Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

  • 3 616
  • 74
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 8
преди време се опитах да си направя квас, но се провалих. не разбрах защо. и се отказах. знаете ли дали някъде продават готов, който после само да поддържам?

# 76
  • Мнения: 4 077
Ако си Бг- то  със сигурност някое от момичетата може да ти даде.

# 77
  • Мнения: 1 312
преди време се опитах да си направя квас, но се провалих. не разбрах защо. и се отказах. знаете ли дали някъде продават готов, който после само да поддържам?
Ако питате за София, на ул.Юрий Венелин има едно магазинче за квасен хляб (не го намерих на картата), намира се до този магазин за бира. Оттам си купих моя и си го поддържам. Имат различни видове.

# 78
  • Мнения: 414
Много ви благодаря за инфото и препоръките! Ще ги приложа в следващия хляб : )

Още един въпрос - как изсушавате квас (без дехидратор), за изпращане на приятелка примерно? Във фурната някакси?

И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?

# 79
  • Мнения: 4 077
Още един въпрос - как изсушавате квас (без дехидратор), за изпращане на приятелка примерно? Във фурната някакси?
Просто размазвате на тънко върху хартия за печене на готовия квас в пик и оставате хубаво да изсъхне на стайна температура. След което събирате изсъхналия квас и го смилате . Изсипвате смления сух квас в сух буркан.
На вторият ви въпрос аз лично не съм правила такъв квас, но тя технологията е една и съща.

# 80
  • Мнения: 1 312
Съживяването на такъв изсушен квас на мен не ми се получи с бяло брашно, от каквото ми беше квасът. Може и да съм сбъркала някъде. Но после смесих бяло и ръжено и бухна както си трябва. Само споделям опит.

# 81
  • Мнения: 373
Аз си изсуших да имам за всеки случай. Между два листа хартия за печене стона много тънко и после само го начупих.

И аз не съм пробвала с дива мая. Още не съм овладяла кваса 😀

# 82
  • София
  • Мнения: 8 494
...
И аз не съм пробвала с дива мая. Още не съм овладяла кваса 😀
На какво викате дива мая?

# 83
  • Мнения: 373
...
И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?

Дядо хаджия, за това става въпрос.

# 84
  • София
  • Мнения: 8 494
...
И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?
Дядо хаджия, за това става въпрос.
Ами не, това не е дива мая. На кваса, който е обект на тази тема някои му викат дива мая.

# 85
  • Мнения: 414
Става въпрос за това :
https://youtu.be/5MRHy3E4Gpw?si=yqdavxMscoGM16-U

Естествена мая, направена от ферментирал плод във вода. За няколко дни става газирана кисело сладка водичка, която явно може да вдигне хляба като квас. Просто ми стана интересно дали някой тук е правил такива експерименти.

# 86
  • Мнения: 373
...
И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?
Дядо хаджия, за това става въпрос.
Ами не, това не е дива мая. На кваса, който е обект на тази тема някои му викат дива мая.
От това, което съм чела по въпроса:
В кваса има дрожди и млечнокисели бактерии. В дивата мая, която е някокъв фермент, приготвен за сравнително кратко време няма дрожди. Не съм навлизала в подробности, защото не ме интересува за момента, но не е едно и също.

# 87
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Щом квасът е достатъчно добър и  ми върши работа, не ме интересуват други.

# 88
  • София
  • Мнения: 1 573
Здравейте!
Не съм се включвала отдавна, през лятото квасът ми беше отслабнал и резултатът беше, че мъжът ми хапваше доста плоски хлебчета (и пак беше доволен).
Със захлаждането на времето успях да съживя закваската, вече е изцяло с бяло брашно, а преди това си бях отгледала ръжена. Аз рядко ям хляб, все пак с ръжения квас ми допадаше ядковият вкус и може би ще захвана нов, да си имам за разнообразие. Това са последните ми две хлебчета, има още какво да се желае и вярвам, че ще ми се получават още по-добре.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 22:28 от Bettie Page

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 22 545
Брей... някак с цялото неписане успяхме да изпишем  темата... Wink

Общи условия

Активация на акаунт