 часа го вложих. Ето как изглежда повърхостта пълна с балончета (на моя около 90% хидратиран квас).

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 13:31 от Morena

# 89
Пак аз ще досаждам с може би малко тъпи въпроси, но..... мерак пусти голям.
Така... хранех кваса със София мел класик, с него и месих, но пакета свърши. Вчера нахраних със София Мел екстра, такова имах и пълнозърнесто на Родна стряха и София мел, почудих се и реших, че екстрата е по-близо до класик и е правилния вариант, но  днес кваса хич, не се е надигнал, нахраних го пак със същото брашно и сложих под климатика на топличко, пет часа по-късно едвам е помлъднало. В стаята е 22градуса. Да увелича температурата в стаята, да сменя брашното за хранене или да храня по друг начин от утре? 
Какъв размер съд за втасване и печене да си купя за хляб с 400гр брашно? 

Общи условия

Активация на акаунт