Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 3 616
  • 74
  •   1
Отговори
# 75
преди време се опитах да си направя квас, но се провалих. не разбрах защо. и се отказах. знаете ли дали някъде продават готов, който после само да поддържам?

# 76
Ако си Бг- то  със сигурност някое от момичетата може да ти даде.

# 77
преди време се опитах да си направя квас, но се провалих. не разбрах защо. и се отказах. знаете ли дали някъде продават готов, който после само да поддържам?
Ако питате за София, на ул.Юрий Венелин има едно магазинче за квасен хляб (не го намерих на картата), намира се до този магазин за бира. Оттам си купих моя и си го поддържам. Имат различни видове.

# 78
Много ви благодаря за инфото и препоръките! Ще ги приложа в следващия хляб : )

Още един въпрос - как изсушавате квас (без дехидратор), за изпращане на приятелка примерно? Във фурната някакси?

И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?

# 79
Още един въпрос - как изсушавате квас (без дехидратор), за изпращане на приятелка примерно? Във фурната някакси?
Просто размазвате на тънко върху хартия за печене на готовия квас в пик и оставате хубаво да изсъхне на стайна температура. След което събирате изсъхналия квас и го смилате . Изсипвате смления сух квас в сух буркан.
На вторият ви въпрос аз лично не съм правила такъв квас, но тя технологията е една и съща.

# 80
Съживяването на такъв изсушен квас на мен не ми се получи с бяло брашно, от каквото ми беше квасът. Може и да съм сбъркала някъде. Но после смесих бяло и ръжено и бухна както си трябва. Само споделям опит.

# 81
Аз си изсуших да имам за всеки случай. Между два листа хартия за печене стона много тънко и после само го начупих.

И аз не съм пробвала с дива мая. Още не съм овладяла кваса 😀

# 82
  • София
...
И аз не съм пробвала с дива мая. Още не съм овладяла кваса 😀
На какво викате дива мая?

# 83
...
И още един - някой пробвал ли е да приготви хляб с ферментирала плодова вода (вместо квас)? Има рецепти в интернет, гледам ги, интересни са ми и се чудя дали да пробвам. Някой пробвал ли е?

Дядо хаджия, за това става въпрос.

# 84
  • София
...
Ами не, това не е дива мая. На кваса, който е обект на тази тема някои му викат дива мая.

# 85
Става въпрос за това :
https://youtu.be/5MRHy3E4Gpw?si=yqdavxMscoGM16-U

Естествена мая, направена от ферментирал плод във вода. За няколко дни става газирана кисело сладка водичка, която явно може да вдигне хляба като квас. Просто ми стана интересно дали някой тук е правил такива експерименти.

# 86
...
Ами не, това не е дива мая. На кваса, който е обект на тази тема някои му викат дива мая.
От това, което съм чела по въпроса:
В кваса има дрожди и млечнокисели бактерии. В дивата мая, която е някокъв фермент, приготвен за сравнително кратко време няма дрожди. Не съм навлизала в подробности, защото не ме интересува за момента, но не е едно и също.

# 87
  • Sofia
Щом квасът е достатъчно добър и  ми върши работа, не ме интересуват други.

# 88
  • София
Здравейте!
Не съм се включвала отдавна, през лятото квасът ми беше отслабнал и резултатът беше, че мъжът ми хапваше доста плоски хлебчета (и пак беше доволен).
Със захлаждането на времето успях да съживя закваската, вече е изцяло с бяло брашно, а преди това си бях отгледала ръжена. Аз рядко ям хляб, все пак с ръжения квас ми допадаше ядковият вкус и може би ще захвана нов, да си имам за разнообразие. Това са последните ми две хлебчета, има още какво да се желае и вярвам, че ще ми се получават още по-добре.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 22:28 от Bettie Page

# 89
  • Sofia
Брей... някак с цялото неписане успяхме да изпишем  темата... Wink

Общи условия

Активация на акаунт