Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

  • 7 242
  • 147
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 599
За да не топля цялата стая заради кваса, слагам  буркана с нахранен квас в малка тенджера/купа с топла към гореща (не вряла) вода и сменям водата два-три пъти, като поизстине. Или включвам фурната, затоплям на не повече от 25-30 градуса, изключвам я и слагам буркана вътре за 2-3 часа.

# 91
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Тъкмо чаках да пише някой, за дам идея за съд за печене, вместо да редактирам предния си пост...
Та
 Какъв размер съд за втасване и печене да си купя за хляб с 400гр брашно?  
Ето съд за печенето (тази седмица в Кауфланд) , който препоръчвам с две ръце, пък ако имах повече....
Бързо се нагрява и  чудесно пече, само го ползвайте обратно на снимката - плитката част да е отдоу и в нея хляба, а дълбоката да е за капак. Удобството е че дръжките са отсрани и може да се ползва всякак.



За втасването ти трябва банетон 25см дължина - в Тему и Алиекспрес се намират най-изгодно.

Иначе смяната на брашното на кваса - така се отразява (както наблюдаваш), особено ако не е силен/балансиран.  Може да отнеме съвземането му до 2 седмици. Затова се спри на някое достъпно брашно и не сменяй.  Трябвало е да извадиш малко квас отделено и него да го пробваш с ново брашно, за да не ти замине (за свикване  с ново брашно де) целия квас.  
Аз на моя (балансиран.силен) наскоро му смених брашното (от "пицата" на София мел минах на Капуто Куоко ),  но веднага прие с охота новото брашно.

# 92
  • Мнения: 1 780
Благодаря, момичета. Значи не съм уморила кваса, олекна ми. Ще го храня всеки ден и ще меся сигурно в неделя.
Бенетони гледах в Тему. Изчаквах да чуя отзиви преди да поръчам.

# 93
  • Мнения: 387
Благодаря, момичета. Значи не съм уморила кваса, олекна ми. Ще го храня всеки ден и ще меся сигурно в неделя.
Бенетони гледах в Тему. Изчаквах да чуя отзиви преди да поръчам.
Само че го храни като достигне пик, защото го разреждаш иначе. Трикът с тенджерата и топланта вода става още по-добре, ако имаш микровълнова. Тя задържа по-добре температурата.

# 94
  • Мнения: 45
а по какво разбираме, че квасът е в пика си?
вчера една приятелка ми даде 150гр квас, вчера го нахраних (по 2 с.л. брашно и вода), днес също. Според нея и утре и после може да го ползвам за хляб.
като го разбърквам ми изглежда редичък, като боза е консистенцията
Скрит текст:

# 95
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
nodreams, малко по назад показах  и писах за квас в пик.
За хляб се ползва 20%  квас от грамажа на брашното. Например аз днес меся с 300г брашно, а касът е 60г (20%).
150г квас са ненужно голямо количество.  А квас се храни, като се изважда част от него, така че да остане примерно 5-10г квас, който се храни с някакво съотношение.  И това при всяко хранене - минимум на 12 часа на стайна температура. .
Ако 150г квас храниш с по 2лъжици (за начинаещи е особено важно с везна да работят), това е абосолютно недостатъчно и Квасът гладува, което значи, че е кисел, което пък ще се предаде и на хляба, освен че няма да втасва добре.  Най малко 1:1:1 трябва да се храни, което е равни количества Квас : брашно: вода.
Виж тук при мен, може да ти е полезно четиво - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

# 96
  • Мнения: 45
Morena, благодаря! Purple Heart
Значи тази моя приятелка нищо не е разбрала от нейната "учителка" ...
Утре ще се занимая със сегашния квас и ще започна един мой от нулата ...
По-сложно е от химия!! Green Heart

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Morena, благодаря! Purple Heart
Значи тази моя приятелка нищо не е разбрала от нейната "учителка" ...
Утре ще се занимая със сегашния квас и ще започна един мой от нулата ...
По-сложно е от химия!! Green Heart
И на мен (на всеки предполагам) така ми се виждаше в началото. Ама имах голям мерак (щом веднъж ми дойде музата) и що четене падна... и все ми е мерак за още...  неслучайно казват, че си е занаят.
За приятелката ти или пък учителката ѝ.... Има хора дето искат само  хляб да имат на масата.  И че може и по добре, не ги вълнува просто.  Хората сме различни. Simple Smile
Аз съм си такъв човек, обичам да изпипвам, горя ли в нещо....
Приятно ми да  съм ти била полезна и питай. Simple Smile
Рано ти е за хляба, но ако ти е интересно, тук показвам стъпките по приготвянето  - https://www.youtube.com/watch?v=NqYG0upB8ik&list=PLZgN-SkB_QFKOV … B0gcJCQcKAYcqIYzv

# 98
  • Мнения: 315
Здравейте!
Аз нямам нищо ново за споделяне, продължавам си с тостерния хляб. Но пък ми е влязла мухата за нов квас - нищо му на стария ми, просто се зачудих дали да не направя нов, но само се чудя засега.

# 99
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Предвид сезона, много е важно, ключово е за стартиране на квас топлината (27-28 градуса) за първите 2-3 дни.  И непременно да има 30% пълнозърнеста ръж в най добрия случай или пълнозърнеста пшеница поне.
Топлината най-лесно се постига в изолирано място (хладилна чанта или нещо подобно) с буркани гореща вода. Само да не се допира квасът до него.

# 100
  • Мнения: 315
Да, Моренка, имам и ръж, имам и едно килимче, което поддържа температура, каквато му задам, и така пролетта оставях тестото върху него, защото у нас се държи по-хладно (с тези високи цени на тока, няма как).

# 101
  • Мнения: 1 780
За мен продължава да е висш пилотаж отглеждането на кваса, но пък съм щастлива, че направих два прекрасни за мен хляба. Щом отворя очи проверявам кваса, вечер от работа първо кваса поглеждам. Хранен е само преди месене и гледан в хладилник. Първите дни и аз го държех в хладилника, но сега е в кухнята и храня всеки ден. Поръчах си банетон, ножче и шпатула.
Lemoncupcakes, благодаря за идеята за килимчето, и ние имаме. Гледам си разсад пролет на него.

# 102
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
morskibriz, радвам се за твоя квас, че живее на стайна Т.  Simple Smile
Внимавй с ел. възглавничката, да не му е топло и да огладнява по-рано. 
Много е приятно да си очакваш аксесоарите! Simple Smile И аз днес си получих поредната (имам толкова много, но...)  купа за месене.Simple Smile

# 103
  • Мнения: 1 780
Morena, беше ме срам да си взема квас от теб, въпреки че ми предлага много пъти. Все си мислех, че няма да мога да го гледам. Сега, ако нещо се случи с този ми квас задължително ще си поискам.

# 104
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Е, как ще те е срам, нали съм предложила. Simple Smile
Нямаш грижи, ако се наложи....

Общи условия

Активация на акаунт